Wat gebeurt er in je lichaam bij hooikoorts?
Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel in de lucht. Dit kan het stuifmeel zijn van bomen, grassen of planten. Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen ‘Er zitten weer veel pollen in de lucht, ik merk het aan mijn hooikoorts’. Met pollen wordt stuifmeel bedoeld, dat is dus hetzelfde. Doordat deze pollen buiten door de lucht zweven, worden deze door ons ingeademd. Het lichaam reageert dan op deze pollen door het vrijmaken van verschillende stoffen, waaronder histamine. Histamine is een essentiële stof die we zowel in het lichaam als in voeding vinden. Een teveel aan histamine kan leiden tot een negatieve reactie. In dit geval zijn de pollen in de lucht de boosdoener: het slijmvlies wordt dikker en er worden grote hoeveelheden slijm aangemaakt. Het gevolg: irritatie, zowel fysiek als mentaal (want: hooikoorts kan erg vervelend zijn!)
De reactie van hooikoorts is bij iedereen verschillend; maar veelvoorkomende klachten zijn:
- Jeuk aan je neus of een verstopte of loopneus
- Jeukende en/of tranende ogen
- Last van (kriebel)hoest
- Benauwdheid en/of moeilijker ademen
- Vermoeidheid
Afhankelijk van voor welke pollen je allergisch bent, is de periode van de hooikoortsklachten verschillend. Ook hangt het van de temperatuur af: is het bijvoorbeeld al vroeg in het jaar erg warm, dan gaan bepaalde gewassen eerder bloeien, waardoor je eerder in het jaar al klachten kunt krijgen. Sommige mensen hebben daardoor zelfs het hele jaar door last van hooikoorts!
Wat kan osteopathie betekenen bij hooikoorts?
Osteopathie werkt niet als medicijn tegen hooikoorts. Maar in veel gevallen, voornamelijk als je pas op latere leeftijd last hebt gekregen van hooikoorts, kan de osteopaat je wel ondersteunen bij je hooikoortsklachten. Maar hoe dan?
In ons lichaam vindt continu een screening plaats van alle stofjes die binnenkomen. Als ons lichaam een stofje ziet als een indringer, komt het lichaam in verzet. Dit kan zijn door het opzetten van een allergische reactie. In onder andere onze darmen worden antistoffen gemaakt om te vechten tegen deze indringers. Doordat het lijf deze antistoffen maakt, word je niet ziek, maar kan je lichaam de pollen bestrijden. Als onze darmen vrij kunnen bewegen en hierdoor optimaal kunnen presteren, kunnen antistoffen makkelijker aangemaakt worden en is je lichaam beter voorbereid op een indringer.
Ook spelen slijmvliezen een belangrijke rol in het tegenhouden van de pollen in ons lijf. Als de schedel, de nekwervelkolom en de borstkas goed kunnen bewegen, wordt er gezorgd voor een optimale doorbloeding van deze slijmvliezen. Hierdoor neemt de weerstand toe en kan er gezorgd worden voor een zo optimaal mogelijke afvoer van afvalstoffen.
Als osteopaat kijken we naar de mobiliteit van het hele lijf. Als dit minder beweeglijk is, is het lijf minder bestand tegen indringers en zal er sneller een allergische reactie of ziekte optreden. Robert Muts, een osteopaat werkzaam in Amsterdam, omschrijft dit erg doeltreffend: “Onderliggend principe is, dat ieder minuscuul systeem in het lijf vrijheid van bewegen heeft. Dan hebben allergenen, stoffen die overgevoeligheid veroorzaken, vrijwel geen vat. Vergelijk dit met een stromende rivier. Deze is gezond en kan je drinken. Stilstaand water wordt brak en is een bron van micro-organismen.”
Door ons te richten op het verbeteren van de mobiliteit van het lijf, kunnen we dus hooikoortsklachten verminderen.
Heb je hooikoortsklachten? Maak dan een afspraak met een van onze osteopaten.
Neem contact op met onze praktijk of maak direct een online afspraak. Wij helpen je graag!