Wat doet stress met ons?

Om beter te begrijpen wat stress met ons lichaam doet, geven we je even een korte uitleg over ons zenuwstelsel. Ons lichaam kent een willekeurig en onwillekeurig (= autonoom) zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel bestuurt organen, bloedvaten en klieren. Het zorgt ervoor dat het interne milieu van ons lichaam in balans blijft. Dit autonome zenuwstelsel bestaat uit een orthosympathisch en een parasympathisch deel.

Bij activiteit van het lichaam zorgt de orthosympathicus voor een hogere hartfrequentie, verwijding van de bloedvaten in de spieren, een hogere ademfrequentie en het remt de spijsvertering. Wanneer het lichaam in rust is wordt de parasympathicus actief. De parasympathicus stimuleert de stofwisseling, celvernieuwing en de opbouw van onze lichaamsreserves. Deze zorgt dus voor herstel. Eigenlijk is de orthosympathiscus het gaspedaal en de parasympathicus het rempedaal en acculader van het lichaam. Om goed te functioneren moeten de orthosympathicus en parasympathicus in balans zijn.

Wat gebeurt er in het lichaam bij te veel stress?

Qua beleving van stress is er een onderscheid te maken tussen positieve stress (eustress) en negatieve stress (disstress). Of stress positief of negatief ervaren wordt, hangt af van het gevoel dat iemand erbij heeft, maar ook aan de voldoening die wordt beleefd als iets is afgerond. Belangrijk om te weten is dat ons lichaam geen onderscheid kan maken tussen eustress en disstress. Daarom is het belangrijk om een balans te zoeken tussen inspanning en ontspanning.

Stress zorgt ervoor dat ons orthosympathische zenuwstelsel actief is. Dit kan een normale en goede reactie zijn, bijvoorbeeld als je moet overleven, vechten of vluchten. Hierbij is het belangrijk dat het bloed snel naar de juiste spieren gaat en er meer zuurstof binnen komt om te kunnen rennen of van je af te bijten. Heel vroeger was dit normaal, de stressprikkel was kort en krachtig en daarna kon het herstel (parasympathicus) weer plaatsvinden. Zo komt het ook dat we onder stress soms beter functioneren, ons lichaam is tenslotte in paraatheid gebracht voor actie.

Bij te veel stress kan het echter doorslaan naar de andere kant. Het zenuwstelsel kan niet goed meer terugschakelen naar de rustmodus, dus het lijf blijft alert. Wanneer het lichaam in rust reageert alsof het nog een activiteit aan het doen is, is er sprake van “overspanning”. Dit heeft ook gevolgen voor de hormoonhuishouding en het afweersysteem. Systemen raken opgebrand en het lichaam komt in een uitputtingsfase.

We leven in een maatschappij waarin we meer en langduriger stressprikkels krijgen. Bovendien is de ‘flight or fight’-reactie, waar ons lichaam voor klaargemaakt wordt bij stress, vaak niet gepast. Er is geen leeuw waar we voor weg moeten vluchten, maar bijvoorbeeld een deadline op het werk die over een maand is.

Doordat er geen fysieke uitlaatklep is en doordat de stress aanhoudt, blijven de stresshormonen langer in ons bloed razen. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten als spijsverteringsklachten, slapeloosheid en ontstekingen. Met name in de nacht hoort ons parasympathische zenuwstelsel actief te zijn. Echter wanneer door stress het orthosympathische zenuwstelsel actiever is, zijn de voorwaarden, de processen die ervoor nodig zijn om in slaap te kunnen vallen, niet optimaal. Het lichaam kan zich dan niet meer voldoende ontspannen en dus herstellen.

Wat osteopathie kan betekenen bij stress(klachten)

Stressfactoren in je leven kunnen niet altijd direct weggenomen worden, maar de osteopaat kan wel helpen om het lichaam meer in balans te brengen. Hierdoor kun je stress beter verwerken. Blokkades in het lichaam kunnen het evenwicht tussen ortho- en parasympaticus verstoren. Jouw osteopaat gaat op zoek naar dit bewegingsverlies en herstelt de beweeglijkheid. Zo wordt een overprikkeld orthosympathisch zenuwstelsel gedempt of het parasympathische zenuwstelsel actiever. Hierdoor komt het lichaam opnieuw in balans. Verder kan de osteopaat adviezen geven hoe je hier zelf invloed op uit kunt oefenen.

