Wat gebeurt er in je hoofd bij een hersenschudding?

Je hersenen worden omgeven door vocht en zitten dus los van je schedel. Als je hoofd een klap krijgt, dan schudden je hersenen. Is die klap hard genoeg, dan stopt de schedelbeweging wel, maar de hersenen - die drijven in het hersenvocht - bewegen door en botsen aan de binnenkant tegen de schedel. Hierdoor kan er letsel ontstaan aan je hersenen en aan de bloedvaten die je hersenen voorzien van zuurstof. Ook kan er zwelling optreden. Deze zwelling veroorzaakt grotendeels de klachten die je vervolgens krijgt. In zeer ernstige gevallen kan er zelfs een interne bloeding optreden.

Een hersenschudding is een licht traumatisch hersenletsel. Het kan een aantal weken tot maanden duren voordat je weer helemaal beter bent. In de meeste gevallen is er geen schade die blijft, maar in sommige gevallen houd je er blijvende klachten aan over.

Klachten hersenschudding

Je hebt vaak een hersenschudding als je een of meer van deze klachten hebt:

  • Bewusteloos zijn, of bewusteloos zijn geweest;
  • Geheugenverlies (posttraumatische amnesie, PTA
  • Opvallend stil zijn, niet huilen (bij kinderen)
  • Hoofdpijn
  • Verwardheid
  • Misselijkheid of braken
  • Duizeligheid, niet stevig lopen
  • Vermoeidheid, niet goed slapen

Herken je een of meerdere van deze klachten en heb jij onlangs een klap tegen je hoofd gehad of ben je gevallen? Neem dan contact op met je huisarts.

Wat osteopathie kan betekenen bij de behandeling van klachten bij en/of na een hersenschudding

Allereerst is rust de belangrijkste remedie. Veel rust en weinig prikkels helpen om de ergste klachten te verlichten en de hersenen te herstellen. Maar soms blijven er dan toch nog restklachten over. Als osteopaat behandelen we met zachte technieken de schedel. Hierdoor wordt de afvoer van het vocht rondom de kneuzing gestimuleerd. De hersen krijgen hiermee hun normale beweeglijkheid terug en de klachten verminderen en verdwijnen.

De behandeling bestaat uit lichte mobiliserende technieken op de schedel zelf en vaak ook van de nek en hals om een goede drainage te bewerkstelligen.

Meer weten over osteopathie bij een hersenschudding?

Heb jij last van klachten tijdens of na een hersenschudding en wil je een osteopathische behandeling? Neem dan contact met ons op. Wij luisteren naar jouw klachten en helpen je graag verder met een passend behandelplan.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Verminder zelf klachten van hersenschudding

Lees meer

Rust roest… Blijf in beweging!

Lees meer

Hoofdpijnklachten verminderen

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Ik ben erg tevreden met de behandeling. Er wordt heel persoonlijk gekeken naar hoe de klachten tussen verschillende lichaamsdelen in verbinding kunnen staan.

Linda
2024-07-09
10

Helemaal prima geholpen. Kon gelukkig snel geholpen worden en dat had ook direct resultaat.

Alexander
2024-06-04
10

Vriendelijke en deskundige therapeuten. Het werd steeds beter (nekklachten) en ik geraakte er na 5 a 6 behandelingen van verlost.

Mevrouw Hilde
2024-05-27
10

Geweest met een baby van 2 weken ivm problemen met de borstvoeding aan een kant. Fijn geholpen en inmiddels lukt de borstvoeding gelukkig!

ouder(s)/verzorger(s) van Jolijn
2024-05-23
10

Onze baby had veel last van krampjes, reflux en een navelbreukje. De osteopaat luisterde goed naar ons verhaal en heeft onze dochter heel goed behandeld. Ook dacht ze verder dan alleen behandelen, ze...

ouder(s)/verzorger(s) van Amy
2024-05-14
10

Zeer prettig geholpen door Wouter!!

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2024-04-28
10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18