Wat gebeurt er in je lichaam bij een tennisarm (tenniselleboog)?

Bij een tennisarm ervaar je voornamelijk pijn en ongemak aan de buitenkant van de elleboog, met geregeld een uitstralende pijn naar de onderarm. Ook kan er sprake van krachtsverlies zijn. De klachten worden daarnaast vaak opgewekt bij handelingen zoals handen schudden, het openen van een potje, of het tillen van boodschappentassen. Het komt regelmatig voor dat mensen 's ochtends na het ontwaken meer klachten ervaren. De klachten kunnen zeer hardnekkig zijn en in veel gevallen helpt simpelweg rust houden niet om de klachten te verminderen.

Wat osteopathie kan betekenen bij een tennisarm?

Vaak zien onze osteopaten iemand pas in de praktijk verschijnen wanneer de klachten niet binnen een redelijke tijd vanzelf zijn hersteld. In deze gevallen is rust en tijd blijkbaar niet voldoende geweest; er lijkt nog iets meer aan de hand te zijn. 

Het is zeer makkelijk om vast te stellen of er sprake is van een tennisarm. Bij druk op het buitenste botpuntje van de elleboog en op de pezen die daarop aanhechten, zien we een forse toename van de bekende klachten. Maar het is belangrijk dat er verder gekeken wordt dan waar de klachten zitten. Het lichaam functioneert namelijk als een ondeelbare eenheid. De osteopaat zal daarom een totaalonderzoek uitvoeren, waarbij de mobiliteit van alle structuren in het lichaam in kaart wordt gebracht. Vervolgens wordt er gekeken of er sprake is van een meer lokaal probleem of dat er verder gelegen dysfuncties zijn die het herstel van de tennisarm negatief beïnvloeden. Bij elleboogklachten worden er vaak dysfuncties gevonden ter hoogte van de pols, schoudergordel, nek of borstkas. Bij een gelijkblijvende belasting kan dat dus betekenen dat er toch een tennisarm ontwikkelt.

Vanuit het osteopathische onderzoek wordt er een individuele “osteopathische” diagnose gesteld. Hier vloeit een passende behandeling uit voort. De technieken die gebruikt worden in de behandeling zijn gericht op het verbeteren van de mobiliteit in kwalitatieve en kwantitatieve zin. Bij de behandeling van een tennisarm zijn de onderstaande punten vaak belangrijk:

  • Verlagen van de spanning van de onderarmspieren,
  • Verbeteren van de lokale doorbloeding rondom de elleboog,
  • Verbeteren van de afvoer van veneus bloed en lymfe vanuit de gehele arm en nekregio. Dit gebeurt door blokkades rondom de schouder/oksel, nek of bovenste opening van de borstkas te behandelen.

Wil je weten wat je zelf, naast een osteopatische behandeling, kan doen aan je klachten? Lees dan eens onze tips!

Heb jij last van een tenniselleboog (tennisarm) en wil je daarvan af?

Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken of maak direct een afspraak. Onze osteopaten helpen je graag verder!

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips en oefeningen bij een tennisarm

Lees meer

Elleboogklachten voorkomen

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06