Wat gebeurt er in het lichaam bij aangezichtspijn?
Er zijn verschillende soorten aangezichtspijn: specifiek en a-specifiek. Een specifieke aangezichtspijn is de Trigeminusneuralgie. Dit is een pijn die vaak eenzijdig is en minimaal een, maar soms drie takken van de Nervus Trigeminus (de drielingzenuw, deze zenuw is verantwoordelijk voor zintuigelijke waarneming in het gezicht) betreft. Elke tak gaat naar een specifiek deel van het gezicht.
Er is ook een aspecifieke aangezichtspijn die zich niet aan het verloop van de Nervus Trigeminus houdt en ook een andere oorzaak kan hebben.
We leggen beide varianten hieronder uit.
Trigeminusneuralgie
De Nervus Trigeminus is de 5e hersenzenuw, deze heb je zowel links als rechts eentje zitten. Beide zenuwen hebben drie takken die naar je gezicht lopen en die het gevoel van je gezicht aan je hersenen doorgeven.
Als deze zenuw ingeklemd of geïrriteerd raakt, ontstaat er een pijngevoel over één of meerdere takken van de zenuw. Meestal is dit aan één zijde, dus links of rechts. Een inklemming kan ontstaan door spanning op de schedel, waardoor er veranderingen komen in de stand van de verschillende botstukken van de schedel. Hierdoor kunnen de doorgangen van de zenuw worden vernauwd.
De spanning op de schedel kan ontstaan door meerdere oorzaken. Bijvoorbeeld een te hoge spanning op de nekspierenen (door een verkeerde werkhouding of stress), een te hoge spanning op de kauwspieren, tandenknarsen (bruxisme), kaakklemmen, een ontsteking van een tand of een tandwortel, een blokkade in de nek, een trauma op het hoofd, een tandkundige behandeling waarbij veel kracht is gebruikt of wanneer je lang met de mond open hebt gelegen.
In alle gevallen wordt de zenuw geïrriteerd en stuurt deze signalen naar de hersenen, waardoor er een pijn wordt geregistreerd in een deel van het gezicht. Het gevolg: specifieke aangezichtspijn, oftewel Trigeminusneuralgie.
A-specifieke aangezichtspijn
A-specifieke aangezichtspijn is pijn in het aangezicht, maar dan niet specifiek volgens het verloop van een of meerdere takken van de Nervus Trigeminus. A-specifieke aangezichtspijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals holtes die verstopt zitten of ontstoken zijn, een schedelnaad in het aangezicht die vastzit na een trauma of na het dragen van een beugel. Ook tandenknarsen, kaakklemmen, kaak- en tandproblemen kunnen voor a-specifieke aangezichtspijn zorgen.
Wat een osteopaat kan betekenen bij aangezichtspijn
Een osteopaat gaat eerst áltijd op zoek naar de oorzaak van jouw klacht. Er wordt bekeken welke tak of takken van de zenuw geïrriteerd zijn en hoe dit kan. De mobiliteit van de nek, schedel en kaken wordt onderzocht en ook de spanning in de spieren van de nek en bij het kauwen.
Als duidelijk is wat de directe druk of irritatie geeft, onderzoeken we wat de achterliggende oorzaak is. Bewegingsverlies in de borstkas of buik kan via de zenuwen een verhoogde spanning van de nekspieren geven. Een verhoogde spanning op het middenrif geeft een trek naar de lage nek (en daardoor spanning in de hoge nek). Zo zijn er vele onderliggende redenen waarom de Trigeminus kan opspelen, waar je zelf misschien niet direct aan denkt. Een osteopaat kijkt dan ook altijd verder dan alleen de oppervlakkige klacht.
De onderliggende oorzaak die wordt gevonden, wordt behandeld door mobilisaties van b.v. het middenrif of de borstkas. Natuurlijk wordt ook de directe oorzaak aangepakt door mobilisaties van de kaak, de nek en/of de schedel. Dit alles om de zenuwtakken van de Nervus Trigeminus een vrije doorgang te geven van het gezicht naar de hersenen, zodat ze optimaal kunnen functioneren.
Door goed te luisteren naar jouw verhaal (met specifieke aandacht voor wat verlichting biedt en wat de klachten juist verergert, hoe de klachten zijn ontstaan en wat nog andere klachten zijn) en vervolgens goed door te vragen, bepalen we als osteopaat vervolgens de richting van ons onderzoek en/of het behandelplan.
Als de klachten van de a-specifieke aangezichtspijn toenemen bij bukken of persen, dan is er vaak een probleem met de afvoer van vocht vanuit de holtes. De behandeling bestaat dan m.n. uit de drainage (vochtafvoer) van het aangezicht, naar de hals en de borstkas.
Als de pijn er voornamelijk is bij het bijten of als je wakker wordt, dan zou de oorzaak kunnen zitten in de occlusie (het sluiten van de tanden op elkaar), in de kaken of de kaakspieren. Ook de nek is daarbij erg belangrijk.
Zijn de klachten er bij stressvolle situaties, dan kan de nek of juist het middenrif de provocerende factor zijn. Via een uitgebreid onderzoek proberen we de uitlokkende factor te vinden en zullen we deze gaan normaliseren d.m.v. mobilisaties van bijvoorbeeld schedelnaden, nekwervels, ribben en borstwervel. Soms moeten er juist spieren of bindweefselfascia gerekt worden, ook dat kunnen we aanpakken. Wat er ook aan de hand is, we kijken altijd naar de best passende en meest noodzakelijk behandeling om jouw klacht(en) te verhelpen.
Heb jij last van aangezichtspijn en wil je daarvan af?
Maak een afspraak of neem contact met ons op. We helpen je graag!