Wat zijn maagklachten?

Maagklachten zijn veelal klachten in de bovenbuik. Deze kunnen zich uiten als pijn in deze regio, maar ook als een vervelend vol gevoel na de maaltijd, brandend maagzuur, snelle verzadiging, veelvuldig boeren, misselijkheid of braken.

Wat gebeurt er in je lichaam bij maagklachten?

De maag is een deel van je spijsverteringssysteem. Als de vertering in de maag al problemen heeft, kan dit de vertering in de darmen ook verslechteren. Klachten van de maag gaan dan ook vaak samen met darmklachten.

Maagklachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals bijvoorbeeld een whiplash, waarbij via het hoofd rek kan komen op de slokdarm, waardoor de maagingang geïrriteerd kan raken. Maagklachten kunnen ook het gevolg zijn van littekenweefsel in het mediastinum – de ruimte tussen de beide longen – of littekens elders in de buik.

Een andere oorzaak zou een doorgezakte houding kunnen zijn. Dit zorgt ervoor dat je middenrif niet optimaal kan functioneren, waardoor de mobiliteit van de maag vermindert en de sluiting van de maagingang bemoeilijkt wordt. Die mobiliteit van de maag is erg belangrijk. Als deze verminderd is door bijvoorbeeld littekenweefsel, een trauma of langdurige stress, kan dit invloed hebben op de functie van de maag en dus klachten geven. Een verminderde doorbloeding of slechtere aansturing naar de maag draagt ook vaak bij aan de klachten.

Ook (chronische) stress kan invloed hebben. Stress zorgt voor een verminderde activatie van het verteringssysteem, een verminderde aanmaak van maagzuur en verteringssappen en een verminderde mobiliteit van de maag door het aanspannen van de maaguitgang.

Daarnaast zijn er verschillende soorten voeding die aanzet kunnen geven tot maagklachten, zoals o.a. alcohol, pittige kruiden en koffie.

Wat kan osteopathie voor je betekenen bij maagklachten?

Maagklachten kunnen zoals hierboven omschreven dus verschillende oorzaken hebben. Een osteopaat zoekt voor jou persoonlijk de oorzaak en behandelt deze vervolgens met passende behandeltechnieken.

Jouw osteopaat kan helpen bij het herstellen van de mobiliteit van de maag, de bijbehorende kleppen en de organen die hier rondom liggen. Een verbeterde mobiliteit, doorbloeding en aansturing, zorgen voor een betere functie, waardoor je maagklachten kunnen verminderen!

De nek, de wervelkolom, het middenrif en het bekken spelen ook een rol in de functie van de maag. De osteopaat zal deze gebieden dan ook meenemen in de behandeling. Zo kan de behandeling van de nek en wervelkolom zorgen voor (weer) een goede aansturing van de maag.

De osteopaat vraagt bij maagklachten ook altijd naar je voedingsstijl. Mocht hier voeding bij zitten die de klachten kan triggeren, dan krijg je hier adviezen over.

Let op: mocht je een actieve ontsteking hebben in jouw maag-darmstelsel, raadpleeg dan eerst je huisarts. De behandeling kan namelijk pas starten als deze ontsteking verholpen is. Mocht de osteopaat tijdens de therapie een vermoeden hebben van een actieve ontsteking, zoals een maagzweer, dan zal je eerst worden verwezen naar je huisarts en zal de behandeling op een later moment worden voortgezet.

Heb jij ook last van maagklachten?

Neem dan even contact met ons op. We plannen graag een afspraak in voor een behandeling.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips vermindering maagklachten

Lees meer

Wat kun je zelf doen bij een opgeblazen gevoel?

Lees meer

Eten en brandend maagzuur

Lees meer

Kruiden ondersteunen bij maagproblemen

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12
10

Bijna een jaar lopen tobben met rugpijn , een lange tijd therapie voor gehad ... eenmaal bij van eijck belandt en daar na 3 behandeling zo goed als van mijn rugpijn af

Ronald
2022-07-11
8

Prettig contact gehad, we konden na een telefoontje, dezelfde dag nog terecht. Een open gesprek gehad en meteen een eerste behandeling. Na een week mochten we al terug komen voor een volgende...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-08
9

Zeer prettig ervaren, helaas is mijn probleem niet direct te verhelpen, maar met haar advies kom ik zeker een eind

Tess
2022-07-03
10

met ervaren Osteopaten die professioneel mensen helpen met vriendelijkheid en ervaring en een serieuze passie voor hun vak!

Henk
2022-06-24
10

Kundige osteopaat die tijd neemt om te luisteren. Vervolgens 2 behandelingen gehad en alle pijnklachten zijn verdwenen.

ouder(s)/verzorger(s) van Yuvaan
2022-06-22
9

Door Corona had ik flinke pijn aan mijn longvliezen en mijn energie was tot een nulpunt gedaald. Dankzij de vakkundige en liefdevolle behandeling door Max, voelde ik mij na een paar behandelingen...

Noor
2022-06-13
10

Ik kwam met klachten bij jullie en alle klachten zijn na de laatste behandeling verdwenen. Ik ben echt blij met jullie.

Rob
2022-06-02
8

Fenne is goed en lief behandeld.

ouder(s)/verzorger(s) van Fenne
2022-05-22
10

De pijn in mijn borst waar ik al lange tijd mee rondliep is zo goed als verdwenen. Ik ga zeker terug mocht het weer gaan opspelen

Natasha
2022-05-14