Stressincontinentie

Je blaas de baas bij stressincontinentie

Het lijkt zo simpel. Je voelt aandrang om te plassen, je gaat naar de wc en na het ontkleden ga je zitten en je ontspant om vervolgens de blaas te ledigen. Alles onder controle. Het is echter niet vanzelfsprekend dat het bij iedereen in alle gevallen zo gaat.

Er zijn verschillende vormen van incontinentie, problemen met plassen en zindelijkheid. Stressincontinentie is de meest voorkomende variant bij problemen met het ophouden van de urine.

Wat gebeurt er in je lichaam

De blaas is een hol orgaan dat achter je schaambeen ligt. Vanuit de nieren gaat urine via de urineleiders naar de blaas. De blaas verzamelt en slaat urine op en deze zal het lichaam verlaten via de urinebuis. Bij een volwassene kan er zo’n 1,5 liter urine opgeslagen worden, maar in de praktijk zal dit volume bij een gezond persoon nooit behaald worden. Er zal door de toenemende rek op de spierwand van de blaas al veel eerder een prikkel naar ons brein gaan die ons waarschuwt dat de blaas voller raakt, met als resultaat het gevoel dat je moet plassen. Door het aanspannen van de bekkenbodemspieren ontspant de blaaswand en kan het gevoel van plassen tijdelijk worden onderdrukt. Dit lukt meestal totdat de blaas circa 800ml inhoud heeft. Daarna zal het plassen normaliter niet meer tegengehouden kunnen worden.

In sommige situaties kan het gebeuren dat mensen problemen hebben met het ophouden van de urine, wat men urine-incontinentie noemt. Hierin bestaan een aantal verschillende varianten, waarvan stressincontinentie de meest voorkomende is. Deze vorm heeft niets te maken met psychische stress. Bij stressincontinentie verliest een persoon urine door een verhoogde druk (stressor) in de buikholte. Deze verhoogde druk op blaas en bekkenbodem kan veroorzaakt worden door lachen, niezen, persen, hoesten, sporten, springen etc. Wanneer de bekkenbodemspieren niet goed werken en/of de sluitspier van de blaas niet goed afsluit, wordt het moeilijker om het ophouden van de urine te controleren.

Mogelijke oorzaken dat de bekkenbodemspieren niet goed werken

♦ Verslapping of beschadiging van de bekkenbodemspieren.

♦ Te hoge spierspanning van de bekkenbodemspieren
Dit lijkt gunstig omdat het lijkt alsof de spiergroep dan sterk is. Helaas neemt de reactiekracht af naarmate basisspanning te lang verhoogd is, waardoor bij plotse drukverhoging ongewild urineverlies kan optreden.

♦ Overgewicht
Hierdoor is er een verhoogde druk op de bekkenbodem. Als er dan extra druk bij komt zoals bijvoorbeeld door hoesten, kan het zijn dat de bekkenbodemspieren de krachten niet meer kunnen opvangen.

♦ Een operatie in het buikgebied of bekken

♦ Te hard persen bij de ontlasting
Dit heeft een slechte invloed op de bekkenbodem zelf en zorgt voor een overdruk in de buikholte.

♦ Zwangerschap
Onder invloed van het hormoon relaxine worden de bekkenbodemspieren van de vrouw slapper, wat gunstig is voor de bevalling, maar dus minder gunstig is voor het ophouden van urine.

♦ Na de bevalling
Bij een natuurlijke bevalling (geen keizersnede) kunnen de bekkenbodemspieren beschadigd zijn geraakt door inscheuren of inknippen. Dit maakt dat de functie van deze spiergroep is verminderd. Ook de mechanische invloeden van de bevalling kunnen zorgen voor een afgenomen spierkracht van de bekkenbodem. Er kan postnataal reactief een te hoge basisspanning van de spiergroep ontstaan waardoor de reactiekracht van de bekkenbodem afneemt en er dus ook ongewild urineverlies op kan treden.

♦ Na herhaalde blaasontstekingen
De blaas wordt hierdoor minder mobiel en zal eerder een volsignaal doorgeven. Dit wordt versterkt bij drukverhoging zodat er mogelijk ongewild urineverlies kan optreden.

