De drie grondbeginselen van de osteopathie

Osteopathie is gefundeerd op een drietal grondbeginselen:

De structuur en de functie zijn van elkaar afhankelijk

Train je een spier (ofwel vraag je een hogere functie van de spier), dan zal de structuur van de spier zich verder gaan ontwikkelen. Hierdoor is de grotere spier in staat om meer kracht te leveren. Dit principe geldt ook voor andere structuren van het lichaam. Plaats je bijvoorbeeld op botweefsel meer druk- en trekbelasting, dan vindt er opbouw plaats waardoor je botten sterker worden. Het omgekeerde is ook waar: word je bedlegerig of maak je als astronaut een ruimtereis, dan breekt je lichaam het ‘overtollige’ botweefsel weer af en worden je botten minder sterk.

De functie geeft dus sturing aan hoe een bepaalde structuur uiteindelijk in het lichaam wordt aangelegd. Is de structuur eenmaal aangelegd dan ‘dirigeert’ deze de functie, ofwel draagt deze de functie uit. Een praktisch voorbeeld: laat je een brok klei lang genoeg van een berg afrollen (de ‘gevraagde functie’ is rollen), dan wordt die brok uiteindelijk (qua structuur) omgevormd van een hoekige brok naar een mooie bal. Is die bal eenmaal gevormd, dan kan deze de functie van ‘rollen’ perfect uitvoeren. 

De osteopaat gebruikt palpatie (voelen met de handen) om de beweging en spanning van de verschillende weefsels te beoordelen. De functie/fysiologie van een orgaan of structuur wordt uitgedrukt in beweging. Als de beweging of spanning van een structuur/weefsel verandert, dan heeft dit dus een uitwerking op de functie daarvan.

Het lichaam beschikt over zelfregulerende mechanismen

Er zijn vele biochemische mechanismen, geleerde of aangeboren afweerreacties en reflexen om het lichaam te beschermen en te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan bloedstolling, koorts, doding van bacteriën, een ‘terugtrekreflex’ bij het plots voelen van een heet object, herstel van een botbreuk en uitplassen van overtollige vochtinname, tot aan het maken van nieuwe eiwitten om de bovengenoemde getrainde spier te herstellen. 

Osteopathie richt zich op het ondersteunen van de bovengenoemde functies door te zorgen voor een optimale mobiliteit/beweeglijkheid en spanning van alle structuren binnen het lichaam. Is de mobiliteit en spanning van de weefsels optimaal, dan geldt dit ook voor de doorstroming van deze weefsels. Bij een goede doorstroming komen de zelfregulerende mechanismen goed tot uiting. Het herstellen van het lichaam na een osteopatische behandeling doet het lichaam dus uiteindelijk zelf, met enkel een bescheiden helpende hand van de osteopaat.

De mens is een ondeelbare eenheid

De mens functioneert als een ondeelbare eenheid en niet simpelweg als een optelsom der delen. Alle structuren zijn onderling verbonden en oefenen invloed uit op elkaar. Zo zijn ze mechanisch verbonden via fascia (bindweefselomhullingen). Deze fascia omgeven individuele spieren/organen, spiergroepen, lichaamsregio’s en het hele lichaam. Ze vormen een totaalsysteem waarbinnen spanningen mechanisch doorgegeven kunnen worden. 

Naast de mechanische aspecten zijn er uiteraard ook andere verbanden tussen structuren binnen het lichaam, zoals binnen het neurologische (zenuwen), hormonale, immunologische en bio-psychosociale kader. Denk bijvoorbeeld aan druk op een zenuw die vervolgens ergens anders in het lichaam symptomen geeft, of aan psychologische spanningen die leiden tot een spier- of buikpijn en vice versa. 

Het beschouwen van de mens als een ondeelbare eenheid is onder andere wat osteopathie een ‘holistische’ geneeswijze maakt. Dit principe wordt in de osteopatische diagnostiek ingezet door bij iedere patiënt een totaalonderzoek uit te voeren en daarmee een individuele diagnose te stellen in tegenstelling tot het werken met kant en klare protocollen bij een bepaalde klacht.

Preventieve osteopathie; gooi zo nu en dan je emmertje leeg!

Zoals ondertussen duidelijk is geworden, moeten we de ‘laatste druppel die de emmer doet overlopen’ niet verwarren met de oorzaak van een klacht. Zou het wel zo werken, dan zou het lichaam bij een simpele overbelasting, verwonding, letsel of blessure vaak vanzelf binnen korte duur herstellen met een klein beetje gepaste rust. Vanuit de osteopathie raden wij daarom aan om een proactieve houding aan te nemen ten aanzien van het voorkomen van ziekte. Een preventieve osteopatische behandeling helpt daarbij. Gooi af en toe je ‘emmertje’ leeg, zodat dit niet overstroomt.

Wat kan een osteopaat betekenen als je eigenlijk nog geen klachten hebt?

Tijdens een osteopatisch consult wordt er in eerste instantie een anamnese afgenomen. Dit doet de osteopaat door vragen te stellen over eventuele aanwezige klachten, medische voorgeschiedenis, medicatiegebruik etc. Deze informatie is belangrijk om een beeld van je te krijgen, maar geeft geen directe sturing aan de osteopatische behandeling. Het zegt namelijk niet veel over wat voor de osteopaat het belangrijkste is; bewegingsverlies binnen het lichaam. 

Zoals hierboven beschreven kunnen er veel factoren zijn die bijdragen aan het uiteindelijk opkomen van een klacht. In eerste instantie gaat de osteopaat daarom het volledige lichaam manueel onderzoeken, letterlijk van top tot teen, om bewegingsverliezen op te sporen. Zo wordt er gekeken waar het specifiek bij jou vastloopt. Iedereen is immers uniek. Vervolgens wordt er bepaald welke structuren behandeld dienen te worden om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te ondersteunen, om de compensatieruimte te vergroten en zo klachten te helpen genezen of te voorkomen.

Meer weten over preventieve osteopathie?

Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag over de mogelijkheden.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Kom in beweging!

Lees meer

Pimp je water

Lees meer

Bewegen doet leven

Lees meer

Start je dag met een bodyscan

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Geweest met een baby van 2 weken ivm problemen met de borstvoeding aan een kant. Fijn geholpen en inmiddels lukt de borstvoeding gelukkig!

ouder(s)/verzorger(s) van Jolijn
2024-05-23
10

Onze baby had veel last van krampjes, reflux en een navelbreukje. De osteopaat luisterde goed naar ons verhaal en heeft onze dochter heel goed behandeld. Ook dacht ze verder dan alleen behandelen, ze...

ouder(s)/verzorger(s) van Amy
2024-05-14
10

Zeer prettig geholpen door Wouter!!

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2024-04-28
10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29