Wat gebeurt er in je lichaam bij overbelasting?

Bij overbelastingklachten kun je denken aan een tenniselleboog, golferselleboog, shin splints/ springschenenjumperskneerunnerskneehamstringblessureskuitblessuresRSI-klachten en een werpschouder (GRID).

Soms weet je zelf waar de overbelasting vandaan komt, zoals na de vakantie ineens weer voluit sporten zonder goede opbouw of het helpen met verhuizen waarbij je bewegingen maakt die je anders nooit maakt. Dit gaat in het algemeen, na een paar dagen rust en rustig bewegen vanzelf over.

Een overbelasting ontstaat als weefsel (spier, bindweefsel, fascia of bot) een beetje beschadigd is door belasting. Overbelasting en overtraining van spieren en banden ontstaat door te veel belasting, een te grote belasting (piekbelasting), heel veel kleine belastingmomenten of verkeerde belasting. Het kan ook ontstaan doordat weefsel minder belastbaar is zodat het met een gewone belasting toch overbelast is geraakt. Mogelijk is de belasting op de spier of het gewricht niet goed door bewegingsbeperkingen elders in het lichaam.

Bij training en belasting worden er afvalstoffen aangemaakt in de spieren. Bij overbelasting of overtraining ontstaan er kleine beschadigingen in spieren, pezen en banden. Deze beschadigingen geven kleine ontstekingsreacties waardoor nog meer afvalstoffen vrijkomen.

Het lichaam kan te veel afvalstoffen vasthouden door mobiliteitsproblemen in de buik. Als deze afvalstoffen zich opstapelen in het bindweefsel krijg je verzwakking en verstijving van het bindweefsel, ook in de banden, pezen en spieren. Hierdoor kan een overtraining of overbelasting ontstaan.

Ook problemen in de bezenuwing en doorbloeding kunnen voor klachten zorgen. Als bloedvaten bekneld zitten of niet voldoende vrij zijn, vermindert de doorbloeding. Als er bijvoorbeeld in de schoudergordel een bloedvat bekneld zit zal de doorbloeding naar de arm verminderen en zal een overbelastingklacht zoals bv een golferselleboog of tenniselleboog op de loer liggen.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij overbelasting en overtraining

Osteopaten onderzoeken waarom de klachten ontstaan of niet over gaan. Is er te weinig aanvoer van bouwstoffen en brandstoffen doordat de doorbloeding niet goed is? Of worden juist de afvalstoffen niet goed afgevoerd omdat er spanning op de bloedvaten zit? Zijn de zenuwen vrij?

Wij onderzoeken en behandelen de plaatsen waar bloedvaten, lymfebanen of zenuwen ingeklemd kunnen zitten, zodat de doorbloeding optimaal wordt en daarmee de belastbaarheid verbeterd. Als een zenuw beklemd is geeft dit een verandering in gevoel in de huid en een verminderde coördinatie van de spieren. Om dit op te vangen ga je andere spieren meer aanspannen. Het is dan van belang dat we de zenuw vrij maken en niet de gespannen spieren gaan ontspannen, want met de ontspanning van de spieren nemen we de stabiliteit weg en veroorzaken we juist extra klachten. Door de zenuw vrij te maken worden de spieren die daarbij horen weer sterk en kunnen de spieren die voor de compensatie hebben gezorgd weer ontspannen. Een osteopaat herkent deze klachten en zal deze corrigeren.

Een andere reden van een verminderde doorbloeding kan zijn dat een deel van het zenuwstelsel overprikkeld wordt door een blokkade van de rug. We behandelen de rug met mobilisaties en eventueel manipulaties om het zenuwstelsel tot rust te brengen.

Door verkeerde voeding, bijvoorbeeld te veel suikers, kan het lichaam verzuren. De belastbaarheid van de weefsels neemt hierdoor af en er ontstaan kleine ontstekingen bij de aanhechtingen van pezen en banden. Hetzelfde beeld kan ontstaan als de lymfeafvoer in het lichaam niet goed is, dan zal dit voornamelijk in de ledematen zijn. Als osteopaat kunnen we voedingsadviezen geven, maar hiervoor zijn speciale ‘sport’ diëtisten die dat beter kunnen. Wel kunnen we de lymfeafvoer stimuleren als dat nodig is, lokaal en in zijn geheel. Voor de drainage van de benen is een goede pompwerking van het middenrif van belang, samen met een goed mobiliteit van de buik en bekken organen. We onderzoeken dit en zullen dit als het nodig is mobiliseren we.

Als osteopaat sporen we de (mechanische) oorzaak van de klachten op. We onderzoeken de gehele bewegingsketen en maken deze vrij door mobilisaties zodat de belasting gelijkmatig en op de juiste manier door het lichaam wordt opgevangen. Om klachten van overbelasting of overtraining te behandelen zijn verschillende technieken mogelijk en er zal gekeken worden welke techniek het beste bij jou en jouw klacht past.

Tot slot

Om goed te kunnen presteren moet je lichaam goed gevoed zijn. De juiste bouwstoffen en brandstoffen moeten aanwezig zijn. Je moet goed drinken om te zorgen dat je koelsysteem op orde is en de aanvoer en afvoer naar de weefsels moet op orde zijn. Door verkeerde of te weinig voeding, of lokaal door een verminderde doorbloeding neemt de kwaliteit van het weefsel af en kunnen er ook sneller overbelasting klachten ontstaan. Zelfs met een belasting die anders geen klachten zou geven. Dus zorg voor een goed dieet!