Wat kan osteopathie voor je betekenen

Het is van belang om eerst een goed beeld te krijgen wat de mogelijke oorzaak is van de stressincontinentie. Bij het osteopatisch onderzoek zullen de speerpunten liggen op de mobiliteit van het bekken, de bindweefsels van de organen in het bekken rondom de blaas, de omgeving van de blaas en de buikorganen boven de blaas. De spierspanning van de bekkenbodem zal ook geëvalueerd worden. Verder is van belang dat de aansturing en de doorbloeding optimaal functioneert.

Wanneer de osteopaat denkt dat er mogelijk (ernstige) andere zaken aanleiding kunnen zijn van de incontinentie, zul je het advies krijgen contact op te nemen met je huisarts. Wanneer de huisarts al geconsulteerd is of wanneer er geen zogenaamde rode vlaggen zijn, zal de osteopaat de gevonden restricties in de omgeving mobiliseren om zo de klachten te verhelpen of verminderen.

Voor een goede begeleiding in het trainen van de bekkenbodem is het raadzaam om een bekkenbodemfysiotherapeut te bezoeken. Zij kunnen bepalen of er teveel of juist te weinig spierspanning is en daar gericht oefeningen voor geven.

Lees ook de tip: je blaas de baas.

Anderen lazen ook: na de zwangerschap / bevalling, obstipatie, squat jij al op het toilet en stoelgang.

contact

Onze patiënten aan het woord…

“Na ruim 9 maanden slapeloze nachten te hebben gehad, kwam ik via google bij jullie praktijk uit. Ik kon nog direct dezelfde dag met onze dochter bij jullie terecht.

Na twee behandelingen bij jullie praktijk hebben wij een totaal ander leven gekregen en het lijkt wel of we ook een “andere baby” hebben gekregen. Joyce heeft er voor gezorgd dat onze kleine meid doorslaapt en veel rustiger is geworden. De dag na de eerste behandeling kon onze onze dochter ook opeens zelfstandig zitten.

Zelf ben ik nu ook bij Joyce onder behandeling. Ik heb na de bevalling al die tijd enorm last van mijn hormonen gehad. een soort van postnatale depressie. Ik merk nu dat ik na twee behandelingen weer mezelf terug heb, van voor de zwangerschap. Kortom er is rust terug in ons gezin! Wij zijn hier enorm dankbaar voor.

Een heel groot compliment voor jullie praktijk, team en zeker voor Joyce!”

Tamara

“De ontwikkeling, groei en kwaliteit van jullie organisatie is geweldig. Goed luisteren naar de klant met zijn klacht, ruimte bieden en geven. Klankbord zijn en goed luisteren naar de ontwikkelingen van de klacht na iedere behandeling.

Daarnaast, heb ik ervaren, een uitstekende kennis van het lichaam en de fysieke problemen die zich erin kunnen manifesteren (oorzaak – gevolg – verbanden).

Uitstekende planning. Correcte klantbenadering en altijd een mogelijkheid of een andere oplossing aanbiedend.

Kortom uitmuntend vakmanschap met hoogstaande dienstverlening en klantgerichte benadering.”

Frans

“Steeds vriendelijk te woord gestaan bij maken van afspraken. Kon snel terecht.

Supervriendelijke Wouter die zowel in relatie tot mijn zoontje als naar mij (en ook enkele keer mijn dochter die mee kwam) goed aansloot, deskundig tav de hulpvraag, betrokken, rustig, humor.

Echt, heel fijn!”

Charlotte

“Heel prettig persoon Maarten, goede diagnose en behandeling.

Kundig en persoonlijk!”

Miriam Kolsteren

“Alleen maar goede ervaring. Miranda is een vriendelijke osteopaat en volgens mij ook erg kundig (heb geen vergelijking met anderen). Wanneer nodig kom ik weer graag naar haar toe.”

Henk

“Mijn ervaring met osteopathie van Eijck is dat onmogelijk, mogelijk wordt….

Ik heb ontzettend snel baat bij of na behandelingen en zou (huis)artsen willen adviseren om dit specialisme eerder in te schakelen.

