Wat is osteopathie precies?

Osteopathie is een unieke manuele, dus met de handen uitgevoerde, behandelwijze. De focus ligt op een totaalbenadering van jou en jouw klachten. Het uitgangspunt hierbij is dat alles in een lichaam met elkaar verbonden is, van spieren tot bloedvaten en van organen tot botten. Kortom: het lichaam is een eenheid. Een gezond lichaam is op alle vlakken in balans: alle spieren, botten, organen, zenuwen, bloedvaten en weefsels zijn soepel en in beweging.

Als de beweeglijkheid wordt verstoord, bijvoorbeeld door stress, operaties of ongelukken, ontstaan er blokkades en verkrampingen in het lichaam. Hierdoor ontstaan klachten. Vaak herstelt het lichaam zichzelf, maar soms blijven klachten of de pijn aanhouden. Een osteopaat spoort de oorzaak op en behandelt deze. Door het herstellen van de balans in het lichaam verdwijnen de klachten en de pijn. Osteopathie is dus geen symptoombestrijding, maar gaat dieper. We zoeken de ware oorzaak van het probleem en werken van daaruit aan een oplossing. 

Meer weten? Kijk bij Wat is osteopathie?

Wanneer ga ik naar een osteopaat?

Wanneer jij wil! Heb jij kortstondige of langdurige lichamelijke klachten, dan kan een osteopaat uitkomst bieden. Of de osteopaat je ook daadwerkelijk kan behandelen, blijkt na een anamnese en lichamelijk onderzoek.

Osteopathie valt onder Complementaire en Alternatieve Geneeswijzen en is voor veel mensen nog onbekend terrein. Mensen vinden het soms wat vreemd: hoe kan iemand met alleen manuele handelingen nu klachten verhelpen? Zonder medicatie en/of apparatuur? Toch horen we vaak dat patiënten na een eerste behandeling al overtuigd zijn van de positieve effecten van ons vak. We kunnen dan ook alleen maar zeggen: probeer het gewoon eens!

Hoe weet ik of een osteopaat mijn klachten kan verhelpen?

Ben je nog niet bekend met osteopathie en/of wil je weten of een osteopaat jouw klachten kan behandelen? Bekijk dan eens op onze website met welke indicaties/klachten je bij ons terechtkunt en vraag eventueel een gratis telefonisch adviesgesprek aan bij een van onze osteopaten. De osteopaat beoordeelt vervolgens of jouw klacht osteopatisch te behandelen is.

Het kan zijn dat er eerst nader onderzoek moet worden gedaan door bijvoorbeeld een arts, voordat je bij de osteopaat terechtkunt. Ook kan het zijn dat osteopathie jou niet verder gaat helpen. Is dat het geval, dan zeggen we dat eerlijk én verwijzen we je indien mogelijk door naar een andere specialist. 

Bekijk onze lijst met indicaties (klachten) om te zien of jouw klacht ertussen zit.

Hoe kies ik een goede osteopaat?

In Nederland mag iedereen zich osteopaat noemen, het is namelijk een vrij beroep. De titel is niet beschermd, dus zelfs als iemand niet is opgeleid kan hij zichzelf osteopaat noemen. Daarnaast is er uiteraard nog een verschil in kwaliteit van opleidingen die osteopaten hebben gedaan. Maar hoe kies je dan de beste osteopaat, die echt kundig is en verstand van zaken heeft?

Gelukkig zijn er in Nederland wel kwaliteitsregisters voor osteopaten. Osteopaten die bij een Nederlands register ingeschreven staan moeten voldoen aan kwaliteitseisen in de uitoefening van hun beroep, maar ook voor de inrichting van hun praktijkvoering.

Kies altijd een osteopaat met een gedegen opleiding Osteopathie die ingeschreven staat bij een van de kwaliteitsregisters NRO of NOF en die de titel D.O- MRO of D.O.-(M)RO voert. Als je een behandeling krijgt van een geregistreerde osteopaat, dan kun je erop vertrouwen dat deze osteopaat:

 • een diploma van een goede, erkende opleiding Osteopathie heeft;
 • voldoet aan de normen voor medische basiskennis;
 • werkt in een goedgekeurde praktijk;
 • minstens 10 uur per week praktiserend is als osteopaat;
 • werkt volgens de normen van de beroepsgroep. Deze normen komen o.a. tot uiting in:
  – de beroepscode;
  – het beroepscompetentieprofiel;
  – (vakinhoudelijke) richtlijnen.
 • deelneemt aan de centrale Klachten- en Geschillenregeling;
 • valt onder toezicht van het College van Toezicht (tuchtrecht);
 • minimaal 160 uur per vijf jaar actief werkt aan (geaccrediteerde) deskundigheidsbevordering (opleidingen/cursussen/seminars etc.);
 • zorg levert volgens de Algemene Voorwaarden Osteopathie;
 • een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft.

