Symptomen van obstipatie

Obstipatie, ook bekend als constipatie, komt neer op een verstopping in de darmen. Dit komt vooral voor in het laatste deel van de dikke darm doordat de passage van de ontlasting hier te traag verloopt.

Symptomen van obstipatie:

  • te lage stoelgangfrequentie (tussen 3 keer per dag en 1 keer per 3 dagen wordt als normaal gezien)
  • weinig of geen aandrang voelen
  • harde, moeizame stoelgang (dit kan aambeien of anale scheurtjes veroorzaken door de hoge druk)
  • buikkrampen
  • gezwollen onderbuik
  • gebrek aan eetlust
  • vermoeidheid

Wat gebeurt er in je lichaam bij obstipatie?

Er zijn verschillende oorzaken voor obstipatie.

Blokkades
Blokkades in de rug of de nek kunnen er de oorzaak van zijn dat de bezenuwing naar de darmen niet optimaal verloopt. Hierdoor is de aansturing van de darmen minder goed wat kan resulteren in ‘luie darmen’.

Verklevingen 

Verklevingen in de buikholte kunnen de mobiliteit van de darmen beïnvloeden en daarmee obstipatieklachten veroorzaken. Deze verklevingen kunnen ontstaan door vorming van littekenweefsel na operaties, maar ook door het achterblijven van ontstekingsvocht in de buikholte na een infectie. Dit ontstekingsvocht zakt onder invloed van de zwaartekracht naar het diepste punt van de buikholte en zorgt ervoor dat de darmen met elkaar, de buikwand of de omringende organen gaan verkleven.

Doorbloeding
Een verminderde doorbloeding heeft grote invloed op obstipatie. Dit kan veroorzaakt worden door een gedaalde mobiliteit van de borstkas en het middenrif, maar ook door de hierboven vermelde verklevingen. Als de aanvoer van bloed vermindert, verslechterd ook de kwaliteit van de darmwand. Deze bestaat voor een groot deel uit spierweefsel wat ervoor moet zorgen dat de darminhoud wordt gekneed en verder gepompt.

Voeding
De laatste factor, maar zeker niet onbelangrijk, is de invloed van voeding. Een eenzijdige voeding die weinig vezels bevat of onvoldoende drinken werkt obstipatie in de hand. Dit is zeker het geval als er ook al verklevingen en andere provocaties zijn.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij obstipatie

De osteopaat zal door middel van een manueel onderzoek op zoek gaan naar de oorzaak van de obstipatie.

Met manuele technieken zoals manipulaties, mobilisaties en specifieke technieken gericht op de buikorganen, wordt de bezenuwing, de doorbloeding en de mobiliteit van de darmen verbeterd. Hierdoor worden de darmen niet meer belemmerd in het uitoefenen van hun functie en zullen de klachten verminderen.

Indien nodig zal ook voedingsadvies gegeven worden om de behandelingen te ondersteunen en extra kracht bij te zetten.

Heb jij last van obstipatie en wil je daarvan af?

Maak een afspraak of neem contact met ons op. We helpen je graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Pimp je water

Lees meer

Buikmassage voor drainage van darmen

Lees meer

Hoe verbeter ik mijn stoelgang?

Lees meer

Obstipatie: Squat jij al op het toilet?

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06