Vertrouwen in een behandeling versnelt het herstel!”

Ans van den Dungen

“Wij noemen haar de wonderdokter…

“De eerste keer dat wij bij Linda kwamen, is voor ons een hele belangrijke. Onze 2e dochter was nog klein en huilde veel. Linda kon ons gelukkig helpen. Ze gaf goede tips over o.a. voeding. Onze baby veranderde in een tevreden baby.

Daarna ben ik zelf ook regelmatig behandeld door Linda. Door een zware zwangerschap en ook een zwaardere babytijd zat ik niet goed in mijn vel. Linda hielp mij daarbij.
Ons hele gezin is regelmatig onder behandeling. Zelfs dingen waarvan de reguliere geneeskunde het niet meer wist, heeft Linda voor ons op kunnen lossen. Ze is dus met recht onze wonderdokter!”

Nathalie Cetindere

“Het brengt ons rust, vertrouwen en compleetheid…

Ik ben al enkele jaren patiënt bij Osteopathie van Eijck. Door chronische kwaaltjes heb ik doorlopend therapie nodig en ben ik zeer kieskeurig. Dankzij Linda kan ik een zo waardig mogelijk leven leiden.

Met mijn medische geschiedenis vind ik het erg belangrijk een vertrouwensband met mijn therapeut te hebben, maar ook de vakkundige therapie is voor mij een must.

Linda’s affiniteit en studies met en voor kinderen biedt zelfs hulp voor mijn dochter. Daardoor is het niet vreemd dat ik veel vrienden, kennissen en collega’s heb geadviseerd om contact te zoeken met Osteopathie van Eijck.”

Nicole van den Akker

“Na een auto ongeluk kampte ik dagelijks met forse hoofdpijn. Mijn klachten werden steeds erger. Mijn huisarts adviseerde mij om naar een osteopaat te gaan.

Wouter constateerde meteen een whiplash. Hij gaf aan me uiteraard te willen helpen, maar geen garantie te kunnen geven dat ik volledig van mijn pijn af zou komen.

Na een half jaar was ik pijnvrij… Ik kon weer genieten van het leven.”

Annemieke Middendorp

“Gouden handjes, voelt erg vertrouwd!

En ik niet alleen, ook mijn zoontje vond de behandeling erg prettig en was echt op zijn gemak.”

Barbara

“6 jaar geleden leren kennen en ik loop nog als een kievit.”

Bertus

“Ik heb me lichamelijk nog nooit zo goed gevoeld sinds ik door Linda behandeld ben.”

Verona

“Nadat ik al jaren in en uit was gelopen bij huisarts, specialisten en therapeuten had ik het eigenlijk wel opgegeven dat er iets aan mijn migraine gedaan kon worden. Totdat ik bij toeval in de nieuwsbrief van Osteopathie van Eijck las over het verband tussen een gebrek aan flexibiliteit in het borstbeen en het ontstaan van migraine.

Nieuwsgierig geworden maakte ik een oriënterende afspraak met het idee “baat het niet, dan schaadt het niet”. Bij Van Eijck werd ik snel, professioneel en op een prettig persoonlijke manier behandeld. Binnen een paar dagen had ik een oriënterend gesprek, direct gevolgd door de eerste behandeling.

Inmiddels ben ik 3 behandelingen, ruim een half jaar en slechts 1 migraine aanval verder. Een zware borstbeen operatie van ruim 25 jaar geleden bleek inderdaad de link naar de oplossing van de migraine. Mijn borstgebied, nek en schouders voelen lichter en lijken meer ruimte te hebben. Dit onderhoud ik met mijn wekelijkse yogalessen.

Ongetwijfeld heeft Osteopathie van Eijck niet de oplossing voor alle pijnen maar het loont de moeite om eens op hun website te kijken als je nieuwsgierig bent of ze wat voor je kunnen betekenen.”

Hanneke

“Goed georganiseerde praktijk met excellente osteopaten! #respect

Heb jullie ook menig maal aanbevolen. Zowel bij familie, vrienden als ook mijn eigen patiënten.”

Erica

“Super goed geholpen door Joyce. Ze heeft echt wonderen verricht bij ons zoontje Luca.
Het is echt een wereld van verschil.

