Wat gebeurt er in je lichaam bij overbelasting?

Bij overbelastingklachten kun je denken aan een tenniselleboog, golferselleboog, shin splints/ springschenenjumperskneerunnerskneehamstringblessureskuitblessuresRSI-klachten en een werpschouder (GRID).

Soms weet je zelf waar de overbelasting vandaan komt, zoals na de vakantie ineens weer voluit sporten zonder goede opbouw of het helpen met verhuizen waarbij je bewegingen maakt die je anders nooit maakt. Dit gaat in het algemeen, na een paar dagen rust en rustig bewegen vanzelf over.

Een overbelasting ontstaat als weefsel (spier, bindweefsel, fascia of bot) een beetje beschadigd is door belasting. Overbelasting en overtraining van spieren en banden ontstaat door te veel belasting, een te grote belasting (piekbelasting), heel veel kleine belastingmomenten of verkeerde belasting. Het kan ook ontstaan doordat weefsel minder belastbaar is zodat het met een gewone belasting toch overbelast is geraakt. Mogelijk is de belasting op de spier of het gewricht niet goed door bewegingsbeperkingen elders in het lichaam.

Bij training en belasting worden er afvalstoffen aangemaakt in de spieren. Bij overbelasting of overtraining ontstaan er kleine beschadigingen in spieren, pezen en banden. Deze beschadigingen geven kleine ontstekingsreacties waardoor nog meer afvalstoffen vrijkomen.

Het lichaam kan te veel afvalstoffen vasthouden door mobiliteitsproblemen in de buik. Als deze afvalstoffen zich opstapelen in het bindweefsel krijg je verzwakking en verstijving van het bindweefsel, ook in de banden, pezen en spieren. Hierdoor kan een overtraining of overbelasting ontstaan.

Ook problemen in de bezenuwing en doorbloeding kunnen voor klachten zorgen. Als bloedvaten bekneld zitten of niet voldoende vrij zijn, vermindert de doorbloeding. Als er bijvoorbeeld in de schoudergordel een bloedvat bekneld zit zal de doorbloeding naar de arm verminderen en zal een overbelastingklacht zoals bv een golferselleboog of tenniselleboog op de loer liggen.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij overbelasting en overtraining

Osteopaten onderzoeken waarom de klachten ontstaan of niet over gaan. Is er te weinig aanvoer van bouwstoffen en brandstoffen doordat de doorbloeding niet goed is? Of worden juist de afvalstoffen niet goed afgevoerd omdat er spanning op de bloedvaten zit? Zijn de zenuwen vrij?

Wij onderzoeken en behandelen de plaatsen waar bloedvaten, lymfebanen of zenuwen ingeklemd kunnen zitten, zodat de doorbloeding optimaal wordt en daarmee de belastbaarheid verbeterd. Als een zenuw beklemd is geeft dit een verandering in gevoel in de huid en een verminderde coördinatie van de spieren. Om dit op te vangen ga je andere spieren meer aanspannen. Het is dan van belang dat we de zenuw vrij maken en niet de gespannen spieren gaan ontspannen, want met de ontspanning van de spieren nemen we de stabiliteit weg en veroorzaken we juist extra klachten. Door de zenuw vrij te maken worden de spieren die daarbij horen weer sterk en kunnen de spieren die voor de compensatie hebben gezorgd weer ontspannen. Een osteopaat herkent deze klachten en zal deze corrigeren.

Een andere reden van een verminderde doorbloeding kan zijn dat een deel van het zenuwstelsel overprikkeld wordt door een blokkade van de rug. We behandelen de rug met mobilisaties en eventueel manipulaties om het zenuwstelsel tot rust te brengen.

Door verkeerde voeding, bijvoorbeeld te veel suikers, kan het lichaam verzuren. De belastbaarheid van de weefsels neemt hierdoor af en er ontstaan kleine ontstekingen bij de aanhechtingen van pezen en banden. Hetzelfde beeld kan ontstaan als de lymfeafvoer in het lichaam niet goed is, dan zal dit voornamelijk in de ledematen zijn. Als osteopaat kunnen we voedingsadviezen geven, maar hiervoor zijn speciale ‘sport’ diëtisten die dat beter kunnen. Wel kunnen we de lymfeafvoer stimuleren als dat nodig is, lokaal en in zijn geheel. Voor de drainage van de benen is een goede pompwerking van het middenrif van belang, samen met een goed mobiliteit van de buik en bekken organen. We onderzoeken dit en zullen dit als het nodig is mobiliseren we.

Als osteopaat sporen we de (mechanische) oorzaak van de klachten op. We onderzoeken de gehele bewegingsketen en maken deze vrij door mobilisaties zodat de belasting gelijkmatig en op de juiste manier door het lichaam wordt opgevangen. Om klachten van overbelasting of overtraining te behandelen zijn verschillende technieken mogelijk en er zal gekeken worden welke techniek het beste bij jou en jouw klacht past.

Tot slot

Om goed te kunnen presteren moet je lichaam goed gevoed zijn. De juiste bouwstoffen en brandstoffen moeten aanwezig zijn. Je moet goed drinken om te zorgen dat je koelsysteem op orde is en de aanvoer en afvoer naar de weefsels moet op orde zijn. Door verkeerde of te weinig voeding, of lokaal door een verminderde doorbloeding neemt de kwaliteit van het weefsel af en kunnen er ook sneller overbelasting klachten ontstaan. Zelfs met een belasting die anders geen klachten zou geven. Dus zorg voor een goed dieet!

