Wat gebeurt er in je lichaam als je (verkeerd) ademhaalt?

Als je lucht met zuurstof inademt, komt dit terecht in je longen. Door het aanspannen van de ademhalingsspieren en het middenrif wordt je borstkas groter en kan de lucht naar binnen stromen. Door het weer ontspannen van deze spieren wordt de lucht weer naar buiten gedrukt.

Ademhalen bij inspanning

Wanneer je spieren harder moeten werken, hebben ze ook meer zuurstof nodig. Bij inspanning ga je daarom dieper en sneller ademhalen. Hierdoor adem je meer lucht in dan in rust. De hoeveelheid lucht die je inademt, wordt afgestemd op de hoeveelheid zuurstof die je spieren in activiteit nodig hebben.

Daarnaast gaat bij inspanning ook je hart sneller kloppen. Het hart zorgt ervoor dat het bloed zich samen met de zuurstof door je lichaam verplaatst. De zuurstof wordt vervoerd naar de spieren die het nodig hebben om actief te zijn. Als je spieren voldoende voorzien worden van zuurstof, kunnen ze een activiteit optimaal uitvoeren. Maar is er een tekort aan zuurstof, dan wordt dit een stuk lastiger.

De longen zorgen ook voor de afgifte van CO2 aan de lucht. CO2 ontstaat bij inspanning in de spieren en wordt via het bloed naar de longen gebracht om daar het lichaam te verlaten. Als de ademhaling niet goed is, stapelt de CO2 zich in het lichaam op en ontstaat er verzuring. Om deze opstapeling te voorkomen, ga je sneller ademen. Hierdoor gaat je ademfrequentie dus omhoog tijdens inspanning.

Inspanning is niet de enige reden die een snellere ademhaling veroorzaakt. Ook als je ’s nachts niet goed doorademt (bijvoorbeeld door overgewicht, maagzuurproblemen, problemen in het KNO-gebied of opgezwollen darmen) en door stress kun je last hebben van een snelle en oppervlakkige ademhaling. Maar geen zorgen, osteopathie biedt de oplossing!

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij problemen met ademhaling

Om te kunnen ademhalen heb je onder andere mobiliteit nodig in je borstkas, longen, middenrif en ribben. Als je bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel in je buik hebt, kan het middenrif tijdens het ademhalen niet goed naar beneden bewegen. Hierdoor kan het zijn dat je minder goed kunt (door)ademen.

Ook de bezenuwing van je borstkas, longen, middenrif en ribben is heel belangrijk voor een optimale ademhaling. De zenuwen die zorgen voor je ademhaling komen veelal vanuit boven en midden uit de nek. Als je minder beweeglijkheid hebt in je nek, kan het zijn dat de zenuwen niet alle prikkels goed kunnen doorgeven en de ademhaling minder goed aangestuurd wordt. Osteopathie helpt om je lichaam weer mobiel te maken, waardoor ook je ademhaling soepeler gaat.

Om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen, onderzoekt een osteopaat heel goed de eventuele probleemzones in je borstkas, longen, middenrif en/of ribben. We sporen de oorzaak op en gaan vervolgens over tot behandeling van deze zone(s). Met manuele behandeltechnieken zorgen we ervoor dat alle bovengenoemde structuren weer voldoende mobiliteit hebben, waardoor de effectiviteit van de ademhaling sterk verbetert.

Daarnaast helpen we jou met kleine testen en ademhalingsoefeningen ook inzicht te krijgen in een ´juiste´ ademhaling, zodat je deze kunt toepassen in het dagelijks leven en tijdens het sporten.

Meer weten over osteopathie bij ademhalingsproblemen?

Heb jij last van ademhalingsproblemen en wil je meer weten over een osteopathische behandeling hiervan? Neem dan contact met ons op. Wij luisteren naar jouw klachten en helpen je graag verder met een passend behandelplan.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Ademhalingsoefeningen en tips

Lees meer

Een zucht geeft lucht…

Lees meer

Wat anderen zeggen

8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16
10

Zeer professioneel, vriendelijk en met succes behandeld aan schouderblessure.

Patricia
2022-11-15
9

Ik kwam met klachten aan si gewricht met uitstraling naar rechterbeen. Na 3 behandelingen is de pijn geminimaliseerd en heb ik meer bewegingsvrijheid gekregen in mijn bekken.

Arabel
2022-10-30
9

Ik had al 1,5 jaar pijn en heb hiervoor allerlei onderzoeken in het ziekenhuis gehad zonder dat de oorzaak gevonden werd. Anton heeft goed naar mijn verhaal geluisterd en al na 3 behandelingen is de...

Anita
2022-10-10
10

Was niet bekend met de osteopathie. heb veel baat gehad bij de behandelingen. Behandelaar had snel door dat het hier om de weke delen in het lichaam gaat. Verklevingen a,g,v. vele operaties.

meneer Johannes
2022-10-10
8

goed geduldig professioneel

Jurgen
2022-10-07
10

Werd snel geholpen met mijn klacht. Was zeer effectief en goed verholpen

meneer cees
2022-10-06
10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27