Je stoelgang zegt veel over je vertering

Op de stoelgang wordt vaak niet gelet en er wordt ook niet over gesproken. De stoelgang vertelt echter hoe onze vertering is. De darmen moeten voedingsstoffen opnemen en al wat niet opgenomen wordt, komt met onze ontlasting weer naar buiten. Als de darm niet optimaal functioneert kan er te veel opgenomen worden (waaronder slechte stoffen), of te weinig waardoor tekorten in vitaminen of mineralen kunnen ontstaan. Voor groeiprocessen, herstel van allerlei klachten en voor de energiehuishouding is het belangrijk dat we de juiste stoffen binnenkrijgen, maar ook opnemen. De motor van een auto heeft ook de juiste brandstof nodig om te kunnen werken, in een diesel motor mag ook geen benzine.

Het spijsverteringsstelsel is als een soort tuinslang met verschillende sluizen waar verschillende stofjes (o.a. spijsverteringsenzymen) aan het voedsel toegevoegd worden en waar de vertering steeds een stapje verder gaat. Als dit niet optimaal werkt door b.v. spanning van het weefsel kan de opname al verslechteren. Het wil dus niet zeggen dat wanneer we “gezond” eten, we deze voeding ook allemaal opnemen. Veel voorkomende klachten bij een verstoorde vertering zijn: brandend maagzuur, diarree, obstipatie, spastische dikke darm, winderigheid, maagzweer en aambeien.

Wat is nu een normale stoelgang?

Onze ontlasting bestaat o.a. uit onverteerde voedselresten, slijm, afgestoten cellen van het darmwandweefsel en heel veel bacteriën. Je kunt bij je ontlasting letten op kleur, geur, consistentie, kleverigheid en de frequentie.

Kleur

Bij een goede vertering hoort ontlasting met de kleur van een sigaar. Het kan variëren van pindakaaskleur tot melkchocolade, dit kan te maken hebben met de duur die de ontlasting in ons lichaam is geweest. Bepaalde medicijnen of voedingsmiddelen kunnen de kleur beïnvloeden. Wanneer de kleur wit/grijs is of zwart met soms grote onverteerde stukken in de ontlasting, raadpleeg dan je huisarts. Dit laatste kan nl. duiden op een kleine bloeding in het maag-darmkanaal. Ook wanneer je ontlasting geel, rood of groen van kleur is kan dit duiden op problemen in de vertering, tenzij je bietjes of bladgroen hebt gegeten.

Consistentie

De stoelgang op zich hoort “zonder moeite” naar buiten te gaan. De consistentie (vorm en dichtheid) van poep kan heel verschillend zijn, in de tabel ziet u een overzicht. De eerste 2 types wijzen op obstipatie. Types 3 en 4 zijn ideale uitscheidingstypes en bij types 5 en 6 neigt het naar diarree. Type 7 is diarree. Dit kan een indicatie van ziekte of infectie, bijwerking van medicatie, voedselvergiftiging of een prikkelbare darm zijn.

Geur

Een gezonde ontlasting stinkt niet, het ruikt wel naar poep maar heeft geen echte stank. Winden laten hoort bij een normale spijsvertering, bij de vertering van voedsel ontstaan namelijk gassen. Onplezierige geuren na een toiletbezoek, van de ‘rotte eieren’ geur tot en met een zurige geur kunnen duiden op spijsverteringsproblemen en/of verkeerde voeding.

Kleverigheid

Wanneer er sporen achterblijven in het toilet is de ontlasting te kleverig. Gezonde ontlasting hoort niet kleverig te zijn en niet te drijven. Is dit wel het geval kan het zijn dat bijvoorbeeld je vetvertering niet goed is waardoor deze gaat drijven of kleveriger is.

Frequentie

Het is normaal om gemiddeld 1x per dag naar het toilet te gaan, het mag wel eens iets meer of minder zijn. Het belangrijkste is regelmaat en dat de ontlasting soepel gaat, zonder persen en zonder pijn en dat er maar 1 of 2 keer wc papier gebruikt hoeft te worden.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij problemen met je stoelgang

Heb je spijsverteringsklachten en wil je hier iets aan veranderen? Dan kunnen we je daar in veel gevallen bij helpen met osteopathie. In het onderzoek gaan we gericht op zoek naar de oorzaak van de spijsverteringsproblemen en kunnen we je meer informatie geven over de werking van dit stelsel.
Het kan zijn dat we de darm met zijn ophangstructuren zelf mobiliseren, maar evengoed is het belangrijk dat de wervelkolom goed beweegt waar de darm mee verbonden is. Oude littekens in de buik kunnen ervoor zorgen dat er verklevingen van de darm zijn waardoor deze niet goed beweegt. De beweging hiervan kunnen we verbeteren.

