Tijdens een migraineaanval

Tijdens een migraineaanval is het belangrijk om rust te nemen. Neem daarom al bij de eerste tekenen van migraine een pauze en stop waar mogelijk met wat je aan het doen bent. Zoek indien mogelijk een stille, donkere ruimte op. Doe de lichten uit, want licht en geluid kunnen de migrainepijn verergeren. Slaap als dat lukt.

Om migraineaanvallen te voorkomen

Om migraineaanvallen te voorkomen of de intensiteit te verminderen, is het van belang om goed op je leefstijl te letten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Voldoende water drinken
 • Gezond eten
 • Voldoende slapen
 • Voldoende beweging en ontspanning
 • Vermijd koffie, tabak en alcohol
 • Vermijd omgevingen met felle licht(flits)en en harde geluiden

Oefeningen

Mobiliteitsverlies of een verhoogde spanning in de nek kunnen bijdragen aan het ontstaan van een migraineaanval en hoofdpijnklachten in het algemeen. Spanning in de spieren van de nek (met name die rond de bovenste wervels) kan leiden tot pijn die uitstraalt naar het hoofd en kan door de uitgebreide zenuwverbindingen die deze spieren hebben de zenuwsignalen naar de hersenen beïnvloeden, dit kan bijdragen aan de overbelasting van de hersenen en dus een migraineaanval uitlokken. Ook kan een verhoogde spanning zorgen voor een verandering in de doorbloeding naar de hersenen, waardoor afvalstoffen minder goed afgevoerd kunnen worden.

De volgende oefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van de mobiliteit van de nek. Houd de rek ongeveer 15 seconden vast en beweeg dan weer rustig terug, doe de oefeningen zowel links als rechts.

 • Draai je hoofd rustig zo ver mogelijk naar links en rechts.
 • Laat je oor naar je schouder zakken terwijl je recht vooruit blijft kijken, let er hierbij op dat je schouders laag blijven.
 • Beweeg je oor naar het plafond terwijl je recht vooruit blijft kijken, in tegenstelling tot de tweede oefening blijft hierbij je gezicht op dezelfde plek. Deze oefening kun je in het begin het beste voor een spiegel oefenen. Als extra hulp kun je een vinger op je neus zetten, dit is de as waaromheen je de beweging maakt: je neus blijft dus op dezelfde plek.
 • Laat je kin rustig naar je borst zakken terwijl je rug recht blijft om de achterkant van de nek te rekken.
 • Trek je kin zover mogelijk naar achter terwijl je recht vooruit blijft kijken (je maakt op deze manier een onderkin) om de spieren net onder de schedel te rekken, vervolgens beweeg je je kin zover mogelijk naar voren.

Logboek

Houdt bij wanneer je een migraineaanval krijgt en schrijf de kenmerken daarvan op. Zoals de duur, symptomen of je medicatie hebt gebruikt en of je daar baat bij hebt gehad en de verergerende of uitlokkende factoren. Door dit bij te houden, kunnen jij of je behandelaar een beter inzicht krijgen in jouw migraineaanvallen en wordt het makkelijker om de uitlokkende factoren te vermijden en een doeltreffende behandeling te vinden.

Relevante indicaties

Indicaties

Lees meer

Hoofdpijn

Lees meer

Migraine

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06