Welke kwaliteitsregisters zijn er voor osteopathie?
Er zijn in Nederland twee kwaliteitsregisters:

 • Nederlands Register voor Osteopathie (NRO), osteopaten die hier ingeschreven zijn kun je herkennen aan de titel D.O.-MRO achter hun naam

Nederlandse Osteopatische Federatie (NOF). Osteopaten die hier ingeschreven zijn hebben de titel D.O-(M)RO.

Hoeveel behandelingen zijn er doorgaans nodig?

Het gemiddeld aantal behandelingen dat nodig is om het behandeldoel te halen, ligt op ongeveer 4 à 5 behandelingen. Afhankelijk van de aard van de klachten en jouw reactie op de behandelingen kan dit ook meer of minder zijn.

Hoe lang duurt een afspraak?

Een eerste afspraak bestaat uit twee consulten en duurt ongeveer 1 uur. Het eerste consult gebruiken we voor een anamnese (vragen over je medische voorgeschiedenis en klacht) en onderzoek. Aansluitend volgt een tweede consult met de eerste behandeling. Jouw eerste afspraak kan ook over twee verschillende dagen verspreid worden, maar dit heeft niet de voorkeur. Een vervolgbehandeling duurt een half uur.

Wat zijn de kosten voor een consult/behandeling?

Het tarief voor een consult van een half uur is € 83,50. De eerste afspraak is een dubbel consult, bestaande uit een anamnese/onderzoek en een behandeling. De kosten daarvoor zijn € 167,- .

Worden al mijn behandelingen vergoed?

Vrijwel alle zorgverzekeraars vergoeden osteopathie vanuit een aanvullende polis. Welk bedrag je terugkrijgt, ligt aan je zorgverzekeraar en het pakket dat je hebt.

Kijk voor meer informatie in de Zorgwijzer. Daar vind je alle zorgverzekeraars op een rij. 

Zijn jullie osteopaten geregistreerd bij een register/beroepsvereniging?

Al onze osteopaten zijn geregistreerd bij het NRO of NOF en lid van beroepsvereniging NVO. Ook hebben zij een AGB-code. Het zijn specialisten binnen hun vakgebied en je bent bij hen dan ook in goede handen. Al onze osteopaten zijn geregistreerd bij het NRO of NOF en lid van beroepsvereniging NVO. Ook hebben zij een AGB-code. Het zijn specialisten binnen hun vakgebied en je bent bij hen dan ook in goede handen.

Hebben jullie osteopaten een AGB-code?

Ja zeker, al onze osteopaten hebben een AGB-code. Zij voldoen aan alle eisen om in aanmerking te komen voor vergoeding door je ziektekostenverzekering

Op welke locaties kan ik terecht voor een behandeling?

Onze osteopaten werken op 6 locaties: Berkel-Enschot (2 locaties), Tilburg, Best, Oisterwijk en Eindhoven. Iedere locatie is makkelijk bereikbaar met auto, OV en/of fiets. Ook kun je bij iedere locatie gratis parkeren op (eigen) parkeerterrein of met parkeerschijf (Tilburg). Afhankelijk van jouw voorkeur en bereikbaarheid van de gewenste osteopaat boeken we je consult op een van deze locaties. Uiteraard altijd in overleg met jou.

Maak een afspraak met een van onze assistentes. 

Is er ook een avondspreekuur?

Jazeker, wij bieden dagelijks op meerdere locaties de mogelijkheid om in de avonduren een afspraak te maken.

Welke Corona-maatregelen gelden in de praktijk?

De corona-crisis heeft helaas ook gevolgen voor ons. Gelukkig mag onze praktijk vooralsnog openblijven, maar er zijn door het RIVM en VWS wel voorwaarden opgesteld. Deze zijn door onze beroepsvereniging, de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO), vertaald in een leidraad.

