Wat is tinnitus?

Tinnitus is lastig uit te leggen. Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn en daarnaast spelen er veel dingen mee in het lichaam die invloed kunnen hebben. Onderstaand verhaal kan daarom wat lastig te lezen zijn (technisch), maar we doen ons best het zo eenvoudig mogelijk te omschrijven.

Tinnitus is een geluidsgewaarwording zonder geluidstrilling van buiten het oor. Het kan zich uiten als een piep in het oor en ruisen, fluiten en suizen. Tonen kunnen hoog of laag zijn, pulseren en/of kloppend, continu of overeenkomstig met de hartslag. Het kan in één oor voorkomen of in beide oren. Tinnitus is door een KNO-arts moeilijk te meten met meetinstrumenten. Daarom is het een aandoening die veelal als subjectief geclassificeerd wordt, oftewel de patiënt ervaart een klacht die niet te meten of zichtbaar te maken is. Toch is er zeker een behandeling mogelijk.

Wat gebeurt er in je lichaam bij tinnitus?

Het oor geeft geluidstrillingen door naar onze hersenen via het trommelvlies, de gehoorbeentjes in het middenoor en het slakkenhuis in het binnenoor. Het middenoor is een ruimte gevuld met lucht. De druk wordt er gereguleerd door de buis van Eustachius die het middenoor met de neus/keelholte verbindt.

Het slakkenhuis in het binnenoor is een ruimte gevuld met lymfevocht. Naast het slakkenhuis ligt het evenwichtsorgaan. Vanuit het slakkenhuis gaat een hersenzenuw naar de hersenen die prikkels doorgeeft aan het brein. Deze zenuw moet hiervoor door het hersenvlies heen. De hersencellen in het gebied waar het gehoor binnenkomt, worden als het ware getuned met stofjes die het volume min of meer kunnen bepalen. Deze stofjes worden neurotransmitters genoemd. Er zijn neurotransmitters die zenuwcellen prikkelen en/of activeren en er zijn neurotransmitters die zenuwcellen kalmeren. Wanneer er problemen zijn in één of meerdere van deze regio’s kan dit leiden tot tinnitus.

Wat veroorzaakt tinnitus?

Tinnitus kan door diverse oorzaken ontstaan. We lichten er hier een paar toe.

Trauma’s als lawaaibeschadiging van het oor, ooroperaties en oorinfecties, maar ook een hersenschudding, nekklachten (whiplash), kaakproblemen en problemen in het centrale zenuwstelsel kunnen vreemde gehoorsensaties opwekken.

Soms gaat tinnitus gepaard met problemen in het evenwichtsorgaan. Dit komt omdat het slakkenhuis van het oor en het evenwichtsorgaan beiden in het binnenoor gelegen zijn. Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert, bouwt de druk in het middenoor zich op. Hierdoor kan er ook “ruis” op de lijn ontstaan. Die ontstaat door veranderde spanning op het trommelvlies.

De hersenen zijn omgeven door vliezen en deze lopen door rondom het ruggenmerg tot aan de stuit. Hierdoor kan een val op de stuit soms ook voor tinnitus zorgen, omdat de gehoorzenuw die door het hersenvlies heen moet, geprikkeld wordt door een veranderde spanning in dit vlies.

Bij langdurige stress kan er een disbalans ontstaan in de samenstelling van de neurotransmitters. Het brein zet hierdoor het volume min of meer te hoog. Denk hierbij aan een microfoon die piept wanneer het volume van de versterker te hard wordt gezet.

Eigenlijk kunnen alle bewegingsverliezen rondom de nek en kaken een stoorzender zijn voor de informatieoverdracht van het lichaam naar het brein. Deze opsomming is dus niet volledig, maar omdat niet alle oorzaken in het oor zelf gelegen zijn, geeft het wel een indicatie waarom oorsuizen de interesse van een osteopaat heeft.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij tinnitus

Bij tinnitus is het van belang om zo snel mogelijk met de behandeling te starten, dan is de kans van slagen het grootst. De osteopaat gaat met een vraaggesprek en uitgebreid lichamelijk onderzoek bekijken welke delen van het lichaam niet goed bewegen, met speciale aandacht voor de mobiliteit van de (hals)wervelkolom, het heiligbeen, de stuit en de kaakgewrichten. Maar ook de bindweefselstructuren en spieren in de halsregio dienen goed mobiel te zijn. De buis van Eustachius kunnen we niet direct behandelen, maar wel indirect door technieken op de schedel. Door het functioneren van de uitscheidingsorganen te optimaliseren, verbetert de kwaliteit van het slijmvlies waarmee deze bekleed is. Hierbij geven we soms ook voedingsadviezen.

Belangrijk is om langdurige stress te vermijden. De bijnieren produceren hormonen die invloed hebben op de samenstelling van het lymfevocht, wat mogelijk tinnitus kan uitlokken. Balans tussen inspanning en ontspanning is ook belangrijk voor de balans van neurotransmitters in onze hersenen. Langdurige stress kan ervoor zorgen dat de neurotransmitters die de hersenactiviteit stimuleren de overhand krijgen en zo het volume als het ware op gaan schroeven, met tinnitus als mogelijk gevolg.

Meer weten over osteopathie bij tinnitus?

Zoals gezegd is het lastig om tinnitus te genezen. Bovendien is elke patiënt is uniek en zal dus als zodanig onderzocht en behandeld worden. Toch kunnen we wel iets voor je doen. Heb jij last van tinnitus-klachten en ben je benieuwd of en hoe osteopathie je kan helpen? Neem dan contact met ons op voor een intake. Wij informeren je graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij tinnitus klachten

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Zeer professioneel, vriendelijk en met succes behandeld aan schouderblessure.

Patricia
2022-11-15
9

Ik kwam met klachten aan si gewricht met uitstraling naar rechterbeen. Na 3 behandelingen is de pijn geminimaliseerd en heb ik meer bewegingsvrijheid gekregen in mijn bekken.

Arabel
2022-10-30
9

Ik had al 1,5 jaar pijn en heb hiervoor allerlei onderzoeken in het ziekenhuis gehad zonder dat de oorzaak gevonden werd. Anton heeft goed naar mijn verhaal geluisterd en al na 3 behandelingen is de...

Anita
2022-10-10
10

Was niet bekend met de osteopathie. heb veel baat gehad bij de behandelingen. Behandelaar had snel door dat het hier om de weke delen in het lichaam gaat. Verklevingen a,g,v. vele operaties.

meneer Johannes
2022-10-10
8

goed geduldig professioneel

Jurgen
2022-10-07
10

Werd snel geholpen met mijn klacht. Was zeer effectief en goed verholpen

meneer cees
2022-10-06
10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12