Wat gebeurt er in je lichaam bij tinnitus?

Als osteopaat weten we hoe verschrikkelijk tinnitus is en hoe belangrijk een goede behandeling is. 

Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is een geluidsgewaarwording zonder geluidstrilling van buiten het oor. Het kan zich uiten als een piep in het oor en ruisen, fluiten en suizen.
Tonen kunnen hoog of laag zijn, pulseren/kloppend, continu of overeenkomstig met de hartslag. Het kan in één oor zijn of in beide oren. Tinnitus wordt vaak als psychisch erg belastend ervaren.

Tinnitus is door een KNO-arts moeilijk te meten met meetinstrumenten. Daarom is het een aandoening die veelal als subjectief geclassificeerd wordt, oftewel de patiënt ervaart een klacht die niet te meten of zichtbaar te maken is. Toch is er zeker een behandeling mogelijk.

Wat is tinnitus?

Tinnitus is lastig uit te leggen. Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn en daarnaast spelen er veel dingen mee in het lichaam die invloed kunnen hebben. Onderstaand verhaal kan daarom wat lastig te lezen zijn (technisch).

Het oor geeft geluidstrillingen door naar onze hersenen via het trommelvlies, de gehoorbeentjes in het middenoor en het slakkenhuis in het binnenoor. Het middenoor is een ruimte gevuld met lucht. De druk wordt er gereguleerd door de buis van Eustachius die het middenoor met de neus/keelholte verbindt. Het slakkenhuis in het binnenoor is een ruimte gevuld met lymfevocht. Naast het slakkenhuis ligt het evenwichtsorgaan.

Vanuit het slakkenhuis gaat een hersenzenuw naar de hersenen die prikkels doorgeeft aan het brein. Deze zenuw moet hiervoor door het hersenvlies heen. De hersencellen in het gebied, waar het gehoor binnenkomt, worden als het ware getuned met stofjes die het volume min of meer kunnen bepalen. Deze stofjes worden neurotransmitters genoemd. Er zijn neurotransmitters die zenuwcellen prikkelen/activeren en er zijn neurotransmitters die zenuwcellen kalmeren. Wanneer er problemen zijn in één of meerdere van deze regio’s, kan tinnitus een gevolg zijn.

Wat veroorzaakt tinnitus?

Trauma’s als lawaaibeschadiging van het oor, ooroperaties en oorinfecties, maar ook een hersenschudding, nekklachten (whiplash), kaakproblemen en problemen in het centrale zenuwstelsel kunnen vreemde gehoorsensaties opwekken.

Soms gaat tinnitus gepaard met problemen in het evenwichtsorgaan. Dit komt omdat het slakkenhuis van het oor en het evenwichtsorgaan beiden in het binnenoor gelegen zijn. Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert, bouwt de druk in het middenoor zich op. Hierdoor kan er ook “ruis” op de lijn ontstaan. Die ontstaat door veranderde spanning op het trommelvlies.

De hersenen zijn omgeven door vliezen en deze lopen door rondom het ruggenmerg tot aan de stuit. Hierdoor kan een val op de stuit soms ook voor tinnitus zorgen, omdat de gehoorzenuw die door het hersenvlies heen moet, geprikkeld wordt door een veranderde spanning in dit vlies.

Bij langdurige stress kan er een disbalans ontstaan in de samenstelling van de neurotransmitters. Het brein zet hierdoor het volume min of meer te hoog. Denk hierbij aan een microfoon die piept wanneer het volume van de versterker te hard wordt gezet.

Eigenlijk kunnen alle bewegingsverliezen rondom de nek en kaken een stoorzender zijn voor de informatieoverdracht van het lichaam naar het brein.
Deze opsomming is uiteraard niet volledig, maar omdat niet alle oorzaken in het oor zelf gelegen zijn, geeft het wel een indicatie waarom oorsuizen de interesse van een osteopaat heeft.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij tinnitus

Bij tinnitus is het van belang om zo snel mogelijk met de behandeling te starten, dan is de kans van slagen het grootst. De osteopaat gaat met een vraaggesprek en uitgebreid lichamelijk onderzoek bekijken welke delen van het lichaam niet goed bewegen, met speciale aandacht voor de mobiliteit van de (hals)wervelkolom, het heiligbeen, de stuit en de kaakgewrichten. Maar ook de bindweefselstructuren en spieren in de halsregio dienen goed mobiel te zijn. De buis van Eustachius kunnen we niet direct behandelen, maar wel indirect door technieken op de schedel. Door het functioneren van de uitscheidingsorganen te optimaliseren verbetert de kwaliteit van het slijmvlies waarmee deze bekleed is. Hierbij geven we soms ook voedingsadviezen.

Belangrijk is om langdurige stress te vermijden. De bijnieren produceren hormonen die invloed hebben op de samenstelling van het lymfevocht, wat mogelijk tinnitus kan uitlokken. Balans tussen inspanning en ontspanning is ook belangrijk voor de balans van neurotransmitters in onze hersenen. Langdurige stress kan ervoor zorgen dat de neurotransmitters die de hersenactiviteit stimuleren de overhand krijgen en zo het volume als het ware op gaan schroeven, met tinnitus als mogelijk gevolg.

