De drie grondbeginselen van de osteopathie

Osteopathie is gefundeerd op een drietal grondbeginselen:

De structuur en de functie zijn van elkaar afhankelijk

Train je een spier (ofwel vraag je een hogere functie van de spier), dan zal de structuur van de spier zich verder gaan ontwikkelen. Hierdoor is de grotere spier in staat om meer kracht te leveren. Dit principe geldt ook voor andere structuren van het lichaam. Plaats je bijvoorbeeld op botweefsel meer druk- en trekbelasting, dan vindt er opbouw plaats waardoor je botten sterker worden. Het omgekeerde is ook waar: word je bedlegerig of maak je als astronaut een ruimtereis, dan breekt je lichaam het ‘overtollige’ botweefsel weer af en worden je botten minder sterk.

De functie geeft dus sturing aan hoe een bepaalde structuur uiteindelijk in het lichaam wordt aangelegd. Is de structuur eenmaal aangelegd dan ‘dirigeert’ deze de functie, ofwel draagt deze de functie uit. Een praktisch voorbeeld: laat je een brok klei lang genoeg van een berg afrollen (de ‘gevraagde functie’ is rollen), dan wordt die brok uiteindelijk (qua structuur) omgevormd van een hoekige brok naar een mooie bal. Is die bal eenmaal gevormd, dan kan deze de functie van ‘rollen’ perfect uitvoeren. 

De osteopaat gebruikt palpatie (voelen met de handen) om de beweging en spanning van de verschillende weefsels te beoordelen. De functie/fysiologie van een orgaan of structuur wordt uitgedrukt in beweging. Als de beweging of spanning van een structuur/weefsel verandert, dan heeft dit dus een uitwerking op de functie daarvan.

Het lichaam beschikt over zelfregulerende mechanismen

Er zijn vele biochemische mechanismen, geleerde of aangeboren afweerreacties en reflexen om het lichaam te beschermen en te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan bloedstolling, koorts, doding van bacteriën, een ‘terugtrekreflex’ bij het plots voelen van een heet object, herstel van een botbreuk en uitplassen van overtollige vochtinname, tot aan het maken van nieuwe eiwitten om de bovengenoemde getrainde spier te herstellen. 

Osteopathie richt zich op het ondersteunen van de bovengenoemde functies door te zorgen voor een optimale mobiliteit/beweeglijkheid en spanning van alle structuren binnen het lichaam. Is de mobiliteit en spanning van de weefsels optimaal, dan geldt dit ook voor de doorstroming van deze weefsels. Bij een goede doorstroming komen de zelfregulerende mechanismen goed tot uiting. Het herstellen van het lichaam na een osteopatische behandeling doet het lichaam dus uiteindelijk zelf, met enkel een bescheiden helpende hand van de osteopaat.

De mens is een ondeelbare eenheid

De mens functioneert als een ondeelbare eenheid en niet simpelweg als een optelsom der delen. Alle structuren zijn onderling verbonden en oefenen invloed uit op elkaar. Zo zijn ze mechanisch verbonden via fascia (bindweefselomhullingen). Deze fascia omgeven individuele spieren/organen, spiergroepen, lichaamsregio’s en het hele lichaam. Ze vormen een totaalsysteem waarbinnen spanningen mechanisch doorgegeven kunnen worden. 

Naast de mechanische aspecten zijn er uiteraard ook andere verbanden tussen structuren binnen het lichaam, zoals binnen het neurologische (zenuwen), hormonale, immunologische en bio-psychosociale kader. Denk bijvoorbeeld aan druk op een zenuw die vervolgens ergens anders in het lichaam symptomen geeft, of aan psychologische spanningen die leiden tot een spier- of buikpijn en vice versa. 

Het beschouwen van de mens als een ondeelbare eenheid is onder andere wat osteopathie een ‘holistische’ geneeswijze maakt. Dit principe wordt in de osteopatische diagnostiek ingezet door bij iedere patiënt een totaalonderzoek uit te voeren en daarmee een individuele diagnose te stellen in tegenstelling tot het werken met kant en klare protocollen bij een bepaalde klacht.

Preventieve osteopathie; gooi zo nu en dan je emmertje leeg!

Zoals ondertussen duidelijk is geworden, moeten we de ‘laatste druppel die de emmer doet overlopen’ niet verwarren met de oorzaak van een klacht. Zou het wel zo werken, dan zou het lichaam bij een simpele overbelasting, verwonding, letsel of blessure vaak vanzelf binnen korte duur herstellen met een klein beetje gepaste rust. Vanuit de osteopathie raden wij daarom aan om een proactieve houding aan te nemen ten aanzien van het voorkomen van ziekte. Een preventieve osteopatische behandeling helpt daarbij. Gooi af en toe je ‘emmertje’ leeg, zodat dit niet overstroomt.

Wat kan een osteopaat betekenen als je eigenlijk nog geen klachten hebt?

Tijdens een osteopatisch consult wordt er in eerste instantie een anamnese afgenomen. Dit doet de osteopaat door vragen te stellen over eventuele aanwezige klachten, medische voorgeschiedenis, medicatiegebruik etc. Deze informatie is belangrijk om een beeld van je te krijgen, maar geeft geen directe sturing aan de osteopatische behandeling. Het zegt namelijk niet veel over wat voor de osteopaat het belangrijkste is; bewegingsverlies binnen het lichaam. 

Zoals hierboven beschreven kunnen er veel factoren zijn die bijdragen aan het uiteindelijk opkomen van een klacht. In eerste instantie gaat de osteopaat daarom het volledige lichaam manueel onderzoeken, letterlijk van top tot teen, om bewegingsverliezen op te sporen. Zo wordt er gekeken waar het specifiek bij jou vastloopt. Iedereen is immers uniek. Vervolgens wordt er bepaald welke structuren behandeld dienen te worden om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te ondersteunen, om de compensatieruimte te vergroten en zo klachten te helpen genezen of te voorkomen.

Meer weten over preventieve osteopathie?

Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag over de mogelijkheden.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Kom in beweging!

Lees meer

Pimp je water

Lees meer

Bewegen doet leven

Lees meer

Start je dag met een bodyscan

Lees meer

Wat anderen zeggen

8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16
10

Zeer professioneel, vriendelijk en met succes behandeld aan schouderblessure.

Patricia
2022-11-15
9

Ik kwam met klachten aan si gewricht met uitstraling naar rechterbeen. Na 3 behandelingen is de pijn geminimaliseerd en heb ik meer bewegingsvrijheid gekregen in mijn bekken.

Arabel
2022-10-30
9

Ik had al 1,5 jaar pijn en heb hiervoor allerlei onderzoeken in het ziekenhuis gehad zonder dat de oorzaak gevonden werd. Anton heeft goed naar mijn verhaal geluisterd en al na 3 behandelingen is de...

Anita
2022-10-10
10

Was niet bekend met de osteopathie. heb veel baat gehad bij de behandelingen. Behandelaar had snel door dat het hier om de weke delen in het lichaam gaat. Verklevingen a,g,v. vele operaties.

meneer Johannes
2022-10-10
8

goed geduldig professioneel

Jurgen
2022-10-07
10

Werd snel geholpen met mijn klacht. Was zeer effectief en goed verholpen

meneer cees
2022-10-06
10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27