De belangrijkste maatregelen zijn:

 • We mogen niet behandelen als je symptomen hebt die passen bij COVID-19: (neus)verkoudheid, hoesten, kuchen of niezen, loopneus, keelpijn, verhoging of koorts, kortademigheid, hoofdpijn, branderige ogen, reuk- en/of smaakverlies, moeheid, ziek voelen en/of diarree. Er wordt je bij het maken van de afspraak en bij binnenkomst bij de osteopaat gevraagd of je klachten hebt die een risico op COVID-19 zijn. Ben a.u.b. eerlijk!
 • We mogen je niet behandelen als je recent (huiselijk) contact hebt gehad met bewezen COVID-19 patiënten, een verstandelijke handicap hebt en in een instelling woont of als je in een verpleeghuis woont.
 • Als je symptomen hebt gehad die passen bij COVID-19, dan mogen wij je wel behandelen mits je een week klachtenvrij bent.
 • De wachtkamers zijn zo ingericht dat je 1,5 meter afstand kunt houden van andere patiënten en de assistentes (waar aanwezig). De tijdschriften en het speelgoed zijn weggehaald.
 • Reinig bij binnenkomst je handen met handgel, deze staat in de wachtruimte voor je klaar.
 • Breng je eigen badlaken mee voor op de behandelbank voor extra hygiëne.
 • Kom maximaal 5 minuten voor aanvang van je behandeling binnen. Ben je vroeger, wacht dan in je auto of maak een ommetje.
 • Kom alleen, bij behandeling van een kind of baby maximaal 1 ouder.
 • Wij mogen geen hand geven.
 • De osteopaat opent en sluit de deur van de behandelkamer voor je.

Samen moeten we het doen! Houd je aan de regels, want alleen dan kunnen we het virus verslaan.

Heb je vragen, bel ons dan! Wij zijn dagelijks telefonisch bereikbaar voor vragen en het maken van afspraken: 013-4566490.

Waarom kies ik voor Osteopathie van Eijck?

Al onze osteopaten zijn geregistreerd, voldoen aan bovenstaande kwaliteitseisen en voeren de titel D.O-MRO of D.O.-(M)RO. Maar wij bieden veel meer dan dat.

Onze kracht:

 • Groot team goed opgeleide en betrokken osteopaten;
 • Patiënten beoordelen ons met een cijfer 9!;
 • Bij ons is niemand een nummer, wij behandelen jou zoals we zelf behandeld willen worden;
 • Wij zijn nuchter, transparant, open en toegankelijk;
 • Grootste praktijk van Nederland: werkzaam vanuit maar liefst 4 locaties in Brabant;
 • Altijd telefonisch bereikbaar tijdens kantooruren;
 • De praktijk wordt continu ondersteund door assistentes, waardoor jij ongestoord blijft tijdens een behandeling;
 • Avondspreekuur mogelijk;
 • Mogelijkheid tot een gratis adviesgesprek;
 • Gratis parkeren voor de deur;
 • En natuurlijk de Brabantse gezelligheid!

We verwelkomen je graag in onze praktijk. Maak een afspraak op een van onze locaties.

Wat doet een ostepaat?

Een osteopaat gaat op zoek naar bewegingsstoornissen van weefsels in het lichaam en heft deze vervolgens op door uitoefening van verschillende behandeltechnieken. Hierbij gaat hij manueel te werk, zonder gebruik van medicijnen of apparatuur. Met zijn handen voelt hij niet alleen de beweeglijkheid van alle gewrichten, maar ook de positie, vorm en beweging van je organen. Door de behandeling wordt het natuurlijk zelf genezend vermogen van het lichaam gestimuleerd en zullen jouw lichamelijke klachten verminderen en/of verdwijnen. 

Voor wie is osteopathie geschikt?

Een osteopaat kan zeer diverse klachten behandelen bij baby’s, kinderen, zwangere vrouwen, (top)sporters, volwassenen en senioren. Wist je dat wij bovendien een echte kinderpraktijk zijn? Ongeveer 50% van onze patiënten is onder de 18 jaar. Kortom: zowel jong als oud kan bij Osteopathie van Eijck terecht.

Vanaf welke leeftijd kan ik met mijn baby terecht?

Indien je baby klachten heeft, kun je meestal vrijwel meteen terecht. Wil je voor een algemene check-up komen, dan raden we aan te wachten tot je baby minimaal 3 weken oud is.