Super bedankt!!”

Marcia

“Ik had aangezichtspijn rechts overgehouden aan de wintersport.

Na een tocht langs de tandarts, de huisarts en de KNO arts kwam ik, via via, bij Osteopathie van Eijck terecht.

Daar heeft Anton 2x behandeld aan mijn jukbeen en toen waren de klachten weg.”

Kim

“Ik had voor de tweede keer een burn-out.

Door de behandelingen bij van Eijck, waardoor ik al heel snel veel meer energie had, was ik veel eerder hersteld en ook veel sterker. Door de behandeling m.n. aan mijn hoofd kwam er veel meer rust en kon ik al snel beter slapen.

Ook de adviezen in mijn voeding hebben veel resultaat gehad. Ik kan alles weer aan.“

Jan

“Ik heb dyslexie, NOU EN …

De osteopaat helpt mij met hele fijne behandelingen aan mijn hoofd. Ik word er rustiger van en kan me langer concentreren op school en bij de RT.

Ik ben met de CITO taal en spelling een niveau omhoog gegaan, in een half jaar! Van E naar D.”

Jurre

“Mijn dochter van 4 jaar durfde niet te poepen op het toilet. Alleen maar in een luier. Ze kon haar ontlasting dagen ophouden. Na 3 behandelingen bij de osteopaat poepte zij voor het eerst op het toilet.

Ik heb haar de hemel in geprezen, zo blij was ik.
Nu, na 5 behandelingen, vraagt ze nog heel af en toe om een luier.

Ik ben er van overtuigd dat het binnenkort niet meer nodig is.”

Nicole

“Opeens was er die duizeligheid.

De stelling: ‘wat vanzelf komt, verdwijnt ook wel weer vanzelf’, kwam echt niet uit.
Na weken toch maar een afspraak bij Osteopathie van Eijck. Ik kende hen al van eerdere klachten. Ook nu hielp het weer heel goed.

Ik ben blij dat ik er niet mee ben blijven lopen”

Joke

“Ruim een jaar al had ik last van een muisarm.

De pijn zat aan de rechter elleboog en sinds kort ook aan de rechter pols. Ik was hiervoor al een jaar in behandeling bij de fysiotherapeut. Door een familielid die ook goed geholpen was bij Osteopathie van Eijck, kwam ik daar terecht.

Een spier in mijn onderarm bleek geïrriteerd doordat mijn boven rug en sleutelbeen vastzat. Daardoor was ook de doorbloeding in mijn arm niet optimaal waardoor ik makkelijker ontsteking kon krijgen.

Na 4 behandelingen ben ik helemaal klachtenvrij en kan zonder pijn op kantoor werken. Tot grote opluchting van mij en mijn baas.”

Frits

“Tijdens de zwemlessen bleek dat onze zoon, 6 jaar, zijn rechter been niet op de juiste manier kon buigen. Hij kon de zogenaamde pipotenen niet maken. Vrienden tipten ons op Osteopathie van Eijck.

Al na 2 behandelingen merkten we verschil en na 6 behandelingen kreeg hij zijn volgende bandje bij het zwemmen!

Hij en wij zijn super blij!!!”

Joris

“Onze dochter van 11 jaar had jarenlang regelmatig last van hoofdpijn. We hebben van alles geprobeerd maar niets gaf een blijvende verbetering.

Op advies van kennissen zijn wij met haar naar Osteopathie van Eijck gegaan. De osteopaat constateerde dat haar klachten vanuit de nek kwamen.

Na 2 behandelingen heeft ze geen hoofdpijn meer gehad!”

Linda

“Op advies van de buurvrouw ben ik bij Osteopathie van Eijck gekomen. Ik had vaak last van brandend maagzuur en vaak de hik. Dit bleek te komen van een gespannen middenrif.

Na 3 behandelingen van mijn nek, borstbeen en middenrif waren de klachten geheel over. Ook de hoofdpijn die ik al tijden had was weg, een prettige samenhang.”

Jochem

“Ik had al jaren last van buikpijn m.n. als ik veel zittend werk had gedaan, maar soms ook spontaan.

