Wat doet de blaas eigenlijk?

De blaas is een orgaan dat centraal in het bekken ligt, net achter het schaambeen. Het maakt deel uit van het urinewegstelsel samen met de nieren, plasbuizen en urineleiders. Als de blaas gevuld is met meer dan 200 ml urine, voel je een drang om naar het toilet te gaan. Het zenuwstelsel zorgt er intussen voor dat de sluitspier gesloten blijft en de bekkenbodemspieren licht worden aangespannen, zodat je niet ongewild urine gaat verliezen. Eenmaal op het toilet, zal het ontspannen van de bekkenbodemspieren en de sluitspier ervoor zorgen dat de blaas wordt geledigd. 

Blaasproblemen

Net als ieder ander orgaan kan ook de blaas voor verschillende klachten zorgen, zoals:

 • Incontinentie: er zijn verschillende vormen van incontinentie. We bespreken de twee meest voorkomende varianten. De eerste variant is de stressincontinentie, waarbij je urine verliest wanneer er een extra druk op de blaas komt. Zoals bij hoesten, niezen, springen of lachen. De mechanische druk op de blaas wordt bij deze activiteiten vergroot, maar de bekkenbodem en/of sluitspieren zijn niet in staat om deze druk tegen te gaan. Hierdoor verlies je urine. Deze vorm van incontinentie kan ook voorkomen tijdens of na een zwangerschap, omdat de bekkenbodem dan mogelijk verzwakt is geraakt en deze hierdoor niet genoeg tegendruk kan geven.

  Naast deze variant kan er ook sprake zijn van een urge-incontinentie. Hierbij voel je plotseling een enorme aandrang om naar het toilet te gaan, maar voor je daar bent, heb je al een gedeelte van de urine laten lopen. Het lichaam heeft dan al een signaal naar de blaas gestuurd om de blaas te ledigen, zonder dat je dit bewust kan tegenhouden.

  Naast deze twee vormen van incontinentie kan het ook zijn dat je een overactieve blaas hebt, moeite hebt om de blaas volledig te ledigen of de blaas overloopt omdat je niet goed kunt voelen wanneer je blaas vol zit. Met als resultaat, ongewild urineverlies.
   
 • (Terugkerende) ontstekingen: de blaas is gevoelig voor ontstekingen die worden veroorzaakt door binnenkomende bacteriën. Bij een ontsteking van de blaaswand ontstaan er symptomen als vaak naar de wc moeten, pijn tijdens het plassen, wel een aandrang hebben om naar de wc te gaan maar slechts een paar druppels plassen, sterk geurende urine en soms ook pijnklachten in de onderrug. Een blaasontsteking kan voortkomen uit het slecht uitplassen van de blaas of vaginale bacteriën die de blaas inkomen. 
   
 • Blaasverzakking: de blaas kan gaan verzakken. Hierdoor komt er een gedeelte van de blaas via de vagina naar buiten. Dit geeft het gevoel alsof er een bal zit tussen de benen en vaak is er een bobbel voelbaar. Het kan pijnklachten of ongemak veroorzaken bij inspanning. Meestal zijn de klachten minder tijdens rust. 

Wat kan osteopathie betekenen bij blaasklachten?

Ervaar je een van bovenstaande klachten of heb je het idee dat de onderbuik vaak gevoelig of zelfs pijnlijk is? Dan is het zinvol om dit te laten onderzoeken door een osteopaat. Wij gaan op zoek naar bewegingsverliezen van het bekken en het kleine bekken, ofwel de organen die in het bekken gelegen zijn, zoals een baarmoeder, blaas en een gedeelte van de darmen. Het gaat dan voornamelijk om het bindweefsel, ook wel fascia genoemd, dat om de organen ligt waar we een invloed op kunnen hebben. We onderzoeken niet alleen de omgeving van de blaas, maar checken ook de rest van je lichaam op bewegingsverliezen. De aansturing naar de blaas via de zenuwen is namelijk ook een belangrijk onderdeel voor het goed functioneren van de blaas. Daarvoor is het van belang dat de wervelkolom en de schedel een goede flexibiliteit hebben.

Door middel van manuele technieken zullen we de gevonden bewegingsverliezen behandelen zodat de blaas weer optimaal kan functioneren. Denk aan het behandelen van de spieren, zoals onder andere de bekkenbodem. Als ondersteuning kunnen we oefeningen voor thuis meegeven om de bekkenbodem te versterken of te ontspannen. Het behandelen van het bindweefsel lokaal bij de blaas en in de buik is belangrijk om te voorkomen dat de blaas te veel druk of trek krijgt vanuit het bindweefsel. Bij zo min mogelijk druk krijgen de hersenen namelijk de juiste prikkels vanuit de blaas toegestuurd. Ook het mobiliseren van de gehele wervelkolom en schedel is onderdeel van de behandeling, zodat de blaas de juiste aansturing vanuit het zenuwstelsel krijgt. 

Heb jij last van blaasklachten en wil je hiervan af?

Neem dan contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden. Direct overgaan tot een behandeling? Maak dan een afspraak.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij blaasklachten

Lees meer

Verbeter je rug- en bekkenstabiliteit

Lees meer

Ongewild urineverlies

Lees meer

Pimp je water

Lees meer

Wat anderen zeggen

8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16
10

Zeer professioneel, vriendelijk en met succes behandeld aan schouderblessure.

Patricia
2022-11-15
9

Ik kwam met klachten aan si gewricht met uitstraling naar rechterbeen. Na 3 behandelingen is de pijn geminimaliseerd en heb ik meer bewegingsvrijheid gekregen in mijn bekken.

Arabel
2022-10-30
9

Ik had al 1,5 jaar pijn en heb hiervoor allerlei onderzoeken in het ziekenhuis gehad zonder dat de oorzaak gevonden werd. Anton heeft goed naar mijn verhaal geluisterd en al na 3 behandelingen is de...

Anita
2022-10-10
10

Was niet bekend met de osteopathie. heb veel baat gehad bij de behandelingen. Behandelaar had snel door dat het hier om de weke delen in het lichaam gaat. Verklevingen a,g,v. vele operaties.

meneer Johannes
2022-10-10
8

goed geduldig professioneel

Jurgen
2022-10-07
10

Werd snel geholpen met mijn klacht. Was zeer effectief en goed verholpen

meneer cees
2022-10-06
10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27