Wat gebeurt er in je lichaam als je (verkeerd) ademhaalt?
Als je lucht met zuurstof inademt, komt dit terecht in je longen. Door het aanspannen van de ademhalingsspieren en het middenrif wordt je borstkas groter en kan de lucht naar binnen stromen. Door het weer ontspannen van deze spieren wordt de lucht weer naar buiten gedrukt.
Ademhalen bij inspanning
Wanneer je spieren harder moeten werken, hebben ze ook meer zuurstof nodig. Bij inspanning ga je daarom dieper en sneller ademhalen. Hierdoor adem je meer lucht in dan in rust. De hoeveelheid lucht die je inademt, wordt afgestemd op de hoeveelheid zuurstof die je spieren in activiteit nodig hebben.
Daarnaast gaat bij inspanning ook je hart sneller kloppen. Het hart zorgt ervoor dat het bloed zich samen met de zuurstof door je lichaam verplaatst. De zuurstof wordt vervoerd naar de spieren die het nodig hebben om actief te zijn. Als je spieren voldoende voorzien worden van zuurstof, kunnen ze een activiteit optimaal uitvoeren. Maar is er een tekort aan zuurstof, dan wordt dit een stuk lastiger.
De longen zorgen ook voor de afgifte van CO2 aan de lucht. CO2 ontstaat bij inspanning in de spieren en wordt via het bloed naar de longen gebracht om daar het lichaam te verlaten. Als de ademhaling niet goed is, stapelt de CO2 zich in het lichaam op en ontstaat er verzuring. Om deze opstapeling te voorkomen, ga je sneller ademen. Hierdoor gaat je ademfrequentie dus omhoog tijdens inspanning.
Inspanning is niet de enige reden die een snellere ademhaling veroorzaakt. Ook als je ’s nachts niet goed doorademt (bijvoorbeeld door overgewicht, maagzuurproblemen, problemen in het KNO-gebied of opgezwollen darmen) en door stress kun je last hebben van een snelle en oppervlakkige ademhaling. Maar geen zorgen, osteopathie biedt de oplossing!
Wat osteopathie voor je kan betekenen bij problemen met ademhaling
Om te kunnen ademhalen heb je onder andere mobiliteit nodig in je borstkas, longen, middenrif en ribben. Als je bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel in je buik hebt, kan het middenrif tijdens het ademhalen niet goed naar beneden bewegen. Hierdoor kan het zijn dat je minder goed kunt (door)ademen.
Ook de bezenuwing van je borstkas, longen, middenrif en ribben is heel belangrijk voor een optimale ademhaling. De zenuwen die zorgen voor je ademhaling komen veelal vanuit boven en midden uit de nek. Als je minder beweeglijkheid hebt in je nek, kan het zijn dat de zenuwen niet alle prikkels goed kunnen doorgeven en de ademhaling minder goed aangestuurd wordt. Osteopathie helpt om je lichaam weer mobiel te maken, waardoor ook je ademhaling soepeler gaat.
Om de oorzaak van jouw klachten te achterhalen, onderzoekt een osteopaat heel goed de eventuele probleemzones in je borstkas, longen, middenrif en/of ribben. We sporen de oorzaak op en gaan vervolgens over tot behandeling van deze zone(s). Met manuele behandeltechnieken zorgen we ervoor dat alle bovengenoemde structuren weer voldoende mobiliteit hebben, waardoor de effectiviteit van de ademhaling sterk verbetert.
Daarnaast helpen we jou met kleine testen en ademhalingsoefeningen ook inzicht te krijgen in een ´juiste´ ademhaling, zodat je deze kunt toepassen in het dagelijks leven en tijdens het sporten.
Meer weten over osteopathie bij ademhalingsproblemen?
Heb jij last van ademhalingsproblemen en wil je meer weten over een osteopathische behandeling hiervan? Neem dan contact met ons op. Wij luisteren naar jouw klachten en helpen je graag verder met een passend behandelplan.