Symptomen van prikkelbare darm

Buikpijn, obstipatie, flatulentie, ochtendvermoeidheid, opgezette buik, opgeblazen gevoel of ondefinieerbare darmklachten. Al vlug is er de diagnose prikkelbare darm; PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) of IBS (Irritated Bowl Syndrom). En dan?

Verandering van eetpatroon kan een oplossing zijn, maar als dat niet of niet voldoende helpt biedt osteopathie vaak een goede oplossing, door het verbeteren van de doorbloeding en de bezenuwing van en naar de darmen.

Hoe werkt de darm?

De darmwand bestaat uit slijmvliezen met eromheen spieren. Het slijmvlies zorgt ervoor dat voedingsstoffen, vitaminen en mineralen worden opgenomen in de bloedbaan. De spieren moeten ervoor zorgen dat de darminhoud wordt gekneed en rondgepompt.

In de darmwand zit ook een stukje zenuwstelsel, wat ervoor zorgt dat de darmen bewegen. Dit stukje zenuwstelsel en daarmee de darm, staat onder invloed van zenuwen die vanuit de rug en de schedel komen. Zo worden de darmen gestimuleerd (rug) of juist geremd (schedel).

Rondom de darmen zit bindweefsel, het buikvlies. Hiermee is de darm ‘opgehangen’ aan de achterzijde van de buikholte en de maag. Door dit ophangsysteem lopen de bloedvaten en zenuwen naar de darmen.

Wat gaat er mis in de darm bij een prikkelbare darm

Door ontstekingen en trauma’s (grote of vele kleintjes) verminderd de mobiliteit van de bindweefselvliezen. Daarmee verandert de input vanuit het centrale zenuwstelsel en de doorbloeding. Een verminderde doorbloeding geeft een verminderde weerstand en grotere kans op ontstekingen. Ontstekingen veroorzaken littekens en deze geven veranderingen in de darmwand.

Een veranderde input vanuit het zenuwstelsel zorgt ervoor dat de basisspanning in een deel van de darmen ook verandert. Hierdoor kunnen er krampen (verhoogde spanning) of juist verslapping en stagnatie (verlaagde spanning) ontstaan.

Soms ligt de oorzaak ergens anders, bv. door stuwing in de lever. Hierdoor kunnen de darmen hun bloed niet kwijt en ontstaat er ook stuwing en zwelling in de darmen wat direct invloed heeft op de darmwerking.

Wat osteopathie kan betekenen bij een prikkelbare darm

Als osteopaat hebben wij door onze behandeling invloed op de mobiliteit van de vliezen rondom de darmen, op de mobiliteit van de darmen zelf, op de aanhechtingen van de vliezen en op de wervelkolom en de schedel. Hierdoor kunnen we veel invloed uitoefenen op de bezenuwing en de doorbloeding van de darmen.

Door mobilisaties van de borstkas, het middenrif en direct van de lever hebben we veel invloed op de doorbloeding van de lever en daarmee kan een evt. stuwing van de lever opgelost worden.

Voeding kan ook een belangrijke rol spelen in het klachtenbeeld, dus dat zal ook door de osteopaat meegenomen worden in de behandeling.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Buikmassage voor drainage van darmen

Lees meer

Pimp je water

Lees meer

Hoe verbeter ik mijn stoelgang?

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

Prettig, persoonlijk en toegankelijk.

Pascalle
2022-01-18
10

Voor mijn zoontje geweest die niet sliep en veel overstrekte. De eerste keer merkten we al verschil en was hij een heel stuk rustiger.

Klaassen Klaassen
2022-01-15
10

Ons pasgeboren zoontje huilde veel en wij kwamen er niet achter waarom. Google kwam uit bij Osteopathie van Eijck. Wij zijn super snel en goed geholpen door Job; hij wist al vrij snel wat er aan de...

ouder(s)/verzorger(s) van Yvo
2022-01-08
10

uitstekend!