Bij Osteopathie van Eijck werd ik van top tot teen onderzocht en werd mijn bovenbuik behandeld samen met mijn rug.

Na 3 behandelingen had ik geen buikpijn meer en was ik een stuk energieker.”

Mark

“Sinds 4 maanden had ik last van oorsuizen aan de rechterkant. Ik onderging diverse onderzoeken maar er werd geen oorzaak gevonden.

Ik ging langs bij de osteopaat en tijdens het vraaggesprek herinnerde ik mij weer dat ik in die periode ook op mijn stuitje was gevallen en met mijn hoofd tegen de deur. De osteopaat stelde vast dat mijn bekken, stuitje en nek vastzaten, waarschijnlijk als gevolg van die val. De osteopaat behandelde deze gebieden allemaal.

Na 6 behandelingen was het oorsuizen helemaal verdwenen, een echte opluchting!”

Herman

“Ik heb jarenlang last gehad van migraine. Zeker tijdens menstruaties was het erg. Tijdens mijn zwangerschap had ik het gevoel, continue hoofdpijn te hebben. Ik ben toen onder behandeling gekomen bij Osteopathie van Eijck.

De osteopaat stelde vast dat de hoofdpijn veroorzaakt werd door een verkleving van een van mijn eierstokken aan de darm. Hij heeft het me heel goed uitgelegd en heeft vervolgens met zachte mobilisatietechnieken (zoals hij dat noemde) los gemaakt. Ik ben vier keer kort achter elkaar geweest en daarna nog een paar keer met een langere periode ertussen.

In totaal ben ik maar 7 keer behandeld en sindsdien klachtenvrij. Gezien de langere periode dat ik last heb gehad van migraine, had ik dat nooit verwacht.”

Martje

“Onze Tim had veel moeite met rennen en springen en was algemeen laat met lopen. Praten deed hij wel erg snel. Met lezen liep hij echter meteen achter.

Op advies van de juf zijn we naar Osteopathie van Eijck gegaan. Daar werd Tim onderzocht en bleek dat zijn 1e nekwervel vast zat en dat de mobiliteit van de lever ten opzichte van het middenrif was verminderd. Tim’s osteopaat, heeft dit behandeld en na 3 behandelingen was er motorisch een enorme sprong voorwaarts.

Het lezen verbeterde ook, al ging dit wat langzamer dan de motorische vooruitgang, maar dat had de osteopaat ook voorspelt.”

Sofie

“Ik had steeds rugklachten na het sporten. Ik heb het een paar weken rustiger aangedaan. Ben zelfs een paar weken niet gaan sporten, maar toen ik weer begon was de rugpijn er meteen weer. Ik baalde enorm want sporten is mijn lust en mijn leven.

Mijn moeder zag osteopaat Anton van Eijck tijdens een presentatie over Osteopathie. Zij heeft hem gevraagd of hij iets voor mij kon betekenen. Dat bleek het geval. Ik ben bij hem onder behandeling gegaan en het bleek dat mijn klachten vanuit mijn bekken kwamen.

Hij heeft mij vier keer behandeld en ik ben van de pijn af. Als ik nog eens last heb, dan weet ik de weg!”

Roy

“Al een tijdje had ik klachten van uitstraling in mijn rechter bil en been. Opeens was het er en het beperkte mij erg bij het sporten. Er werden foto’s gemaakt maar er werd geen hernia vastgesteld.

Ik kwam bij Osteopathie van Eijck terecht en mijn bekken bleek vast te zitten waardoor bepaalde spieren op spanning kwamen, welke dan weer druk gaf op de zenuw die naar mijn been loopt.

Al na 2 behandelingen was de uitstraling een stuk minder en na de 4e keer was ik weer helemaal pijnvrij.”

Nina

“Heb al 20 jaar last van Fybromyalgie en Artrose. Dus veel lichamelijke klachten. Ook mijn smaak en reuk waren al jaren lang minimaal. Steeds was ik op zoek naar therapieën die het allemaal wat aangenamer voor me zouden kunnen maken. Ik kwam op de site van Osteopathie van Eijck terecht en dacht meteen: “Dit is iets voor mij”.

