Let op hoe je eet
Rustig eten: door goed te kauwen en rustig te eten wordt je maag geleidelijk aangevuld waardoor het eten beter verteerd wordt in de maag en maagzuur niet verder toeneemt. Eet gedurende de dag steeds kleine beetjes in plaats van drie grote maaltijden. Ga na het eten niet meteen liggen: Na het eten is het maagzuur bezig met de vertering van je voeding, als je dan gaat liggen stroomt het makkelijker naar je slokdarm. Leg je hoofd wat hoger als je in de avond gaat slapen, bijvoorbeeld op een dikker kussen.
Let op wat je eet
Voeding die je beter mijdt:
- Neem geen koolzuurhoudende dranken. Hierdoor zet je buik op waardoor er meer druk komt op je maag
- Let op met zuivel. Hierin zitten vetten, eiwitten en calcium die de aanmaak van maagzuur stimuleren. Voor sommigen werkt het even neutraliserend in de maag maar hierna nemen de klachten vaak juist toe doordat er dan weer meer maagzuur aangemaakt wordt
- Citrusvruchten zijn natuurlijk al zuur van zichzelf. Daarnaast zorgt de vitamine C voor extra maagzuurproductie
- Mijd vet eten: hierdoor gaat je maag langzamer werken en wordt er meer maagzuur aangemaakt
- Koffie en theïne-houdende thee kunnen de sluitspier verder verslappen waardoor het maagzuur alleen maar sneller omhoog komt
- Kruidig eten: Ook kruiden zoals pepers, tijm, salie, dragon en knoflook werken niet bevorderend op het maagzuur dus probeer deze te minderen.
Voeding die je juist wel kunt eten:
- Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert
- Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten
- Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd
- Groente en fruit kun je ook goed eten bij maagzuurklachten. Bananen werken bijvoorbeeld maagzuurremmend