Wat gebeurt er in je lichaam bij migraine?
Migraine is een aanvalsgewijze, heftig bonkende hoofdpijn, meestal aan een zijde van het hoofd. Het gaat vaak gepaard met misselijkheid of braken met overgevoeligheid voor licht, geluid of geur en wordt verergerd door inspanning.
Migraine is een overbelasting van de hersenen, met name ter hoogte van de hersenstam. Hier komt alle informatie vanuit het hele lichaam binnen. De hersenen zijn eraan gewend dat er grote hoeveelheden prikkels binnenkomen, maar soms zijn er meerdere dingen in het lichaam aan de hand en ontstaat er een opeenstapeling aan prikkels. Komt er teveel informatie binnen, dan krijg je een overload van de ene zenuwkern naar de andere en ontstaat er migraine.
Veel prikkels zijn afkomstig uit de organen die via de tiende hersenzenuw (n. vagus) naar de hersenen worden gebracht. Maar ook de buikvliezen geven, via de n. phrenicus, prikkels via het midden van de nek naar de hersenstam. Vanuit het bekken, de wervelkolom en alle andere gewrichten en spieren komen veel prikkels over de stand en spanning.
Mechanische, chemische en thermische prikkels hebben invloed op de organen, de vliezen en het bewegingsapparaat. Dus voeding, hormoonschommelingen, vermoeidheid, warmte, koude maar ook een trauma kunnen migraine prikkelen.
Wat osteopathie voor je kan betekenen bij migraine
De osteopaat onderzoekt je hele lichaam. Uit dit onderzoek kunnen gebieden naar voren komen die verminderd beweeglijk zijn. Deze gebieden sturen dan veel en storende informatie naar de, al overprikkelde, hersenen. Dit zijn dan de gebieden waar osteopaten gaan mobiliseren met directe of indirecte technieken, passend bij het “letsel” en de persoon.
Door bijvoorbeeld de lever te mobiliseren hebben we invloed op de drainage van de lever en van de gehele darm, maar ook op het buikvlies dat rond de lever zit. Zo hebben we dus invloed op het buikvlies, het ontgiften van de lever, het bloed algemeen en op het functioneren van het middenrif. Hierdoor beïnvloeden we de prikkels die direct naar de hersenstam gaan en de prikkels die via de nek naar de hersenstam gaan.
Met osteopathie herstellen we de balans in het lijf en het zenuwstelsel, waardoor de aanvallen afnemen in intensiteit en frequentie.