Plan rust in bij een trainingsschema, wees kritisch naar jezelf en respecteer dat je belastbaarheid niet altijd even hoog is. Maak niet van elke training een wedstrijd. Zorg bij elke training en wedstrijd voor een goede warming-up om de doorbloeding te stimuleren en een goede cooling-down. Vraag trainers om regelmatig naar je techniek te kijken en als je zelf traint laat dan af en toe eens een filmpje maken zodat je zelf je loop-, fiets-, gooi- of slagtechniek kan evalueren.

Tip: Herken klachten van overbelasting of overtraining. Bekijk de checklist in de tips, je kunt zelf inschatten of je overbelast of overtraind bent.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

Prettig, persoonlijk en toegankelijk.

Pascalle
2022-01-18
10

Voor mijn zoontje geweest die niet sliep en veel overstrekte. De eerste keer merkten we al verschil en was hij een heel stuk rustiger.

Klaassen Klaassen
2022-01-15
10

Ons pasgeboren zoontje huilde veel en wij kwamen er niet achter waarom. Google kwam uit bij Osteopathie van Eijck. Wij zijn super snel en goed geholpen door Job; hij wist al vrij snel wat er aan de...

ouder(s)/verzorger(s) van Yvo
2022-01-08
10

uitstekend!

Aissa
2022-01-06
6

ik heb eigenlijk geen opmerkingen, gewoon prima. geen uitschieters naar boven of naar beneden wat mij betreft. afspraken worden nagekomen, niet overdreven lang wachten resultaat is wel tegen...

Maarten van Oosterhout
2022-01-04
8

Vind de persoonlijke aandacht heel goed

Thea
2021-12-28
10

Al een tijdje erg last van mijn nek. Tijdens de behandeling kwamen we er samen achter, waar het aan kon liggen. Mijn spieren zijn losgemaakt, en ik kan. U zelf erop letten, dat mijn houding veranderd.

Diny
2021-12-27
8

Ik heb het als zeer goed ervaren en er veel baat bij gehad

Enrico
2021-12-27
7

Er werd voldoende tijd en aandacht besteed in het intakegesprek De medewerkers waren vriendelijk en zorgzaam De behandeling heeft succes gehad

Erna Buist
2021-12-22
9

Wij zijn erg onder de indruk hoe Simone onze dochter heeft behandeld. Eindelijk slaapt zij en wij weer! Wij zijn blij dat we snel terecht konden voor behandeling. Zeker een aanrader!

ouder(s)/verzorger(s) van Fenne
2021-12-21
10

Wij zijn erg tevreden over de fijne communicatie en behandelingen die Miranda heeft uitgevoerd. Je merkt direct dat de klantenservice hoog in jullie vaandel staat! Ik zou iedereen aanraden om naar...

ouder(s)/verzorger(s) van Senn
2021-12-20
8

In korte tijd tot de kern komen, met oog voor mijn totale mens-zijn en de behandeling was afgestemd op mijn vraag/ klacht

Adriana Louws
2021-12-10
10

Heel ander kind meteen al na de 1e behandeling. Niet meer onrustig en helemaal zen!

ouder(s)/verzorger(s) van Lyam
2021-12-09
10

Ik werd zeer snel geholpen met mijn probleem, en er werd direct de juiste diagnose gesteld van wat er aan de hand was nl. een beklemde zenuw in mijn bilspieren. De behandeling was erg accuraat en...

Jack
2021-12-07
10

Mijn dochter slaapt al 1.5 jaar niet door, na 1 consult merkte we al heel veel verschil. Na 2 consulten sliep ze door. We hebben daarna nog een consult gepland na wat langere tijd en dit was ook...

ouder(s)/verzorger(s) van Nine
2021-12-07
10

Het gaat een stuk beter met onze kinderen sinds ze bij Jop zijn geweest. Er wordt weer geslapen. Wat een opluchting!

Janneke van der Linden
2021-12-03
10

Zeer goede behandeling en er wordt erg goed geluisterd naar de klacht

mevrouw
2021-12-03
10

Ze nemen alle tijd voor je. Geduld en rust voor de baby. Fijne manier van aanpak en werken.

A Huijben
2021-11-23
8

Goede behandeling en informatie

Gonny
2021-11-12
8

Een prettige benadering van het probleem; heeft echter nog niet tot een echte oplossing geleid.

mevrouw
2021-11-10
10

Fijn tram, goede hulp en veel uitleg en ervaring. Geen probleem als andere kind mee kwam.

ouder(s)/verzorger(s) van Nove
2021-11-09
9

Prettige ontvangst, duidelijke communicatie en goede behandeling die mij echt geholpen heeft.

Anne-Marie
2021-11-09
10

We kwamen met onze dochter van een paar weken oud. Ze was vaak ontroostbaar hysterisch. We hebben 5 behandelingen gehad en na iedere keer het ze wat relaxter er minder gespannn in haar lijfje. Hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Felien
2021-10-16
10

Miranda neemt de tijd voor je en luistert goed naar het verhaal. Ze stelde mijn zoontje volledig op zijn gemak.

ouder(s)/verzorger(s) van Sven
2021-10-14
8

Begeleiding was goed, na 2 behandelingen gingen de achillespees klachten beter. Ook had ik last van mijn duim. Ook daaraan behandeld, pijn werd eerder meer dan minder. Na de vakantie ben ik nog 1x...

Els
2021-10-12