Wat zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa?

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn beide chronische ontstekingen van de darmwand. Deze chronische ontstekingen kennen acute fases met pijn, krampen, diarree, vermoeidheid en andere klachten. Door dit plotseling ‘opvlammen’ van de pijn worden beide aandoeningen ook wel ‘inflammatory bowel diseases (IBP) genoemd. Maar er zijn ook momenten dat de klachten minder aanwezig zijn.

De ontsteking zit door alle lagen van de darm en bevindt zich vaak bij de overgang van de dikke naar de dunne darm. Het ontstoken gebied wordt vaak gedurende de jaren langzaam groter.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa?

Enkele symptomen die veel voorkomen bij zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa zijn:

  • Diarree
  • Buikpijn
  • Koorts
  • Gewichtsverlies
  • Vermoeidheid
  • Bloedverlies bij de ontlasting

Toch zijn er wel degelijk verschil tussen beide ontstekingen:

Plek van de ontsteking

Bij de ziekte van Crohn zit de ontsteking in het hele maagdarmkanaal, met name in het laatste stukje van de dunne darm en/of de dikke darm. Bij colitis ulcerosa zit de ontsteking vaak alleen in de dikke darm en de endeldarm.

Ernst van de ontsteking
Ontstekingen bij de ziekte van Crohn kunnen tot de diepere lagen van de darmwand doordringen. Als de ontsteking in de darm overslaat naar omliggend darmweefsel of organen, kunnen er zweren en fistels (onnatuurlijke verbindingen tussen twee organen) ontstaan. Bij colitis ulcerosa beperken de ontstekingen zich doorgaans tot de slijmvlieslaag, waardoor er alleen oppervlakkige ontstekingen aan de binnenzijde van de darm ontstaan.

Uitgebreidheid van de ontsteking
De darm is bij colitis ulcerosa aaneengesloten ontstoken en de endeldarm is altijd onderdeel van de ontsteking. Bij de ziekte van Crohn kunnen gezonde delen van de darm zich afwisselen met ontstoken delen.

Wat kan osteopathie betekenen bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa?

Als osteopaat kunnen we de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa niet genezen, wel kunnen we door het verbeteren van de doorbloeding en de functie van de darm de klachten verminderen en het proces vertragen. Hierdoor kan vaak de medicatie worden verminderd of afgebouwd zonder dat er extra klachten ontstaan.

Om de doorbloeding van de darm te stimuleren kunnen we, in de rustige fases, de darm mobiliseren. Door de darm te bewegen, rekken we de bindweefselvliezen waar de darm in ligt. Door deze vliezen lopen de bloedvaten en de zenuwen van en naar de darmen. Spanning op deze vliezen zorgt voor een verminderde doorbloeding. Een mindere doorbloeding zorgt voor een verminderde afweer en voor een verminderde afvoer van afvalstoffen.

In acute fases is het niet verstandig om direct op de darmen te werken, maar dan kunnen we via de wervelkolom, de schedel en nek het zenuwstelsel beïnvloeden. Het zenuwstelsel beïnvloedt de snelheid van het werken van de darm en de mate van doorbloeding van de darmen. Door het behandelen van het middenrif en de borstkas kunnen we invloed uitoefenen op het lymfatisch systeem, wat weer belangrijk is voor de afvoer van afvalstoffen. Zo kunnen we ook tijdens de acute fase een positieve invloed uitoefenen op het ontstekingsproces.

Door de combinatie van een directe en een indirecte behandeling van de darm wordt er vaak een erg positieve verandering in de klachten ervaren.

Heb jij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa?

Neem dan contact met ons op. We kijken graag hoe we je kunnen helpen.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij ziekte van Crohn

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15