Plan rust in bij een trainingsschema, wees kritisch naar jezelf en respecteer dat je belastbaarheid niet altijd even hoog is. Maak niet van elke training een wedstrijd. Zorg bij elke training en wedstrijd voor een goede warming-up om de doorbloeding te stimuleren en een goede cooling-down. Vraag trainers om regelmatig naar je techniek te kijken en als je zelf traint laat dan af en toe eens een filmpje maken zodat je zelf je loop-, fiets-, gooi- of slagtechniek kan evalueren.

Tip: Herken klachten van overbelasting of overtraining. Bekijk de checklist in de tips, je kunt zelf inschatten of je overbelast of overtraind bent.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

Job was/is the best. Made my son very comfortable during the treatment relating to him. Treatment brought the relief and peace we were looking for, highly recommended.

ouder(s)/verzorger(s) van David
2021-04-24
10

Mijn zoontje heeft er zoveel baat bij gehad dat hij is behandeld, hij zit nu weer super lekker in zijn vel. Dank jullie wel

ouder(s)/verzorger(s) van Xavi
2021-04-22
10

Mijn zoontje en ik zijn beide erg goed geholpen, vakkundige behandeling, duidelijke uitleg en een prettige sfeer maken de behandelingen compleet. Super team van osteopaten.

Mo
2021-04-20
10

Professioneel en betrokken! De behandelingen zijn heel goed. Iedereen heeft persoonlijke aandacht. De sfeer is heel fijn. Zelfs in de corona lockdown houden de osteopaten en assistentes persoonlijk...

M.
2021-02-15
4

Vorig jaar was ik herstellende van een zware operatie. Ik wou van de vele klachten af en deed een poging om een behandeling te plannen bij deze praktijk, waar ik voorheen redelijk goed behandeld...

G.
2021-02-10
10

Vriendelijk, luisteren en handelen

Antonie
2020-12-24
10

Kei goede hulp en advies gekregen! Bedankt!

Sara
2020-12-22
10

Ik was er voor mijn kleintje van een paar weken. Anton was super lief voor hem en behandelde hem deskundig waardoor hij een vrolijker mannetje werd. Hij werkte met zijn schedel en middenrif na een...

Veder
2020-12-16
8

Ik ben langdurig, naar volle tevredenheid, behandeld bij Van Eijck. De reisafstand werd een belemmering voor mij, waardoor ik afscheid heb genomen. Dit neemt niet weg dat ik de behandeling als...

Elise
2020-11-17
9

Ik ben echt wel sceptisch over zaken als acupunctuur en homeopathie. Maaaaarrrrrrr.... bij Van Eijck zijn ze op zoek gegaan naar de oorzaak van de pijnklachten onder mijn schouderbladen ipv alleen de...

Sandra
2020-11-07
10

‘’

ouder(s)/verzorger(s) van Tess
2020-10-30
10

Mijn behandeling is goed gegaan en heb geen klachten meer.

Graziella
2020-10-23
9

Het is altijd fijn om daar te komen en op een rustige gecontroleerde manier behandeld te worden. Zeer vakkundig en men weet de pijnlijke plek heel goed te lokaliseren en te behandelen.

mevrouw
2020-10-22
9

Goede en deskundige behandelaar (Ans de Kimpe)

Susanne Lohf
2020-10-20
6

Goed geregeld qua afspraken maken en bevestigingen/nota's per mail. Ik vind een half uur per behandeling wel kort, bij mijn vorige osteopaat was dat 45 minuten, vandaar 3 sterren, ondanks de hoge...

Ingrid
2020-10-14
7

De tijd genomen voor mij om met mij te praten,hele goede uitleg,vertelde mij wat er aan de hand was.Ik heb mij erg op mijn gemak gevoeld en had baat na de behandelingen.Ben erg tevreden over degene...

Marten
2020-10-03
8

Prettig contact gehad Nuttige tips Klachten zijn verbeterd maar niet weg

Y.
2020-09-28
10

Onze zoon Rein was een hele lieve makkelijke baby helaas moesten we door omstandigheden wisselen van voeding. Hier had hij erg veel last van wat resulteerde in non-stop huilen, vaak willen drinken en...

Emmie
2020-09-25
10

Mijn kind heeft het erg naar haar zin gehad. Ze vindt het geweldig

N.
2020-09-25
7

door een gestapelde burnout met 61 jaar heb ik een jaar lang osteopathische behandelingen nodig gehad. voor mij was veiligheid bepalend door de deskundigheid voelde ik me gezien ik heb ook veel...

I. Lamers
2020-09-24
10

Ik heb minder pijn maar het is niet weg. Ik weet wat ik zelf kan doen. Jop is erg zorgvuldig en heeft veel kennis waardoor ik hem vertrouwde.

Nancy
2020-09-05
10

Ben bijna 4 jaar in behandeling geweest eerst bij Maarten Borghuijs en daarna heel lang tot mijn einde van de behandelingen door de geweldige Linda Hooijen, beide heel vakkundig.

Martien
2020-09-04
9

Ben uitstekend geholpen met mij klachten. Therapeut dacht mee en onderzocht wat er nog meer mogelijk was

Bart
2020-09-04
10

Hele fijne, kundige osteopaat die ons zoontje van 9 weken heeft geholpen met zijn nekje die vastzat vanaf de geboorte. Na het intake gesprek, waarna de eerste behandeling direct volgde, zagen we al...

Lotte van de Sande - mama van Jip
2020-09-03
9

Sinds de eerste behandeling zijn mijn klachten en de pijn in nek en schouder vermindert. Ik heb veel baat gehad bij de oefeningen en de uitleg die mij werd gegeven over de werking van spieren door je...

chantal
2020-08-24