Wat gebeurt er in je lichaam als je (verkeerd) ademhaalt?

Als je lucht met zuurstof inademt, komt dit terecht in je longen. Door het aanspannen van de ademhalingsspieren en het middenrif wordt je borstkas groter en kan de lucht naar binnen stromen. Door het weer ontspannen van deze spieren wordt de lucht weer naar buiten gedrukt.

Ademhalen bij inspanning

Wanneer je spieren harder moeten werken, hebben ze ook meer zuurstof nodig. Bij inspanning ga je daarom dieper en sneller ademhalen. Hierdoor adem je meer lucht in dan in rust. De hoeveelheid lucht die je inademt, wordt afgestemd op de hoeveelheid zuurstof die je spieren in activiteit nodig hebben.

Daarnaast gaat bij inspanning ook je hart sneller kloppen. Het hart zorgt ervoor dat het bloed zich samen met de zuurstof door je lichaam verplaatst. De zuurstof wordt vervoerd naar de spieren die het nodig hebben om actief te zijn. Als je spieren voldoende voorzien worden van zuurstof, kunnen ze een activiteit optimaal uitvoeren. Maar is er een tekort aan zuurstof, dan wordt dit een stuk lastiger.

De longen zorgen ook voor de afgifte van CO2 aan de lucht. CO2 ontstaat bij inspanning in de spieren en wordt via het bloed naar de longen gebracht om daar het lichaam te verlaten. Als de ademhaling niet goed is, stapelt de CO2 zich in het lichaam op en ontstaat er verzuring. Om deze opstapeling te voorkomen, ga je sneller ademen. Hierdoor gaat je ademfrequentie dus omhoog tijdens inspanning.

Inspanning is niet de enige reden die een snellere ademhaling veroorzaakt. Ook als je ’s nachts niet goed doorademt (bijvoorbeeld door overgewicht, maagzuurproblemen, problemen in het KNO-gebied of opgezwollen darmen) en door stress kun je last hebben van een snelle en oppervlakkige ademhaling. Maar geen zorgen, osteopathie biedt de oplossing!

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij problemen met ademhaling

Om te kunnen ademhalen heb je onder andere mobiliteit nodig in je borstkas, longen, middenrif en ribben. Als je bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel in je buik hebt, kan het middenrif tijdens het ademhalen niet goed naar beneden bewegen. Hierdoor kan het zijn dat je minder goed kunt (door)ademen.

Ook de bezenuwing van je borstkas, longen, middenrif en ribben is heel belangrijk voor een optimale ademhaling. De zenuwen die zorgen voor je ademhaling komen veelal vanuit boven en midden uit de nek. Als je minder beweeglijkheid hebt in je nek, kan het zijn dat de zenuwen niet alle prikkels goed kunnen doorgeven en de ademhaling minder goed aangestuurd wordt. Osteopathie helpt om je lichaam weer mobiel te maken, waardoor ook je ademhaling soepeler gaat.

Om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen, onderzoekt een osteopaat heel goed de eventuele probleemzones in je borstkas, longen, middenrif en/of ribben. We sporen de oorzaak op en gaan vervolgens over tot behandeling van deze zone(s). Met manuele behandeltechnieken zorgen we ervoor dat alle bovengenoemde structuren weer voldoende mobiliteit hebben, waardoor de effectiviteit van de ademhaling sterk verbetert.

Daarnaast helpen we jou met kleine testen en ademhalingsoefeningen ook inzicht te krijgen in een ´juiste´ ademhaling, zodat je deze kunt toepassen in het dagelijks leven en tijdens het sporten.

Meer weten over osteopathie bij ademhalingsproblemen?

Heb jij last van ademhalingsproblemen en wil je meer weten over een osteopathische behandeling hiervan? Neem dan contact met ons op. Wij luisteren naar jouw klachten en helpen je graag verder met een passend behandelplan.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Ademhalingsoefeningen en tips

Lees meer

Een zucht geeft lucht…

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Ik ben erg tevreden met de behandeling. Er wordt heel persoonlijk gekeken naar hoe de klachten tussen verschillende lichaamsdelen in verbinding kunnen staan.

Linda
2024-07-09
10

Helemaal prima geholpen. Kon gelukkig snel geholpen worden en dat had ook direct resultaat.

Alexander
2024-06-04
10

Vriendelijke en deskundige therapeuten. Het werd steeds beter (nekklachten) en ik geraakte er na 5 a 6 behandelingen van verlost.

Mevrouw Hilde
2024-05-27
10

Geweest met een baby van 2 weken ivm problemen met de borstvoeding aan een kant. Fijn geholpen en inmiddels lukt de borstvoeding gelukkig!

ouder(s)/verzorger(s) van Jolijn
2024-05-23
10

Onze baby had veel last van krampjes, reflux en een navelbreukje. De osteopaat luisterde goed naar ons verhaal en heeft onze dochter heel goed behandeld. Ook dacht ze verder dan alleen behandelen, ze...

ouder(s)/verzorger(s) van Amy
2024-05-14
10

Zeer prettig geholpen door Wouter!!

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2024-04-28
10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18