Wat zijn maagklachten?

Maagklachten zijn veelal klachten in de bovenbuik. Deze kunnen zich uiten als pijn in deze regio, maar ook als een vervelend vol gevoel na de maaltijd, brandend maagzuur, snelle verzadiging, veelvuldig boeren, misselijkheid of braken.

Wat gebeurt er in je lichaam bij maagklachten?

De maag is een deel van je spijsverteringssysteem. Als de vertering in de maag al problemen heeft, kan dit de vertering in de darmen ook verslechteren. Klachten van de maag gaan dan ook vaak samen met darmklachten.

Maagklachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals bijvoorbeeld een whiplash, waarbij via het hoofd rek kan komen op de slokdarm, waardoor de maagingang geïrriteerd kan raken. Maagklachten kunnen ook het gevolg zijn van littekenweefsel in het mediastinum – de ruimte tussen de beide longen – of littekens elders in de buik.

Een andere oorzaak zou een doorgezakte houding kunnen zijn. Dit zorgt ervoor dat je middenrif niet optimaal kan functioneren, waardoor de mobiliteit van de maag vermindert en de sluiting van de maagingang bemoeilijkt wordt. Die mobiliteit van de maag is erg belangrijk. Als deze verminderd is door bijvoorbeeld littekenweefsel, een trauma of langdurige stress, kan dit invloed hebben op de functie van de maag en dus klachten geven. Een verminderde doorbloeding of slechtere aansturing naar de maag draagt ook vaak bij aan de klachten.

Ook (chronische) stress kan invloed hebben. Stress zorgt voor een verminderde activatie van het verteringssysteem, een verminderde aanmaak van maagzuur en verteringssappen en een verminderde mobiliteit van de maag door het aanspannen van de maaguitgang.

Daarnaast zijn er verschillende soorten voeding die aanzet kunnen geven tot maagklachten, zoals o.a. alcohol, pittige kruiden en koffie.

Wat kan osteopathie voor je betekenen bij maagklachten?

Maagklachten kunnen zoals hierboven omschreven dus verschillende oorzaken hebben. Een osteopaat zoekt voor jou persoonlijk de oorzaak en behandelt deze vervolgens met passende behandeltechnieken.

Jouw osteopaat kan helpen bij het herstellen van de mobiliteit van de maag, de bijbehorende kleppen en de organen die hier rondom liggen. Een verbeterde mobiliteit, doorbloeding en aansturing, zorgen voor een betere functie, waardoor je maagklachten kunnen verminderen!

De nek, de wervelkolom, het middenrif en het bekken spelen ook een rol in de functie van de maag. De osteopaat zal deze gebieden dan ook meenemen in de behandeling. Zo kan de behandeling van de nek en wervelkolom zorgen voor (weer) een goede aansturing van de maag.

De osteopaat vraagt bij maagklachten ook altijd naar je voedingsstijl. Mocht hier voeding bij zitten die de klachten kan triggeren, dan krijg je hier adviezen over.

Let op: mocht je een actieve ontsteking hebben in jouw maag-darmstelsel, raadpleeg dan eerst je huisarts. De behandeling kan namelijk pas starten als deze ontsteking verholpen is. Mocht de osteopaat tijdens de therapie een vermoeden hebben van een actieve ontsteking, zoals een maagzweer, dan zal je eerst worden verwezen naar je huisarts en zal de behandeling op een later moment worden voortgezet.

Heb jij ook last van maagklachten?

Neem dan even contact met ons op. We plannen graag een afspraak in voor een behandeling.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips vermindering maagklachten

Lees meer

Wat kun je zelf doen bij een opgeblazen gevoel?

Lees meer

Eten en brandend maagzuur

Lees meer

Kruiden ondersteunen bij maagproblemen

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Geweest met een baby van 2 weken ivm problemen met de borstvoeding aan een kant. Fijn geholpen en inmiddels lukt de borstvoeding gelukkig!

ouder(s)/verzorger(s) van Jolijn
2024-05-23
10

Onze baby had veel last van krampjes, reflux en een navelbreukje. De osteopaat luisterde goed naar ons verhaal en heeft onze dochter heel goed behandeld. Ook dacht ze verder dan alleen behandelen, ze...

ouder(s)/verzorger(s) van Amy
2024-05-14
10

Zeer prettig geholpen door Wouter!!

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2024-04-28
10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29