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

Nee, je hebt geen verwijzing nodig. Iedereen kan zo bij ons terecht. Vergoeding door jouw ziektekostenverzekering hangt af van je polis en de registratie van de osteopaat, niet van een verwijzing door de huisarts.

Kan ik een afspraak verzetten of annuleren?

Annuleer je minimaal 24 uur van tevoren je afspraak, dan brengen we geen kosten in rekening. Een annulering binnen 24 uur wordt wel doorbelast. Breng ons a.u.b. zo snel mogelijk op de hoogte, dan kunnen wij nog andere patiënten op jouw tijdstip inplannen.

Hoe gaat de betaling van behandelingen?

Wij werken met automatische incasso. Bij je eerste afspraak teken je een doorlopende machtiging. Na jouw behandeling ontvang je een factuur die je zelf mag insturen naar jouw zorgverzekering. De bedragen van de behandelingen worden steeds na ongeveer 10 dagen na de behandeling automatisch van je rekening geschreven.

Gaan de behandelingen ten koste van mijn eigen risico?

Nee! Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Osteopathie wordt uitsluitend vergoed vanuit de aanvullende polis en valt daarmee niet binnen het eigen risico.

Declareren jullie rechtstreeks bij de zorgverzekeraar?

Nee, je mag zelf de nota indienen bij de zorgverzekeraar. Je krijgt dan van hen de vergoeding waar je recht op hebt.

Hoe ontvang ik de nota die ik kan indienen bij mijn zorgverzekeraar?

De nota wordt naar je gemaild. Indien gewenst kan de nota ook geprint en meegegeven worden.

Welke specialisaties zijn er binnen het team?

Voor ons staat kwaliteit leveren voorop. Daarom vinden wij het belangrijk om altijd up to date te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen ons vakgebied. Alle osteopaten volgen daarom jaarlijks meerdere bijscholingen of een opleiding. Dat betekent dat we heel veel expertise in huis hebben. Zo zijn we onder meer gespecialiseerd in de behandeling van baby’s, kinderen en bij zwangerschap(wens).

Weten wie wie is en wie wat doet? Meet the Team! 

Hoe kan ik Osteopathie van Eijck bereiken?

We zijn op werkdagen van 8.30-17.00 uur bereikbaar (telefonisch: 013-456 64 90 en per email: info@osteopathievaneijck.nl). Buiten deze openingstijden kun je onze voicemail inspreken of een e-mail sturen. We nemen dan de volgende werkdag contact met je op.

Is er ook een weekendspreekuur?

Nee, we bieden geen weekendspreekuur. Wel kun je in het weekend onze voicemail inspreken of een e-mail sturen. Wij beantwoorden deze dan op de eerstvolgende werkdag.

Wat anderen zeggen

10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06
9

Konden heel snel terecht, super kundig

Joep
2023-07-03
10

Ontzettend blij dat we (weer) geweest zijn. Er wordt zo goed geluisterd naar dochter en naar mij en we merkte super snel resultaat!

ouders/verzorgers van Tess
2023-06-18
10

Miranda luistert écht naar je en weet wat ze doet. Op een fijne manier en met humor weet ze precies de juiste dingen te zeggen en slaat de spijker op z'n kop.

Daphne
2023-06-14
10

Ik werd goed geholpen. Ik ben van mijn klachten/pijn af. Mijn dochtertje van 6maanden oud heeft ook toen goede behandeling gehad. Uitstekend!

S.K.
2023-06-05
9

Goed geluisterd, goede adviezen.

ouder(s)/verzorger(s) van Ruben
2023-06-02
9

Prima duidelijke voorspelling.

Tessa
2023-05-27
9

Mijn baby had krampen en reflux, na drie behandelingen was hij veel beter

ouder(s)/verzorger(s) van Levy
2023-05-26
10

Effective treatment for my neck and back pain, and got to the root-cause for the years of issues (since teenage years). Previous physiotherapists only treated the pain "now", no treatment or answers...

David
2023-05-24
8

Goed

A.
2023-05-23
8

Hele fijne behandeling maar voor mij niet het gewenste resultaat behaald helaas.

Mevrouw Wouters
2023-05-08
9

Duidelijke uitleg gehad . Voelde dat ze begreep wat ik bedoelde , nam me serieus .

Mevrouw v Tuijn
2023-05-04