Wat gebeurt er in je lichaam bij stressincontinentie

De blaas is een hol orgaan dat achter je schaambeen ligt. Vanuit de nieren gaat urine via de urineleiders naar de blaas. De blaas verzamelt en slaat urine op en deze zal het lichaam verlaten via de urinebuis. Bij een volwassene kan er zo’n 1,5 liter urine opgeslagen worden, maar in de praktijk zal dit volume bij een gezond persoon nooit behaald worden. Er zal door de toenemende rek op de spierwand van de blaas al veel eerder een prikkel naar ons brein gaan die ons waarschuwt dat de blaas voller raakt, met als resultaat het gevoel dat je moet plassen.

Door het aanspannen van de bekkenbodemspieren ontspant de blaaswand en kan het gevoel van plassen tijdelijk worden onderdrukt. Dit lukt meestal totdat de blaas circa 800ml inhoud heeft. Daarna zal het plassen normaliter niet meer tegengehouden kunnen worden.

In sommige situaties kan het gebeuren dat mensen problemen hebben met het ophouden van de urine, wat men urine-incontinentie noemt. Hierin bestaan een aantal verschillende varianten, waarvan stressincontinentie de meest voorkomende is. Deze vorm heeft niets te maken met psychische stress.

Bij stressincontinentie verliest een persoon urine door een verhoogde druk (stressor) in de buikholte. Deze verhoogde druk op blaas en bekkenbodem kan veroorzaakt worden door lachen, niezen, persen, hoesten, sporten, springen etc. Wanneer de bekkenbodemspieren niet goed werken en/of de sluitspier van de blaas niet goed afsluit, wordt het moeilijker om het ophouden van de urine te controleren.

Mogelijke oorzaken van bekkenbodemspieren die niet goed werken

 • Verslapping of beschadiging van de bekkenbodemspieren.
 • Te hoge spierspanning van de bekkenbodemspieren. Dit lijkt gunstig omdat het lijkt alsof de spiergroep dan sterk is. Helaas neemt de reactiekracht af naarmate de basisspanning te lang verhoogd is, waardoor bij plotse drukverhoging ongewild urineverlies kan optreden.
 • Overgewicht. Hierdoor is er een verhoogde druk op de bekkenbodem. Als er dan extra druk bij komt zoals bijvoorbeeld door hoesten, kan het zijn dat de bekkenbodemspieren de krachten niet meer kunnen opvangen.
 • Een operatie in het buikgebied of bekken
 • Te hard persen bij de ontlasting
 • Dit heeft een slechte invloed op de bekkenbodem zelf en zorgt voor een overdruk in de buikholte.
 • Zwangerschap
 • Onder invloed van het hormoon relaxine worden de bekkenbodemspieren van de vrouw slapper, wat gunstig is voor de bevalling, maar dus minder gunstig is voor het ophouden van urine.
 • Na de bevalling
 • Bij een natuurlijke bevalling (geen keizersnede) kunnen de bekkenbodemspieren beschadigd zijn geraakt door inscheuren of inknippen. Dit maakt dat de functie van deze spiergroep is verminderd. Ook de mechanische invloeden van de bevalling kunnen zorgen voor een afgenomen spierkracht van de bekkenbodem. Er kan postnataal reactief een te hoge basisspanning van de spiergroep ontstaan waardoor de reactiekracht van de bekkenbodem afneemt en er dus ook ongewild urineverlies op kan treden.
 • Na herhaalde blaasontstekingen
 • De blaas wordt hierdoor minder mobiel en zal eerder een volsignaal doorgeven. Dit wordt versterkt bij drukverhoging zodat er mogelijk ongewild urineverlies kan optreden.

Wat kan osteopathie voor je betekenen bij stressincontinentie

Het is van belang om eerst een goed beeld te krijgen wat de mogelijke oorzaak is van de stressincontinentie. Bij het osteopatisch onderzoek zullen de speerpunten liggen op de mobiliteit van het bekken, de bindweefsels van de organen in het bekken rondom de blaas, de omgeving van de blaas en de buikorganen boven de blaas. De spierspanning van de bekkenbodem zal ook geëvalueerd worden. Verder is van belang dat de aansturing en de doorbloeding optimaal functioneert.

Wanneer de osteopaat denkt dat er mogelijk (ernstige) andere zaken aanleiding kunnen zijn van de incontinentie, zul je het advies krijgen contact op te nemen met je huisarts. Wanneer de huisarts al geconsulteerd is of wanneer er geen zogenaamde rode vlaggen zijn, zal de osteopaat de gevonden restricties in de omgeving mobiliseren om zo de klachten te verhelpen of verminderen.

