Wat is sinusitis?

Sinusitis is een ontsteking aan de sinussen – de bijholtes – van ons hoofd. We hebben verschillende sinussen:

 • Voorhoofdsinussen (frontale sinussen);
 • Kaaksinussen (maxillaire sinussen);
 • Neussinussen (ethmoïdale sinussen);
 • Sinussen ter hoogte van je slapen (sfenoïdale sinussen).

In de neusholte en bijholtes wordt de lucht bevochtigd terwijl deze naar de longen gaat. Door de dunne slijmlaag die aanwezig is in deze holtes worden ook ziekmakende bacteriën (microben) tegengehouden. Door te slikken draineren we onze sinussen en verwijderen we het slijm en deze microben richting de maag, waar ze gedood worden door het maagzuur. Hierdoor kan er niet zomaar een ontsteking ontstaan.

Wat gebeurt er in je lichaam bij sinusitis?

Meestal begint sinusitis met een normale verkoudheid, waardoor het slijmvlies opzwelt. Hierdoor produceer je meer snot en zo wordt de doorgang van de bijholtes naar de neus- en mondholte verkleind. De alom bekende verstopte neus! Ook het snot dat dikker wordt, zorgt voor een mogelijke obstructie, waardoor de microben niet meer verwijderd worden en er pijn en een ontsteking kan ontstaan.

Komen er extra klachten bij je gewone verkoudheid? Dan heet het een sinusitis of bijholteontsteking. Deze klachten zijn:

 • Je voelt druk of pijn in de bovenkaak, het gezicht of het voorhoofd;
 • Je reuk wordt minder;
 • De wortels van de bovenste tanden en kiezen kunnen gevoelig zijn;
 • De pijn kan ontstaan of verergerd worden bij kauwen of bukken;
 • Het kan zijn dat je koorts krijgt, maar dat hoeft niet!
   

Er zijn 2 soorten sinusitis namelijk de acute sinusitis (kortdurend) en een chronische sinusitis (langdurend). In het geval van een acute sinusitis wordt de ontsteking veroorzaakt door een virus of bacterie. Bij een chronische sinusitis zijn er vaak andere oorzaken, zoals allergieën, slechte drainage van de bijholtes naar de mond- en keelholte of anatomische veranderingen.

Enkele symptomen die veel voorkomen bij sinusitis zijn:

 • Druk in de bijholtes
 • Hoofdpijn
 • Aangezichtspijn of druk
 • Verstopte neus
 • Hoesten, keelpijn, oorpijn
 • Loopneus

Wat kan een osteopaat voor je betekenen bij sinusitis klachten?

De ontsteking van je sinussen moet je lichaam zelf oplossen, maar wij kunnen wel de pijn verminderen en het herstel versnellen. Door jouw immuunsysteem te boosten, kunnen we ervoor zorgen dat de ontsteking bij een acute sinusitis sneller wordt aangepakt. Ook gebruiken we lokale technieken om de sinussen te draineren, waardoor de pijn en verstopping verdwijnt.

Met een manuele behandeling stimuleren we de doorbloeding naar het aangedane gebied, zodat de ontsteking beter afgevoerd kan worden. Verder kunnen we helpen bij de nevenklachten die ontstaan zijn door de Sinusitis, zoals hoofdpijn, aangezichtspijn en een gevoel van druk in de schedel.  

Zeker bij chronische sinusitis kijken we naar de totale slijmvliezen in ons lichaam. Deze vormen één geheel van onze mond- en neusholte naar de maag en darmen. Op het moment dat de slijmvliezen in de darmen niet optimaal functioneren, zijn de slijmvliezen in de neus vaak ook aangedaan. Om dit te behandelen, kijken we zowel naar het hoofd, de nek, de thorax, als ook de buik. We stimuleren ook hier de doorbloeding om de klachten te verminderen en/of op te lossen.

Heb je last van sinusitis en ben je benieuwd of osteopathie kan helpen?

Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips voor het verminderen van bijholteontsteking (sinusitis)

Lees meer

Tips voor sterker immuunsysteem

Lees meer

Herstel na corona

Lees meer

Verbeter je doorbloeding

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Helemaal prima geholpen. Kon gelukkig snel geholpen worden en dat had ook direct resultaat.

Alexander
2024-06-04
10

Vriendelijke en deskundige therapeuten. Het werd steeds beter (nekklachten) en ik geraakte er na 5 a 6 behandelingen van verlost.

Mevrouw Hilde
2024-05-27
10

Geweest met een baby van 2 weken ivm problemen met de borstvoeding aan een kant. Fijn geholpen en inmiddels lukt de borstvoeding gelukkig!

ouder(s)/verzorger(s) van Jolijn
2024-05-23
10

Onze baby had veel last van krampjes, reflux en een navelbreukje. De osteopaat luisterde goed naar ons verhaal en heeft onze dochter heel goed behandeld. Ook dacht ze verder dan alleen behandelen, ze...

ouder(s)/verzorger(s) van Amy
2024-05-14
10

Zeer prettig geholpen door Wouter!!

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2024-04-28
10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15