Wat zijn maagklachten?

Maagklachten zijn veelal klachten in de bovenbuik. Deze kunnen zich uiten als pijn in deze regio, maar ook als een vervelend vol gevoel na de maaltijd, brandend maagzuur, snelle verzadiging, veelvuldig boeren, misselijkheid of braken.

Wat gebeurt er in je lichaam bij maagklachten?

De maag is een deel van je spijsverteringssysteem. Als de vertering in de maag al problemen heeft, kan dit de vertering in de darmen ook verslechteren. Klachten van de maag gaan dan ook vaak samen met darmklachten.

Maagklachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals bijvoorbeeld een whiplash, waarbij via het hoofd rek kan komen op de slokdarm, waardoor de maagingang geïrriteerd kan raken. Maagklachten kunnen ook het gevolg zijn van littekenweefsel in het mediastinum – de ruimte tussen de beide longen – of littekens elders in de buik.

Een andere oorzaak zou een doorgezakte houding kunnen zijn. Dit zorgt ervoor dat je middenrif niet optimaal kan functioneren, waardoor de mobiliteit van de maag vermindert en de sluiting van de maagingang bemoeilijkt wordt. Die mobiliteit van de maag is erg belangrijk. Als deze verminderd is door bijvoorbeeld littekenweefsel, een trauma of langdurige stress, kan dit invloed hebben op de functie van de maag en dus klachten geven. Een verminderde doorbloeding of slechtere aansturing naar de maag draagt ook vaak bij aan de klachten.

Ook (chronische) stress kan invloed hebben. Stress zorgt voor een verminderde activatie van het verteringssysteem, een verminderde aanmaak van maagzuur en verteringssappen en een verminderde mobiliteit van de maag door het aanspannen van de maaguitgang.

Daarnaast zijn er verschillende soorten voeding die aanzet kunnen geven tot maagklachten, zoals o.a. alcohol, pittige kruiden en koffie.

Wat kan osteopathie voor je betekenen bij maagklachten?

Maagklachten kunnen zoals hierboven omschreven dus verschillende oorzaken hebben. Een osteopaat zoekt voor jou persoonlijk de oorzaak en behandelt deze vervolgens met passende behandeltechnieken.

Jouw osteopaat kan helpen bij het herstellen van de mobiliteit van de maag, de bijbehorende kleppen en de organen die hier rondom liggen. Een verbeterde mobiliteit, doorbloeding en aansturing, zorgen voor een betere functie, waardoor je maagklachten kunnen verminderen!

De nek, de wervelkolom, het middenrif en het bekken spelen ook een rol in de functie van de maag. De osteopaat zal deze gebieden dan ook meenemen in de behandeling. Zo kan de behandeling van de nek en wervelkolom zorgen voor (weer) een goede aansturing van de maag.

De osteopaat vraagt bij maagklachten ook altijd naar je voedingsstijl. Mocht hier voeding bij zitten die de klachten kan triggeren, dan krijg je hier adviezen over.

Let op: mocht je een actieve ontsteking hebben in jouw maag-darmstelsel, raadpleeg dan eerst je huisarts. De behandeling kan namelijk pas starten als deze ontsteking verholpen is. Mocht de osteopaat tijdens de therapie een vermoeden hebben van een actieve ontsteking, zoals een maagzweer, dan zal je eerst worden verwezen naar je huisarts en zal de behandeling op een later moment worden voortgezet.

Heb jij ook last van maagklachten?

Neem dan even contact met ons op. We plannen graag een afspraak in voor een behandeling.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips vermindering maagklachten

Lees meer

Wat kun je zelf doen bij een opgeblazen gevoel?

Lees meer

Eten en brandend maagzuur

Lees meer

Kruiden ondersteunen bij maagproblemen

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06
9

Konden heel snel terecht, super kundig

Joep
2023-07-03
10

Ontzettend blij dat we (weer) geweest zijn. Er wordt zo goed geluisterd naar dochter en naar mij en we merkte super snel resultaat!

ouders/verzorgers van Tess
2023-06-18
10

Miranda luistert écht naar je en weet wat ze doet. Op een fijne manier en met humor weet ze precies de juiste dingen te zeggen en slaat de spijker op z'n kop.

Daphne
2023-06-14
10

Ik werd goed geholpen. Ik ben van mijn klachten/pijn af. Mijn dochtertje van 6maanden oud heeft ook toen goede behandeling gehad. Uitstekend!

S.K.
2023-06-05
9

Goed geluisterd, goede adviezen.

ouder(s)/verzorger(s) van Ruben
2023-06-02
9

Prima duidelijke voorspelling.

Tessa
2023-05-27
9

Mijn baby had krampen en reflux, na drie behandelingen was hij veel beter

ouder(s)/verzorger(s) van Levy
2023-05-26
10

Effective treatment for my neck and back pain, and got to the root-cause for the years of issues (since teenage years). Previous physiotherapists only treated the pain "now", no treatment or answers...

David
2023-05-24
8

Goed

A.
2023-05-23
8

Hele fijne behandeling maar voor mij niet het gewenste resultaat behaald helaas.

Mevrouw Wouters
2023-05-08
9

Duidelijke uitleg gehad . Voelde dat ze begreep wat ik bedoelde , nam me serieus .

Mevrouw v Tuijn
2023-05-04