Wat is diarree?

Diarree kan zich voordoen in allerlei gradaties. Er is in principe al sprake van diarree als er 3 maal op de dag een waterige ontlasting is. Er zijn verrassend veel mensen die antwoorden op de vraag hoe hun stoelgang is met ‘goed’, terwijl ze voldoen aan deze criteria. Ze vinden dit een normale stoelgang, omdat ze dit al zo lang hebben als ze zich kunnen heugen. Daarnaast zijn veel mensen niet op de hoogte wat een ‘normale’ ontlasting is. Want je ontlasting is nou niet echt iets waar je het over hebt met je vrienden en familie. Wist je namelijk dat bij een ideale stoelgang je maar één keer hoeft te vegen, en dit alleen maar ter controle zou hoeven zijn?

Oorzaken van diarree en waterige ontlasting

Regelmatig melden zich mensen in onze praktijk met een onregelmatige stoelgang. Voor hen betekent dit dat ze soms dagen niet naar het toilet kunnen, gevolgd door diarree of zeer frequente en waterige ontlasting. Dit is het beeld dat het meest gezien wordt, maar het kan zich ook wekelijks voordoen, afgewisseld met een normale stoelgang en consistentie.

Diarree kan zich voordoen in allerlei gradaties. Er is in principe al sprake van diarree als je 3x op een dag een waterige ontlasting hebt. Er zijn verrassend veel mensen die de vraag hoe hun stoelgang is, beantwoorden met ‘goed’, terwijl ze wel voldoen aan deze criteria. Ze vinden dit een normale stoelgang, omdat ze dit al zo lang hebben als ze zich kunnen herinneren. Daarnaast zijn veel mensen niet op de hoogte wat een ‘normale’ ontlasting is. Want geef toe, dit is nou niet echt iets waar je het over hebt met je vrienden en familie, toch? Maar wist je dat je bij een ideale stoelgang bijvoorbeeld maar één keer hoeft te vegen, en dat dit alleen maar ter controle zou hoeven zijn?
Er kunnen dus meerdere redenen zijn voor diarree of waterige ontlasting buiten voedselvergiftiging en ziek zijn om. Hieronder worden enkele voorbeelden gegeven.

Voedselintoleranties
Intoleranties zijn iets wat je vaak om je heen hoort. Vooral de gluten- en lactose-intoleranties worden vaak genoemd. Bij een intolerantie heeft het lichaam moeite om bepaalde bestandsdelen van voedingsmiddelen af te breken. Bij zuivel bijvoorbeeld, kan dit gaan om het koemelkeiwit en de suiker, genaamd lactose. De structuur van het koemelkeiwit zou je kunnen zien als een bunkerstructuur, die moeilijk af te breken is.

In het geval van lactose hebben sommige volwassenen een tekort aan het enzym lactase, om deze suiker af te breken. Het gevolg is dat het bestanddeel langer onafgebroken in het verteringskanaal aanwezig blijft en dan de darmen gaat irriteren. Je lichaam zal het deel sneller naar buiten willen werken en versnelt de darmperistaltiek, ofwel de beweging van de darmen. Hierdoor heeft de dikke darm niet genoeg tijd om het vocht uit je darmen te onttrekken voordat je naar het toilet gaat. Dit resulteert in een plotselinge aandrang en waterige ontlasting.

Stress
Een andere veelvoorkomende oorzaak is stress. Nu horen we heel vaak dat de oorzaak achter klachten stress is en zien we deze verklaring al snel als een dooddoener. Laten we het daarom iets concreter maken. Je lichaam heeft een bewust en onbewust zenuwstelsel. In dit geval focussen we ons op het onbewuste zenuwstelsel. Dit regelt namelijk alle vitale processen, van hartslag en ademhaling tot zweten en vertering. Bij langdurige stress zal er meer bloed gestuurd worden naar organen die essentieel zijn om de periode door te komen, zoals je spieren om te bewegen en je bijnieren om cortisol te produceren. Dit gaat ten koste van de doorbloeding, en daarmee verzorging, van je darmen en buik. De functie van je darmen wordt verstoord, wat kan resulteren in afwijkingen in frequentie en consistentie van de stoelgang.

Darmflora
De darmflora is de verzameling van bacteriën in je darmen. Het gaat hier over ‘goede’ bacteriën. Deze bacteriën zijn van groot belang voor je gezondheid. Ze helpen bij de spijsvertering, de stoelgang en spelen een rol in het immuunsysteem. Daarnaast produceren de bacteriën vitamines en breken schadelijke stoffen af. Ook voorkomen deze goede bacteriën dat de slechte bacteriën en ziektemakers zich in je darmen nestelen. Niet meer dan logisch dus dat je waterige ontlasting krijgt als deze goede bacteriën in het gedrang komen. In sommige gevallen kan dit zelfs resulteren in ontstekingen in de darmen met heftige diarree en buikkrampen als gevolg.