Tinnitus genezen is lastig. Er bestaat geen osteopatisch recept voor tinnitus en niet elke tinnitusklacht is osteopatisch te behandelen. Maar in veel gevallen kan osteopathie écht iets betekenen. Elke patiënt is uniek en zal dus als zodanig onderzocht en behandeld worden.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tinnitus: ontspan en verminder stress

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Mijn zoontje en ik zijn beide erg goed geholpen, vakkundige behandeling, duidelijke uitleg en een prettige sfeer maken de behandelingen compleet. Super team van osteopaten.

Mo
2021-04-20
10

Professioneel en betrokken! De behandelingen zijn heel goed. Iedereen heeft persoonlijke aandacht. De sfeer is heel fijn. Zelfs in de corona lockdown houden de osteopaten en assistentes persoonlijk...

M.
2021-02-15
4

Vorig jaar was ik herstellende van een zware operatie. Ik wou van de vele klachten af en deed een poging om een behandeling te plannen bij deze praktijk, waar ik voorheen redelijk goed behandeld...

G.
2021-02-10
10

Vriendelijk, luisteren en handelen

Antonie
2020-12-24
10

Kei goede hulp en advies gekregen! Bedankt!

Sara
2020-12-22
10

Ik was er voor mijn kleintje van een paar weken. Anton was super lief voor hem en behandelde hem deskundig waardoor hij een vrolijker mannetje werd. Hij werkte met zijn schedel en middenrif na een...

Veder
2020-12-16
8

Ik ben langdurig, naar volle tevredenheid, behandeld bij Van Eijck. De reisafstand werd een belemmering voor mij, waardoor ik afscheid heb genomen. Dit neemt niet weg dat ik de behandeling als...

Elise
2020-11-17
9

Ik ben echt wel sceptisch over zaken als acupunctuur en homeopathie. Maaaaarrrrrrr.... bij Van Eijck zijn ze op zoek gegaan naar de oorzaak van de pijnklachten onder mijn schouderbladen ipv alleen de...

Sandra
2020-11-07
10

‘’

ouder(s)/verzorger(s) van Tess
2020-10-30
10

Mijn behandeling is goed gegaan en heb geen klachten meer.

Graziella
2020-10-23
9

Het is altijd fijn om daar te komen en op een rustige gecontroleerde manier behandeld te worden. Zeer vakkundig en men weet de pijnlijke plek heel goed te lokaliseren en te behandelen.

mevrouw
2020-10-22
9

Goede en deskundige behandelaar (Ans de Kimpe)

Susanne Lohf
2020-10-20
6

Goed geregeld qua afspraken maken en bevestigingen/nota's per mail. Ik vind een half uur per behandeling wel kort, bij mijn vorige osteopaat was dat 45 minuten, vandaar 3 sterren, ondanks de hoge...

Ingrid
2020-10-14
7

De tijd genomen voor mij om met mij te praten,hele goede uitleg,vertelde mij wat er aan de hand was.Ik heb mij erg op mijn gemak gevoeld en had baat na de behandelingen.Ben erg tevreden over degene...

Marten
2020-10-03
8

Prettig contact gehad Nuttige tips Klachten zijn verbeterd maar niet weg

Y.
2020-09-28
10

Onze zoon Rein was een hele lieve makkelijke baby helaas moesten we door omstandigheden wisselen van voeding. Hier had hij erg veel last van wat resulteerde in non-stop huilen, vaak willen drinken en...

Emmie
2020-09-25
10

Mijn kind heeft het erg naar haar zin gehad. Ze vindt het geweldig

N.
2020-09-25
7

door een gestapelde burnout met 61 jaar heb ik een jaar lang osteopathische behandelingen nodig gehad. voor mij was veiligheid bepalend door de deskundigheid voelde ik me gezien ik heb ook veel...

I. Lamers
2020-09-24
10

Ik heb minder pijn maar het is niet weg. Ik weet wat ik zelf kan doen. Jop is erg zorgvuldig en heeft veel kennis waardoor ik hem vertrouwde.

Nancy
2020-09-05
10

Ben bijna 4 jaar in behandeling geweest eerst bij Maarten Borghuijs en daarna heel lang tot mijn einde van de behandelingen door de geweldige Linda Hooijen, beide heel vakkundig.

Martien
2020-09-04
9

Ben uitstekend geholpen met mij klachten. Therapeut dacht mee en onderzocht wat er nog meer mogelijk was

Bart
2020-09-04
10

Hele fijne, kundige osteopaat die ons zoontje van 9 weken heeft geholpen met zijn nekje die vastzat vanaf de geboorte. Na het intake gesprek, waarna de eerste behandeling direct volgde, zagen we al...

Lotte van de Sande - mama van Jip
2020-09-03
9

Sinds de eerste behandeling zijn mijn klachten en de pijn in nek en schouder vermindert. Ik heb veel baat gehad bij de oefeningen en de uitleg die mij werd gegeven over de werking van spieren door je...

chantal
2020-08-24
10

Zeer positieve ervaring, heldere aanpak, effectief, punctueel in afspraken

Miriam
2020-08-17
8

Onze dochter van 5 weken oud had erg last van reflux. Mede dankzij de osteopaat, gaat het nu heel goed met haar. De samenwerking met de huisarts is ook goed verlopen. De praktijk is goed bereikbaar,...

moeder van Kee
2020-08-14