Wat gebeurt er in het lichaam bij aangezichtspijn?

Er zijn verschillende soorten aangezichtspijn: specifiek en a-specifiek. Een specifieke aangezichtspijn is de Trigeminusneuralgie. Dit is een pijn die vaak eenzijdig is en minimaal een, maar soms drie takken van de Nervus Trigeminus (de drielingzenuw, deze zenuw is verantwoordelijk voor zintuigelijke waarneming in het gezicht) betreft. Elke tak gaat naar een specifiek deel van het gezicht.  

Er is ook een aspecifieke aangezichtspijn die zich niet aan het verloop van de Nervus Trigeminus houdt en ook een andere oorzaak kan hebben. 

We leggen beide varianten hieronder uit. 

Trigeminusneuralgie

De Nervus Trigeminus is de 5e hersenzenuw, deze heb je zowel links als rechts eentje zitten. Beide zenuwen hebben drie takken die naar je gezicht lopen en die het gevoel van je gezicht aan je hersenen doorgeven. 

Als deze zenuw ingeklemd of geïrriteerd raakt, ontstaat er een pijngevoel over één of meerdere takken van de zenuw. Meestal is dit aan één zijde, dus links of rechts. Een inklemming kan ontstaan door spanning op de schedel, waardoor er veranderingen komen in de stand van de verschillende botstukken van de schedel. Hierdoor kunnen de doorgangen van de zenuw worden vernauwd.  

De spanning op de schedel kan ontstaan door meerdere oorzaken. Bijvoorbeeld een te hoge spanning op de nekspierenen (door een verkeerde werkhouding of stress), een te hoge spanning op de kauwspieren, tandenknarsen (bruxisme), kaakklemmen, een ontsteking van een tand of een tandwortel, een blokkade in de nek, een trauma op het hoofd, een tandkundige behandeling waarbij veel kracht is gebruikt of wanneer je lang met de mond open hebt gelegen. 

In alle gevallen wordt de zenuw geïrriteerd en stuurt deze signalen naar de hersenen, waardoor er een pijn wordt geregistreerd in een deel van het gezicht. Het gevolg: specifieke aangezichtspijn, oftewel Trigeminusneuralgie.

A-specifieke aangezichtspijn

A-specifieke aangezichtspijn is pijn in het aangezicht, maar dan niet specifiek volgens het verloop van een of meerdere takken van de Nervus Trigeminus. A-specifieke aangezichtspijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals holtes die verstopt zitten of ontstoken zijn, een schedelnaad in het aangezicht die vastzit na een trauma of na het dragen van een beugel. Ook tandenknarsen, kaakklemmen, kaak- en tandproblemen kunnen voor a-specifieke aangezichtspijn zorgen. 

Wat een osteopaat kan betekenen bij aangezichtspijn

Een osteopaat gaat eerst áltijd op zoek naar de oorzaak van jouw klacht. Er wordt bekeken welke tak of takken van de zenuw geïrriteerd zijn en hoe dit kan. De mobiliteit van de nek, schedel en kaken wordt onderzocht en ook de spanning in de spieren van de nek en bij het kauwen. 

Als duidelijk is wat de directe druk of irritatie geeft, onderzoeken we wat de achterliggende oorzaak is. Bewegingsverlies in de borstkas of buik kan via de zenuwen een verhoogde spanning van de nekspieren geven. Een verhoogde spanning op het middenrif geeft een trek naar de lage nek (en daardoor spanning in de hoge nek). Zo zijn er vele onderliggende redenen waarom de Trigeminus kan opspelen, waar je zelf misschien niet direct aan denkt. Een osteopaat kijkt dan ook altijd verder dan alleen de oppervlakkige klacht.

De onderliggende oorzaak die wordt gevonden, wordt behandeld door mobilisaties van b.v. het middenrif of de borstkas. Natuurlijk wordt ook de directe oorzaak aangepakt door mobilisaties van de kaak, de nek en/of de schedel. Dit alles om de zenuwtakken van de Nervus Trigeminus een vrije doorgang te geven van het gezicht naar de hersenen, zodat ze optimaal kunnen functioneren. 

Door goed te luisteren naar jouw verhaal (met specifieke aandacht voor wat verlichting biedt en wat de klachten juist verergert, hoe de klachten zijn ontstaan en wat nog andere klachten zijn) en vervolgens goed door te vragen, bepalen we als osteopaat vervolgens de richting van ons onderzoek en/of het behandelplan.  

Als de klachten van de a-specifieke aangezichtspijn toenemen bij bukken of persen, dan is er vaak een probleem met de afvoer van vocht vanuit de holtes. De behandeling bestaat dan m.n. uit de drainage (vochtafvoer) van het aangezicht, naar de hals en de borstkas. 

Als de pijn er voornamelijk is bij het bijten of als je wakker wordt, dan zou de oorzaak kunnen zitten in de occlusie (het sluiten van de tanden op elkaar), in de kaken of de kaakspieren. Ook de nek is daarbij erg belangrijk. 

