Wat zijn zogenoemde ‘vakantieklachten’?
Wanneer je vanuit een stressvolle baan vakantie krijgt, kan de overgang van inspannen naar ontspannen best groot zijn. Zo groot zelfs dat dit juist een trigger kan zijn voor klachten zoals griep, migraine, verkoudheid en andere lichamelijke ongemakken. Je lichaam en geest kunnen eindelijk even in de ruststand, wat er soms juist voor zorgt dat sluimerende klachten nu de ruimte hebben om naar boven te komen. Een veelvoorkomende kwaal is bijvoorbeeld de migraineaanval. De plotselinge verandering van een stressvolle naar een rustige omgeving leiden tot migraineaanvallen. Dit staat ook wel bekend als 'weekend-migraine'.
Daarnaast kan je immuunsysteem na een periode van stress tijdelijk verzwakt zijn, waardoor je vatbaarder bent voor infecties zoals verkoudheid of griep. Op vakantie eet je ook vaak anders dan thuis. Deze veranderingen in voeding en eetpatronen, al dan niet gecombineerd met stress, kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals diarree, constipatie of andere ongemakken die je kan ondervinden op vakantie. Voordat je vertrekt, is het dan ook belangrijk om er voor te zorgen dat je lichaam klaar is voor deze verandering in stressniveau. Helaas is er nog geen knop in ons systeem die je meteen in vakantiemodus kan zetten, dus zul je zelf moeten zorgen voor voldoende ontspanningsmomenten voorafgaande aan je vakantie. Tip: vertrek bijvoorbeeld liever niet meteen de dag na je laatste werkdag weg, maar neem – indien mogelijk – eerst een paar dagen om te ontstressen.
Wat gebeurt er in ons lichaam bij de overgang van stress naar ontspanning?
Wanneer we op vakantie gaan en ontstressen, verschuift de balans in ons autonome zenuwstelsel van een orthosympatisch zenuwstelsel naar een meer actief parasympathisch zenuwstelsel. Het orthosympatische deel van het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de 'fight or flight'-reactie. Het wordt bijvoorbeeld geactiveerd bij fysieke of emotionele stress, zoals deadlines op het werk of ruzies. Ook tijdens perioden van intense concentratie of mentale inspanning, zoals het afleggen van een examen of het oplossen van complexe problemen, kan het orthosympatiche zenuwstelsel actiever worden.
Om optimaal te kunnen genieten van je vakantie is het belangrijk dat je lichaam goed kan schakelen tussen deze twee zenuwsystemen. Tijdens de vakantie zal je lichaam geleidelijk overgaan van een orthysympatiche toestand naar een meer parasympathische toestand.
Vermindering van orthosympathische activiteit: de afname van stressfactoren zoals werkdruk en dagelijkse verplichtingen zorgt ervoor dat het orthosympathische zenuwstelsel minder actief wordt. Dit leidt tot een verlaging van de hartslag en bloeddruk, en een vermindering van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline.
Verhoogde parasympathische activiteit: Tijdens ontspanning en rust neemt de activiteit van het parasympathische zenuwstelsel toe. Dit parasympatische deel van het zenuwstelsel staat bekend als het 'rust-en-verterings'-systeem. Dit zenuwstelsel bevordert herstelprocessen in het lichaam, verbetert de spijsvertering, verhoogt de slaapkwaliteit en versterkt het immuunsysteem.
Invloed op onze stresshormonen: de invloed van hoge cortisol niveaus en adrenaline tijdens stress kunnen het immuunsysteem onderdrukken en ontstekingsreacties bevorderen. Deze daling van stresshormonen kan leiden tot een tijdelijke stijging van ontstekingsmarkers, wat kan bijdragen aan migraine en andere ontstekingsgerelateerde klachten.
Wat kan osteopathie betekenen bij stress en ontspanning?
Stress zal leiden tot spanning en restricties in het lichaam die de normale functies van organen en de beweeglijkheid van spieren, gewrichten en bindweefsels kunnen verstoren. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen en andere fysieke klachten. Als osteopaat kunnen we op verschillende systemen inwerken om je lichaam te helpen ontspannen en zo optimaal te kunnen schakelen tussen ons orthosympatische en parasympatische zenuwstelsel:
Craniale-sacrale systeem. Door zachte mobilisaties van het sacrum, de schedelbeenderen, schedelstructuren en bindweefsels rond de schedel en het sacrum kunnen we de spanning in het centrale zenuwstelsel verminderen. Dit helpt bij het bevorderen van algehele ontspanning en draagt bij aan een betere balans tussen het orthosympathische en parasympathische zenuwstelsel. Dit resulteert uiteindelijk in een verbeterd vermogen van het lichaam om stress te kunnen beheren en te herstellen van andere lichamelijke klachten die kunnen ontstaan tijdens onze vakantie.
Viscerale systeem. Het mobiliseren van de organen samen met hun verbindingen aan de wervelkolom en de neurologische connecties met het zenuwstelsel, draagt bij aan een verbeterd spijsverteringssysteemen en zorgt voor een afname van de stressrespons van het lichaam op spanningen in ons visceraal systeem. De focus zal voornamelijk gelegd worden op een goede motiliteit van lever, milt en darmen om zo voor voldoende ondersteuning te zorgen van een gezond immuunsysteem tijdens onze vakantie.
Structurele & myofasciale systeem. Door spanning in de spieren, gewrichten en het bindweefsel te verminderen, kan het lichaam beter ontspannen en herstellen tijdens onze vakantie. Dit helpt bij het verminderen van chronische spanning en pijn, het verbeteren van de circulatie in ons lichaam zodat er een goede aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen is, en een goede afvoer van afvalstoffen en toxines uit onze weefsels.
Door deze verschillende systemen te behandelen, zal het lichaam sneller en efficiënter kunnen schakelen tussen het orthosympathische zenuwstelsel en het parasympathische zenuwstelsel, wat cruciaal is voor stressbeheer, herstel, spijsvertering en slaapkwaliteit. Hierdoor komt het lichaam opnieuw in balans, wat bijdraagt aan een plezierige en gezonde vakantie-ervaring.
Word jij ook ziek op het moment dat je vakantie krijgt?
Ervaar je ook lichamelijke klachten als je van stress naar ontspanning gaat? Neem dan contact op met onze praktijk om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen. Of maak direct een afspraak online.