Wat gebeurt er in je lichaam bij hartkloppingen?
Hartkloppingen hebben betekent dat het hart te snel klopt (tachycardie), een hartslag overslaat (extrasystole) of aan het fladderen is. Je kunt ze in de borst, keel of nek voelen. Hartkloppingen kunnen hinderlijk of beangstigend zijn. Meestal zijn ze onschuldig en gerelateerd aan angst en stress of worden ze veroorzaakt door consumptie van stimulerende middelen, zoals cafeïne, nicotine, alcohol, geneesmiddelen of oppeppende drugs. Hartkloppingen kunnen ook voorkomen tijdens de zwangerschap of bij intensieve inspanning.
In zeldzame gevallen zijn hartkloppingen een symptoom van een hartaandoening. Ga zeker naar de huisarts als de hartkloppingen gepaard gaan met kortademigheid, duizeligheid, pijn op de borst of flauwvallen.
Het hart met het hartzakje ligt in het mediastinum, een ruimte tussen de longen. Het rust op het diafragma en maakt tal van verbindingen via bindweefsel met het borstbeen, de longen, de borst- en halswervels. De hartspier heeft een eigen prikkelgeleidingssysteem dat zorgt voor een gemiddelde hartslag tussen de 60-70 slagen per minuut. Invloeden van buitenaf kunnen het hartritme echter ook beïnvloeden.
Zo maken bij stress en emotie de bijnieren adrenaline en cortisol aan. Deze hormonen zorgen voor een snellere hartslag. In rust daalt de hartslag dan weer, hiervoor zorgt de nervus vagus. Blokkades in het lichaam kunnen de functie van de nervus vagus echter verminderen, waardoor het hartritme te hoog blijft (hartkloppingen).
Wat osteopathie voor je kan betekenen bij hartkloppingen
Als osteopaat kunnen we de regio rond het hart (borstbeen, ribben, wervels en sleutelbeenderen) en het ophangsysteem van het hart behandelen. Het hart krijgt zo letterlijk meer ruimte. Ook gaat de osteopaat de kern en het verloop van de nervus vagus vrijmaken zodat deze zenuw optimaal kan functioneren. Cranio-sacrale osteopathie helpt om bij te hoge stress de balans in het lichaam te herstellen. De hartkloppingen verdwijnen dan.
Wat kun je zelf doen bij hartkloppingen?
Je kunt zelf zorgen voor meer ontspanning door sport, yoga, meditatie, tai chi, qi gong, ontspanningstechnieken (zie ook deze oefening), ademhalingstechnieken of aromatherapie (lavendel, rozemarijn) op het moment van de hartkloppingen. Uiteraard moet je ook triggers vermijden zoals stimulerende middelen (cafeïne, nicotine, drugs en bepaalde geneesmiddelen).