Ervaar jij stressklachten? Laat onze osteopaten je helpen!

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Warmte ontspant bij stress

Lees meer

Start je dag met een bodyscan

Lees meer

Voorkom nekklachten en schud de spanning van je af

Lees meer

Ontladen van stress

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Als ik weer eens door mijn rug ben gegaan en veel pijn heb kan ik bellen en kan bijna de zelfde dag nog terecht en kan de volgende dag weer vooruit

Mevrouw Priscilla sommer
2023-03-22
10

Ik ben bij Kim geweest met mijn zoontje van 5. Hij klaagde al langere tijd over hoofdpijn en buikpijn, waar de huisarts ook weinig mee kon. Een ogentest in het ziekenhuis stond gepland, maar ik wist...

Myrna
2023-03-18
10

Super fijn geholpen veel handige tips gehad en Laura was super lief voor onze Sarah.

Renate
2023-03-17
8

Fijne therapeute..goed luisteren en behandelingen..

Lia van Osch
2023-03-16
10

Wij konden snel terecht en zijn deskundig geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Stef
2023-03-13
10

Miranda is een fijne therapeut die goed naar je klachten luistert en meedenkt. Ook als ze denkt dat er geen winst meer te behalen is is ze daar oprecht in en klopt niet meer geld uit je zak dan...

Saskia
2023-03-13
10

We zijn bij van Eijck geweest voor ons zoontje Levi. We zijn heel fijn geholpen met goede behandelingen die hem veel rust hebben gebracht en daarbij veel advies gekregen.

ouder(s)/verzorger(s) van Levi
2023-03-13
10

Goed

Mevrouw
2023-02-22
9

Al maanden had ik o.a. last van hoofdpijn klachten maar door een goede diagnose, een luisterend oor, uitleg bij de behandelingen (hij zegt dus wat hij doet en waarom) en oefeningen die ik kreeg voor...

Esther
2023-02-22
10

Na 7 prettige behandelingen met Jaylinn bij Laura is ze een super tevreden babytje geworden. Laura weet erg goed met baby's om te gaan en heeft voor veel pijnverlichting gezorgd bij Jaylinn. Ook...

Ouders Jaylinn Bergmans
2023-02-21
8

Fijn geholpen, altijd een goed gesprek. En waar ik voor kwam is gelukkig ook goed verholpen. Zou altijd wanneer mogelijk eerst kiezen voor deze manier van alternatieve gezondheidszorg.

Ingrid
2023-02-21
10

Na de eerste behandeling hadden we meteen een ander kind!! Na 8 weken zagen we onze kleine man voor het eerst lachen.. ik zal het iedereen aan raden om hier een afspraak te maken!

ouder(s)/verzorger(s) van Neyo
2023-02-20
10

Geeft hulp daar waar andere het niet meer aan durven.

Mariejolein Olislaegers
2023-02-16
10

Toen mijn dochtertje 7 weken was kwamen we bij William. Ze krees alleen maar wanneer ze wakker was. Hij kwam erachter dat haar linker schedelplaat vast zat! De volgende dag krees ze niet meer, huilde...

Mama van Joy
2023-02-16
6

De eerste kennismaking verliep goed ze konden mij geen gouden bergen beloven. De behandeling leek wel wat te doen. Maar na vier behandelingen zat er niet echt vooruitgang in. Dus ben ik er mee...

De heer André
2023-02-14
9

Wouter heeft mij zeer goed geholpen bij mijn rsi klacht en heeft mij goede inzichten en adviezen gegeven over omgaan en voorkomen van de klacht.

Danny
2023-02-11
8

Al lange tijd liep ik met klachten waar ik met fysiotherapie en oefeningen niet verder mee kwam. Hier ben ik erg goed geholpen. Ze zijn geïnteresseerd in de achtergrond en deskundig in hun werk.

Heleen
2023-02-10
10

Mijn ervaring met behandeling door een osteopaat is zeer goed! Soms zeg ik niks en voelen zij het, heel bijzonder en nuttig.

Suzanne
2023-02-09
10

Had last van lage rugpijn met uitstraling naar onderbeen en voet. Zeer goed en deskundig geholpen door Anton. Na een aantal behandelingen ben ik nagenoeg vrij van pijn en ongemak. Vooral het...

Marga
2023-02-07
8

Neemt alle tijd om te luisteren .Prettige behandeling.

Marijke Bröcker
2023-02-06
8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16