Wat gebeurt er in je lichaam bij nekklachten?

Door de nek loopt het centrale zenuwstelsel waaruit verschillende zenuwen naar de armen, de borstholte, de buikholte, het middenrif en de buikvliezen lopen. Dit kan zorgen voor spanning in de hoge nekspieren, evenals klachten in het midden van de nek. De lage nek wordt mechanisch belast doordat de borstkas eraan ophangt en ook onze kaken hebben een grote invloed op de nek. Ook de intussen bekende ‘tabletnek’, waarbij het hoofd voor de romp wordt gedragen, zorgt voor een behoorlijke belasting (tot 27 kg).

We proberen te allen tijde onze blik/ons blikveld horizontaal te houden. Hierdoor worden blokkades elders in het lichaam automatisch gecorrigeerd door de hals/nekmusculatuur, zodat ons zicht horizontaal blijft. De invloed van trauma’s, b.v. auto-ongevallen, is een hoofdstuk apart. Iedereen kan wel bedenken wat voor impact het heeft als een hoofd van 5 kg gestabiliseerd moet worden tijdens een botsing.

Vanwege de ligging van de schildklier heeft de nek op zijn beurt invloed op dit hormonaal rijke orgaan. Bewegingsbeperkingen in de nek kunnen via de spieren en het halsbindweefsel de schildklier beïnvloeden. Ook kan vanuit de nek hoofdpijn en duizeligheid ontstaan, door spanning vanuit de spieren, een overprikkeling vanuit het zenuwstelsel en/of een blokkade van een wervel.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij nekklachten

De halswervelkolom staat met het hele lichaam in verbinding. We onderzoeken dan ook altijd het lichaam in zijn totaliteit, blokkades kunnen namelijk ergens anders klachten geven. De nek is meer dan alleen een verbinding tussen het hoofd en de romp, het is een heel belangrijk stuk van de wervelkolom. Helaas wordt dit deel vaak niet goed belast

Een goede mobiliteit en stabiliteit van de nek is van groot belang om klachten te genezen of te voorkomen. In de behandeling van nekklachten worden, door de osteopaat, de bewegingsverliezen gemobiliseerd die de nek negatief beïnvloeden. Over het algemeen zijn dit zachte technieken. Ook kan het zijn dat je oefeningen krijgt voor thuis om de nek te mobiliseren of juist te stabiliseren.

Heb jij last van nekklachten en wil je daarvan af?

Neem dan contact met ons op. We denken graag mee over een geschikt behandelplan.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Voorkom nekklachten en schud de spanning van je af

Lees meer

Verminder zelf klachten van hersenschudding

Lees meer

Warmte ontspant bij stress

Lees meer

Thuis werken

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06