Wat gebeurt er in je lichaam?
Bij een werpschouder zijn er verschillende structuren die pijn kunnen uitlokken. Vaak is het een rek van het voorste kapsel in combinatie met een spanning in het achterste deel van de schouder. In ergere gevallen zijn er beschadigingen van de kraakbeenring om de gewrichtkom.
De klachten ontstaan meestal door een stand verandering van het schouderblad, waardoor het schoudergewricht een andere stand krijgt en de spieren en het kapsel de krachten op een verkeerde manier krijgen aangeboden. Dit kunnen ze niet aan.
Een verandering van de stand van het schouderblad kan veroorzaakt worden door een rotatie van de ribben of wervelkolom ter hoogte van de schouderbladen. Deze rotatie kan op zijn beurt veroorzaakt worden door de kaken, de nek, het bekken, de voet of een buikorgaan.
Een werpschouder kan ook ontstaan door een spierdisbalans rondom het schouderblad, waardoor de spieren tijdens de belasting het schouderblad niet goed stabiliseren en er een overbelasting ontstaat. De oorzaak van een spierdisbalans kan liggen een blokkade van een rib of een wervel of door een inklemming van een zenuw.
Wat kan osteopathie voor je betekenen?
Osteopaten kunnen de stand van het schoudergewricht veranderen en de oorzaak daarvan behandelen. Dit kan door correcties van het bekken, voet, nek of kaak en ook door mobilisaties van het diafragma of de organen die een rotatie kunnen veroorzaken. Daarna is het van belang om te trainen.
Een werpschouder is een overbelastingsklacht. Lees een uitgebreide uitleg van de behandeling in de indicatie overbelasting/overtraining.