Micro niveau tot maatschappelijk niveau
Wist je dat de bewegingsvrijheid van de vloeistoffen in ons lichaam zorgt voor onze stofwisseling? De vloeistoffen binnen en buiten de cellen, het bloed, de lymfe en het hersenvocht zorgen ervoor dat we in leven gehouden worden! Deze worden op hun beurt weer in circulatie gehouden door de beweging van de spieren in ons lichaam, die als een pomp alle vloeistof terug leiden naar waar het vandaan komt en hergebruikt kan worden in een volgende circulatie. Dit spierweefsel maakt weer deel uit van spier- en gewrichtsketens die zorgen voor een beweegpatroon, zoals het strekken van je arm of zwaaien van je been. En zo komen we uit bij het daadwerkelijke ‘bewegen’ van plek A naar plek B. Deze mobiliteit is essentieel om onze onafhankelijkheid te behouden en onze maatschappelijke rol te vervullen!
Blijf bewegen
Het is een cliché, maar oh zo waar: het beste advies dat we kunnen geven is, blijf in beweging! Zelfs met een blessure raden we nog aan om te blijven bewegen, weliswaar op aangepaste wijze. Het zou je verbazen wat je nog kan bereiken in herstel met een versleten schouder of knie, als je jezelf blijft uitdagen binnen de mogelijkheden. Als jij je hierover onzeker voelt, omdat je bang bent om de blessure te verergeren, neemt dan contact op met een fysiotherapeut of osteopaat!
Enkele goede (rek)oefeningen die iedereen zou moeten doen
Borst rekken:
Vaak zijn we te dominant in de borstspieren en neigen we tot een voorover gebogen houding, wat de schouders weer comprimeert! Ga eens in je deurpost staan en plaats een of beide onderarmen tegen het kozijn en ga eens doorhangen, zodat er rek ontstaat op je borstregio.
Foamroller:
Foamrollers zijn niet weg te denken binnen de (top)sport. Het is een uitstekend middel om verschillende spierketens te ontspannen en zo een groot effect te hebben op de souplesse en mobiliteit. Het gebruik is simpel en spreekt voor zichzelf. Daarnaast staat het internet vol met voorbeelden hoe je deze foamrollers kan gebruiken. Dus, rollen maar!
Couch stretch:
Voor de gevorderde sporters onder ons is dit een zeer belangrijke oefening. Je rekt hiermee zowel je heupbuigers en dijbeenspieren. Ook wel bekend als de Iliopsoas en de Quadriceps. In een maatschappij waar velen een zittend beroep hebben en dus urenlang in een gebogen positie doorbrengen, zijn deze spieren vaak een probleem. Een verkorting van deze spieren kan leiden tot niet alleen klachten van deze spieren zelf, maar ook tot liesklachten, bekken- en onderrugklachten, bilklachten en hamstringklachten. Het is een pittige oefening en de eerste keren zal je hem behoorlijk voelen! Maar probeer op te bouwen volgens het plaatje en in duur. Je zult merken dat je snel vooruit gaat. Mobility is key!
Wil je nog meer tips over hoe je beter en/of goed kunt (blijven) bewegen?
Maak eens een afspraak met een van onze osteopaten. Eerst even bellen voor een vrijblijvend gesprek kan ook. Neem daarvoor contact op met de praktijk. Wij helpen je graag!