Wat is diarree?

Diarree kan zich voordoen in allerlei gradaties. Er is in principe al sprake van diarree als er 3 maal op de dag een waterige ontlasting is. Er zijn verrassend veel mensen die antwoorden op de vraag hoe hun stoelgang is met ‘goed’, terwijl ze voldoen aan deze criteria. Ze vinden dit een normale stoelgang, omdat ze dit al zo lang hebben als ze zich kunnen heugen. Daarnaast zijn veel mensen niet op de hoogte wat een ‘normale’ ontlasting is. Want je ontlasting is nou niet echt iets waar je het over hebt met je vrienden en familie. Wist je namelijk dat bij een ideale stoelgang je maar één keer hoeft te vegen, en dit alleen maar ter controle zou hoeven zijn?

Oorzaken van diarree en waterige ontlasting

Regelmatig melden zich mensen in onze praktijk met een onregelmatige stoelgang. Voor hen betekent dit dat ze soms dagen niet naar het toilet kunnen, gevolgd door diarree of zeer frequente en waterige ontlasting. Dit is het beeld dat het meest gezien wordt, maar het kan zich ook wekelijks voordoen, afgewisseld met een normale stoelgang en consistentie.

Diarree kan zich voordoen in allerlei gradaties. Er is in principe al sprake van diarree als je 3x op een dag een waterige ontlasting hebt. Er zijn verrassend veel mensen die de vraag hoe hun stoelgang is, beantwoorden met ‘goed’, terwijl ze wel voldoen aan deze criteria. Ze vinden dit een normale stoelgang, omdat ze dit al zo lang hebben als ze zich kunnen herinneren. Daarnaast zijn veel mensen niet op de hoogte wat een ‘normale’ ontlasting is. Want geef toe, dit is nou niet echt iets waar je het over hebt met je vrienden en familie, toch? Maar wist je dat je bij een ideale stoelgang bijvoorbeeld maar één keer hoeft te vegen, en dat dit alleen maar ter controle zou hoeven zijn?
Er kunnen dus meerdere redenen zijn voor diarree of waterige ontlasting buiten voedselvergiftiging en ziek zijn om. Hieronder worden enkele voorbeelden gegeven.

Voedselintoleranties
Intoleranties zijn iets wat je vaak om je heen hoort. Vooral de gluten- en lactose-intoleranties worden vaak genoemd. Bij een intolerantie heeft het lichaam moeite om bepaalde bestandsdelen van voedingsmiddelen af te breken. Bij zuivel bijvoorbeeld, kan dit gaan om het koemelkeiwit en de suiker, genaamd lactose. De structuur van het koemelkeiwit zou je kunnen zien als een bunkerstructuur, die moeilijk af te breken is.

In het geval van lactose hebben sommige volwassenen een tekort aan het enzym lactase, om deze suiker af te breken. Het gevolg is dat het bestanddeel langer onafgebroken in het verteringskanaal aanwezig blijft en dan de darmen gaat irriteren. Je lichaam zal het deel sneller naar buiten willen werken en versnelt de darmperistaltiek, ofwel de beweging van de darmen. Hierdoor heeft de dikke darm niet genoeg tijd om het vocht uit je darmen te onttrekken voordat je naar het toilet gaat. Dit resulteert in een plotselinge aandrang en waterige ontlasting.

Stress
Een andere veelvoorkomende oorzaak is stress. Nu horen we heel vaak dat de oorzaak achter klachten stress is en zien we deze verklaring al snel als een dooddoener. Laten we het daarom iets concreter maken. Je lichaam heeft een bewust en onbewust zenuwstelsel. In dit geval focussen we ons op het onbewuste zenuwstelsel. Dit regelt namelijk alle vitale processen, van hartslag en ademhaling tot zweten en vertering. Bij langdurige stress zal er meer bloed gestuurd worden naar organen die essentieel zijn om de periode door te komen, zoals je spieren om te bewegen en je bijnieren om cortisol te produceren. Dit gaat ten koste van de doorbloeding, en daarmee verzorging, van je darmen en buik. De functie van je darmen wordt verstoord, wat kan resulteren in afwijkingen in frequentie en consistentie van de stoelgang.

Darmflora
De darmflora is de verzameling van bacteriën in je darmen. Het gaat hier over ‘goede’ bacteriën. Deze bacteriën zijn van groot belang voor je gezondheid. Ze helpen bij de spijsvertering, de stoelgang en spelen een rol in het immuunsysteem. Daarnaast produceren de bacteriën vitamines en breken schadelijke stoffen af. Ook voorkomen deze goede bacteriën dat de slechte bacteriën en ziektemakers zich in je darmen nestelen. Niet meer dan logisch dus dat je waterige ontlasting krijgt als deze goede bacteriën in het gedrang komen. In sommige gevallen kan dit zelfs resulteren in ontstekingen in de darmen met heftige diarree en buikkrampen als gevolg.

Wat osteopathie kan betekenen bij diarree

Middels een anamnese/vraaggesprek en een onderzoek brengt jouw osteopaat jouw situatie in kaart betreffende de toestand van je buik en meespelende factoren, zoals hierboven genoemd. Een osteopaat is in staat om de mobiliteit van de vliezen van je buik te verbeteren. Deze vliezen zijn zo belangrijk omdat deze ook de mobiliteit van je darmen bepalen. Onder invloed van je ademhaling zakt je middenrif naar beneden en zullen je organen elk hun eigen bewegingspatroon volgen. Dit is ondersteunend aan de vertering en doorbloeding van de buik. Daarnaast lopen door dit vlies de zenuwen en bloedvaten van de buikorganen. Met een combinatie van manuele technieken om je buik te ontspannen en advies over bovengenoemde redenen van diarree, zal je osteopaat samen met jou streven naar een gezonde buik en stoelgang.

Heb je ook last van diarree en waterige ontlasting en wil je daar graag vanaf?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij buikklachten

Lees meer

Buikmassage voor drainage van darmen

Lees meer

Hoe verbeter ik mijn stoelgang?

Lees meer

Warmte ontspant bij stress

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06