Wat gebeurt er in je lichaam als je (verkeerd) ademhaalt?

Als je lucht met zuurstof inademt, komt dit terecht in je longen. Door het aanspannen van de ademhalingsspieren en het middenrif wordt je borstkas groter en kan de lucht naar binnen stromen. Door het weer ontspannen van deze spieren wordt de lucht weer naar buiten gedrukt.

Ademhalen bij inspanning

Wanneer je spieren harder moeten werken, hebben ze ook meer zuurstof nodig. Bij inspanning ga je daarom dieper en sneller ademhalen. Hierdoor adem je meer lucht in dan in rust. De hoeveelheid lucht die je inademt, wordt afgestemd op de hoeveelheid zuurstof die je spieren in activiteit nodig hebben.

Daarnaast gaat bij inspanning ook je hart sneller kloppen. Het hart zorgt ervoor dat het bloed zich samen met de zuurstof door je lichaam verplaatst. De zuurstof wordt vervoerd naar de spieren die het nodig hebben om actief te zijn. Als je spieren voldoende voorzien worden van zuurstof, kunnen ze een activiteit optimaal uitvoeren. Maar is er een tekort aan zuurstof, dan wordt dit een stuk lastiger.

De longen zorgen ook voor de afgifte van CO2 aan de lucht. CO2 ontstaat bij inspanning in de spieren en wordt via het bloed naar de longen gebracht om daar het lichaam te verlaten. Als de ademhaling niet goed is, stapelt de CO2 zich in het lichaam op en ontstaat er verzuring. Om deze opstapeling te voorkomen, ga je sneller ademen. Hierdoor gaat je ademfrequentie dus omhoog tijdens inspanning.

Inspanning is niet de enige reden die een snellere ademhaling veroorzaakt. Ook als je ’s nachts niet goed doorademt (bijvoorbeeld door overgewicht, maagzuurproblemen, problemen in het KNO-gebied of opgezwollen darmen) en door stress kun je last hebben van een snelle en oppervlakkige ademhaling. Maar geen zorgen, osteopathie biedt de oplossing!

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij problemen met ademhaling

Om te kunnen ademhalen heb je onder andere mobiliteit nodig in je borstkas, longen, middenrif en ribben. Als je bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel in je buik hebt, kan het middenrif tijdens het ademhalen niet goed naar beneden bewegen. Hierdoor kan het zijn dat je minder goed kunt (door)ademen.

Ook de bezenuwing van je borstkas, longen, middenrif en ribben is heel belangrijk voor een optimale ademhaling. De zenuwen die zorgen voor je ademhaling komen veelal vanuit boven en midden uit de nek. Als je minder beweeglijkheid hebt in je nek, kan het zijn dat de zenuwen niet alle prikkels goed kunnen doorgeven en de ademhaling minder goed aangestuurd wordt. Osteopathie helpt om je lichaam weer mobiel te maken, waardoor ook je ademhaling soepeler gaat.

Om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen, onderzoekt een osteopaat heel goed de eventuele probleemzones in je borstkas, longen, middenrif en/of ribben. We sporen de oorzaak op en gaan vervolgens over tot behandeling van deze zone(s). Met manuele behandeltechnieken zorgen we ervoor dat alle bovengenoemde structuren weer voldoende mobiliteit hebben, waardoor de effectiviteit van de ademhaling sterk verbetert.

Daarnaast helpen we jou met kleine testen en ademhalingsoefeningen ook inzicht te krijgen in een ´juiste´ ademhaling, zodat je deze kunt toepassen in het dagelijks leven en tijdens het sporten.

Meer weten over osteopathie bij ademhalingsproblemen?

Heb jij last van ademhalingsproblemen en wil je meer weten over een osteopathische behandeling hiervan? Neem dan contact met ons op. Wij luisteren naar jouw klachten en helpen je graag verder met een passend behandelplan.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Ademhalingsoefeningen en tips

Lees meer

Een zucht geeft lucht…

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06
9

Konden heel snel terecht, super kundig

Joep
2023-07-03
10

Ontzettend blij dat we (weer) geweest zijn. Er wordt zo goed geluisterd naar dochter en naar mij en we merkte super snel resultaat!

ouders/verzorgers van Tess
2023-06-18
10

Miranda luistert écht naar je en weet wat ze doet. Op een fijne manier en met humor weet ze precies de juiste dingen te zeggen en slaat de spijker op z'n kop.

Daphne
2023-06-14
10

Ik werd goed geholpen. Ik ben van mijn klachten/pijn af. Mijn dochtertje van 6maanden oud heeft ook toen goede behandeling gehad. Uitstekend!

S.K.
2023-06-05
9

Goed geluisterd, goede adviezen.

ouder(s)/verzorger(s) van Ruben
2023-06-02
9

Prima duidelijke voorspelling.

Tessa
2023-05-27