Wat is sinusitis?

Sinusitis is een ontsteking aan de sinussen – de bijholtes – van ons hoofd. We hebben verschillende sinussen:

 • Voorhoofdsinussen (frontale sinussen);
 • Kaaksinussen (maxillaire sinussen);
 • Neussinussen (ethmoïdale sinussen);
 • Sinussen ter hoogte van je slapen (sfenoïdale sinussen).

In de neusholte en bijholtes wordt de lucht bevochtigd terwijl deze naar de longen gaat. Door de dunne slijmlaag die aanwezig is in deze holtes worden ook ziekmakende bacteriën (microben) tegengehouden. Door te slikken draineren we onze sinussen en verwijderen we het slijm en deze microben richting de maag, waar ze gedood worden door het maagzuur. Hierdoor kan er niet zomaar een ontsteking ontstaan.

Wat gebeurt er in je lichaam bij sinusitis?

Meestal begint sinusitis met een normale verkoudheid, waardoor het slijmvlies opzwelt. Hierdoor produceer je meer snot en zo wordt de doorgang van de bijholtes naar de neus- en mondholte verkleind. De alom bekende verstopte neus! Ook het snot dat dikker wordt, zorgt voor een mogelijke obstructie, waardoor de microben niet meer verwijderd worden en er pijn en een ontsteking kan ontstaan.

Komen er extra klachten bij je gewone verkoudheid? Dan heet het een sinusitis of bijholteontsteking. Deze klachten zijn:

 • Je voelt druk of pijn in de bovenkaak, het gezicht of het voorhoofd;
 • Je reuk wordt minder;
 • De wortels van de bovenste tanden en kiezen kunnen gevoelig zijn;
 • De pijn kan ontstaan of verergerd worden bij kauwen of bukken;
 • Het kan zijn dat je koorts krijgt, maar dat hoeft niet!
   

Er zijn 2 soorten sinusitis namelijk de acute sinusitis (kortdurend) en een chronische sinusitis (langdurend). In het geval van een acute sinusitis wordt de ontsteking veroorzaakt door een virus of bacterie. Bij een chronische sinusitis zijn er vaak andere oorzaken, zoals allergieën, slechte drainage van de bijholtes naar de mond- en keelholte of anatomische veranderingen.

Enkele symptomen die veel voorkomen bij sinusitis zijn:

 • Druk in de bijholtes
 • Hoofdpijn
 • Aangezichtspijn of druk
 • Verstopte neus
 • Hoesten, keelpijn, oorpijn
 • Loopneus

Wat kan een osteopaat voor je betekenen bij sinusitis klachten?

De ontsteking van je sinussen moet je lichaam zelf oplossen, maar wij kunnen wel de pijn verminderen en het herstel versnellen. Door jouw immuunsysteem te boosten, kunnen we ervoor zorgen dat de ontsteking bij een acute sinusitis sneller wordt aangepakt. Ook gebruiken we lokale technieken om de sinussen te draineren, waardoor de pijn en verstopping verdwijnt.

Met een manuele behandeling stimuleren we de doorbloeding naar het aangedane gebied, zodat de ontsteking beter afgevoerd kan worden. Verder kunnen we helpen bij de nevenklachten die ontstaan zijn door de Sinusitis, zoals hoofdpijn, aangezichtspijn en een gevoel van druk in de schedel.  

Zeker bij chronische sinusitis kijken we naar de totale slijmvliezen in ons lichaam. Deze vormen één geheel van onze mond- en neusholte naar de maag en darmen. Op het moment dat de slijmvliezen in de darmen niet optimaal functioneren, zijn de slijmvliezen in de neus vaak ook aangedaan. Om dit te behandelen, kijken we zowel naar het hoofd, de nek, de thorax, als ook de buik. We stimuleren ook hier de doorbloeding om de klachten te verminderen en/of op te lossen.

Heb je last van sinusitis en ben je benieuwd of osteopathie kan helpen?

Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips voor het verminderen van bijholteontsteking (sinusitis)

Lees meer

Tips voor sterker immuunsysteem

Lees meer

Herstel na corona

Lees meer

Verbeter je doorbloeding

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06
9

Konden heel snel terecht, super kundig

Joep
2023-07-03
10

Ontzettend blij dat we (weer) geweest zijn. Er wordt zo goed geluisterd naar dochter en naar mij en we merkte super snel resultaat!

ouders/verzorgers van Tess
2023-06-18
10

Miranda luistert écht naar je en weet wat ze doet. Op een fijne manier en met humor weet ze precies de juiste dingen te zeggen en slaat de spijker op z'n kop.

Daphne
2023-06-14
10

Ik werd goed geholpen. Ik ben van mijn klachten/pijn af. Mijn dochtertje van 6maanden oud heeft ook toen goede behandeling gehad. Uitstekend!

S.K.
2023-06-05
9

Goed geluisterd, goede adviezen.

ouder(s)/verzorger(s) van Ruben
2023-06-02
9

Prima duidelijke voorspelling.

Tessa
2023-05-27