Hoe ontstaat brandend maagzuur bij zwangerschap?
Brandend maagzuur kan al vroeg in de zwangerschap klachten geven. Door het hormoon progesteron dat tijdens je zwangerschap wordt aangemaakt verslappen je spieren waarmee ook de sluitspier van de maag kan verslappen. Wanneer je gaat liggen stroomt het maagzuur daardoor makkelijker in je slokdarm. De maag heeft een beschermende slijmlaag waardoor je het maagzuur niet voelt maar in de slokdarm is deze niet aanwezig waardoor dit een branderig gevoel kan geven.
Wanneer de zwangerschap vordert en de baarmoeder steeds hoger komt, begint deze tegen de maag aan te duwen waardoor het maagzuur letterlijk de maag uit wordt geduwd en in de slokdarm terecht komt.
Wat kan de osteopaat doen bij maagzuur tijdens de zwangerschap
De osteopaat gaat onderzoeken hoe jouw lichaam beweegt en kijkt hierbij o.a. naar de mobiliteit van de maag, slokdarm en middenrif. Voordat de slokdarm overgaat in de maag moet deze het middenrif passeren. Spanning op het middenrif kan dus ook van invloed zijn op de terugstroom van zuur naar de slokdarm. Daarnaast zijn de banden die de maag positioneren ook van belang voor de mobiliteit en worden meegenomen in de behandeling.
Wanneer de mobiliteit van bovenstaande structuren verbetert, kunnen deze zich beter aanpassen aan de zwangerschap, waardoor de kans op klachten vermindert.
Ook zal de osteopaat ook je voeding met je bespreken. Voeding heeft namelijk veel invloed op de hoeveelheid maagzuur die wordt aangemaakt. Zo zorgen vet eten, citrusvruchten en zuivel voor extra aanmaak van maagzuur. Koffie en theïne-houdende thee kunnen de sluitspier verder verslappen waardoor het maagzuur alleen maar sneller omhoog komt.
De combinatie van de behandeling door de osteopaat en de juiste voeding verhelpen je klachten.