Wat gebeurt er in je lichaam bij slijmbeursonsteking of peesontsteking?
Schouderklachten kunnen heel divers zijn. Je kunt op verschillende plekken pijn voelen zoals in de bovenarm, schouder- en nekregio of tussen de schouderbladen. Ook kunnen er tintelingen of een bewegingsbeperking aanwezig zijn. De oorzaak hoeft niet persé in de schouder gelegen te zijn en vraagt dus om uitgebreid onderzoek.
Bij actief bewegen van de armen gebruiken we het schoudergewricht, sleutelbeen, schouderblad en de ribben en ook de schedel, nek, borstwervelkolom en de lage rug. Kleine bewegingsbeperkingen in één van deze gewrichten kunnen al voor een verstoring in het bewegingsverloop zorgen, waardoor klachten kunnen ontstaan. Bij schouderklachten kan er sprake zijn van:
- Een inklemming van spieren, pezen, slijmbeurs, bloedvaten of zenuwen
- Een overbelasting door herhaalde beweging waardoor een ontsteking ontstaat van een spier, pees of een slijmbeurs
- Een verminderde belastbaarheid van de schouder doordat bijvoorbeeld een gewrichtje van de schoudergordel minder goed beweegt en de rest dit moet compenseren
- Frozen shoulder; een ontsteking van het schoudergewricht waarbij het gewrichtskapsel, de spieren en het bindweefsel betrokken zijn
Een inklemming of ontsteking wordt dikwijls veroorzaakt door een verkeerde positie van de schouder waardoor de pezen en slijmbeurs verkeerd belast worden. Heel vaak zie je dat de schouder meer naar voren staat. Er is dan sprake van een positie/stand waarin de schouder kwetsbaarder is. Als er dan ook een bewegingsbeperking is in de nek wordt de slijmbeurs (maar ook een pees die daar loopt) sneller ingeklemd bij het omhoog bewegen van de arm.
Toenemende pijn in- of rondom het gewricht is een symptoom dat vaak voorkomt bij een slijmbeurs en/of peesontsteking in de schouder. Hierdoor wordt het gewricht minder beweeglijk en flexibel en is vaak wat gezwollen. De pijn wordt bij belasting erger. Leunen op de arm kan pijnlijk zijn en de huid kan rood zijn. Sommige bewegingen zorgen voor een plotselinge pijnscheut.
Wat osteopathie voor je kan betekenen bij een slijmbeursontsteking of peesontsteking
De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de schouderklachten in de schouder, nek, borstwervelkolom, lage rug, ribben, longen, het diafragma en de subdiafragmale organen (o.a. de maag, milt en lever) en kijkt ook naar de doorbloeding.
Door de bewegingsanalyse van de osteopaat worden de bewegingsbeperkingen vastgesteld en behandeld zodat de slijmbeurs en/of pees niet langer overbelast wordt en kan genezen. Het beweegpatroon van de schouder zal hiervoor hersteld moeten worden. De bewegingsbeperkingen kunnen overal in het lichaam gelegen zijn. Juist door naar het totale bewegen te kijken, kunnen deze beperkingen opgespoord worden.
Als de bewegingsbeperkingen lokaal en in de betrokken regio’s opgelost zijn, zullen de schouderklachten verdwijnen, mits er geen pathologie aanwezig is. Denk aan een jas die te strak zit. Een strakke dichte jas zal in zijn geheel de beweeglijkheid van je schouder tegenhouden. Als je je jas los doet dan kun je je armen weer beter bewegen.
Het is belangrijk om bij dit soort klachten rust te nemen en indien mogelijk de beweging of sport die de blessure heeft veroorzaakt te vermijden.