Wat zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa?

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn beide chronische ontstekingen van de darmwand. Deze chronische ontstekingen kennen acute fases met pijn, krampen, diarree, vermoeidheid en andere klachten. Door dit plotseling ‘opvlammen’ van de pijn worden beide aandoeningen ook wel ‘inflammatory bowel diseases (IBP) genoemd. Maar er zijn ook momenten dat de klachten minder aanwezig zijn.

De ontsteking zit door alle lagen van de darm en bevindt zich vaak bij de overgang van de dikke naar de dunne darm. Het ontstoken gebied wordt vaak gedurende de jaren langzaam groter.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa?

Enkele symptomen die veel voorkomen bij zowel de ziekte van Crohn als colitis ulcerosa zijn:

  • Diarree
  • Buikpijn
  • Koorts
  • Gewichtsverlies
  • Vermoeidheid
  • Bloedverlies bij de ontlasting

Toch zijn er wel degelijk verschil tussen beide ontstekingen:

Plek van de ontsteking

Bij de ziekte van Crohn zit de ontsteking in het hele maagdarmkanaal, met name in het laatste stukje van de dunne darm en/of de dikke darm. Bij colitis ulcerosa zit de ontsteking vaak alleen in de dikke darm en de endeldarm.

Ernst van de ontsteking
Ontstekingen bij de ziekte van Crohn kunnen tot de diepere lagen van de darmwand doordringen. Als de ontsteking in de darm overslaat naar omliggend darmweefsel of organen, kunnen er zweren en fistels (onnatuurlijke verbindingen tussen twee organen) ontstaan. Bij colitis ulcerosa beperken de ontstekingen zich doorgaans tot de slijmvlieslaag, waardoor er alleen oppervlakkige ontstekingen aan de binnenzijde van de darm ontstaan.

Uitgebreidheid van de ontsteking
De darm is bij colitis ulcerosa aaneengesloten ontstoken en de endeldarm is altijd onderdeel van de ontsteking. Bij de ziekte van Crohn kunnen gezonde delen van de darm zich afwisselen met ontstoken delen.

Wat kan osteopathie betekenen bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa?

Als osteopaat kunnen we de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa niet genezen, wel kunnen we door het verbeteren van de doorbloeding en de functie van de darm de klachten verminderen en het proces vertragen. Hierdoor kan vaak de medicatie worden verminderd of afgebouwd zonder dat er extra klachten ontstaan.

Om de doorbloeding van de darm te stimuleren kunnen we, in de rustige fases, de darm mobiliseren. Door de darm te bewegen, rekken we de bindweefselvliezen waar de darm in ligt. Door deze vliezen lopen de bloedvaten en de zenuwen van en naar de darmen. Spanning op deze vliezen zorgt voor een verminderde doorbloeding. Een mindere doorbloeding zorgt voor een verminderde afweer en voor een verminderde afvoer van afvalstoffen.

In acute fases is het niet verstandig om direct op de darmen te werken, maar dan kunnen we via de wervelkolom, de schedel en nek het zenuwstelsel beïnvloeden. Het zenuwstelsel beïnvloedt de snelheid van het werken van de darm en de mate van doorbloeding van de darmen. Door het behandelen van het middenrif en de borstkas kunnen we invloed uitoefenen op het lymfatisch systeem, wat weer belangrijk is voor de afvoer van afvalstoffen. Zo kunnen we ook tijdens de acute fase een positieve invloed uitoefenen op het ontstekingsproces.

Door de combinatie van een directe en een indirecte behandeling van de darm wordt er vaak een erg positieve verandering in de klachten ervaren.

Heb jij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa?

Neem dan contact met ons op. We kijken graag hoe we je kunnen helpen.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij ziekte van Crohn

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Als ik weer eens door mijn rug ben gegaan en veel pijn heb kan ik bellen en kan bijna de zelfde dag nog terecht en kan de volgende dag weer vooruit

Mevrouw Priscilla sommer
2023-03-22
10

Ik ben bij Kim geweest met mijn zoontje van 5. Hij klaagde al langere tijd over hoofdpijn en buikpijn, waar de huisarts ook weinig mee kon. Een ogentest in het ziekenhuis stond gepland, maar ik wist...

