Te weinig lichaamsbeweging

Mensen hebben vergeleken met andere diersoorten een ongelofelijk goed uithoudingsvermogen. Vroeger gebruikten we dit onder andere om prooidieren soms wel dagenlang te achtervolgen. We waren de hele dag in de weer en flink aan het bewegen. Dit enorme geëvolueerde talent wordt in de huidige wereld maar slecht benut. Tegenwoordig zitten Nederlanders op een dag het langst in vergelijking met andere Europeanen. Gemiddeld zit ongeveer de helft van alle Nederlanders maar liefst 7 uur of meer per dag. We weten allemaal dat lichaamsbeweging van vitaal belang is en daarom proberen velen van ons aan het einde van een lange kantoordag even een uurtje flink te sporten. Maar kunnen we de negatieve gevolgen van uren stilzitten eigenlijk wel compenseren met dat ene uurtje?

Een lichaam moet bewegen

houdingen waarvoor je gebouwd bent. Wat het ‘slecht’ maakt, is te lang in een bepaalde houding zitten. Bij stilzitten is de circulatie en uitwisseling in je lichaam namelijk verminderd. Zit je even in een kromme houding op je telefoon te kijken, dan is er nog niets aan de hand. Doe je dit een uur, dan wordt het al minder gezond. Hoewel je in een optimaal aangepaste ergonomische stoel langer goed kunt zitten, is urenlang in dezelfde positie zitten nog steeds niet aan te raden. Het lichaam is gemaakt om gedurende de gehele dag te bewegen en heeft beweging nodig voor een optimale uitwisseling. Zo is bijvoorbeeld de ‘pompfunctie’ door het ritmisch aanspannen van de beenspieren tijdens het lopen enorm belangrijk voor het terugvoeren van het bloed naar het hart. 

Helaas is het in onze huidige samenleving voor velen niet haalbaar om de hele dag fysiek bezig te zijn. We zijn door het werk vaak gebonden aan lange dagen achter de computer, laptop of smartphone. Toch kan een groot gedeelte van de gezondheidsvoordelen behaald worden door relatief kleine aanpassingen.

Tip!

Probeer er bewust van te zijn hoeveel tijd je eigenlijk in bepaalde houdingen doorbrengt. Probeer vervolgens lange periodes in eenzelfde houding te vermijden en doorbreek deze steeds kortdurend. Zorg ervoor dat je iedere 30-45 minuten even beweegt. Gooi je armen en nek even los, zak eens een paar keer door je knieën, loop een klein rondje of maak gebruik van een hoog-laag tafel op het werk als deze beschikbaar is. Zet deze bijvoorbeeld ieder uur voor 5 minuutjes hoog, zodat je even afwisselt van houding. De kunst is om al vroeg op de dag te beginnen met geregeld bewegen en de langdurige statische houdingen te doorbreken, zodat je werkt aan je circulatie en die stijve rug of nek steeds voorblijft. Wees dus pro-actief, maak er een routine van, beweeg regelmatig en voorkom zo een hoop klachten!

Wil je weten wat osteopathie kan betekenen bij lichamelijke klachten?

Of wil je meer tips over hoe je goed en voldoende kunt bewegen? Maak dan een afspraak met een van onze osteopaten. Eerst even bellen voor een vrijblijvend gesprek kan ook. Neem daarvoor contact op met de praktijk. Wij helpen je graag!

Relevante indicaties

Indicaties

Lees meer

Preventief osteopathie

Lees meer

Wat anderen zeggen

8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16
10

Zeer professioneel, vriendelijk en met succes behandeld aan schouderblessure.

Patricia
2022-11-15
9

Ik kwam met klachten aan si gewricht met uitstraling naar rechterbeen. Na 3 behandelingen is de pijn geminimaliseerd en heb ik meer bewegingsvrijheid gekregen in mijn bekken.

Arabel
2022-10-30
9

Ik had al 1,5 jaar pijn en heb hiervoor allerlei onderzoeken in het ziekenhuis gehad zonder dat de oorzaak gevonden werd. Anton heeft goed naar mijn verhaal geluisterd en al na 3 behandelingen is de...

Anita
2022-10-10
10

Was niet bekend met de osteopathie. heb veel baat gehad bij de behandelingen. Behandelaar had snel door dat het hier om de weke delen in het lichaam gaat. Verklevingen a,g,v. vele operaties.

meneer Johannes
2022-10-10
8

goed geduldig professioneel

Jurgen
2022-10-07
10

Werd snel geholpen met mijn klacht. Was zeer effectief en goed verholpen

meneer cees
2022-10-06
10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27