Aissa
2022-01-06
6

ik heb eigenlijk geen opmerkingen, gewoon prima. geen uitschieters naar boven of naar beneden wat mij betreft. afspraken worden nagekomen, niet overdreven lang wachten resultaat is wel tegen...

Maarten van Oosterhout
2022-01-04
8

Vind de persoonlijke aandacht heel goed

Thea
2021-12-28
10

Al een tijdje erg last van mijn nek. Tijdens de behandeling kwamen we er samen achter, waar het aan kon liggen. Mijn spieren zijn losgemaakt, en ik kan. U zelf erop letten, dat mijn houding veranderd.

Diny
2021-12-27
8

Ik heb het als zeer goed ervaren en er veel baat bij gehad

Enrico
2021-12-27
7

Er werd voldoende tijd en aandacht besteed in het intakegesprek De medewerkers waren vriendelijk en zorgzaam De behandeling heeft succes gehad

Erna Buist
2021-12-22
9

Wij zijn erg onder de indruk hoe Simone onze dochter heeft behandeld. Eindelijk slaapt zij en wij weer! Wij zijn blij dat we snel terecht konden voor behandeling. Zeker een aanrader!

ouder(s)/verzorger(s) van Fenne
2021-12-21
10

Wij zijn erg tevreden over de fijne communicatie en behandelingen die Miranda heeft uitgevoerd. Je merkt direct dat de klantenservice hoog in jullie vaandel staat! Ik zou iedereen aanraden om naar...

ouder(s)/verzorger(s) van Senn
2021-12-20
8

In korte tijd tot de kern komen, met oog voor mijn totale mens-zijn en de behandeling was afgestemd op mijn vraag/ klacht

Adriana Louws
2021-12-10
10

Heel ander kind meteen al na de 1e behandeling. Niet meer onrustig en helemaal zen!

ouder(s)/verzorger(s) van Lyam
2021-12-09
10

Ik werd zeer snel geholpen met mijn probleem, en er werd direct de juiste diagnose gesteld van wat er aan de hand was nl. een beklemde zenuw in mijn bilspieren. De behandeling was erg accuraat en...

Jack
2021-12-07
10

Mijn dochter slaapt al 1.5 jaar niet door, na 1 consult merkte we al heel veel verschil. Na 2 consulten sliep ze door. We hebben daarna nog een consult gepland na wat langere tijd en dit was ook...

ouder(s)/verzorger(s) van Nine
2021-12-07
10

Het gaat een stuk beter met onze kinderen sinds ze bij Jop zijn geweest. Er wordt weer geslapen. Wat een opluchting!

Janneke van der Linden
2021-12-03
10

Zeer goede behandeling en er wordt erg goed geluisterd naar de klacht

mevrouw
2021-12-03
10

Ze nemen alle tijd voor je. Geduld en rust voor de baby. Fijne manier van aanpak en werken.

A Huijben
2021-11-23
8

Goede behandeling en informatie

Gonny
2021-11-12
8

Een prettige benadering van het probleem; heeft echter nog niet tot een echte oplossing geleid.

mevrouw
2021-11-10
10

Fijn tram, goede hulp en veel uitleg en ervaring. Geen probleem als andere kind mee kwam.

ouder(s)/verzorger(s) van Nove
2021-11-09
9

Prettige ontvangst, duidelijke communicatie en goede behandeling die mij echt geholpen heeft.

Anne-Marie
2021-11-09
10

We kwamen met onze dochter van een paar weken oud. Ze was vaak ontroostbaar hysterisch. We hebben 5 behandelingen gehad en na iedere keer het ze wat relaxter er minder gespannn in haar lijfje. Hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Felien
2021-10-16
10

Miranda neemt de tijd voor je en luistert goed naar het verhaal. Ze stelde mijn zoontje volledig op zijn gemak.

ouder(s)/verzorger(s) van Sven
2021-10-14
8

Begeleiding was goed, na 2 behandelingen gingen de achillespees klachten beter. Ook had ik last van mijn duim. Ook daaraan behandeld, pijn werd eerder meer dan minder. Na de vakantie ben ik nog 1x...

Els
2021-10-12