Na een eerste behandeling voelde ik me meteen veel minder moe en de pijn in mijn buik, nek en rug was minder. Nu na enkele behandelingen ben ik niet moe meer, heb geen nek- of hoofdpijn meer en mijn organen voelen veel beter aan. Ik heb weer energie en het mooie is dat mijn reuk en smaak voor 100% terug is.

Had ik dit 10 jaar geleden maar geweten….”

Ellen

“Mijn zoon, Gijs, van 8 jaar had last van hoofdpijn, nekpijn en evenwichtsklachten, sinds hij eerder in het jaar was gelanceerd van de trampoline en hard terecht gekomen. In eerste instantie leek alles mee te vallen, maar hij klaagde steeds meer. Als baby was hij al eens bij Osteopathie van Eijck geweest en nu herinnerde een vriendin me eraan.

We hebben inmiddels 4 behandelingen achter de rug. Het gaat een stuk beter met Gijs. De evenwichtsklachten zijn vrijwel verdwenen. Alleen klaagt hij soms nog over hoofdpijn, gepaard met zijn nek.
Meestal als het spannend is. We hopen dat we over een paar behandelingen helemaal klaar zijn.”

Kim

“Bij de geboorte van onze dochter kwamen wij in contact met Osteopathie van Eijck. Zij had vervolgens als peuter erg veel last van “groeipijnen” in haar benen en sliep hierdoor slecht.

Door de behandeling is dit een stuk minder geworden.

Ze heeft de behandeling door Anton van Eijck ook als prettig ervaring, nooit protest, er hing een serene rust.”

Karin

“Ik liep al ruim 7 jaar met hevige buikpijn rond, rechts in de onderbuik. Deze pijn was dag in dag uit continue aanwezig en beïnvloedde veel activiteiten die ik graag uit wilde voeren, maar het gewoon niet kon vanwege de pijn. Gedurende 7 jaar ben ik medisch helemaal binnenste buiten gekeerd. Vervolgens zei iemand tegen mij, goh misschien moet je eens naar een osteopaat gaan, die weet er misschien wel raad mee.

Tijdens mijn eerste behandeling bleek dat mijn 10e ruggenwervel geblokkeerd zat, waardoor een zenuw die leidt naar mijn buik overactief was. Tijdens die behandeling heeft ze het losgemaakt en plots voelde ik helemaal geen buikpijn meer.

Het is nu al ruim een maand weg. Het is ECHT een wonder.

Heb achteraf spijt dat ik niet eerder naar de osteopaat ben gegaan. Nu kan ik weer stralen en van het leven genieten.
Het is zeker voor iedereen aan te raden.”

Lydia

“Onze dochter van 7 liep steeds met het linkerbeen en de linkervoet naar binnen. Zij deed dit sinds enkele maanden. Zelf ondervond we geen pijn maar het hinderde wel bij traplopen en rennen.

Wij kwamen bij Osteopathie van Eijck terecht. De heup aan de linkerkant bleek niet goed te bewegen en ook de regio en spieren rond de linker nier waren heel gespannen, zoals ons werd uitgelegd. De osteopaat behandelde dit.

We zijn 4x op behandeling geweest en onze dochter zet haar been nu terug meer naar buiten. Het lopen en rennen gaat ook een heel stuk beter en soepeler. Wij zijn hier heel blij mee.”

Jacqueline

“We konden meteen dezelfde dag terecht. Miranda is echt ontzettend vriendelijk en meedenkend.

Na 4 behandelingen konden we stoppen omdat onze dochter echt aanzienlijk minder last had!”

Dorien

“Met heel veel aandacht, zorg en voorzichtigheid is ons dochtertje geholpen. Haar nekje zat vast, waarschijnlijk tijdens de geboorte veroorzaakt.

Na drie behandelingen was ze helemaal soepel en een gelukkige baby!”

Miriam

“Mijn dochter werd geholpen door Wouter. Hele leuke en enthousiaste jongeman.

Stelde mij een mijn dochter op ons gemak. Verder legde hij alles goed uit wat hij ging doen.”

Anne de Loos

Lees meer referenties op Klantenvertellen.nl.