Tijdens een migraineaanval
Tijdens een migraineaanval is het belangrijk om rust te nemen. Neem daarom al bij de eerste tekenen van migraine een pauze en stop waar mogelijk met wat je aan het doen bent. Zoek indien mogelijk een stille, donkere ruimte op. Doe de lichten uit, want licht en geluid kunnen de migrainepijn verergeren. Slaap als dat lukt.
Om migraineaanvallen te voorkomen
Om migraineaanvallen te voorkomen of de intensiteit te verminderen, is het van belang om goed op je leefstijl te letten. Denk bijvoorbeeld aan:
- Voldoende water drinken
- Gezond eten
- Voldoende slapen
- Voldoende beweging en ontspanning
- Vermijd koffie, tabak en alcohol
- Vermijd omgevingen met felle licht(flits)en en harde geluiden
Oefeningen
Mobiliteitsverlies of een verhoogde spanning in de nek kunnen bijdragen aan het ontstaan van een migraineaanval en hoofdpijnklachten in het algemeen. Spanning in de spieren van de nek (met name die rond de bovenste wervels) kan leiden tot pijn die uitstraalt naar het hoofd en kan door de uitgebreide zenuwverbindingen die deze spieren hebben de zenuwsignalen naar de hersenen beïnvloeden, dit kan bijdragen aan de overbelasting van de hersenen en dus een migraineaanval uitlokken. Ook kan een verhoogde spanning zorgen voor een verandering in de doorbloeding naar de hersenen, waardoor afvalstoffen minder goed afgevoerd kunnen worden.
De volgende oefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van de mobiliteit van de nek. Houd de rek ongeveer 15 seconden vast en beweeg dan weer rustig terug, doe de oefeningen zowel links als rechts.
- Draai je hoofd rustig zo ver mogelijk naar links en rechts.
- Laat je oor naar je schouder zakken terwijl je recht vooruit blijft kijken, let er hierbij op dat je schouders laag blijven.
- Beweeg je oor naar het plafond terwijl je recht vooruit blijft kijken, in tegenstelling tot de tweede oefening blijft hierbij je gezicht op dezelfde plek. Deze oefening kun je in het begin het beste voor een spiegel oefenen. Als extra hulp kun je een vinger op je neus zetten, dit is de as waaromheen je de beweging maakt: je neus blijft dus op dezelfde plek.
- Laat je kin rustig naar je borst zakken terwijl je rug recht blijft om de achterkant van de nek te rekken.
- Trek je kin zover mogelijk naar achter terwijl je recht vooruit blijft kijken (je maakt op deze manier een onderkin) om de spieren net onder de schedel te rekken, vervolgens beweeg je je kin zover mogelijk naar voren.
Logboek
Houdt bij wanneer je een migraineaanval krijgt en schrijf de kenmerken daarvan op. Zoals de duur, symptomen of je medicatie hebt gebruikt en of je daar baat bij hebt gehad en de verergerende of uitlokkende factoren. Door dit bij te houden, kunnen jij of je behandelaar een beter inzicht krijgen in jouw migraineaanvallen en wordt het makkelijker om de uitlokkende factoren te vermijden en een doeltreffende behandeling te vinden.