Wat zijn shin splints?
Een betere term voor shin splints is MTSS, Mediaal Tibiaal Stress Syndroom. Dit geeft aan dat er klachten zijn door stress, spanning, in het scheenbeen. Deze stress kan komen doordat spieren er te hard aan trekken of doordat het scheenbeen de krachten die erop komen niet goed kan opvangen omdat het verhard is.
In de praktijk zien we vaak sporters met shin splints, zoals:
- Hardlopers
- Turners, voornamelijk springvormen zoals de vloer
- Atletiek zoals ver- of hoogspringen
- Veldsporten zoals hockey, voetbal en rugby
Het is helaas niet altijd even makkelijk om van springschenen af te komen, vandaar dat de osteopaat er geregeld aan te pas komt. Dat komt namelijk omdat shin splints niet één specifieke klacht is, maar een verzamelnaam van klachten aan de schenen.
Verschillende soorten shin splints
Shin splints kunnen zich op verschillende manieren uiten.
Pijn aan de buitenzijde van het scheenbeen
Dit is pijn op of aan de scheenspieren en diens spiervliezen. Deze spier zorgt voor het optillen van de voet en remt anderzijds ook je landing bij een haklanding. Zonder activiteit van deze spier zou je namelijk bij elke haklanding een klapvoet hebben. Je kan je dus voorstellen dat deze spier aardig aan het werk moet met hardlopen, waardoor snel een blessure kan ontstaan. Het is de tegenwerker van de kuitspier en je ziet dan ook vaak dat te strakke kuitspieren zorgen voor overbelasting aan de scheenspier. De scheenspier moet dan namelijk harder werken om tegenstand te kunnen bieden aan de kuitspieren.
Pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen
Hoe raar het ook klinkt, dit is een kuitspier. Namelijk een diepe kuitspier, genaamd Soleus. Deze spier wordt vaak over het hoofd gezien en niet meegenomen tijdens rekoefeningen. Dit terwijl deze spier juist erg actief is bij hardlopen! Het specifiek rekken van deze spier kan al een hoop klachten verminderen en voorkomen. Lees hier hoe je deze spier rekt.
Pijn op het scheenbeen
Irritatie van het botvlies van het scheenbeen en de aanhechting van de spiervliezen van de scheen- en kuitspieren. Dit is vaak een gevolg van wat bij de punten hierboven staat uitgelegd..
Wat osteopathie voor je kan betekenen bij shin splints
Zoals gezegd hebben shin splints veel te maken met de spanning van de kuitspieren, zowel de grote kuitspieren als de Soleus. In veel gevallen kan rekken van de kuitspieren en masseren van de kuit- en scheenspieren zorgen dat de klachten weggaan. Maar in sommige gevallen schiet dit niet op. Dan zit er waarschijnlijk ergens anders in het lichaam iets niet goed, wat telkens weer de scheen- en kuitspieren op spanning zet.
Er zijn veel schakels in het lichaam die invloed hebben op de achterste spierketen, daarmee bedoelende: de rugspieren, bilspieren, hamstrings, kuiten met hun achillespees en de voetzool. Denk hierbij aan voor de hand liggende beperkingen in de enkel. Maar ook problemen in de bekken of zelfs de buik kunnen hiervoor zorgen. Je kan dan blijven rekken tot je een ons weegt, maar deze beperking zal eerst verholpen moeten worden.
Last van shin splints en wil je hiervan af?
Heb jij al enige tijd last van shin splints en helpt rekken en masseren niet? Maak dan een afspraak of neem contact met ons op om te overleggen of wij iets voor jou kunnen betekenen!