Wat osteopathie kan betekenen bij diarree

Middels een anamnese/vraaggesprek en een onderzoek brengt jouw osteopaat jouw situatie in kaart betreffende de toestand van je buik en meespelende factoren, zoals hierboven genoemd. Een osteopaat is in staat om de mobiliteit van de vliezen van je buik te verbeteren. Deze vliezen zijn zo belangrijk omdat deze ook de mobiliteit van je darmen bepalen. Onder invloed van je ademhaling zakt je middenrif naar beneden en zullen je organen elk hun eigen bewegingspatroon volgen. Dit is ondersteunend aan de vertering en doorbloeding van de buik. Daarnaast lopen door dit vlies de zenuwen en bloedvaten van de buikorganen. Met een combinatie van manuele technieken om je buik te ontspannen en advies over bovengenoemde redenen van diarree, zal je osteopaat samen met jou streven naar een gezonde buik en stoelgang.

Heb je ook last van diarree en waterige ontlasting en wil je daar graag vanaf?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij buikklachten

Lees meer

Buikmassage voor drainage van darmen

Lees meer

Hoe verbeter ik mijn stoelgang?

Lees meer

Warmte ontspant bij stress

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Als ik weer eens door mijn rug ben gegaan en veel pijn heb kan ik bellen en kan bijna de zelfde dag nog terecht en kan de volgende dag weer vooruit

Mevrouw Priscilla sommer
2023-03-22
10

Ik ben bij Kim geweest met mijn zoontje van 5. Hij klaagde al langere tijd over hoofdpijn en buikpijn, waar de huisarts ook weinig mee kon. Een ogentest in het ziekenhuis stond gepland, maar ik wist...

Myrna
2023-03-18
10

Super fijn geholpen veel handige tips gehad en Laura was super lief voor onze Sarah.

Renate
2023-03-17
8

Fijne therapeute..goed luisteren en behandelingen..

Lia van Osch
2023-03-16
10

Wij konden snel terecht en zijn deskundig geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Stef
2023-03-13
10

Miranda is een fijne therapeut die goed naar je klachten luistert en meedenkt. Ook als ze denkt dat er geen winst meer te behalen is is ze daar oprecht in en klopt niet meer geld uit je zak dan...

Saskia
2023-03-13
10

We zijn bij van Eijck geweest voor ons zoontje Levi. We zijn heel fijn geholpen met goede behandelingen die hem veel rust hebben gebracht en daarbij veel advies gekregen.

ouder(s)/verzorger(s) van Levi
2023-03-13
10

Goed

Mevrouw
2023-02-22
9

Al maanden had ik o.a. last van hoofdpijn klachten maar door een goede diagnose, een luisterend oor, uitleg bij de behandelingen (hij zegt dus wat hij doet en waarom) en oefeningen die ik kreeg voor...

Esther
2023-02-22
10

Na 7 prettige behandelingen met Jaylinn bij Laura is ze een super tevreden babytje geworden. Laura weet erg goed met baby's om te gaan en heeft voor veel pijnverlichting gezorgd bij Jaylinn. Ook...

Ouders Jaylinn Bergmans
2023-02-21
8

Fijn geholpen, altijd een goed gesprek. En waar ik voor kwam is gelukkig ook goed verholpen. Zou altijd wanneer mogelijk eerst kiezen voor deze manier van alternatieve gezondheidszorg.

Ingrid
2023-02-21
10

Na de eerste behandeling hadden we meteen een ander kind!! Na 8 weken zagen we onze kleine man voor het eerst lachen.. ik zal het iedereen aan raden om hier een afspraak te maken!

ouder(s)/verzorger(s) van Neyo
2023-02-20
10

Geeft hulp daar waar andere het niet meer aan durven.

Mariejolein Olislaegers
2023-02-16
10

Toen mijn dochtertje 7 weken was kwamen we bij William. Ze krees alleen maar wanneer ze wakker was. Hij kwam erachter dat haar linker schedelplaat vast zat! De volgende dag krees ze niet meer, huilde...

Mama van Joy
2023-02-16
6

De eerste kennismaking verliep goed ze konden mij geen gouden bergen beloven. De behandeling leek wel wat te doen. Maar na vier behandelingen zat er niet echt vooruitgang in. Dus ben ik er mee...

De heer André
2023-02-14
9

Wouter heeft mij zeer goed geholpen bij mijn rsi klacht en heeft mij goede inzichten en adviezen gegeven over omgaan en voorkomen van de klacht.

Danny
2023-02-11
8

Al lange tijd liep ik met klachten waar ik met fysiotherapie en oefeningen niet verder mee kwam. Hier ben ik erg goed geholpen. Ze zijn geïnteresseerd in de achtergrond en deskundig in hun werk.

Heleen
2023-02-10
10

Mijn ervaring met behandeling door een osteopaat is zeer goed! Soms zeg ik niks en voelen zij het, heel bijzonder en nuttig.

Suzanne
2023-02-09
10

Had last van lage rugpijn met uitstraling naar onderbeen en voet. Zeer goed en deskundig geholpen door Anton. Na een aantal behandelingen ben ik nagenoeg vrij van pijn en ongemak. Vooral het...

Marga
2023-02-07
8

Neemt alle tijd om te luisteren .Prettige behandeling.

Marijke Bröcker
2023-02-06
8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16