Osteopathie bij sneller herstel en verbeterde sportprestaties

Osteopathie kan op verschillende manieren bijdragen aan een sneller herstel.
Enerzijds kan de osteopaat zorgen voor een betere balans tussen belasting en belastbaarheid. Door het lichaam te ontdoen van te hoge spanningen of blokkades kan het lichaam vrij bewegen, waardoor er geen tot weinig overmatige belastingen plaatsvinden op spieren en gewrichten. Belastingen die voorheen tegen de grens van overbelasting zaten, zullen nu meer worden ervaren als een trainingsprikkel.


Anderzijds kan de osteopaat het herstelproces faciliteren. Herstel wordt bewerkstelligd door het opruimen van afvalstoffen en aanbieden van bouwstoffen. Op deze wijze wordt de microschade bij een trainingsprikkel opgeruimd en het weefsel herstelt naar een betere staat dan voorheen. Het sleutelwoord hiervoor is ‘circulatie’. Niet alleen de bloedcirculatie, maar ook de lymfecirculatie speelt een grote rol. Nu is de aanvoer van bloed niet snel het probleem, omdat we een hart hebben dat met grote kracht het bloed het lichaam in pompt. Maar de afvoer van afvalstoffen, van het lichaam terug naar het hart, is vatbaarder voor belemmeringen. Een bewegingsbeperking in een gewricht, of spanning in een spier- of bindweefselstructuur kan al snel zorgen voor een verminderde terugstroom, en daarmee een opstapeling van afvalstoffen. Dit geeft dat typische zware gevoel in armen en benen en kan leiden tot kramp, twitches of tintelingen.

Een osteopaat kan je ook helpen bij het verbeteren van je sportprestaties, door al het hierboven genoemde. Door het lichaam vrij te houden van blokkades kan je een zo hoog mogelijk rendement krijgen binnen je bewegen.

Osteopathie bij voorkomen van blessures

Uiteraard helpen wij je graag bij een blessure. Hierbij streven we naar pijnvrij bewegen en naar het hoogste rendement binnen je bewegen. Maar zoals bij alles, is voorkomen beter dan genezen! Je bent dan ook welkom bij de osteopaat zonder aanwijsbare klachten. Je leeft, dus je beweegt, vooral als je sport. Het is niet te voorkomen dat dit leidt tot spanningen en blokkades in je lichaam. Je lichaam weet hier slim mee om te gaan. Door te compenseren kun jij nog wel even door, voordat zo’n blokkade zich uit in de vorm van een blessure. Maar op zo’n moment kan de blessure al hardnekkig zijn en zit je er soms weken tot maanden aan vast. Een onderhoudsbeurt op zijn tijd is dus helemaal geen slecht idee! Dit kan variëren van eens in de 4 tot 8 weken bij intensieve sporters tot eens in het half jaar bij recreatieve sporters.

Welke soorten blessures zijn er?

Tijdens sport komt er grote belasting op je lichaam terecht. Van het tillen van gewichten tot het explosief aanzetten tijdens een sprint. Iedereen krijgt op zijn of haar beurt dan ook wel eens te maken met een blessure. Veel voorkomende blessures die wij in de praktijk zien zijn:

Wat kan osteopathie betekenen bij sportblessures

De gereedschapskist van de osteopaat is groter dan je op het eerste moment denkt. Op de eerste plaats kan de osteopaat, met zijn kennis en kunde van het bewegingsapparaat, kijken naar je spieren en gewrichten. Daarnaast kijkt hij/zij ook naar andere vormen van bindweefsel (vliezen) in je lichaam. Deze kunnen namelijk ook onder spanning staan, bijvoorbeeld in de buik, bekken of schoudergordel. Dit zorgt dan voor een lager rendement in bewegen, waardoor je relatief veel moeite steekt in een beweging. En wie wil nou niet dat het voelt alsof alles vanzelf gaat en op rolletjes loopt?

Met een totaalonderzoek wordt er nagegaan of jij vrij bent binnen je bewegen. We kijken het hele lichaam dus na op blokkades of spanningen. Zowel binnen het bewegingsapparaat als in andere verbindende structuren en zowel op de plek van de klacht als op de andere vele schakels in het systeem die van invloed zijn op de pijnprovocerende structuur. Op deze wijze gaan we op zoek naar de oorzaak van je blessure, die goed ergens anders kan liggen dan in die pijnlijke knie of elleboog. Hiermee voorkomen we dat jij je knie gaat zien als die ‘slechte knie’ die eens in de zoveel tijd weer opspeelt. Die knie doet namelijk wel zijn best, maar is dan bijvoorbeeld aan het compenseren voor een vaste enkel.

Heb jij last van een sportblessure of wil je die juist voorkomen? En/of wil je je sportprestaties verbeteren?

Neem dan contact met ons op. Geef van tevoren aan welke sport je beoefent, zodat de osteopaat op de hoogte is en weet waar hij naar moet kijken. Wij helpen je graag!

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Mobility is key!

Lees meer

Verbeter je rug- en bekkenstabiliteit

Lees meer

Ademhalingsoefeningen en tips

Lees meer

Hersteltraining

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Zeer professioneel, vriendelijk en met succes behandeld aan schouderblessure.

Patricia
2022-11-15
9

Ik kwam met klachten aan si gewricht met uitstraling naar rechterbeen. Na 3 behandelingen is de pijn geminimaliseerd en heb ik meer bewegingsvrijheid gekregen in mijn bekken.

Arabel
2022-10-30
9

Ik had al 1,5 jaar pijn en heb hiervoor allerlei onderzoeken in het ziekenhuis gehad zonder dat de oorzaak gevonden werd. Anton heeft goed naar mijn verhaal geluisterd en al na 3 behandelingen is de...

Anita
2022-10-10
10

Was niet bekend met de osteopathie. heb veel baat gehad bij de behandelingen. Behandelaar had snel door dat het hier om de weke delen in het lichaam gaat. Verklevingen a,g,v. vele operaties.

meneer Johannes
2022-10-10
8

goed geduldig professioneel

Jurgen
2022-10-07
10

Werd snel geholpen met mijn klacht. Was zeer effectief en goed verholpen

meneer cees
2022-10-06
10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12