Wat gebeurt er in je lichaam bij een slechte werkhouding?

Klachten die voortkomen uit een slechte werkhouding zijn pijnklachten aan de nek, schouders, bovenrug, onderrug, elleboog, polsen, handen, benen en hoofdpijn. Dit kun je voorkomen door goed op je houding te blijven letten. Maar ook als je nog zo goed oplet kan het zijn dat er in ons lichaam oorzaken aanwezig zijn waardoor er (elke keer weer) opnieuw een verkeerde werkhouding ontstaat.

Veelal is (werk)stress (deels) een oorzaak van deze klachten. Door stress verhoogt je spierspanning, en je let vaak ook nog minder goed op de werkhouding. De meeste pijnklachten komen voort uit een verhoogde spierspanning, wat zich uit in pijnlijke spieren en/of pijnlijke gewrichten, omdat die ook beperkt worden in hun beweging. Op het moment dat je stress ervaart, spannen vaak zowel de spieren van nek en schouder als ook van bekkenbodem en bovenbeenspieren aan. Als de bekkenbodem gespannen is, ga je automatisch het bekken kantelen en vastzetten. Hierdoor kan de onderrug niet alleen minder vrij bewegen, maar ook de krachten van het lange zitten minder goed verdragen.

Problemen rondom het middenrif, zoals van de lever of de maag, kunnen ook een oorzaak zijn van houdingsproblemen. Deze beide organen hangen vast aan het middenrif. Het middenrif is een belangrijke basis voor onze houding, omdat deze zich verankert aan de voorzijde van de onderrug en tevens de onderkant van de longen vormt. Onze longen hangen vast aan de ribben en nek. Als je maag- of leverklachten hebt, ga je dit veelal compenseren door een andere – verkeerde – houding aan te nemen. Hierdoor kan er een geroteerde houding van de borstkas ontstaan. Deze rotatie zorgt ervoor dat hoe hard je ook werkt aan de 'juiste' houding er toch klachten kunnen bestaan.

Naast deze voorbeelden zijn er nog tal van andere oorzaken die in ons lichaam verstopt liggen met dezelfde uitkomst; een verkeerde houding.

Een algemene perfecte werkhouding bestaat niet. Iedereen is namelijk anders. Toch zijn er wel enkele tips die je kunt volgen om je werkhouding te optimaliseren. Lees ons blog over tips bij een verkeerde werkhouding.

Hoe osteopathie kan helpen bij een verkeerde werkhouding

De osteopaat probeert niet alleen de werkhouding te corrigeren, maar gaat vooral op zoek naar de oorzaak van de klachten. Dit kan enkel een slechte werkhouding zijn, maar de oorzaak kan bijvoorbeeld ook liggen in spieren, gewrichten of (de ophanging van) organen.

Om van de klachten af te komen gaan we de mobiliteit van de oorzakelijke structuur verbeteren. We mobiliseren organen en/of normaliseren de spierspanning door te werken met aanspanning- en ontspanningstechnieken of bijvoorbeeld met ademhalingstechnieken.

Heb jij last van klachten door een verkeerde werkhouding? Maak een afspraak!

Last van pijnklachten door een verkeerde werkhouding? Neem contact met ons op voor meer informatie of maak direct een afspraak bij een van onze osteopaten.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij een verkeerde werkhouding

Lees meer

Tips bij houdingsproblemen

Lees meer

Verbeter je rug- en bekkenstabiliteit

Lees meer

Voorkom nekklachten en schud de spanning van je af

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Geweest met een baby van 2 weken ivm problemen met de borstvoeding aan een kant. Fijn geholpen en inmiddels lukt de borstvoeding gelukkig!

ouder(s)/verzorger(s) van Jolijn
2024-05-23
10

Onze baby had veel last van krampjes, reflux en een navelbreukje. De osteopaat luisterde goed naar ons verhaal en heeft onze dochter heel goed behandeld. Ook dacht ze verder dan alleen behandelen, ze...

ouder(s)/verzorger(s) van Amy
2024-05-14
10

Zeer prettig geholpen door Wouter!!

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2024-04-28
10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29