Wat zijn shin splints?

Een betere term voor shin splints is MTSS, Mediaal Tibiaal Stress Syndroom. Dit geeft aan dat er klachten zijn door stress, spanning, in het scheenbeen. Deze stress kan komen doordat spieren er te hard aan trekken of doordat het scheenbeen de krachten die erop komen niet goed kan opvangen omdat het verhard is.

In de praktijk zien we vaak sporters met shin splints, zoals:

  • Hardlopers
  • Turners, voornamelijk springvormen zoals de vloer
  • Atletiek zoals ver- of hoogspringen
  • Veldsporten zoals hockey, voetbal en rugby

Het is helaas niet altijd even makkelijk om van springschenen af te komen, vandaar dat de osteopaat er geregeld aan te pas komt. Dat komt namelijk omdat shin splints niet één specifieke klacht is, maar een verzamelnaam van klachten aan de schenen.

 

Verschillende soorten shin splints

Shin splints kunnen zich op verschillende manieren uiten.

Pijn aan de buitenzijde van het scheenbeen
Dit is pijn op of aan de scheenspieren en diens spiervliezen. Deze spier zorgt voor het optillen van de voet en remt anderzijds ook je landing bij een haklanding. Zonder activiteit van deze spier zou je namelijk bij elke haklanding een klapvoet hebben. Je kan je dus voorstellen dat deze spier aardig aan het werk moet met hardlopen, waardoor snel een blessure kan ontstaan. Het is de tegenwerker van de kuitspier en je ziet dan ook vaak dat te strakke kuitspieren zorgen voor overbelasting aan de scheenspier. De scheenspier moet dan namelijk harder werken om tegenstand te kunnen bieden aan de kuitspieren.

Pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen
Hoe raar het ook klinkt, dit is een kuitspier. Namelijk een diepe kuitspier, genaamd Soleus. Deze spier wordt vaak over het hoofd gezien en niet meegenomen tijdens rekoefeningen. Dit terwijl deze spier juist erg actief is bij hardlopen! Het specifiek rekken van deze spier kan al een hoop klachten verminderen en voorkomen. Lees hier hoe je deze spier rekt.

Pijn op het scheenbeen
Irritatie van het botvlies van het scheenbeen en de aanhechting van de spiervliezen van de scheen- en kuitspieren. Dit is vaak een gevolg van wat bij de punten hierboven staat uitgelegd..

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij shin splints

Zoals gezegd hebben shin splints veel te maken met de spanning van de kuitspieren, zowel de grote kuitspieren als de Soleus. In veel gevallen kan rekken van de kuitspieren en masseren van de kuit- en scheenspieren zorgen dat de klachten weggaan. Maar in sommige gevallen schiet dit niet op. Dan zit er waarschijnlijk ergens anders in het lichaam iets niet goed, wat telkens weer de scheen- en kuitspieren op spanning zet.

Er zijn veel schakels in het lichaam die invloed hebben op de achterste spierketen, daarmee bedoelende: de rugspieren, bilspieren, hamstrings, kuiten met hun achillespees en de voetzool. Denk hierbij aan voor de hand liggende beperkingen in de enkel. Maar ook problemen in de bekken of zelfs de buik kunnen hiervoor zorgen. Je kan dan blijven rekken tot je een ons weegt, maar deze beperking zal eerst verholpen moeten worden.

Last van shin splints en wil je hiervan af?

Heb jij al enige tijd last van shin splints en helpt rekken en masseren niet? Maak dan een afspraak of neem contact met ons op om te overleggen of wij iets voor jou kunnen betekenen!

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij shin splints

Lees meer

Hersteltraining

Lees meer

Herken klachten van overbelasting en overtraining

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06
9

Konden heel snel terecht, super kundig

Joep
2023-07-03
10

Ontzettend blij dat we (weer) geweest zijn. Er wordt zo goed geluisterd naar dochter en naar mij en we merkte super snel resultaat!

ouders/verzorgers van Tess
2023-06-18
10

Miranda luistert écht naar je en weet wat ze doet. Op een fijne manier en met humor weet ze precies de juiste dingen te zeggen en slaat de spijker op z'n kop.

Daphne
2023-06-14
10

Ik werd goed geholpen. Ik ben van mijn klachten/pijn af. Mijn dochtertje van 6maanden oud heeft ook toen goede behandeling gehad. Uitstekend!

S.K.
2023-06-05
9

Goed geluisterd, goede adviezen.

ouder(s)/verzorger(s) van Ruben
2023-06-02
9

Prima duidelijke voorspelling.

Tessa
2023-05-27