Wat doet de blaas eigenlijk?

De blaas is een orgaan dat centraal in het bekken ligt, net achter het schaambeen. Het maakt deel uit van het urinewegstelsel samen met de nieren, plasbuizen en urineleiders. Als de blaas gevuld is met meer dan 200 ml urine, voel je een drang om naar het toilet te gaan. Het zenuwstelsel zorgt er intussen voor dat de sluitspier gesloten blijft en de bekkenbodemspieren licht worden aangespannen, zodat je niet ongewild urine gaat verliezen. Eenmaal op het toilet, zal het ontspannen van de bekkenbodemspieren en de sluitspier ervoor zorgen dat de blaas wordt geledigd. 

Blaasproblemen

Net als ieder ander orgaan kan ook de blaas voor verschillende klachten zorgen, zoals:

 • Incontinentie: er zijn verschillende vormen van incontinentie. We bespreken de twee meest voorkomende varianten. De eerste variant is de stressincontinentie, waarbij je urine verliest wanneer er een extra druk op de blaas komt. Zoals bij hoesten, niezen, springen of lachen. De mechanische druk op de blaas wordt bij deze activiteiten vergroot, maar de bekkenbodem en/of sluitspieren zijn niet in staat om deze druk tegen te gaan. Hierdoor verlies je urine. Deze vorm van incontinentie kan ook voorkomen tijdens of na een zwangerschap, omdat de bekkenbodem dan mogelijk verzwakt is geraakt en deze hierdoor niet genoeg tegendruk kan geven.

  Naast deze variant kan er ook sprake zijn van een urge-incontinentie. Hierbij voel je plotseling een enorme aandrang om naar het toilet te gaan, maar voor je daar bent, heb je al een gedeelte van de urine laten lopen. Het lichaam heeft dan al een signaal naar de blaas gestuurd om de blaas te ledigen, zonder dat je dit bewust kan tegenhouden.

  Naast deze twee vormen van incontinentie kan het ook zijn dat je een overactieve blaas hebt, moeite hebt om de blaas volledig te ledigen of de blaas overloopt omdat je niet goed kunt voelen wanneer je blaas vol zit. Met als resultaat, ongewild urineverlies.
   
 • (Terugkerende) ontstekingen: de blaas is gevoelig voor ontstekingen die worden veroorzaakt door binnenkomende bacteriën. Bij een ontsteking van de blaaswand ontstaan er symptomen als vaak naar de wc moeten, pijn tijdens het plassen, wel een aandrang hebben om naar de wc te gaan maar slechts een paar druppels plassen, sterk geurende urine en soms ook pijnklachten in de onderrug. Een blaasontsteking kan voortkomen uit het slecht uitplassen van de blaas of vaginale bacteriën die de blaas inkomen. 
   
 • Blaasverzakking: de blaas kan gaan verzakken. Hierdoor komt er een gedeelte van de blaas via de vagina naar buiten. Dit geeft het gevoel alsof er een bal zit tussen de benen en vaak is er een bobbel voelbaar. Het kan pijnklachten of ongemak veroorzaken bij inspanning. Meestal zijn de klachten minder tijdens rust. 

Wat kan osteopathie betekenen bij blaasklachten?

Ervaar je een van bovenstaande klachten of heb je het idee dat de onderbuik vaak gevoelig of zelfs pijnlijk is? Dan is het zinvol om dit te laten onderzoeken door een osteopaat. Wij gaan op zoek naar bewegingsverliezen van het bekken en het kleine bekken, ofwel de organen die in het bekken gelegen zijn, zoals een baarmoeder, blaas en een gedeelte van de darmen. Het gaat dan voornamelijk om het bindweefsel, ook wel fascia genoemd, dat om de organen ligt waar we een invloed op kunnen hebben. We onderzoeken niet alleen de omgeving van de blaas, maar checken ook de rest van je lichaam op bewegingsverliezen. De aansturing naar de blaas via de zenuwen is namelijk ook een belangrijk onderdeel voor het goed functioneren van de blaas. Daarvoor is het van belang dat de wervelkolom en de schedel een goede flexibiliteit hebben.

Door middel van manuele technieken zullen we de gevonden bewegingsverliezen behandelen zodat de blaas weer optimaal kan functioneren. Denk aan het behandelen van de spieren, zoals onder andere de bekkenbodem. Als ondersteuning kunnen we oefeningen voor thuis meegeven om de bekkenbodem te versterken of te ontspannen. Het behandelen van het bindweefsel lokaal bij de blaas en in de buik is belangrijk om te voorkomen dat de blaas te veel druk of trek krijgt vanuit het bindweefsel. Bij zo min mogelijk druk krijgen de hersenen namelijk de juiste prikkels vanuit de blaas toegestuurd. Ook het mobiliseren van de gehele wervelkolom en schedel is onderdeel van de behandeling, zodat de blaas de juiste aansturing vanuit het zenuwstelsel krijgt. 

Heb jij last van blaasklachten en wil je hiervan af?

Neem dan contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden. Direct overgaan tot een behandeling? Maak dan een afspraak.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij blaasklachten

Lees meer

Verbeter je rug- en bekkenstabiliteit

Lees meer

Ongewild urineverlies

Lees meer

Pimp je water

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Ik ben erg tevreden met de behandeling. Er wordt heel persoonlijk gekeken naar hoe de klachten tussen verschillende lichaamsdelen in verbinding kunnen staan.

Linda
2024-07-09
10

Helemaal prima geholpen. Kon gelukkig snel geholpen worden en dat had ook direct resultaat.

Alexander
2024-06-04
10

Vriendelijke en deskundige therapeuten. Het werd steeds beter (nekklachten) en ik geraakte er na 5 a 6 behandelingen van verlost.

Mevrouw Hilde
2024-05-27
10

Geweest met een baby van 2 weken ivm problemen met de borstvoeding aan een kant. Fijn geholpen en inmiddels lukt de borstvoeding gelukkig!

ouder(s)/verzorger(s) van Jolijn
2024-05-23
10

Onze baby had veel last van krampjes, reflux en een navelbreukje. De osteopaat luisterde goed naar ons verhaal en heeft onze dochter heel goed behandeld. Ook dacht ze verder dan alleen behandelen, ze...

ouder(s)/verzorger(s) van Amy
2024-05-14
10

Zeer prettig geholpen door Wouter!!

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2024-04-28
10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18