Wat gebeurt er in je lichaam bij kuitklachten?
Kuitklachten kunnen acuut of geleidelijk ontstaan. Bij een zweepslag bijvoorbeeld, kan het er bij een plotselinge beweging in één keer inschieten. Alsof iemand een steentje tegen je kuit gooit of er met een tak tegenaan slaat. Zo op het eerste zicht lijkt dit een heel andere blessure dan een kuitblessure die over de tijd heen opspeelt. Maar toch hebben deze twee blessures een overeenkomst in de ontstaanswijze. In beide gevallen is er vaak al een latente spanning of mobiliteitsbeperking aanwezig. In het acute geval kan dit ervoor zorgen dat een draaibeweging of een aanzet nu opeens zorgt voor de zweepslag. In het ontstaan over de tijd zorgt dit voor een geleidelijke overbelasting. Maar in beide gevallen kan deze al bestaande beperking ervoor zorgen dat het herstel niet optimaal verloopt. Dan krijg je die kuitblessure die je al maanden of zelfs jaren hebt.
Wat een osteopaat voor je kan betekenen bij kuitklachten
Uiteraard gaan wij ervoor zorgen dat de kuit losgemaakt wordt, waardoor de afvalstoffen kunnen worden opgeruimd en de kuit beter belast kan worden. Daarnaast gaan we ook op zoek naar andere schakels in de keten, die een nadelig effect kunnen hebben op het gebruik en herstel van de kuit. Dit kunnen bijvoorbeeld de enkel, knie, heup en bekken zijn. Deze liggen voor de hand.
Maar wist je dat we ook vaak problemen tegenkomen in de buik die voor spanning op de kuit kunnen zorgen? Zo kan bijvoorbeeld het vlies rondom je dikke darm gespannen zijn en invloed uitoefenen op je bekkengewricht. Dit uit zich in een verhoogde spanning in je achterste spierketen. De achterste spierketen bestaat uit je rugspieren, bilspieren, hamstrings, kuiten en voetbodem. En zo komen we weer uit op je kuiten! Vaak zie je dan dat alleen rekken en masseren van je kuit niet afdoende is om van je klachten af te komen!
Hoe ziet zo'n behandeling eruit?
Met een fysiek onderzoek brengen we de beperkingen over het hele lichaam in kaart. Op deze manier kijken we in de hele keten naar welke schakels een nadelige invloed kunnen hebben op die enkel, knie en kuit. Met manuele technieken werken we dan op de desbetreffende structuren. Dit kan variëren van verschillende vormen massages, het kraken en mobiliseren van gewrichten of het losmaken van vliezen van bijvoorbeeld de buik. Op deze wijze wordt er geprobeerd het lichaam op een optimale manier te laten functioneren met het best mogelijke rendement en krachtoverdracht van spieren naar gewrichten. Zo worden overbelasting klachten en acute klachten voorkomen. Voor meer informatie over overbelasting en overtraining kan je ook kijken naar onze uitleg over overbelasting en overtraining.
Last van kuitklachten en wil je daarvan af? Maak een afspraak!
Neem contact met ons op of boek direct jouw afspraak. Wij helpen je graag.