Wat gebeurt er in je lichaam bij carpaal tunnelsyndroom?

Een overbelasting of zwangerschap kan zwelling geven van of rond de pezen die door de carpale tunnel lopen. Hierdoor neemt de druk op de zenuw toe en ontstaan de typische klachten van het carpaal tunnelsyndroom. Een verminderde beweeglijkheid van de polsbotjes en/of het bindweefsel ter hoogte van de pols kan hetzelfde effect hebben.

De carpale tunnel is de doorgang naar de hand waarin een aantal pezen en de middenhandszenuw (de Nervus Medianus) lopen. Deze carpale tunnel wordt enerzijds gevormd door de polsbotjes die een soort gootje vormen en anderzijds door een bindweefselbandje dat dwars over dat gootje gespannen is. Er wordt gesproken van carpaal tunnelsyndroom wanneer de N. Medianus ingeklemd raakt in deze doorgang.

Een inklemming van de N. Medianus kan komen doordat er ter hoogte van de pols een zwelling ontstaat die op die structuren drukt. Maar vaak komt het doordat het bindweefsel dat de carpale tunnel afsluit verkort is geraakt of zijn beweeglijkheid wat verloren heeft. Veelvuldige en herhaaldelijke belasting van de pols, een oud trauma zoals een breuk of kneuzing, maar ook een meer op afstand gelegen probleem in het lichaam, kan aan de basis liggen van die spanning op het bindweefsel.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij carpaal tunnelsyndroom

Als behandeling voor een carpaal tunnelsyndroom wordt meestal gedacht aan een medische ingreep, zoals bijvoorbeeld een operatie, maar dat is niet terecht. Met osteopatische behandelingen kan een operatie juist vaak vermeden worden. 

De osteopaat gaat altijd op zoek naar de oorzaak van jouw klacht. Je wordt hierbij helemaal onderzocht, omdat de oorzaak van een carpaal tunnelsyndroom in verschillende zones van je lichaam kan ontstaan. Als het om een lokaal probleem gaat door bijvoorbeeld overbelasting, zullen voornamelijk de polsbotjes, de pezen, de spieren en het bindweefsel ter hoogte van de pols behandeld worden. Zo wordt de normale beweeglijkheid en de doorbloeding van de weefsels hersteld.

Vaak is er echter ook een achterliggende oorzaak waardoor de klachten zijn ontstaan. De bovenrug, de nek en het ribbenrooster zijn belangrijke zones met veel invloed op de pols. Vanuit deze zones gaat namelijk de bloedtoevoer en de bezenuwing naar de pols.  Daarnaast is ook de spier- en bindweefselketen die via de borst- en armspieren naar de pols loopt van grote invloed. Als dit het geval is zullen we onze behandeling dus juist op deze zones richten en veel minder op de pols zelf. Er zullen dan mobilisaties in deze gebieden plaatsvinden zodat de aan- en afvoer van bloed verbetert en er herstel van de zenuw optreedt.

Meer weten of een afspraak?

Ben je benieuwd naar onze behandeling van een carpaal tunnelsyndroom? Neem dan contact met ons op of maak direct een afspraak. Wij helpen je graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Carpaal tunnelsyndroom rekoefeningen

Lees meer

Herken klachten van overbelasting en overtraining

Lees meer

Houdingsoefening die je tijdens de zwangerschap kunt toepassen

Lees meer

Verbeter je doorbloeding

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Geweest met een baby van 2 weken ivm problemen met de borstvoeding aan een kant. Fijn geholpen en inmiddels lukt de borstvoeding gelukkig!

ouder(s)/verzorger(s) van Jolijn
2024-05-23
10

Onze baby had veel last van krampjes, reflux en een navelbreukje. De osteopaat luisterde goed naar ons verhaal en heeft onze dochter heel goed behandeld. Ook dacht ze verder dan alleen behandelen, ze...

ouder(s)/verzorger(s) van Amy
2024-05-14
10

Zeer prettig geholpen door Wouter!!

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2024-04-28
10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29