Wat is tinnitus?

Tinnitus is lastig uit te leggen. Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn en daarnaast spelen er veel dingen mee in het lichaam die invloed kunnen hebben. Onderstaand verhaal kan daarom wat lastig te lezen zijn (technisch), maar we doen ons best het zo eenvoudig mogelijk te omschrijven.

Tinnitus is een geluidsgewaarwording zonder geluidstrilling van buiten het oor. Het kan zich uiten als een piep in het oor en ruisen, fluiten en suizen. Tonen kunnen hoog of laag zijn, pulseren en/of kloppend, continu of overeenkomstig met de hartslag. Het kan in één oor voorkomen of in beide oren. Tinnitus is door een KNO-arts moeilijk te meten met meetinstrumenten. Daarom is het een aandoening die veelal als subjectief geclassificeerd wordt, oftewel de patiënt ervaart een klacht die niet te meten of zichtbaar te maken is. Toch is er zeker een behandeling mogelijk.

Wat gebeurt er in je lichaam bij tinnitus?

Het oor geeft geluidstrillingen door naar onze hersenen via het trommelvlies, de gehoorbeentjes in het middenoor en het slakkenhuis in het binnenoor. Het middenoor is een ruimte gevuld met lucht. De druk wordt er gereguleerd door de buis van Eustachius die het middenoor met de neus/keelholte verbindt.

Het slakkenhuis in het binnenoor is een ruimte gevuld met lymfevocht. Naast het slakkenhuis ligt het evenwichtsorgaan. Vanuit het slakkenhuis gaat een hersenzenuw naar de hersenen die prikkels doorgeeft aan het brein. Deze zenuw moet hiervoor door het hersenvlies heen. De hersencellen in het gebied waar het gehoor binnenkomt, worden als het ware getuned met stofjes die het volume min of meer kunnen bepalen. Deze stofjes worden neurotransmitters genoemd. Er zijn neurotransmitters die zenuwcellen prikkelen en/of activeren en er zijn neurotransmitters die zenuwcellen kalmeren. Wanneer er problemen zijn in één of meerdere van deze regio’s kan dit leiden tot tinnitus.

Wat veroorzaakt tinnitus?

Tinnitus kan door diverse oorzaken ontstaan. We lichten er hier een paar toe.

Trauma’s als lawaaibeschadiging van het oor, ooroperaties en oorinfecties, maar ook een hersenschudding, nekklachten (whiplash), kaakproblemen en problemen in het centrale zenuwstelsel kunnen vreemde gehoorsensaties opwekken.

Soms gaat tinnitus gepaard met problemen in het evenwichtsorgaan. Dit komt omdat het slakkenhuis van het oor en het evenwichtsorgaan beiden in het binnenoor gelegen zijn. Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert, bouwt de druk in het middenoor zich op. Hierdoor kan er ook “ruis” op de lijn ontstaan. Die ontstaat door veranderde spanning op het trommelvlies.

De hersenen zijn omgeven door vliezen en deze lopen door rondom het ruggenmerg tot aan de stuit. Hierdoor kan een val op de stuit soms ook voor tinnitus zorgen, omdat de gehoorzenuw die door het hersenvlies heen moet, geprikkeld wordt door een veranderde spanning in dit vlies.

Bij langdurige stress kan er een disbalans ontstaan in de samenstelling van de neurotransmitters. Het brein zet hierdoor het volume min of meer te hoog. Denk hierbij aan een microfoon die piept wanneer het volume van de versterker te hard wordt gezet.

Eigenlijk kunnen alle bewegingsverliezen rondom de nek en kaken een stoorzender zijn voor de informatieoverdracht van het lichaam naar het brein. Deze opsomming is dus niet volledig, maar omdat niet alle oorzaken in het oor zelf gelegen zijn, geeft het wel een indicatie waarom oorsuizen de interesse van een osteopaat heeft.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij tinnitus

Bij tinnitus is het van belang om zo snel mogelijk met de behandeling te starten, dan is de kans van slagen het grootst. De osteopaat gaat met een vraaggesprek en uitgebreid lichamelijk onderzoek bekijken welke delen van het lichaam niet goed bewegen, met speciale aandacht voor de mobiliteit van de (hals)wervelkolom, het heiligbeen, de stuit en de kaakgewrichten. Maar ook de bindweefselstructuren en spieren in de halsregio dienen goed mobiel te zijn. De buis van Eustachius kunnen we niet direct behandelen, maar wel indirect door technieken op de schedel. Door het functioneren van de uitscheidingsorganen te optimaliseren, verbetert de kwaliteit van het slijmvlies waarmee deze bekleed is. Hierbij geven we soms ook voedingsadviezen.

