Osteopathie bij sneller herstel en verbeterde sportprestaties

Osteopathie kan op verschillende manieren bijdragen aan een sneller herstel.
Enerzijds kan de osteopaat zorgen voor een betere balans tussen belasting en belastbaarheid. Door het lichaam te ontdoen van te hoge spanningen of blokkades kan het lichaam vrij bewegen, waardoor er geen tot weinig overmatige belastingen plaatsvinden op spieren en gewrichten. Belastingen die voorheen tegen de grens van overbelasting zaten, zullen nu meer worden ervaren als een trainingsprikkel.


Anderzijds kan de osteopaat het herstelproces faciliteren. Herstel wordt bewerkstelligd door het opruimen van afvalstoffen en aanbieden van bouwstoffen. Op deze wijze wordt de microschade bij een trainingsprikkel opgeruimd en het weefsel herstelt naar een betere staat dan voorheen. Het sleutelwoord hiervoor is ‘circulatie’. Niet alleen de bloedcirculatie, maar ook de lymfecirculatie speelt een grote rol. Nu is de aanvoer van bloed niet snel het probleem, omdat we een hart hebben dat met grote kracht het bloed het lichaam in pompt. Maar de afvoer van afvalstoffen, van het lichaam terug naar het hart, is vatbaarder voor belemmeringen. Een bewegingsbeperking in een gewricht, of spanning in een spier- of bindweefselstructuur kan al snel zorgen voor een verminderde terugstroom, en daarmee een opstapeling van afvalstoffen. Dit geeft dat typische zware gevoel in armen en benen en kan leiden tot kramp, twitches of tintelingen.

Een osteopaat kan je ook helpen bij het verbeteren van je sportprestaties, door al het hierboven genoemde. Door het lichaam vrij te houden van blokkades kan je een zo hoog mogelijk rendement krijgen binnen je bewegen.

Osteopathie bij voorkomen van blessures

Uiteraard helpen wij je graag bij een blessure. Hierbij streven we naar pijnvrij bewegen en naar het hoogste rendement binnen je bewegen. Maar zoals bij alles, is voorkomen beter dan genezen! Je bent dan ook welkom bij de osteopaat zonder aanwijsbare klachten. Je leeft, dus je beweegt, vooral als je sport. Het is niet te voorkomen dat dit leidt tot spanningen en blokkades in je lichaam. Je lichaam weet hier slim mee om te gaan. Door te compenseren kun jij nog wel even door, voordat zo’n blokkade zich uit in de vorm van een blessure. Maar op zo’n moment kan de blessure al hardnekkig zijn en zit je er soms weken tot maanden aan vast. Een onderhoudsbeurt op zijn tijd is dus helemaal geen slecht idee! Dit kan variëren van eens in de 4 tot 8 weken bij intensieve sporters tot eens in het half jaar bij recreatieve sporters.

Welke soorten blessures zijn er?

Tijdens sport komt er grote belasting op je lichaam terecht. Van het tillen van gewichten tot het explosief aanzetten tijdens een sprint. Iedereen krijgt op zijn of haar beurt dan ook wel eens te maken met een blessure. Veel voorkomende blessures die wij in de praktijk zien zijn:

Wat kan osteopathie betekenen bij sportblessures

De gereedschapskist van de osteopaat is groter dan je op het eerste moment denkt. Op de eerste plaats kan de osteopaat, met zijn kennis en kunde van het bewegingsapparaat, kijken naar je spieren en gewrichten. Daarnaast kijkt hij/zij ook naar andere vormen van bindweefsel (vliezen) in je lichaam. Deze kunnen namelijk ook onder spanning staan, bijvoorbeeld in de buik, bekken of schoudergordel. Dit zorgt dan voor een lager rendement in bewegen, waardoor je relatief veel moeite steekt in een beweging. En wie wil nou niet dat het voelt alsof alles vanzelf gaat en op rolletjes loopt?

Met een totaalonderzoek wordt er nagegaan of jij vrij bent binnen je bewegen. We kijken het hele lichaam dus na op blokkades of spanningen. Zowel binnen het bewegingsapparaat als in andere verbindende structuren en zowel op de plek van de klacht als op de andere vele schakels in het systeem die van invloed zijn op de pijnprovocerende structuur. Op deze wijze gaan we op zoek naar de oorzaak van je blessure, die goed ergens anders kan liggen dan in die pijnlijke knie of elleboog. Hiermee voorkomen we dat jij je knie gaat zien als die ‘slechte knie’ die eens in de zoveel tijd weer opspeelt. Die knie doet namelijk wel zijn best, maar is dan bijvoorbeeld aan het compenseren voor een vaste enkel.

