Wat doet de blaas eigenlijk?
De blaas is een orgaan dat centraal in het bekken ligt, net achter het schaambeen. Het maakt deel uit van het urinewegstelsel samen met de nieren, plasbuizen en urineleiders. Als de blaas gevuld is met meer dan 200 ml urine, voel je een drang om naar het toilet te gaan. Het zenuwstelsel zorgt er intussen voor dat de sluitspier gesloten blijft en de bekkenbodemspieren licht worden aangespannen, zodat je niet ongewild urine gaat verliezen. Eenmaal op het toilet, zal het ontspannen van de bekkenbodemspieren en de sluitspier ervoor zorgen dat de blaas wordt geledigd.
Blaasproblemen
Net als ieder ander orgaan kan ook de blaas voor verschillende klachten zorgen, zoals:
- Incontinentie: er zijn verschillende vormen van incontinentie. We bespreken de twee meest voorkomende varianten. De eerste variant is de stressincontinentie, waarbij je urine verliest wanneer er een extra druk op de blaas komt. Zoals bij hoesten, niezen, springen of lachen. De mechanische druk op de blaas wordt bij deze activiteiten vergroot, maar de bekkenbodem en/of sluitspieren zijn niet in staat om deze druk tegen te gaan. Hierdoor verlies je urine. Deze vorm van incontinentie kan ook voorkomen tijdens of na een zwangerschap, omdat de bekkenbodem dan mogelijk verzwakt is geraakt en deze hierdoor niet genoeg tegendruk kan geven.
Naast deze variant kan er ook sprake zijn van een urge-incontinentie. Hierbij voel je plotseling een enorme aandrang om naar het toilet te gaan, maar voor je daar bent, heb je al een gedeelte van de urine laten lopen. Het lichaam heeft dan al een signaal naar de blaas gestuurd om de blaas te ledigen, zonder dat je dit bewust kan tegenhouden.
Naast deze twee vormen van incontinentie kan het ook zijn dat je een overactieve blaas hebt, moeite hebt om de blaas volledig te ledigen of de blaas overloopt omdat je niet goed kunt voelen wanneer je blaas vol zit. Met als resultaat, ongewild urineverlies.
- (Terugkerende) ontstekingen: de blaas is gevoelig voor ontstekingen die worden veroorzaakt door binnenkomende bacteriën. Bij een ontsteking van de blaaswand ontstaan er symptomen als vaak naar de wc moeten, pijn tijdens het plassen, wel een aandrang hebben om naar de wc te gaan maar slechts een paar druppels plassen, sterk geurende urine en soms ook pijnklachten in de onderrug. Een blaasontsteking kan voortkomen uit het slecht uitplassen van de blaas of vaginale bacteriën die de blaas inkomen.
- Blaasverzakking: de blaas kan gaan verzakken. Hierdoor komt er een gedeelte van de blaas via de vagina naar buiten. Dit geeft het gevoel alsof er een bal zit tussen de benen en vaak is er een bobbel voelbaar. Het kan pijnklachten of ongemak veroorzaken bij inspanning. Meestal zijn de klachten minder tijdens rust.
Wat kan osteopathie betekenen bij blaasklachten?
Ervaar je een van bovenstaande klachten of heb je het idee dat de onderbuik vaak gevoelig of zelfs pijnlijk is? Dan is het zinvol om dit te laten onderzoeken door een osteopaat. Wij gaan op zoek naar bewegingsverliezen van het bekken en het kleine bekken, ofwel de organen die in het bekken gelegen zijn, zoals een baarmoeder, blaas en een gedeelte van de darmen. Het gaat dan voornamelijk om het bindweefsel, ook wel fascia genoemd, dat om de organen ligt waar we een invloed op kunnen hebben. We onderzoeken niet alleen de omgeving van de blaas, maar checken ook de rest van je lichaam op bewegingsverliezen. De aansturing naar de blaas via de zenuwen is namelijk ook een belangrijk onderdeel voor het goed functioneren van de blaas. Daarvoor is het van belang dat de wervelkolom en de schedel een goede flexibiliteit hebben.
Door middel van manuele technieken zullen we de gevonden bewegingsverliezen behandelen zodat de blaas weer optimaal kan functioneren. Denk aan het behandelen van de spieren, zoals onder andere de bekkenbodem. Als ondersteuning kunnen we oefeningen voor thuis meegeven om de bekkenbodem te versterken of te ontspannen. Het behandelen van het bindweefsel lokaal bij de blaas en in de buik is belangrijk om te voorkomen dat de blaas te veel druk of trek krijgt vanuit het bindweefsel. Bij zo min mogelijk druk krijgen de hersenen namelijk de juiste prikkels vanuit de blaas toegestuurd. Ook het mobiliseren van de gehele wervelkolom en schedel is onderdeel van de behandeling, zodat de blaas de juiste aansturing vanuit het zenuwstelsel krijgt.
Heb jij last van blaasklachten en wil je hiervan af?
Neem dan contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden. Direct overgaan tot een behandeling? Maak dan een afspraak.