Voor een goede begeleiding in het trainen van de bekkenbodem is het raadzaam om een bekkenbodemfysiotherapeut te bezoeken. Zij kunnen bepalen of er teveel of juist te weinig spierspanning is en daar gericht oefeningen voor geven.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Ongewild urineverlies

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Als ik weer eens door mijn rug ben gegaan en veel pijn heb kan ik bellen en kan bijna de zelfde dag nog terecht en kan de volgende dag weer vooruit

Mevrouw Priscilla sommer
2023-03-22
10

Ik ben bij Kim geweest met mijn zoontje van 5. Hij klaagde al langere tijd over hoofdpijn en buikpijn, waar de huisarts ook weinig mee kon. Een ogentest in het ziekenhuis stond gepland, maar ik wist...

Myrna
2023-03-18
10

Super fijn geholpen veel handige tips gehad en Laura was super lief voor onze Sarah.

Renate
2023-03-17
8

Fijne therapeute..goed luisteren en behandelingen..

Lia van Osch
2023-03-16
10

Wij konden snel terecht en zijn deskundig geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Stef
2023-03-13
10

Miranda is een fijne therapeut die goed naar je klachten luistert en meedenkt. Ook als ze denkt dat er geen winst meer te behalen is is ze daar oprecht in en klopt niet meer geld uit je zak dan...

Saskia
2023-03-13
10

We zijn bij van Eijck geweest voor ons zoontje Levi. We zijn heel fijn geholpen met goede behandelingen die hem veel rust hebben gebracht en daarbij veel advies gekregen.

ouder(s)/verzorger(s) van Levi
2023-03-13
10

Goed

Mevrouw
2023-02-22
9

Al maanden had ik o.a. last van hoofdpijn klachten maar door een goede diagnose, een luisterend oor, uitleg bij de behandelingen (hij zegt dus wat hij doet en waarom) en oefeningen die ik kreeg voor...

Esther
2023-02-22
10

Na 7 prettige behandelingen met Jaylinn bij Laura is ze een super tevreden babytje geworden. Laura weet erg goed met baby's om te gaan en heeft voor veel pijnverlichting gezorgd bij Jaylinn. Ook...

Ouders Jaylinn Bergmans
2023-02-21
8

Fijn geholpen, altijd een goed gesprek. En waar ik voor kwam is gelukkig ook goed verholpen. Zou altijd wanneer mogelijk eerst kiezen voor deze manier van alternatieve gezondheidszorg.

Ingrid
2023-02-21
10

Na de eerste behandeling hadden we meteen een ander kind!! Na 8 weken zagen we onze kleine man voor het eerst lachen.. ik zal het iedereen aan raden om hier een afspraak te maken!

ouder(s)/verzorger(s) van Neyo
2023-02-20
10

Geeft hulp daar waar andere het niet meer aan durven.

Mariejolein Olislaegers
2023-02-16
10

Toen mijn dochtertje 7 weken was kwamen we bij William. Ze krees alleen maar wanneer ze wakker was. Hij kwam erachter dat haar linker schedelplaat vast zat! De volgende dag krees ze niet meer, huilde...

Mama van Joy
2023-02-16
6

De eerste kennismaking verliep goed ze konden mij geen gouden bergen beloven. De behandeling leek wel wat te doen. Maar na vier behandelingen zat er niet echt vooruitgang in. Dus ben ik er mee...

De heer André
2023-02-14
9

Wouter heeft mij zeer goed geholpen bij mijn rsi klacht en heeft mij goede inzichten en adviezen gegeven over omgaan en voorkomen van de klacht.

Danny
2023-02-11
8

Al lange tijd liep ik met klachten waar ik met fysiotherapie en oefeningen niet verder mee kwam. Hier ben ik erg goed geholpen. Ze zijn geïnteresseerd in de achtergrond en deskundig in hun werk.

Heleen
2023-02-10
10

Mijn ervaring met behandeling door een osteopaat is zeer goed! Soms zeg ik niks en voelen zij het, heel bijzonder en nuttig.

Suzanne
2023-02-09
10

Had last van lage rugpijn met uitstraling naar onderbeen en voet. Zeer goed en deskundig geholpen door Anton. Na een aantal behandelingen ben ik nagenoeg vrij van pijn en ongemak. Vooral het...

Marga
2023-02-07
8

Neemt alle tijd om te luisteren .Prettige behandeling.

Marijke Bröcker
2023-02-06
8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16