Heb jij last van een sportblessure of wil je die juist voorkomen? En/of wil je je sportprestaties verbeteren?

Neem dan contact met ons op. Geef van tevoren aan welke sport je beoefent, zodat de osteopaat op de hoogte is en weet waar hij naar moet kijken. Wij helpen je graag!

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Mobility is key!

Lees meer

Verbeter je rug- en bekkenstabiliteit

Lees meer

Ademhalingsoefeningen en tips

Lees meer

Hersteltraining

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Als ik weer eens door mijn rug ben gegaan en veel pijn heb kan ik bellen en kan bijna de zelfde dag nog terecht en kan de volgende dag weer vooruit

Mevrouw Priscilla sommer
2023-03-22
10

Ik ben bij Kim geweest met mijn zoontje van 5. Hij klaagde al langere tijd over hoofdpijn en buikpijn, waar de huisarts ook weinig mee kon. Een ogentest in het ziekenhuis stond gepland, maar ik wist...

Myrna
2023-03-18
10

Super fijn geholpen veel handige tips gehad en Laura was super lief voor onze Sarah.

Renate
2023-03-17
8

Fijne therapeute..goed luisteren en behandelingen..

Lia van Osch
2023-03-16
10

Wij konden snel terecht en zijn deskundig geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Stef
2023-03-13
10

Miranda is een fijne therapeut die goed naar je klachten luistert en meedenkt. Ook als ze denkt dat er geen winst meer te behalen is is ze daar oprecht in en klopt niet meer geld uit je zak dan...

Saskia
2023-03-13
10

We zijn bij van Eijck geweest voor ons zoontje Levi. We zijn heel fijn geholpen met goede behandelingen die hem veel rust hebben gebracht en daarbij veel advies gekregen.

ouder(s)/verzorger(s) van Levi
2023-03-13
10

Goed

Mevrouw
2023-02-22
9

Al maanden had ik o.a. last van hoofdpijn klachten maar door een goede diagnose, een luisterend oor, uitleg bij de behandelingen (hij zegt dus wat hij doet en waarom) en oefeningen die ik kreeg voor...

Esther
2023-02-22
10

Na 7 prettige behandelingen met Jaylinn bij Laura is ze een super tevreden babytje geworden. Laura weet erg goed met baby's om te gaan en heeft voor veel pijnverlichting gezorgd bij Jaylinn. Ook...

Ouders Jaylinn Bergmans
2023-02-21
8

Fijn geholpen, altijd een goed gesprek. En waar ik voor kwam is gelukkig ook goed verholpen. Zou altijd wanneer mogelijk eerst kiezen voor deze manier van alternatieve gezondheidszorg.

Ingrid
2023-02-21
10

Na de eerste behandeling hadden we meteen een ander kind!! Na 8 weken zagen we onze kleine man voor het eerst lachen.. ik zal het iedereen aan raden om hier een afspraak te maken!

ouder(s)/verzorger(s) van Neyo
2023-02-20
10

Geeft hulp daar waar andere het niet meer aan durven.

Mariejolein Olislaegers
2023-02-16
10

Toen mijn dochtertje 7 weken was kwamen we bij William. Ze krees alleen maar wanneer ze wakker was. Hij kwam erachter dat haar linker schedelplaat vast zat! De volgende dag krees ze niet meer, huilde...

Mama van Joy
2023-02-16
6

De eerste kennismaking verliep goed ze konden mij geen gouden bergen beloven. De behandeling leek wel wat te doen. Maar na vier behandelingen zat er niet echt vooruitgang in. Dus ben ik er mee...

De heer André
2023-02-14
9

Wouter heeft mij zeer goed geholpen bij mijn rsi klacht en heeft mij goede inzichten en adviezen gegeven over omgaan en voorkomen van de klacht.

Danny
2023-02-11
8

Al lange tijd liep ik met klachten waar ik met fysiotherapie en oefeningen niet verder mee kwam. Hier ben ik erg goed geholpen. Ze zijn geïnteresseerd in de achtergrond en deskundig in hun werk.

Heleen
2023-02-10
10

Mijn ervaring met behandeling door een osteopaat is zeer goed! Soms zeg ik niks en voelen zij het, heel bijzonder en nuttig.

Suzanne
2023-02-09
10

Had last van lage rugpijn met uitstraling naar onderbeen en voet. Zeer goed en deskundig geholpen door Anton. Na een aantal behandelingen ben ik nagenoeg vrij van pijn en ongemak. Vooral het...

Marga
2023-02-07
8

Neemt alle tijd om te luisteren .Prettige behandeling.

Marijke Bröcker
2023-02-06
8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16