Wat gebeurt er in je lichaam bij heupklachten?
De heup zit letterlijk tussen de lage rug/bekken en de knie, enkel en voet. Door een verandering in een van die gewrichten waarbij de stand of de mobiliteit verandert, heeft dat direct invloed op de stand van de heup en daarmee op de stabiliteit, belastbaarheid en mobiliteit van de heup.
Om het weefsel in en rondom de heup sterk te houden, moet het worden voorzien van bouwstoffen en brandstoffen en moeten de afvalstoffen worden afgevoerd. Hiervoor is bloed nodig. De achterkant van de heup wordt van bloed voorzien vanuit de buikholte, via het bekken en de bil. De voorzijde van de heup wordt van bloed voorzien via de buik en de lies. De heupkop heeft een bloedvat dat door het gewricht van de heupkom naar de heupkop loopt.
Dan is er nog het kraakbeen wat voornamelijk wordt gevoed door het gewrichtssmeer dat door het kapsel wordt aangemaakt. Bij belasting gaat er gewrichtssmeer uit het kraakbeen, bij ontlasten van het kraakbeen komt er gewrichtssmeer in het kraakbeen. Daarom is bewegen voor gewrichten zo gezond.
Er gebeurt nog meer bij heupklachten
Voor de coördinatie van de heup moeten de spieren goed worden aangestuurd. De signalen voor de spieren (om aan te spannen of juist te ontspannen) komen vanuit de hersenen en gaan via zenuwen door het ruggenmerg naar de heup.
Als de stand, de doorbloeding of de coördinatie van de heup verandert ontstaan er heupklachten. Dit uit zich allereerst in een bewegingsbeperking. Het naar binnen draaien en het maximaal strekken van de heup verslechtert vaak als eerste. Pijn in de heup zelf projecteert zich vaak in de lies. Maar ook kan er een overbelasting van slijmbeurzen rondom de heup ontstaan waardoor pijnklachten kunnen ontstaan. Door een verandering in de heup kan ook weer overbelasting in het bekken, de knie of lage rug ontstaan.
Wat osteopathie voor je kan betekenen bij heupklachten
Als je bij ons komt zullen wij u uitgebreid onderzoeken, zodat we de oorzaak van de heupklachten kunnen opsporen. De behandeling van de heup bestaat altijd uit een aantal onderdelen. Wij kunnen de stand van de heup verbeteren en de mobiliteit van de rol/glijbewegingen in het gewricht. Maar osteopathie gaat verder. We corrigeren de mobiliteit van de rug, het bekken, de knie, enkel en de voet. Met mobilisaties beïnvloeden we de doorbloeding van de buikorganen en de spieren. De bezenuwing beïnvloeden we door mobilisaties van de lage rug en het bekken.