Wat gebeurt er in je lichaam bij stuitligging?
Een baby zal tijdens de zwangerschap altijd de meest optimale positie kiezen. Dit is altijd met het hoofdje naar beneden. Bij een stuitligging is dit niet het geval, dan ligt je baby met de stuit (billen) naar beneden. Voor een prettige bevalling is het van belang dat je kindje draait.
Een kindje in een stuitligging doet dit bijna altijd omdat dit de prettigste houding is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er spanning in het bekken is. Het is voor het kindje dan niet prettig om daar met het hoofdje te liggen. Het bekken van de moeder zal zich dan niet aan het hoofdje aan kunnen passen, iets wat normaal wel het geval is.
Spanning op het middenrif of spanning rond de lever maakt ook dat het kindje daar weerstand ondervindt en van positie zal veranderen. Dit door bijvoorbeeld vroeg in te dalen of extreem naar een zijde te gaan liggen. Het kindje zal hierdoor minder bewegen en de belasting op het bekken zal asymmetrisch zijn.
Wat osteopathie voor je kan betekenen bij stuitligging
Door de moeder te behandelen en de spanning in het bekken weg te nemen, wordt de situatie voor het kindje geoptimaliseerd en zal het kindje draaien als het kan. Als de navelstreng echter te kort is of om het halsje zit zal het kindje niet draaien.