Wat gebeurt er in je lichaam bij kaakproblemen?

De onderkaak is één botstuk dat links en rechts een gewricht maakt met de schedel. De kauwspieren en de spieren van het aangezicht kunnen de kaak laten bewegen. De kaak beweegt bij praten, eten, drinken, slikken, gapen, gekke bekken trekken, tong uitsteken en lachen.

Net zoals spieren elders in het lichaam, kunnen kaakspieren ook een hogere spanning krijgen en kan er een verschil zijn tussen de spierspanning aan de linkerkant en de rechterkant van de kaak. Dit verschil in spanning heeft gevolgen voor de mechanica van de kaakgewrichten en kan voor problemen zorgen in de kaak en in de aangrenzende regio’s van de nek en de schouder.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij kaakproblemen

De osteopaat kan met behandelingen aan de kaak ondersteuning bieden bij orthodontie, standsafwijkingen van de tanden, slissen, onverklaarbare oorpijn, oorsuizen, hoofdpijn, schouderpijn, geluiden/pijn gelokaliseerd rondom de kaak of kraken bij kauwen/gapen/lachen.

Als je met kaakproblemen bij een van onze osteopaten onder behandeling komt, zal er eerst een grondige anamnese afgenomen worden. Hierin worden de klacht(en) en de medische voorgeschiedenis bevraagd en specifiek voor de kaak ook eventuele tandheelkundige ingrepen en bijzonderheden.

Daarna word je uitgebreid onderzocht om de bewegingsverliezen die de oorzaak van je kaakklacht(en) vormen, op te sporen. Want ook al zit de klacht rondom de kaak zelf, de oorzaak kan elders in het lichaam liggen, waardoor de regio van het kaakgewricht overbelast kan raken. De kaak functioneert in occlusie, sluiten en in depressie opening. Voor beide zijn andere spieren nodig die in een specifieke volgorde moeten aanspannen en ontspannen. Spieren en bindweefselfascia uit de nek, hals, borst en het aangezicht werken hieraan mee. Ook de discus die in beide gewrichten zit, moet op de juiste manier mee naar voren en achteren bewegen. Om de kaak goed te behandelen, wordt gekeken naar de tongpositie, stand van de tanden, slikbewegingen, maar ook naar je ademhaling en de mobiliteit van je wervelkolom en borstkas.

De behandeling van een kaakprobleem kan dus op vele plaatsen plaatsvinden en ook vele vormen hebben. Een verhoogde spanning op het middenrif kan de onderkaak naar achteren trekken, waardoor er meer compressie in het kaakgewricht ontstaat. Een te lage spanning in de tong of wangen laat juist de onderkaak wat naar voren komen en geeft weer andere klachten. De behandeling is dus erg afhankelijk van de oorzaak van de klachten. Soms krijg je ook oefeningen mee voor thuis.

Heb je ook last van kaakproblemen en wil je daar graag vanaf?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij kaakproblemen

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06