Wat is immuniteit?
Immuniteit is de weerstand van het lichaam tegen vreemde stoffen en ziekteverwekkers. Dit houdt in dat er een afweersysteem in je lichaam zit dat geactiveerd wordt als er een lichaamsvreemde stof je lijf binnendringt. Het doel van het immuunsysteem is om de indringer zo snel mogelijk onschadelijk te maken. Bij een verzwakt immuunsysteem werkt dit afweersysteem minder efficiënt, waardoor je symptomen kan krijgen als vermoeidheid, terugkerende ontstekingen of een moeizaam herstel.
Hoe werkt je immuunsysteem?
De verdedigers van het immuunsysteem bestaan uit witte bloedcellen die in je bloed circuleren op zoek naar indringers. Wanneer ze een indringer tegenkomen, vernietigen ze deze en onthouden hoe de indringer eruitzag. Als de indringer nog een keer probeert binnen te dringen, kan je lijf hier sneller en adequater op reageren.
Er zijn witte bloedcellen die een algemene afweer hebben, maar er zijn ook witte bloedcellen die zich richten op een specifieke indringer. Deze witte bloedcellen noemen we de B- en T- lymfocyten. Deze cellen kunnen de indringer aan de cel binden en op deze manier onschadelijk maken. Ze worden beiden ontwikkeld in het beenmerg, waarbij de T-lymfocyten zich verder ontwikkelen in de thymus (zwezerik) en de B-lymfocyten in het beenmerg.
Het slijmvlies in je lichaam is van groot belang voor het immuunsysteem. Dit slijmvlies is te vinden in de luchtwegen, maar ook in het spijsverteringssysteem dat begint bij de mond en eindigt bij de darmen. In de mond zorgt speeksel ervoor dat bacteriën onschadelijk worden gemaakt. Overleven bacteriën in de mond, dan komen ze in aanraking met het slijmvlies van de keelholte. Dit vangt de bacteriën op en maakt ze onschadelijk voor ze het lichaam in gaan. Komen er toch bacteriën in de maag terecht, dan zorgt het maagzuur ervoor dat die het niet overleven. En overleven ze het wél, dan is er tenslotte in de darmen nóg een systeem in het slijmvlies dat de bacteriën te lijf gaat.
In het slijmvlies van de darmwand zitten allemaal kleine deurtjes die de darmen zelf kunnen openen als ze een vreemde stof of bacterie tegenkomen. De bacterie komt in de bloedbaan terecht waar hij door de witte bloedcellen wordt vernietigd. Wanneer de darm minder gezond is, wordt de kwaliteit van het slijmvlies van de darmwand slechter en blijven de deurtjes in het slijmvlies op een kiertje staan. Op deze manier kunnen er stukjes voedsel in de bloedbaan terechtkomen of juist een grote hoeveelheid bacteriën. Het immuunsysteem krijgt het dan erg druk om te detecteren wat er wel en niet in het bloed hoort. Dit kost je lijf veel energie, met vermoeidheid als gevolg.
Wat een osteopaat voor je kan betekenen bij een verzwakt immuunsysteem
Voor een goede immuniteit is het dus belangrijk dat er voldoende witte bloedcellen in je lichaam zitten. Maar ook is het van belang dat alle organen op een juiste manier functioneren, zodat je lichaam de indringers te lijf kan gaan. Een osteopaat kan het immuunsysteem ondersteunen door de beweeglijkheid, aansturing en doorbloeding van de desbetreffende organen te optimaliseren. Dit doen we door middel van manuele technieken tijdens een of meerdere behandelingen.
Heb je een verzwakt immuunsysteem en wil je dit versterken?
Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden van osteopathie bij een verzwakt immuunsysteem.