Wat doet de blaas eigenlijk?

De blaas is een orgaan dat centraal in het bekken ligt, net achter het schaambeen. Het maakt deel uit van het urinewegstelsel samen met de nieren, plasbuizen en urineleiders. Als de blaas gevuld is met meer dan 200 ml urine, voel je een drang om naar het toilet te gaan. Het zenuwstelsel zorgt er intussen voor dat de sluitspier gesloten blijft en de bekkenbodemspieren licht worden aangespannen, zodat je niet ongewild urine gaat verliezen. Eenmaal op het toilet, zal het ontspannen van de bekkenbodemspieren en de sluitspier ervoor zorgen dat de blaas wordt geledigd. 

Blaasproblemen

Net als ieder ander orgaan kan ook de blaas voor verschillende klachten zorgen, zoals:

 • Incontinentie: er zijn verschillende vormen van incontinentie. We bespreken de twee meest voorkomende varianten. De eerste variant is de stressincontinentie, waarbij je urine verliest wanneer er een extra druk op de blaas komt. Zoals bij hoesten, niezen, springen of lachen. De mechanische druk op de blaas wordt bij deze activiteiten vergroot, maar de bekkenbodem en/of sluitspieren zijn niet in staat om deze druk tegen te gaan. Hierdoor verlies je urine. Deze vorm van incontinentie kan ook voorkomen tijdens of na een zwangerschap, omdat de bekkenbodem dan mogelijk verzwakt is geraakt en deze hierdoor niet genoeg tegendruk kan geven.

  Naast deze variant kan er ook sprake zijn van een urge-incontinentie. Hierbij voel je plotseling een enorme aandrang om naar het toilet te gaan, maar voor je daar bent, heb je al een gedeelte van de urine laten lopen. Het lichaam heeft dan al een signaal naar de blaas gestuurd om de blaas te ledigen, zonder dat je dit bewust kan tegenhouden.

  Naast deze twee vormen van incontinentie kan het ook zijn dat je een overactieve blaas hebt, moeite hebt om de blaas volledig te ledigen of de blaas overloopt omdat je niet goed kunt voelen wanneer je blaas vol zit. Met als resultaat, ongewild urineverlies.
   
 • (Terugkerende) ontstekingen: de blaas is gevoelig voor ontstekingen die worden veroorzaakt door binnenkomende bacteriën. Bij een ontsteking van de blaaswand ontstaan er symptomen als vaak naar de wc moeten, pijn tijdens het plassen, wel een aandrang hebben om naar de wc te gaan maar slechts een paar druppels plassen, sterk geurende urine en soms ook pijnklachten in de onderrug. Een blaasontsteking kan voortkomen uit het slecht uitplassen van de blaas of vaginale bacteriën die de blaas inkomen. 
   
 • Blaasverzakking: de blaas kan gaan verzakken. Hierdoor komt er een gedeelte van de blaas via de vagina naar buiten. Dit geeft het gevoel alsof er een bal zit tussen de benen en vaak is er een bobbel voelbaar. Het kan pijnklachten of ongemak veroorzaken bij inspanning. Meestal zijn de klachten minder tijdens rust. 

Wat kan osteopathie betekenen bij blaasklachten?

Ervaar je een van bovenstaande klachten of heb je het idee dat de onderbuik vaak gevoelig of zelfs pijnlijk is? Dan is het zinvol om dit te laten onderzoeken door een osteopaat. Wij gaan op zoek naar bewegingsverliezen van het bekken en het kleine bekken, ofwel de organen die in het bekken gelegen zijn, zoals een baarmoeder, blaas en een gedeelte van de darmen. Het gaat dan voornamelijk om het bindweefsel, ook wel fascia genoemd, dat om de organen ligt waar we een invloed op kunnen hebben. We onderzoeken niet alleen de omgeving van de blaas, maar checken ook de rest van je lichaam op bewegingsverliezen. De aansturing naar de blaas via de zenuwen is namelijk ook een belangrijk onderdeel voor het goed functioneren van de blaas. Daarvoor is het van belang dat de wervelkolom en de schedel een goede flexibiliteit hebben.

Door middel van manuele technieken zullen we de gevonden bewegingsverliezen behandelen zodat de blaas weer optimaal kan functioneren. Denk aan het behandelen van de spieren, zoals onder andere de bekkenbodem. Als ondersteuning kunnen we oefeningen voor thuis meegeven om de bekkenbodem te versterken of te ontspannen. Het behandelen van het bindweefsel lokaal bij de blaas en in de buik is belangrijk om te voorkomen dat de blaas te veel druk of trek krijgt vanuit het bindweefsel. Bij zo min mogelijk druk krijgen de hersenen namelijk de juiste prikkels vanuit de blaas toegestuurd. Ook het mobiliseren van de gehele wervelkolom en schedel is onderdeel van de behandeling, zodat de blaas de juiste aansturing vanuit het zenuwstelsel krijgt. 

Heb jij last van blaasklachten en wil je hiervan af?

Neem dan contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden. Direct overgaan tot een behandeling? Maak dan een afspraak.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij blaasklachten

Lees meer

Verbeter je rug- en bekkenstabiliteit

Lees meer

Ongewild urineverlies

Lees meer

Pimp je water

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06
9

Konden heel snel terecht, super kundig

Joep
2023-07-03
10

Ontzettend blij dat we (weer) geweest zijn. Er wordt zo goed geluisterd naar dochter en naar mij en we merkte super snel resultaat!

ouders/verzorgers van Tess
2023-06-18
10

Miranda luistert écht naar je en weet wat ze doet. Op een fijne manier en met humor weet ze precies de juiste dingen te zeggen en slaat de spijker op z'n kop.

Daphne
2023-06-14
10

Ik werd goed geholpen. Ik ben van mijn klachten/pijn af. Mijn dochtertje van 6maanden oud heeft ook toen goede behandeling gehad. Uitstekend!

S.K.
2023-06-05
9

Goed geluisterd, goede adviezen.

ouder(s)/verzorger(s) van Ruben
2023-06-02
9

Prima duidelijke voorspelling.

Tessa
2023-05-27
9

Mijn baby had krampen en reflux, na drie behandelingen was hij veel beter

ouder(s)/verzorger(s) van Levy
2023-05-26
10

Effective treatment for my neck and back pain, and got to the root-cause for the years of issues (since teenage years). Previous physiotherapists only treated the pain "now", no treatment or answers...

David
2023-05-24
8

Goed

A.
2023-05-23
8

Hele fijne behandeling maar voor mij niet het gewenste resultaat behaald helaas.

Mevrouw Wouters
2023-05-08
9

Duidelijke uitleg gehad . Voelde dat ze begreep wat ik bedoelde , nam me serieus .

Mevrouw v Tuijn
2023-05-04