Wat gebeurt er in je hoofd bij een hersenschudding?

Je hersenen worden omgeven door vocht en zitten dus los van je schedel. Als je hoofd een klap krijgt, dan schudden je hersenen. Is die klap hard genoeg, dan stopt de schedelbeweging wel, maar de hersenen - die drijven in het hersenvocht - bewegen door en botsen aan de binnenkant tegen de schedel. Hierdoor kan er letsel ontstaan aan je hersenen en aan de bloedvaten die je hersenen voorzien van zuurstof. Ook kan er zwelling optreden. Deze zwelling veroorzaakt grotendeels de klachten die je vervolgens krijgt. In zeer ernstige gevallen kan er zelfs een interne bloeding optreden.

Een hersenschudding is een licht traumatisch hersenletsel. Het kan een aantal weken tot maanden duren voordat je weer helemaal beter bent. In de meeste gevallen is er geen schade die blijft, maar in sommige gevallen houd je er blijvende klachten aan over.

Klachten hersenschudding

Je hebt vaak een hersenschudding als je een of meer van deze klachten hebt:

  • Bewusteloos zijn, of bewusteloos zijn geweest;
  • Geheugenverlies (posttraumatische amnesie, PTA
  • Opvallend stil zijn, niet huilen (bij kinderen)
  • Hoofdpijn
  • Verwardheid
  • Misselijkheid of braken
  • Duizeligheid, niet stevig lopen
  • Vermoeidheid, niet goed slapen

Herken je een of meerdere van deze klachten en heb jij onlangs een klap tegen je hoofd gehad of ben je gevallen? Neem dan contact op met je huisarts.

Wat osteopathie kan betekenen bij de behandeling van klachten bij en/of na een hersenschudding

Allereerst is rust de belangrijkste remedie. Veel rust en weinig prikkels helpen om de ergste klachten te verlichten en de hersenen te herstellen. Maar soms blijven er dan toch nog restklachten over. Als osteopaat behandelen we met zachte technieken de schedel. Hierdoor wordt de afvoer van het vocht rondom de kneuzing gestimuleerd. De hersen krijgen hiermee hun normale beweeglijkheid terug en de klachten verminderen en verdwijnen.

De behandeling bestaat uit lichte mobiliserende technieken op de schedel zelf en vaak ook van de nek en hals om een goede drainage te bewerkstelligen.

Meer weten over osteopathie bij een hersenschudding?

Heb jij last van klachten tijdens of na een hersenschudding en wil je een osteopathische behandeling? Neem dan contact met ons op. Wij luisteren naar jouw klachten en helpen je graag verder met een passend behandelplan.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Verminder zelf klachten van hersenschudding

Lees meer

Rust roest… Blijf in beweging!

Lees meer

Hoofdpijnklachten verminderen

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Ze nemen alle tijd voor je. Geduld en rust voor de baby. Fijne manier van aanpak en werken.

A Huijben
2021-11-23
8

Goede behandeling en informatie

Gonny
2021-11-12
8

Een prettige benadering van het probleem; heeft echter nog niet tot een echte oplossing geleid.

mevrouw
2021-11-10
10

Fijn tram, goede hulp en veel uitleg en ervaring. Geen probleem als andere kind mee kwam.

ouder(s)/verzorger(s) van Nove
2021-11-09
9

Prettige ontvangst, duidelijke communicatie en goede behandeling die mij echt geholpen heeft.

Anne-Marie
2021-11-09
10

We kwamen met onze dochter van een paar weken oud. Ze was vaak ontroostbaar hysterisch. We hebben 5 behandelingen gehad en na iedere keer het ze wat relaxter er minder gespannn in haar lijfje. Hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Felien
2021-10-16
10

Miranda neemt de tijd voor je en luistert goed naar het verhaal. Ze stelde mijn zoontje volledig op zijn gemak.

ouder(s)/verzorger(s) van Sven
2021-10-14
8

Begeleiding was goed, na 2 behandelingen gingen de achillespees klachten beter. Ook had ik last van mijn duim. Ook daaraan behandeld, pijn werd eerder meer dan minder. Na de vakantie ben ik nog 1x...

Els
2021-10-12
8

Onze ervaring was prettig. Er is goed geluisterd naar de klachten en de behandeling was effectief. De osteopaat was vriendelijk, eerlijk en deskundig. Ik zou deze praktijk aanraden aan anderen.

ouder(s)/verzorger(s) van een baby
2021-10-05
10

Fijne en goede behandelingen gehad, waarbij mijn klachten duidelijk minder werden.

Maud
2021-10-02
8

Ik heb hier gelukkig afscheid kunnen nemen van mijn restklachten vanwege Long Covid

Cindy
2021-09-27
10

Ik kwam voor mijn zoontje die last had van obstipatie. Na de eerste behandeling merkte we al verschil en na twee behandelingen was het probleem verholpen. We zijn nog een derde keer geweest om te...

ouder(s)/verzorger(s) van Morris
2021-09-21
10

Het balletje van mijn zoontje was niet volledig ingedaald. Na een aantal behandelingen is dat wel gelukt en hoeft hij niet meer geopereerd te worden. We zijn super tevreden!

Marit
2021-09-16
7

Prettige sfeer en ontvangst. Had na 3 maal behandeld te zijn al duidelijk resultaten. Heel fijn!

mevrouw
2021-09-15
10

Ik ken Job nog van mijn revalidatie bij OCA. De keuze was dus snel gemaakt. Ook dat jullie specialisatie met fibromyalgie is een plus! De vier behandelingen hebben heel veel opgebracht en ik voel...

Yvonne
2021-08-28
6

Ik kwam bij jullie vanwege maagklachten en middenrif. Simone heeft me daar fantastisch mee geholpen , het enigste minpuntje is dat ik gekneusde ribben heb gekregen

Colin
2021-08-22
6

Normaal heb ik een heel goede ervaring. Nu vond ik dat ik na behandeling meer pijn kreeg. Mijn klachten zijn nog niet weg. Gr. Ton.

Ton Dirkx
2021-08-13
9

Al bijna 2 jaar last van mijn maag. Maagbeschermers voorgeschreven via de huisarts wat weinig effect had. Na 2 behandelingen ben ik van de pijn af en kan weer alles eten en drinken. Nu blijkt dat het...

Niki
2021-07-28
10

Ik kom er al 8 jaar en ben zeer tevreden. Het zorgt ervoor dat ik met regelmaat de pijn die ik heb in mijn nek na een auto ongeluk met een whiplash wat dragelijk is voor even.

Annemieke
2021-07-15
10

Wij zijn bij osteopathie van Eijck gekomen vanwege onze zoon die veel last had van reflux en overstrekken en een huilbaby was. Na een prettige intake en enkele kundige behandelingen is hij vlot...

ouder(s)/verzorger(s) van Thije
2021-07-09
8

Ben eerst bij een fysiotherapeut geweest maar had hier een beter gevoel bij.

Marjan
2021-07-07
8

Ben prima geholpen met mijn klacht.

Helma van Beijsterveldt
2021-07-06
10

Grote deskundigheid! Proberen uitstekend mee te denken met de klant. Absolute aanrader!

Marieke
2021-07-03
10

Prettige begeleiding en effectieve behandeling. Aanbevelingswaardig!

Annique
2021-06-25
10

Vanwege de toch best hoge kosten voor de behandelingen heb ik een bezoek aan een osteopaat jaren uitgesteld. Geen spijt dat ik toch ben gegaan, wel dat ik zo lang heb gewacht.

mevrouw
2021-06-23