Te weinig lichaamsbeweging

Mensen hebben vergeleken met andere diersoorten een ongelofelijk goed uithoudingsvermogen. Vroeger gebruikten we dit onder andere om prooidieren soms wel dagenlang te achtervolgen. We waren de hele dag in de weer en flink aan het bewegen. Dit enorme geëvolueerde talent wordt in de huidige wereld maar slecht benut. Tegenwoordig zitten Nederlanders op een dag het langst in vergelijking met andere Europeanen. Gemiddeld zit ongeveer de helft van alle Nederlanders maar liefst 7 uur of meer per dag. We weten allemaal dat lichaamsbeweging van vitaal belang is en daarom proberen velen van ons aan het einde van een lange kantoordag even een uurtje flink te sporten. Maar kunnen we de negatieve gevolgen van uren stilzitten eigenlijk wel compenseren met dat ene uurtje?

Een lichaam moet bewegen

houdingen waarvoor je gebouwd bent. Wat het ‘slecht’ maakt, is te lang in een bepaalde houding zitten. Bij stilzitten is de circulatie en uitwisseling in je lichaam namelijk verminderd. Zit je even in een kromme houding op je telefoon te kijken, dan is er nog niets aan de hand. Doe je dit een uur, dan wordt het al minder gezond. Hoewel je in een optimaal aangepaste ergonomische stoel langer goed kunt zitten, is urenlang in dezelfde positie zitten nog steeds niet aan te raden. Het lichaam is gemaakt om gedurende de gehele dag te bewegen en heeft beweging nodig voor een optimale uitwisseling. Zo is bijvoorbeeld de ‘pompfunctie’ door het ritmisch aanspannen van de beenspieren tijdens het lopen enorm belangrijk voor het terugvoeren van het bloed naar het hart. 

Helaas is het in onze huidige samenleving voor velen niet haalbaar om de hele dag fysiek bezig te zijn. We zijn door het werk vaak gebonden aan lange dagen achter de computer, laptop of smartphone. Toch kan een groot gedeelte van de gezondheidsvoordelen behaald worden door relatief kleine aanpassingen.

Tip!

Probeer er bewust van te zijn hoeveel tijd je eigenlijk in bepaalde houdingen doorbrengt. Probeer vervolgens lange periodes in eenzelfde houding te vermijden en doorbreek deze steeds kortdurend. Zorg ervoor dat je iedere 30-45 minuten even beweegt. Gooi je armen en nek even los, zak eens een paar keer door je knieën, loop een klein rondje of maak gebruik van een hoog-laag tafel op het werk als deze beschikbaar is. Zet deze bijvoorbeeld ieder uur voor 5 minuutjes hoog, zodat je even afwisselt van houding. De kunst is om al vroeg op de dag te beginnen met geregeld bewegen en de langdurige statische houdingen te doorbreken, zodat je werkt aan je circulatie en die stijve rug of nek steeds voorblijft. Wees dus pro-actief, maak er een routine van, beweeg regelmatig en voorkom zo een hoop klachten!

Wil je weten wat osteopathie kan betekenen bij lichamelijke klachten?

Of wil je meer tips over hoe je goed en voldoende kunt bewegen? Maak dan een afspraak met een van onze osteopaten. Eerst even bellen voor een vrijblijvend gesprek kan ook. Neem daarvoor contact op met de praktijk. Wij helpen je graag!

Relevante indicaties

Indicaties

Lees meer

Preventief osteopathie

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Helemaal prima geholpen. Kon gelukkig snel geholpen worden en dat had ook direct resultaat.

Alexander
2024-06-04
10

Vriendelijke en deskundige therapeuten. Het werd steeds beter (nekklachten) en ik geraakte er na 5 a 6 behandelingen van verlost.

Mevrouw Hilde
2024-05-27
10

Geweest met een baby van 2 weken ivm problemen met de borstvoeding aan een kant. Fijn geholpen en inmiddels lukt de borstvoeding gelukkig!

ouder(s)/verzorger(s) van Jolijn
2024-05-23
10

Onze baby had veel last van krampjes, reflux en een navelbreukje. De osteopaat luisterde goed naar ons verhaal en heeft onze dochter heel goed behandeld. Ook dacht ze verder dan alleen behandelen, ze...

ouder(s)/verzorger(s) van Amy
2024-05-14
10

Zeer prettig geholpen door Wouter!!

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2024-04-28
10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15