Wat gebeurt er in je lichaam bij carpaal tunnelsyndroom?

Een overbelasting of zwangerschap kan zwelling geven van of rond de pezen die door de carpale tunnel lopen. Hierdoor neemt de druk op de zenuw toe en ontstaan de typische klachten van het carpaal tunnelsyndroom. Een verminderde beweeglijkheid van de polsbotjes en/of het bindweefsel ter hoogte van de pols kan hetzelfde effect hebben.

De carpale tunnel is de doorgang naar de hand waarin een aantal pezen en de middenhandszenuw (de Nervus Medianus) lopen. Deze carpale tunnel wordt enerzijds gevormd door de polsbotjes die een soort gootje vormen en anderzijds door een bindweefselbandje dat dwars over dat gootje gespannen is. Er wordt gesproken van carpaal tunnelsyndroom wanneer de N. Medianus ingeklemd raakt in deze doorgang.

Een inklemming van de N. Medianus kan komen doordat er ter hoogte van de pols een zwelling ontstaat die op die structuren drukt. Maar vaak komt het doordat het bindweefsel dat de carpale tunnel afsluit verkort is geraakt of zijn beweeglijkheid wat verloren heeft. Veelvuldige en herhaaldelijke belasting van de pols, een oud trauma zoals een breuk of kneuzing, maar ook een meer op afstand gelegen probleem in het lichaam, kan aan de basis liggen van die spanning op het bindweefsel.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij carpaal tunnelsyndroom

Als behandeling voor een carpaal tunnelsyndroom wordt meestal gedacht aan een medische ingreep, zoals bijvoorbeeld een operatie, maar dat is niet terecht. Met osteopatische behandelingen kan een operatie juist vaak vermeden worden. 

De osteopaat gaat altijd op zoek naar de oorzaak van jouw klacht. Je wordt hierbij helemaal onderzocht, omdat de oorzaak van een carpaal tunnelsyndroom in verschillende zones van je lichaam kan ontstaan. Als het om een lokaal probleem gaat door bijvoorbeeld overbelasting, zullen voornamelijk de polsbotjes, de pezen, de spieren en het bindweefsel ter hoogte van de pols behandeld worden. Zo wordt de normale beweeglijkheid en de doorbloeding van de weefsels hersteld.

Vaak is er echter ook een achterliggende oorzaak waardoor de klachten zijn ontstaan. De bovenrug, de nek en het ribbenrooster zijn belangrijke zones met veel invloed op de pols. Vanuit deze zones gaat namelijk de bloedtoevoer en de bezenuwing naar de pols.  Daarnaast is ook de spier- en bindweefselketen die via de borst- en armspieren naar de pols loopt van grote invloed. Als dit het geval is zullen we onze behandeling dus juist op deze zones richten en veel minder op de pols zelf. Er zullen dan mobilisaties in deze gebieden plaatsvinden zodat de aan- en afvoer van bloed verbetert en er herstel van de zenuw optreedt.

Meer weten of een afspraak?

Ben je benieuwd naar onze behandeling van een carpaal tunnelsyndroom? Neem dan contact met ons op of maak direct een afspraak. Wij helpen je graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Carpaal tunnelsyndroom rekoefeningen

Lees meer

Herken klachten van overbelasting en overtraining

Lees meer

Houdingsoefening die je tijdens de zwangerschap kunt toepassen

Lees meer

Verbeter je doorbloeding

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06
9

Konden heel snel terecht, super kundig

Joep
2023-07-03
10

Ontzettend blij dat we (weer) geweest zijn. Er wordt zo goed geluisterd naar dochter en naar mij en we merkte super snel resultaat!

ouders/verzorgers van Tess
2023-06-18
10

Miranda luistert écht naar je en weet wat ze doet. Op een fijne manier en met humor weet ze precies de juiste dingen te zeggen en slaat de spijker op z'n kop.

Daphne
2023-06-14
10

Ik werd goed geholpen. Ik ben van mijn klachten/pijn af. Mijn dochtertje van 6maanden oud heeft ook toen goede behandeling gehad. Uitstekend!

S.K.
2023-06-05
9

Goed geluisterd, goede adviezen.

ouder(s)/verzorger(s) van Ruben
2023-06-02
9

Prima duidelijke voorspelling.

Tessa
2023-05-27
9

Mijn baby had krampen en reflux, na drie behandelingen was hij veel beter

ouder(s)/verzorger(s) van Levy
2023-05-26
10

Effective treatment for my neck and back pain, and got to the root-cause for the years of issues (since teenage years). Previous physiotherapists only treated the pain "now", no treatment or answers...

David
2023-05-24
8

Goed

A.
2023-05-23
8

Hele fijne behandeling maar voor mij niet het gewenste resultaat behaald helaas.

Mevrouw Wouters
2023-05-08
9

Duidelijke uitleg gehad . Voelde dat ze begreep wat ik bedoelde , nam me serieus .

Mevrouw v Tuijn
2023-05-04