Ook de aansturing vanuit het zenuwstelsel en de informatieoverdracht via het zenuwstelsel vanuit de darm naar onze hersenen moet vrij zijn, anders is er hier al kortsluiting en zal het geheel niet goed werken. We verbeteren dus de mobiliteit van de organen en de weefsels eromheen en geven je adviezen/oefeningen hoe je je spijsvertering zelf kunt optimaliseren.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Buikmassage voor drainage van darmen

Lees meer

Hoe verbeter ik mijn stoelgang?

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

Prettig, persoonlijk en toegankelijk.

Pascalle
2022-01-18
10

Voor mijn zoontje geweest die niet sliep en veel overstrekte. De eerste keer merkten we al verschil en was hij een heel stuk rustiger.

Klaassen Klaassen
2022-01-15
10

Ons pasgeboren zoontje huilde veel en wij kwamen er niet achter waarom. Google kwam uit bij Osteopathie van Eijck. Wij zijn super snel en goed geholpen door Job; hij wist al vrij snel wat er aan de...

ouder(s)/verzorger(s) van Yvo
2022-01-08
10

uitstekend!

Aissa
2022-01-06
6

ik heb eigenlijk geen opmerkingen, gewoon prima. geen uitschieters naar boven of naar beneden wat mij betreft. afspraken worden nagekomen, niet overdreven lang wachten resultaat is wel tegen...

Maarten van Oosterhout
2022-01-04
8

Vind de persoonlijke aandacht heel goed

Thea
2021-12-28
10

Al een tijdje erg last van mijn nek. Tijdens de behandeling kwamen we er samen achter, waar het aan kon liggen. Mijn spieren zijn losgemaakt, en ik kan. U zelf erop letten, dat mijn houding veranderd.

Diny
2021-12-27
8

Ik heb het als zeer goed ervaren en er veel baat bij gehad

Enrico
2021-12-27
7

Er werd voldoende tijd en aandacht besteed in het intakegesprek De medewerkers waren vriendelijk en zorgzaam De behandeling heeft succes gehad

Erna Buist
2021-12-22
9

Wij zijn erg onder de indruk hoe Simone onze dochter heeft behandeld. Eindelijk slaapt zij en wij weer! Wij zijn blij dat we snel terecht konden voor behandeling. Zeker een aanrader!

ouder(s)/verzorger(s) van Fenne
2021-12-21
10

Wij zijn erg tevreden over de fijne communicatie en behandelingen die Miranda heeft uitgevoerd. Je merkt direct dat de klantenservice hoog in jullie vaandel staat! Ik zou iedereen aanraden om naar...

ouder(s)/verzorger(s) van Senn
2021-12-20
8

In korte tijd tot de kern komen, met oog voor mijn totale mens-zijn en de behandeling was afgestemd op mijn vraag/ klacht

Adriana Louws
2021-12-10
10

Heel ander kind meteen al na de 1e behandeling. Niet meer onrustig en helemaal zen!

ouder(s)/verzorger(s) van Lyam
2021-12-09
10

Ik werd zeer snel geholpen met mijn probleem, en er werd direct de juiste diagnose gesteld van wat er aan de hand was nl. een beklemde zenuw in mijn bilspieren. De behandeling was erg accuraat en...

Jack
2021-12-07
10

Mijn dochter slaapt al 1.5 jaar niet door, na 1 consult merkte we al heel veel verschil. Na 2 consulten sliep ze door. We hebben daarna nog een consult gepland na wat langere tijd en dit was ook...

ouder(s)/verzorger(s) van Nine
2021-12-07
10

Het gaat een stuk beter met onze kinderen sinds ze bij Jop zijn geweest. Er wordt weer geslapen. Wat een opluchting!

Janneke van der Linden
2021-12-03
10

Zeer goede behandeling en er wordt erg goed geluisterd naar de klacht

mevrouw
2021-12-03
10

Ze nemen alle tijd voor je. Geduld en rust voor de baby. Fijne manier van aanpak en werken.

A Huijben
2021-11-23
8

Goede behandeling en informatie

Gonny
2021-11-12
8

Een prettige benadering van het probleem; heeft echter nog niet tot een echte oplossing geleid.

mevrouw
2021-11-10
10

Fijn tram, goede hulp en veel uitleg en ervaring. Geen probleem als andere kind mee kwam.

ouder(s)/verzorger(s) van Nove
2021-11-09
9

Prettige ontvangst, duidelijke communicatie en goede behandeling die mij echt geholpen heeft.

Anne-Marie
2021-11-09
10

We kwamen met onze dochter van een paar weken oud. Ze was vaak ontroostbaar hysterisch. We hebben 5 behandelingen gehad en na iedere keer het ze wat relaxter er minder gespannn in haar lijfje. Hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Felien
2021-10-16
10

Miranda neemt de tijd voor je en luistert goed naar het verhaal. Ze stelde mijn zoontje volledig op zijn gemak.

ouder(s)/verzorger(s) van Sven
2021-10-14
8

Begeleiding was goed, na 2 behandelingen gingen de achillespees klachten beter. Ook had ik last van mijn duim. Ook daaraan behandeld, pijn werd eerder meer dan minder. Na de vakantie ben ik nog 1x...

Els
2021-10-12