Hoe ontstaan slaapproblemen?
Mogelijke oorzaken van slaapproblemen zijn:
- Stress, waarbij chronische stress de meeste impact heeft
- Een slechte slaaphygiëne: geen regelmaat, te laat gaan slapen, te weinig slaap (gemiddeld slaapt een volwassene tussen 7 en 8,5 uur)
- Te weinig daglicht
- Kijken naar tablets, smartphones, televisie voor het slapengaan: het blauwe licht zorgt voor afbraak van melatonine, het hormoon dat ons nacht-dagritme regelt
- Elektromagnetische straling van de mobiele telefoon. Ook de vliegtuigmodus houdt niet alle straling tegen
- Te zware maaltijd vlak voor het slapen gaan of cafeïne-rijke dranken na 16.00 uur
- Of een combinatie van een of meerdere factoren
Wat gebeurt er in je lichaam bij slaapproblemen?
Tijdens de slaap vindt herstel van allerlei processen plaats. Wanneer we slapen, vermindert ons bewustzijn en fysiologische processen staan op een laag pitje: spieren verslappen, de hartactiviteit vertraagt en de hersenactiviteit verandert. Hierdoor kunnen we de volgende dag weer mentaal en lichamelijk fit zijn. Andere fysiologische processen vinden juist in rust plaats. De lever is actiever voor het afscheiden van afvalstoffen en de darmen nemen juist voeding op. Tijdens de slaap gebeurt een groot deel van het ontgiften. Voor een optimale gezondheid is een goede nachtrust dus net zo belangrijk als gezonde voeding, goede hygiëne en voldoende beweging.
Slaapgebrek kan leiden tot slechtere immuniteit en verhoogt de kans op chronische ziektes en hart- en vaatziekten. De hormonale disbalans blijft niet beperkt tot de pijnappelklier, maar heeft invloed op alle klieren. Hierdoor kunnen er meerdere klachten ontstaan, zoals gewichtsschommelingen, vocht vasthouden, vruchtbaarheidsproblemen, spijsverteringsstoornissen en problemen in het zenuwstelsel. Risico’s of gevolgen van chronisch slaapgebrek zijn een trager reactievermogen, een verminderd leervermogen en emotioneel reageren.
Wat osteopathie voor je kan betekenen bij slaapproblemen
De osteopaat onderzoekt blokkades in het hele lichaam die de slaapproblemen veroorzaken en maakt deze vrij, om er voor te zorgen dat je weer goed kunt slapen. Blokkades kunnen zorgen voor ongemak bij het slapen en overprikkeling van het onbewuste zenuwstelsel, waardoor ontspannen niet mogelijk is (dit zien we vaak bij baby’s en kinderen). Ook de (spijsverterings)organen worden niet vergeten. Een goede spijsvertering zorgt immers voor een betere aanmaak en opname van hormonen.
Cranio-sacrale osteopathie is een behandelwijze die via de schedel en het heiligbeen een balans kan brengen in het vegetatieve (onbewuste) zenuwstelsel en het hormonale systeem. Beiden regelen het slaap-waakritme. Het is een zachte methode die een diepe ontspanning teweegbrengt.
Grijp dus niet meteen naar verslavende slaapmedicatie bij slaapproblemen, maar kijk eerst eens wat osteopathie voor je kan doen!
Heb je slaapproblemen en wil je daarvan af?
Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer over onze werkwijze.