Belangrijk is om langdurige stress te vermijden. De bijnieren produceren hormonen die invloed hebben op de samenstelling van het lymfevocht, wat mogelijk tinnitus kan uitlokken. Balans tussen inspanning en ontspanning is ook belangrijk voor de balans van neurotransmitters in onze hersenen. Langdurige stress kan ervoor zorgen dat de neurotransmitters die de hersenactiviteit stimuleren de overhand krijgen en zo het volume als het ware op gaan schroeven, met tinnitus als mogelijk gevolg.

Meer weten over osteopathie bij tinnitus?

Zoals gezegd is het lastig om tinnitus te genezen. Bovendien is elke patiënt is uniek en zal dus als zodanig onderzocht en behandeld worden. Toch kunnen we wel iets voor je doen. Heb jij last van tinnitus-klachten en ben je benieuwd of en hoe osteopathie je kan helpen? Neem dan contact met ons op voor een intake. Wij informeren je graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij tinnitus klachten

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Als ik weer eens door mijn rug ben gegaan en veel pijn heb kan ik bellen en kan bijna de zelfde dag nog terecht en kan de volgende dag weer vooruit

Mevrouw Priscilla sommer
2023-03-22
10

Ik ben bij Kim geweest met mijn zoontje van 5. Hij klaagde al langere tijd over hoofdpijn en buikpijn, waar de huisarts ook weinig mee kon. Een ogentest in het ziekenhuis stond gepland, maar ik wist...

Myrna
2023-03-18
10

Super fijn geholpen veel handige tips gehad en Laura was super lief voor onze Sarah.

Renate
2023-03-17
8

Fijne therapeute..goed luisteren en behandelingen..

Lia van Osch
2023-03-16
10

Wij konden snel terecht en zijn deskundig geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Stef
2023-03-13
10

Miranda is een fijne therapeut die goed naar je klachten luistert en meedenkt. Ook als ze denkt dat er geen winst meer te behalen is is ze daar oprecht in en klopt niet meer geld uit je zak dan...

Saskia
2023-03-13
10

We zijn bij van Eijck geweest voor ons zoontje Levi. We zijn heel fijn geholpen met goede behandelingen die hem veel rust hebben gebracht en daarbij veel advies gekregen.

ouder(s)/verzorger(s) van Levi
2023-03-13
10

Goed

Mevrouw
2023-02-22
9

Al maanden had ik o.a. last van hoofdpijn klachten maar door een goede diagnose, een luisterend oor, uitleg bij de behandelingen (hij zegt dus wat hij doet en waarom) en oefeningen die ik kreeg voor...

Esther
2023-02-22
10

Na 7 prettige behandelingen met Jaylinn bij Laura is ze een super tevreden babytje geworden. Laura weet erg goed met baby's om te gaan en heeft voor veel pijnverlichting gezorgd bij Jaylinn. Ook...

Ouders Jaylinn Bergmans
2023-02-21
8

Fijn geholpen, altijd een goed gesprek. En waar ik voor kwam is gelukkig ook goed verholpen. Zou altijd wanneer mogelijk eerst kiezen voor deze manier van alternatieve gezondheidszorg.

Ingrid
2023-02-21
10

Na de eerste behandeling hadden we meteen een ander kind!! Na 8 weken zagen we onze kleine man voor het eerst lachen.. ik zal het iedereen aan raden om hier een afspraak te maken!

ouder(s)/verzorger(s) van Neyo
2023-02-20
10

Geeft hulp daar waar andere het niet meer aan durven.

Mariejolein Olislaegers
2023-02-16
10

Toen mijn dochtertje 7 weken was kwamen we bij William. Ze krees alleen maar wanneer ze wakker was. Hij kwam erachter dat haar linker schedelplaat vast zat! De volgende dag krees ze niet meer, huilde...

Mama van Joy
2023-02-16
6

De eerste kennismaking verliep goed ze konden mij geen gouden bergen beloven. De behandeling leek wel wat te doen. Maar na vier behandelingen zat er niet echt vooruitgang in. Dus ben ik er mee...

De heer André
2023-02-14
9

Wouter heeft mij zeer goed geholpen bij mijn rsi klacht en heeft mij goede inzichten en adviezen gegeven over omgaan en voorkomen van de klacht.

Danny
2023-02-11
8

Al lange tijd liep ik met klachten waar ik met fysiotherapie en oefeningen niet verder mee kwam. Hier ben ik erg goed geholpen. Ze zijn geïnteresseerd in de achtergrond en deskundig in hun werk.

Heleen
2023-02-10
10

Mijn ervaring met behandeling door een osteopaat is zeer goed! Soms zeg ik niks en voelen zij het, heel bijzonder en nuttig.

Suzanne
2023-02-09
10

Had last van lage rugpijn met uitstraling naar onderbeen en voet. Zeer goed en deskundig geholpen door Anton. Na een aantal behandelingen ben ik nagenoeg vrij van pijn en ongemak. Vooral het...

Marga
2023-02-07
8

Neemt alle tijd om te luisteren .Prettige behandeling.

Marijke Bröcker
2023-02-06
8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16