Wat gebeurt er in je lichaam bij klachten van het middenrif?
Klachten van het middenrif worden vaak niet als zodanig herkend. Als je bijvoorbeeld last hebt van eerdergenoemde klachten zoals benauwdheid, een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur, dan denk je niet gelijk aan je middenrif. Maar toch ligt hier in veel gevallen wel de oorzaak.
Maar wat is het middenrif nu eigenlijk? Het middenrif of diafragma is een sterke spier tussen de buikholte en de borstholte. Deze spier wordt aangestuurd door een zenuw die vanuit het midden van de nek naar beneden loopt. Deze bepaalt het ritme en de kracht van het aanspannen. Ook de bindweefselverbindingen vanuit het hart en hartzakje, de longvliezen, het buikvlies en de lever bepalen de functie van het middenrif.
Het middenrif helpt ook bij de inademing en heeft een grote pompwerking op de bloedcirculatie en het lymfesysteem. Daarnaast zorgt het middenrif voor de afsluiting van de maagingang. Te veel of te weinig spanning op het middenrif heeft dus direct invloed op allerlei processen in je lichaam.
De mobiliteit van de wervelkolom en de ribben is van ongekend belang voor een goed functionerend middenrif. Als er via de vliezen (door een orgaan) of via de ribben aan het middenrif getrokken wordt, verandert de richting van aanspannen en de bewegingsuitslag van het middenrif. Hierdoor zal de ademhaling veranderen, minder diep worden en kan de maag minder goed worden afgesloten. Een logisch gevolg zijn dan de symptomen van middenrifklachten als benauwdheid, opgeblazen gevoel of brandend maagzuur.
Wat osteopathie voor je kan betekenen bij klachten van het middenrif
Als osteopaat weten we hoe belangrijk een goed functionerend middenrif is voor alle processen in de buikholte en borstholte. Om het middenrif te onderzoeken onderzoekt een osteopaat alle structuren die invloed hebben op het middenrif – zoals ribben, borstkas, wervelkolom, nek etc. – op hun beweeglijkheid. Ook kijken we naar organen als de milt, de maag, de dikke darm, de lever met de gal, de longen en het hart. We sporen de bewegingsbeperking op die de oorzaak van de klacht vormt en herstellen in de hierop volgende behandeling de beweeglijkheid.
De behandeling van het middenrif vindt direct op het middenrif plaats door ontspannende technieken of juist stimulerende oefeningen. Maar ook indirect, via een van de bovengenoemde organen, de wervelkolom, de borstkast of via het zenuwstelsel vanuit de nekwervelkolom.
Een probleem van het middenrif staat zelden op zichzelf, maar is meestal een gevolg van een probleem elders in het lichaam. Daar waar mobiliteitsverlies is, zal je osteopaat de mobiliteit herstellen. Gelukkig beschikken we ook over veel technieken om de functie te verbeteren. Als osteopaat kunnen we klachten van het middenrif dus zeer effectief behandelen!
Meer weten over osteopathie bij middenrif klachten?
Heb jij last van middenrif klachten en ben je benieuwd of en hoe osteopathie je kan helpen? Neem dan contact met ons op voor een osteopatisch onderzoek (en behandeling). Wij informeren je graag.