Wat is de functie van je bekkenbodem?
De bekkenbodem bestaat uit steun- en spierweefsel. De bekkenbodem bestaat uit verschillende spierlagen. De bekkenbodemspieren zitten onder andere vast aan de onderzijde van het staartbeen en het schaambeen. Ze vormen als het ware een hangmat voor de bekkenorganen. Een bekkenbodem heeft twee hoofdfuncties. De eerste is het voorkomen dat verschillende bekkenorganen gaan uitzakken, zoals de blaas, prostaat, vagina en baarmoeder, anus en het rectum. De tweede functie is het aanspannen of ontspannen van verschillende delen van de bekkenbodem bij:
- Het lozen van ontlasting of plas
- Erectie krijgen en behouden
- Het toelaten van de zaadlozing
- Bloedtoevoer naar de clitoris, schaamlippen (labia) en de klieren van de vagina
- Het toelaten van de bevalling
Wat valt er onder bekkenbodemproblemen?
Er kunnen heel wat klachten ontstaan door problemen in één of meerdere van de bekkenbodemspieren. Denk aan:
- Pijn aan het stuitje
- Pijnklachten in een of meerdere van de bekkenbodemspieren of de anus, vagina bij de vrouw en penis bij de man
- Uitzakken (prolaps) van de vagina bij de vrouw
- Uitzakken (prolaps) van de anus bij de vrouw en bij de man
- Aambeien
- Ongewild winden laten, ontlasting niet altijd tegen kunnen houden
- Het niet kunnen tegenhouden van plas als er plasdrang komt of als er gehoest of geniest wordt, nadruppelen na het plassen
- Een zwakke plasstraal
- Pijn tijdens gemeenschap, bij zowel de vrouw als de man
- Problemen met verkrijgen en/of behouden van een erectie bij de man
- Moeilijke bevalling
- Lage rugklachten en bekkenklachten
Wat zijn mogelijke oorzaken van problemen met de bekkenbodem?
Bekkenbodemproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een zwangerschap en/of een bevalling. Hierbij worden er hoge eisen aan de bekkenbodem gesteld, waardoor er veel problemen kunnen ontstaan na een of meerdere bevallingen. Ook (andere) fysieke trauma’s, zoals een val op het heiligbeen (os sacrum) of stuitbeen, kan leiden tot klachten van de bekkenbodem. Maar ook nare seksuele ervaringen en/of emotionele problematiek of langdurige stress, waardoor hoofdzakelijk een te hoge aanspanning van de bekkenbodem ontstaat, kunnen klachten veroorzaken.
Wat kan osteopathie betekenen bij problemen van de bekkenbodem?
De osteopaat kan door zowel het intakegesprek als het lichamelijk onderzoek mogelijke factoren aan het licht brengen van de huidige bekkenbodemproblematiek. Door deze factoren goed in beeld te brengen is de osteopaat in staat om samen met de patiënt een behandelplan op te stellen. Dit kan bestaan uit het losmaken van buik en bekkenorganen, spieren van het bekken en de bekkenbodem met manuele behandeltechnieken (met de handen) en/of het adviseren in oefeningen. Indien het klachtenbeeld niet volledig in het vakgebied van osteopathie valt, zal de osteopaat je doorverwijzen naar andere zorgdisciplines, zoals huisarts, bekkenbodem fysiotherapie, gynaecologie, urologie en/of proctologie.
Heb jij last van bekkenbodemproblemen en wil je hiervan af?
Neem dan contact op met onze praktijk of maak direct een afspraak online. Wij helpen je graag!