Wat zijn zogenoemde ‘vakantieklachten’?

Wanneer je vanuit een stressvolle baan vakantie krijgt, kan de overgang van inspannen naar ontspannen best groot zijn. Zo groot zelfs dat dit juist een trigger kan zijn voor klachten zoals griep, migraine, verkoudheid en andere lichamelijke ongemakken. Je lichaam en geest kunnen eindelijk even in de ruststand, wat er soms juist voor zorgt dat sluimerende klachten nu de ruimte hebben om naar boven te komen. Een veelvoorkomende kwaal is bijvoorbeeld de migraineaanval. De plotselinge verandering van een stressvolle naar een rustige omgeving leiden tot  migraineaanvallen. Dit staat ook wel bekend als 'weekend-migraine'.

Daarnaast kan je immuunsysteem na een periode van stress tijdelijk verzwakt zijn, waardoor je vatbaarder bent voor infecties zoals verkoudheid of griep. Op vakantie eet je ook vaak anders dan thuis. Deze veranderingen in voeding en eetpatronen, al dan niet gecombineerd met stress, kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals diarree, constipatie of andere ongemakken die je kan ondervinden op vakantie. Voordat je vertrekt, is het dan ook belangrijk om er voor te zorgen dat je lichaam klaar is voor deze verandering in stressniveau. Helaas is er nog geen knop in ons systeem die je meteen in vakantiemodus kan zetten, dus zul je zelf moeten zorgen voor voldoende ontspanningsmomenten voorafgaande aan je vakantie. Tip: vertrek bijvoorbeeld liever niet meteen de dag na je laatste werkdag weg, maar neem – indien mogelijk – eerst een paar dagen om te ontstressen.

Wat gebeurt er in ons lichaam bij de overgang van stress naar ontspanning?

Wanneer we op vakantie gaan en ontstressen, verschuift de balans in ons autonome zenuwstelsel van een orthosympatisch zenuwstelsel naar een meer actief parasympathisch zenuwstelsel. Het orthosympatische deel van het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de 'fight or flight'-reactie. Het wordt bijvoorbeeld geactiveerd bij fysieke of emotionele stress, zoals deadlines op het werk of ruzies. Ook tijdens perioden van intense concentratie of mentale inspanning, zoals het afleggen van een examen of het oplossen van complexe problemen, kan het orthosympatiche zenuwstelsel actiever worden.

Om optimaal te kunnen genieten van je vakantie is het belangrijk dat je lichaam goed kan schakelen tussen deze twee zenuwsystemen. Tijdens de vakantie zal je lichaam geleidelijk overgaan van een orthysympatiche toestand naar een meer parasympathische toestand.

Vermindering van orthosympathische activiteit: de afname van stressfactoren zoals werkdruk en dagelijkse verplichtingen zorgt ervoor dat het orthosympathische zenuwstelsel minder actief wordt. Dit leidt tot een verlaging van de hartslag en bloeddruk, en een vermindering van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline.

Verhoogde parasympathische activiteit: Tijdens ontspanning en rust neemt de activiteit van het parasympathische zenuwstelsel toe. Dit parasympatische deel van het zenuwstelsel staat bekend als het 'rust-en-verterings'-systeem. Dit zenuwstelsel bevordert herstelprocessen in het lichaam, verbetert de spijsvertering, verhoogt de slaapkwaliteit en versterkt het immuunsysteem.

Invloed op onze stresshormonen: de invloed van hoge cortisol niveaus en adrenaline tijdens stress kunnen het immuunsysteem onderdrukken en ontstekingsreacties bevorderen. Deze daling van stresshormonen kan leiden tot een tijdelijke stijging van ontstekingsmarkers, wat kan bijdragen aan migraine en andere ontstekingsgerelateerde klachten.

Wat kan osteopathie betekenen bij stress en ontspanning?

Stress zal leiden tot spanning en restricties in het lichaam die de normale functies van organen en de beweeglijkheid van spieren, gewrichten en bindweefsels kunnen verstoren. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen en andere fysieke klachten. Als osteopaat kunnen we op verschillende systemen inwerken om je lichaam te helpen ontspannen en zo optimaal te kunnen schakelen tussen ons orthosympatische en parasympatische zenuwstelsel:

Craniale-sacrale systeem. Door zachte mobilisaties van het sacrum, de schedelbeenderen, schedelstructuren en bindweefsels rond de schedel en het sacrum kunnen we de spanning in het centrale zenuwstelsel verminderen. Dit helpt bij het bevorderen van algehele ontspanning en draagt bij aan een betere balans tussen het orthosympathische en parasympathische zenuwstelsel. Dit resulteert uiteindelijk in een verbeterd vermogen van het lichaam om stress te kunnen beheren en te herstellen van andere lichamelijke klachten die kunnen ontstaan tijdens onze vakantie.

Viscerale systeem. Het mobiliseren van de organen samen met hun verbindingen aan de wervelkolom en de neurologische connecties met het zenuwstelsel, draagt bij aan een verbeterd spijsverteringssysteemen en zorgt voor een afname van de stressrespons van het lichaam op spanningen in ons visceraal systeem. De focus zal voornamelijk gelegd worden op een goede motiliteit van lever, milt en darmen om zo voor voldoende ondersteuning te zorgen van een gezond immuunsysteem tijdens onze vakantie. 

Structurele & myofasciale systeem. Door spanning in de spieren, gewrichten en het bindweefsel te verminderen, kan het lichaam beter ontspannen en herstellen tijdens onze vakantie. Dit helpt bij het verminderen van chronische spanning en pijn, het verbeteren van de circulatie in ons lichaam zodat er een goede aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen is, en een goede afvoer van afvalstoffen en toxines uit onze weefsels.

Door deze verschillende systemen te behandelen, zal het lichaam sneller en efficiënter kunnen schakelen tussen het orthosympathische zenuwstelsel en het parasympathische zenuwstelsel, wat cruciaal is voor stressbeheer, herstel, spijsvertering en slaapkwaliteit. Hierdoor komt het lichaam opnieuw in balans, wat bijdraagt aan een plezierige en gezonde vakantie-ervaring.

Word jij ook ziek op het moment dat je vakantie krijgt?

Ervaar je ook lichamelijke klachten als je van stress naar ontspanning gaat? Neem dan contact op met onze praktijk om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen. Of maak direct een afspraak online.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij vakantiestress

Lees meer

Pimp je water

Lees meer

Losser in je vel

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Ik ben erg tevreden met de behandeling. Er wordt heel persoonlijk gekeken naar hoe de klachten tussen verschillende lichaamsdelen in verbinding kunnen staan.

Linda
2024-07-09
10

Helemaal prima geholpen. Kon gelukkig snel geholpen worden en dat had ook direct resultaat.

Alexander
2024-06-04
10

Vriendelijke en deskundige therapeuten. Het werd steeds beter (nekklachten) en ik geraakte er na 5 a 6 behandelingen van verlost.

Mevrouw Hilde
2024-05-27
10

Geweest met een baby van 2 weken ivm problemen met de borstvoeding aan een kant. Fijn geholpen en inmiddels lukt de borstvoeding gelukkig!

ouder(s)/verzorger(s) van Jolijn
2024-05-23
10

Onze baby had veel last van krampjes, reflux en een navelbreukje. De osteopaat luisterde goed naar ons verhaal en heeft onze dochter heel goed behandeld. Ook dacht ze verder dan alleen behandelen, ze...

ouder(s)/verzorger(s) van Amy
2024-05-14
10

Zeer prettig geholpen door Wouter!!

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2024-04-28
10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18