Wat zijn maagklachten?

Maagklachten zijn veelal klachten in de bovenbuik. Deze kunnen zich uiten als pijn in deze regio, maar ook als een vervelend vol gevoel na de maaltijd, brandend maagzuur, snelle verzadiging, veelvuldig boeren, misselijkheid of braken.

Wat gebeurt er in je lichaam bij maagklachten?

De maag is een deel van je spijsverteringssysteem. Als de vertering in de maag al problemen heeft, kan dit de vertering in de darmen ook verslechteren. Klachten van de maag gaan dan ook vaak samen met darmklachten.

Maagklachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals bijvoorbeeld een whiplash, waarbij via het hoofd rek kan komen op de slokdarm, waardoor de maagingang geïrriteerd kan raken. Maagklachten kunnen ook het gevolg zijn van littekenweefsel in het mediastinum – de ruimte tussen de beide longen – of littekens elders in de buik.

Een andere oorzaak zou een doorgezakte houding kunnen zijn. Dit zorgt ervoor dat je middenrif niet optimaal kan functioneren, waardoor de mobiliteit van de maag vermindert en de sluiting van de maagingang bemoeilijkt wordt. Die mobiliteit van de maag is erg belangrijk. Als deze verminderd is door bijvoorbeeld littekenweefsel, een trauma of langdurige stress, kan dit invloed hebben op de functie van de maag en dus klachten geven. Een verminderde doorbloeding of slechtere aansturing naar de maag draagt ook vaak bij aan de klachten.

Ook (chronische) stress kan invloed hebben. Stress zorgt voor een verminderde activatie van het verteringssysteem, een verminderde aanmaak van maagzuur en verteringssappen en een verminderde mobiliteit van de maag door het aanspannen van de maaguitgang.

Daarnaast zijn er verschillende soorten voeding die aanzet kunnen geven tot maagklachten, zoals o.a. alcohol, pittige kruiden en koffie.

Wat kan osteopathie voor je betekenen bij maagklachten?

Maagklachten kunnen zoals hierboven omschreven dus verschillende oorzaken hebben. Een osteopaat zoekt voor jou persoonlijk de oorzaak en behandelt deze vervolgens met passende behandeltechnieken.

Jouw osteopaat kan helpen bij het herstellen van de mobiliteit van de maag, de bijbehorende kleppen en de organen die hier rondom liggen. Een verbeterde mobiliteit, doorbloeding en aansturing, zorgen voor een betere functie, waardoor je maagklachten kunnen verminderen!

De nek, de wervelkolom, het middenrif en het bekken spelen ook een rol in de functie van de maag. De osteopaat zal deze gebieden dan ook meenemen in de behandeling. Zo kan de behandeling van de nek en wervelkolom zorgen voor (weer) een goede aansturing van de maag.

De osteopaat vraagt bij maagklachten ook altijd naar je voedingsstijl. Mocht hier voeding bij zitten die de klachten kan triggeren, dan krijg je hier adviezen over.

Let op: mocht je een actieve ontsteking hebben in jouw maag-darmstelsel, raadpleeg dan eerst je huisarts. De behandeling kan namelijk pas starten als deze ontsteking verholpen is. Mocht de osteopaat tijdens de therapie een vermoeden hebben van een actieve ontsteking, zoals een maagzweer, dan zal je eerst worden verwezen naar je huisarts en zal de behandeling op een later moment worden voortgezet.

Heb jij ook last van maagklachten?

Neem dan even contact met ons op. We plannen graag een afspraak in voor een behandeling.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips vermindering maagklachten

Lees meer

Wat kun je zelf doen bij een opgeblazen gevoel?

Lees meer

Eten en brandend maagzuur

Lees meer

Kruiden ondersteunen bij maagproblemen

Lees meer

Wat anderen zeggen

8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16
10

Zeer professioneel, vriendelijk en met succes behandeld aan schouderblessure.

Patricia
2022-11-15
9

Ik kwam met klachten aan si gewricht met uitstraling naar rechterbeen. Na 3 behandelingen is de pijn geminimaliseerd en heb ik meer bewegingsvrijheid gekregen in mijn bekken.

Arabel
2022-10-30
9

Ik had al 1,5 jaar pijn en heb hiervoor allerlei onderzoeken in het ziekenhuis gehad zonder dat de oorzaak gevonden werd. Anton heeft goed naar mijn verhaal geluisterd en al na 3 behandelingen is de...

Anita
2022-10-10
10

Was niet bekend met de osteopathie. heb veel baat gehad bij de behandelingen. Behandelaar had snel door dat het hier om de weke delen in het lichaam gaat. Verklevingen a,g,v. vele operaties.

meneer Johannes
2022-10-10
8

goed geduldig professioneel

Jurgen
2022-10-07
10

Werd snel geholpen met mijn klacht. Was zeer effectief en goed verholpen

meneer cees
2022-10-06
10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27