Wat gebeurt er in je lichaam bij een slechte werkhouding?
Klachten die voortkomen uit een slechte werkhouding zijn pijnklachten aan de nek, schouders, bovenrug, onderrug, elleboog, polsen, handen, benen en hoofdpijn. Dit kun je voorkomen door goed op je houding te blijven letten. Maar ook als je nog zo goed oplet kan het zijn dat er in ons lichaam oorzaken aanwezig zijn waardoor er (elke keer weer) opnieuw een verkeerde werkhouding ontstaat.
Veelal is (werk)stress (deels) een oorzaak van deze klachten. Door stress verhoogt je spierspanning, en je let vaak ook nog minder goed op de werkhouding. De meeste pijnklachten komen voort uit een verhoogde spierspanning, wat zich uit in pijnlijke spieren en/of pijnlijke gewrichten, omdat die ook beperkt worden in hun beweging. Op het moment dat je stress ervaart, spannen vaak zowel de spieren van nek en schouder als ook van bekkenbodem en bovenbeenspieren aan. Als de bekkenbodem gespannen is, ga je automatisch het bekken kantelen en vastzetten. Hierdoor kan de onderrug niet alleen minder vrij bewegen, maar ook de krachten van het lange zitten minder goed verdragen.
Problemen rondom het middenrif, zoals van de lever of de maag, kunnen ook een oorzaak zijn van houdingsproblemen. Deze beide organen hangen vast aan het middenrif. Het middenrif is een belangrijke basis voor onze houding, omdat deze zich verankert aan de voorzijde van de onderrug en tevens de onderkant van de longen vormt. Onze longen hangen vast aan de ribben en nek. Als je maag- of leverklachten hebt, ga je dit veelal compenseren door een andere – verkeerde – houding aan te nemen. Hierdoor kan er een geroteerde houding van de borstkas ontstaan. Deze rotatie zorgt ervoor dat hoe hard je ook werkt aan de 'juiste' houding er toch klachten kunnen bestaan.
Naast deze voorbeelden zijn er nog tal van andere oorzaken die in ons lichaam verstopt liggen met dezelfde uitkomst; een verkeerde houding.
Een algemene perfecte werkhouding bestaat niet. Iedereen is namelijk anders. Toch zijn er wel enkele tips die je kunt volgen om je werkhouding te optimaliseren. Lees ons blog over tips bij een verkeerde werkhouding.
Hoe osteopathie kan helpen bij een verkeerde werkhouding
De osteopaat probeert niet alleen de werkhouding te corrigeren, maar gaat vooral op zoek naar de oorzaak van de klachten. Dit kan enkel een slechte werkhouding zijn, maar de oorzaak kan bijvoorbeeld ook liggen in spieren, gewrichten of (de ophanging van) organen.
Om van de klachten af te komen gaan we de mobiliteit van de oorzakelijke structuur verbeteren. We mobiliseren organen en/of normaliseren de spierspanning door te werken met aanspanning- en ontspanningstechnieken of bijvoorbeeld met ademhalingstechnieken.
Heb jij last van klachten door een verkeerde werkhouding? Maak een afspraak!
Last van pijnklachten door een verkeerde werkhouding? Neem contact met ons op voor meer informatie of maak direct een afspraak bij een van onze osteopaten.