Wat doet stress met ons?

Om beter te begrijpen wat stress met ons lichaam doet, geven we je even een korte uitleg over ons zenuwstelsel. Ons lichaam kent een willekeurig en onwillekeurig (= autonoom) zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel bestuurt organen, bloedvaten en klieren. Het zorgt ervoor dat het interne milieu van ons lichaam in balans blijft. Dit autonome zenuwstelsel bestaat uit een orthosympathisch en een parasympathisch deel.

Bij activiteit van het lichaam zorgt de orthosympathicus voor een hogere hartfrequentie, verwijding van de bloedvaten in de spieren, een hogere ademfrequentie en het remt de spijsvertering. Wanneer het lichaam in rust is wordt de parasympathicus actief. De parasympathicus stimuleert de stofwisseling, celvernieuwing en de opbouw van onze lichaamsreserves. Deze zorgt dus voor herstel. Eigenlijk is de orthosympathiscus het gaspedaal en de parasympathicus het rempedaal en acculader van het lichaam. Om goed te functioneren moeten de orthosympathicus en parasympathicus in balans zijn.

Wat gebeurt er in het lichaam bij te veel stress?

Qua beleving van stress is er een onderscheid te maken tussen positieve stress (eustress) en negatieve stress (disstress). Of stress positief of negatief ervaren wordt, hangt af van het gevoel dat iemand erbij heeft, maar ook aan de voldoening die wordt beleefd als iets is afgerond. Belangrijk om te weten is dat ons lichaam geen onderscheid kan maken tussen eustress en disstress. Daarom is het belangrijk om een balans te zoeken tussen inspanning en ontspanning.

Stress zorgt ervoor dat ons orthosympathische zenuwstelsel actief is. Dit kan een normale en goede reactie zijn, bijvoorbeeld als je moet overleven, vechten of vluchten. Hierbij is het belangrijk dat het bloed snel naar de juiste spieren gaat en er meer zuurstof binnen komt om te kunnen rennen of van je af te bijten. Heel vroeger was dit normaal, de stressprikkel was kort en krachtig en daarna kon het herstel (parasympathicus) weer plaatsvinden. Zo komt het ook dat we onder stress soms beter functioneren, ons lichaam is tenslotte in paraatheid gebracht voor actie.

Bij te veel stress kan het echter doorslaan naar de andere kant. Het zenuwstelsel kan niet goed meer terugschakelen naar de rustmodus, dus het lijf blijft alert. Wanneer het lichaam in rust reageert alsof het nog een activiteit aan het doen is, is er sprake van “overspanning”. Dit heeft ook gevolgen voor de hormoonhuishouding en het afweersysteem. Systemen raken opgebrand en het lichaam komt in een uitputtingsfase.

We leven in een maatschappij waarin we meer en langduriger stressprikkels krijgen. Bovendien is de ‘flight or fight’-reactie, waar ons lichaam voor klaargemaakt wordt bij stress, vaak niet gepast. Er is geen leeuw waar we voor weg moeten vluchten, maar bijvoorbeeld een deadline op het werk die over een maand is.

Doordat er geen fysieke uitlaatklep is en doordat de stress aanhoudt, blijven de stresshormonen langer in ons bloed razen. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten als spijsverteringsklachten, slapeloosheid en ontstekingen. Met name in de nacht hoort ons parasympathische zenuwstelsel actief te zijn. Echter wanneer door stress het orthosympathische zenuwstelsel actiever is, zijn de voorwaarden, de processen die ervoor nodig zijn om in slaap te kunnen vallen, niet optimaal. Het lichaam kan zich dan niet meer voldoende ontspannen en dus herstellen.

Wat osteopathie kan betekenen bij stress(klachten)

Stressfactoren in je leven kunnen niet altijd direct weggenomen worden, maar de osteopaat kan wel helpen om het lichaam meer in balans te brengen. Hierdoor kun je stress beter verwerken. Blokkades in het lichaam kunnen het evenwicht tussen ortho- en parasympaticus verstoren. Jouw osteopaat gaat op zoek naar dit bewegingsverlies en herstelt de beweeglijkheid. Zo wordt een overprikkeld orthosympathisch zenuwstelsel gedempt of het parasympathische zenuwstelsel actiever. Hierdoor komt het lichaam opnieuw in balans. Verder kan de osteopaat adviezen geven hoe je hier zelf invloed op uit kunt oefenen.

Ervaar jij stressklachten? Laat onze osteopaten je helpen!

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Warmte ontspant bij stress

Lees meer

Start je dag met een bodyscan

Lees meer

Voorkom nekklachten en schud de spanning van je af

Lees meer

Ontladen van stress

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15