Wat gebeurt er in je lichaam bij een tennisarm (tenniselleboog)?
Bij een tennisarm ervaar je voornamelijk pijn en ongemak aan de buitenkant van de elleboog, met geregeld een uitstralende pijn naar de onderarm. Ook kan er sprake van krachtsverlies zijn. De klachten worden daarnaast vaak opgewekt bij handelingen zoals handen schudden, het openen van een potje, of het tillen van boodschappentassen. Het komt regelmatig voor dat mensen 's ochtends na het ontwaken meer klachten ervaren. De klachten kunnen zeer hardnekkig zijn en in veel gevallen helpt simpelweg rust houden niet om de klachten te verminderen.
Wat osteopathie kan betekenen bij een tennisarm?
Vaak zien onze osteopaten iemand pas in de praktijk verschijnen wanneer de klachten niet binnen een redelijke tijd vanzelf zijn hersteld. In deze gevallen is rust en tijd blijkbaar niet voldoende geweest; er lijkt nog iets meer aan de hand te zijn.
Het is zeer makkelijk om vast te stellen of er sprake is van een tennisarm. Bij druk op het buitenste botpuntje van de elleboog en op de pezen die daarop aanhechten, zien we een forse toename van de bekende klachten. Maar het is belangrijk dat er verder gekeken wordt dan waar de klachten zitten. Het lichaam functioneert namelijk als een ondeelbare eenheid. De osteopaat zal daarom een totaalonderzoek uitvoeren, waarbij de mobiliteit van alle structuren in het lichaam in kaart wordt gebracht. Vervolgens wordt er gekeken of er sprake is van een meer lokaal probleem of dat er verder gelegen dysfuncties zijn die het herstel van de tennisarm negatief beïnvloeden. Bij elleboogklachten worden er vaak dysfuncties gevonden ter hoogte van de pols, schoudergordel, nek of borstkas. Bij een gelijkblijvende belasting kan dat dus betekenen dat er toch een tennisarm ontwikkelt.
Vanuit het osteopathische onderzoek wordt er een individuele “osteopathische” diagnose gesteld. Hier vloeit een passende behandeling uit voort. De technieken die gebruikt worden in de behandeling zijn gericht op het verbeteren van de mobiliteit in kwalitatieve en kwantitatieve zin. Bij de behandeling van een tennisarm zijn de onderstaande punten vaak belangrijk:
- Verlagen van de spanning van de onderarmspieren,
- Verbeteren van de lokale doorbloeding rondom de elleboog,
- Verbeteren van de afvoer van veneus bloed en lymfe vanuit de gehele arm en nekregio. Dit gebeurt door blokkades rondom de schouder/oksel, nek of bovenste opening van de borstkas te behandelen.
Wil je weten wat je zelf, naast een osteopatische behandeling, kan doen aan je klachten? Lees dan eens onze tips!
Heb jij last van een tenniselleboog (tennisarm) en wil je daarvan af?
Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken of maak direct een afspraak. Onze osteopaten helpen je graag verder!