Zijn de klachten er bij stressvolle situaties, dan kan de nek of juist het middenrif de provocerende factor zijn. Via een uitgebreid onderzoek proberen we de uitlokkende factor te vinden en zullen we deze gaan normaliseren d.m.v. mobilisaties van bijvoorbeeld schedelnaden, nekwervels, ribben en borstwervel. Soms moeten er juist spieren of bindweefselfascia gerekt worden, ook dat kunnen we aanpakken. Wat er ook aan de hand is, we kijken altijd naar de best passende en meest noodzakelijk behandeling om jouw klacht(en) te verhelpen.

Heb jij last van aangezichtspijn en wil je daarvan af?

Maak een afspraak of neem contact met ons op. We helpen je graag!

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Een zucht geeft lucht…

Lees meer

Warmte ontspant bij stress

Lees meer

Tips bij burn-out

Lees meer

Tips bij kaakproblemen

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Als ik weer eens door mijn rug ben gegaan en veel pijn heb kan ik bellen en kan bijna de zelfde dag nog terecht en kan de volgende dag weer vooruit

Mevrouw Priscilla sommer
2023-03-22
10

Ik ben bij Kim geweest met mijn zoontje van 5. Hij klaagde al langere tijd over hoofdpijn en buikpijn, waar de huisarts ook weinig mee kon. Een ogentest in het ziekenhuis stond gepland, maar ik wist...

Myrna
2023-03-18
10

Super fijn geholpen veel handige tips gehad en Laura was super lief voor onze Sarah.

Renate
2023-03-17
8

Fijne therapeute..goed luisteren en behandelingen..

Lia van Osch
2023-03-16
10

Wij konden snel terecht en zijn deskundig geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Stef
2023-03-13
10

Miranda is een fijne therapeut die goed naar je klachten luistert en meedenkt. Ook als ze denkt dat er geen winst meer te behalen is is ze daar oprecht in en klopt niet meer geld uit je zak dan...

Saskia
2023-03-13
10

We zijn bij van Eijck geweest voor ons zoontje Levi. We zijn heel fijn geholpen met goede behandelingen die hem veel rust hebben gebracht en daarbij veel advies gekregen.

ouder(s)/verzorger(s) van Levi
2023-03-13
10

Goed

Mevrouw
2023-02-22
9

Al maanden had ik o.a. last van hoofdpijn klachten maar door een goede diagnose, een luisterend oor, uitleg bij de behandelingen (hij zegt dus wat hij doet en waarom) en oefeningen die ik kreeg voor...

Esther
2023-02-22
10

Na 7 prettige behandelingen met Jaylinn bij Laura is ze een super tevreden babytje geworden. Laura weet erg goed met baby's om te gaan en heeft voor veel pijnverlichting gezorgd bij Jaylinn. Ook...

Ouders Jaylinn Bergmans
2023-02-21
8

Fijn geholpen, altijd een goed gesprek. En waar ik voor kwam is gelukkig ook goed verholpen. Zou altijd wanneer mogelijk eerst kiezen voor deze manier van alternatieve gezondheidszorg.

Ingrid
2023-02-21
10

Na de eerste behandeling hadden we meteen een ander kind!! Na 8 weken zagen we onze kleine man voor het eerst lachen.. ik zal het iedereen aan raden om hier een afspraak te maken!

ouder(s)/verzorger(s) van Neyo
2023-02-20
10

Geeft hulp daar waar andere het niet meer aan durven.

Mariejolein Olislaegers
2023-02-16
10

Toen mijn dochtertje 7 weken was kwamen we bij William. Ze krees alleen maar wanneer ze wakker was. Hij kwam erachter dat haar linker schedelplaat vast zat! De volgende dag krees ze niet meer, huilde...

Mama van Joy
2023-02-16
6

De eerste kennismaking verliep goed ze konden mij geen gouden bergen beloven. De behandeling leek wel wat te doen. Maar na vier behandelingen zat er niet echt vooruitgang in. Dus ben ik er mee...

De heer André
2023-02-14
9

Wouter heeft mij zeer goed geholpen bij mijn rsi klacht en heeft mij goede inzichten en adviezen gegeven over omgaan en voorkomen van de klacht.

Danny
2023-02-11
8

Al lange tijd liep ik met klachten waar ik met fysiotherapie en oefeningen niet verder mee kwam. Hier ben ik erg goed geholpen. Ze zijn geïnteresseerd in de achtergrond en deskundig in hun werk.

Heleen
2023-02-10
10

Mijn ervaring met behandeling door een osteopaat is zeer goed! Soms zeg ik niks en voelen zij het, heel bijzonder en nuttig.

Suzanne
2023-02-09
10

Had last van lage rugpijn met uitstraling naar onderbeen en voet. Zeer goed en deskundig geholpen door Anton. Na een aantal behandelingen ben ik nagenoeg vrij van pijn en ongemak. Vooral het...

Marga
2023-02-07
8

Neemt alle tijd om te luisteren .Prettige behandeling.

Marijke Bröcker
2023-02-06
8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16