Wat gebeurt er in je lichaam bij orgaanproblemen?
De organen kun je onder verdelen in: de organen van de hals, de borstholte (hart en longen), de buikholte (lever, gal, maag, alvleesklier en alle darmen), het bekken (blaas en geslachtsorganen) en de organen achter de buikholte (nieren en bijnieren). De symptomen bij orgaanproblemen zijn erg divers, afhankelijk van welk orgaan en soms welk deel van een orgaan klachten geeft.
Elk orgaan heeft zijn eigen functie en alle organen hebben elkaar nodig om goed te functioneren. Hierdoor kunnen klachten soms een diffuus beeld geven en is het soms niet duidelijk waar de klachten echt hun oorzaak hebben.
Voor een goede functie van een orgaan is een goede aansturing nodig via het zenuwstelsel en/of het hormoonstelsel. Daarnaast een goede doorbloeding voor goede zuurstofvoorziening en aanvoer van voedings- en bouwstoffen en de afvoer van afvalstoffen en tot slot een goede mobiliteit die belangrijk is voor de drainage en de doorbloeding van een orgaan.
In algemene zin kan gesteld worden dat de wervelkolom en de ribben mobiel dienen te zijn in verband met de regulatie van de doorbloeding, door de zenuwen die daar vandaan komen. De informatie vanuit de organen gaat via een hersenzenuw terug naar het brein en van het brein weer naar de organen. De osteopaat onderzoekt dit en controleert de passageplaatsen van deze zenuw op restricties en behandeld deze als hij mobiliteitsverlies vindt. Zo geldt dat ook voor het heiligbeen.
Wat osteopathie voor je kan betekenen bij orgaanproblemen
Lokaal wordt het orgaan onderzocht op mobiliteit en behandeld als de bindweefsels rondom het orgaan niet mobiel genoeg blijken. Dit is van belang voor de beweeglijkheid van het orgaan zelf, maar ook voor de doorbloeding ervan, omdat de bloedvaten en zenuwen voor een groot deel in deze omliggende bindweefsels lopen. Deze combinatie van behandeltechnieken helpt je klachten oplossen. Indien nodig krijg je adviezen omtrent beweging en voeding om het effect van behandeling te ondersteunen.
Voor de osteopaat een behandeling begint sluit hij via anamnese en onderzoek uit of de klachten van een bepaald orgaan een medische oorzaak hebben. Bij twijfel zal de osteopaat je altijd verwijzen naar je huisarts. Als er geen medische verklaring is voor klachten in een of meerdere organen gaat de osteopaat onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is. Er wordt onderzocht op beweeglijkheid, doorbloeding en bezenuwing van de organen.