Myrna
2023-03-18
10

Super fijn geholpen veel handige tips gehad en Laura was super lief voor onze Sarah.

Renate
2023-03-17
8

Fijne therapeute..goed luisteren en behandelingen..

Lia van Osch
2023-03-16
10

Wij konden snel terecht en zijn deskundig geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Stef
2023-03-13
10

Miranda is een fijne therapeut die goed naar je klachten luistert en meedenkt. Ook als ze denkt dat er geen winst meer te behalen is is ze daar oprecht in en klopt niet meer geld uit je zak dan...

Saskia
2023-03-13
10

We zijn bij van Eijck geweest voor ons zoontje Levi. We zijn heel fijn geholpen met goede behandelingen die hem veel rust hebben gebracht en daarbij veel advies gekregen.

ouder(s)/verzorger(s) van Levi
2023-03-13
10

Goed

Mevrouw
2023-02-22
9

Al maanden had ik o.a. last van hoofdpijn klachten maar door een goede diagnose, een luisterend oor, uitleg bij de behandelingen (hij zegt dus wat hij doet en waarom) en oefeningen die ik kreeg voor...

Esther
2023-02-22
10

Na 7 prettige behandelingen met Jaylinn bij Laura is ze een super tevreden babytje geworden. Laura weet erg goed met baby's om te gaan en heeft voor veel pijnverlichting gezorgd bij Jaylinn. Ook...

Ouders Jaylinn Bergmans
2023-02-21
8

Fijn geholpen, altijd een goed gesprek. En waar ik voor kwam is gelukkig ook goed verholpen. Zou altijd wanneer mogelijk eerst kiezen voor deze manier van alternatieve gezondheidszorg.

Ingrid
2023-02-21
10

Na de eerste behandeling hadden we meteen een ander kind!! Na 8 weken zagen we onze kleine man voor het eerst lachen.. ik zal het iedereen aan raden om hier een afspraak te maken!

ouder(s)/verzorger(s) van Neyo
2023-02-20
10

Geeft hulp daar waar andere het niet meer aan durven.

Mariejolein Olislaegers
2023-02-16
10

Toen mijn dochtertje 7 weken was kwamen we bij William. Ze krees alleen maar wanneer ze wakker was. Hij kwam erachter dat haar linker schedelplaat vast zat! De volgende dag krees ze niet meer, huilde...

Mama van Joy
2023-02-16
6

De eerste kennismaking verliep goed ze konden mij geen gouden bergen beloven. De behandeling leek wel wat te doen. Maar na vier behandelingen zat er niet echt vooruitgang in. Dus ben ik er mee...

De heer André
2023-02-14
9

Wouter heeft mij zeer goed geholpen bij mijn rsi klacht en heeft mij goede inzichten en adviezen gegeven over omgaan en voorkomen van de klacht.

Danny
2023-02-11
8

Al lange tijd liep ik met klachten waar ik met fysiotherapie en oefeningen niet verder mee kwam. Hier ben ik erg goed geholpen. Ze zijn geïnteresseerd in de achtergrond en deskundig in hun werk.

Heleen
2023-02-10
10

Mijn ervaring met behandeling door een osteopaat is zeer goed! Soms zeg ik niks en voelen zij het, heel bijzonder en nuttig.

Suzanne
2023-02-09
10

Had last van lage rugpijn met uitstraling naar onderbeen en voet. Zeer goed en deskundig geholpen door Anton. Na een aantal behandelingen ben ik nagenoeg vrij van pijn en ongemak. Vooral het...

Marga
2023-02-07
8

Neemt alle tijd om te luisteren .Prettige behandeling.

Marijke Bröcker
2023-02-06
8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16