Wat veroorzaakt een opgeblazen gevoel?

Het slijmvlies van de darmwand kan aangetast worden door stress, allergieën of intoleranties voor bepaalde voedingsmiddelen. Ook het gebruik van dranken zoals koffie, koolzuurhoudende dranken en alcohol kan hier invloed op hebben. Wanneer het slijmvlies van de darmwand aan de binnenzijde slechter wordt in kwaliteit, zal de spijsvertering moeizamer verlopen. Hierdoor kunnen darmaandoeningen, obstipatie of diarree ontstaan. Dit kan vervolgens leiden tot een opgeblazen gevoel.

Een opgeblazen gevoel treedt meestal op na het eten of drinken en is daardoor in de middag en/of avond vaker aanwezig dan in de ochtend. Het komt daarnaast meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat gebeurt er in je lichaam bij een opgeblazen gevoel?

Als de darmen niet optimaal kunnen bewegen, niet goed worden doorbloed of er een verstoring van het hormoon- of zenuwstelsel is, kan dit een invloed hebben op het functioneren. Als de functie niet optimaal is, kan er een overmatige gasvorming ontstaan, doordat de darmbacteriën het voedsel niet goed verteren. Als deze gassen vervolgens niet goed worden getransporteerd door de darm, ontstaat er een opgeblazen gevoel.

Het opgeblazen gevoel kan ook ontstaan wanneer de doorbloeding van de darmwand zelf minder optimaal verloopt. Een slechtere doorbloeding is veelal het gevolg van verminderde beweeglijkheid van de darm door bijvoorbeeld littekens in de buik, doorgemaakte infecties in het verleden of spanning ter hoogte van het middenrif. Het middenrif heeft invloed op de beweeglijkheid van alle buikorganen.

Veel stress en/of een blokkade in de hoge nek kunnen ook invloed hebben op het maagdarmsysteem. Via de nervus vagus (een zenuw die uit de hersenen komt en naar organen in de borstkas en buik gaat) kan er spanning optreden rondom de maaguitgang en de overgangen in de darm. Hierdoor vertraagt het transport en de vertering, waardoor er ook een opgeblazen gevoel kan ontstaan.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij een opgeblazen gevoel

De mobiliteit en de functie van de organen hangen nauw samen. Als er een verminderde mobiliteit is kan het orgaan zijn functie niet optimaal vervullen. De osteopaat kan met behulp van mobiliserende technieken invloed uitoefenen op de mobiliteit van het maagdarmstelsel. Daarnaast kan het vrijmaken van de doorbloeding en bezenuwing een positief effect hebben op het functioneren van de maag en de darmen.

Ook zal de osteopaat kijken naar voeding en of daarin wat kan verbeteren. Door het aanpassen van je voedingspatroon kunnen klachten namelijk ook verminderen (bijvoorbeeld door minder koolzuurhoudende dranken te drinken en/of minder zetmeelhoudende en gasvormende groenten te eten – zoals bonen, ui, prei, aardappelen, paprika en knoflook).

Heb jij geregeld last van een opgeblazen buik en wil je daarvan af?

Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken of maak direct een afspraak. Onze osteopaten helpen je graag verder!

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Geweest met een baby van 2 weken ivm problemen met de borstvoeding aan een kant. Fijn geholpen en inmiddels lukt de borstvoeding gelukkig!

ouder(s)/verzorger(s) van Jolijn
2024-05-23
10

Onze baby had veel last van krampjes, reflux en een navelbreukje. De osteopaat luisterde goed naar ons verhaal en heeft onze dochter heel goed behandeld. Ook dacht ze verder dan alleen behandelen, ze...

ouder(s)/verzorger(s) van Amy
2024-05-14
10

Zeer prettig geholpen door Wouter!!

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2024-04-28
10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29