Osteopathie na een ongeval
Wist jij dat osteopathie je herstel na een ongeval kan bevorderen?
Wij leggen je hieronder graag uit wat er in je lichaam gebeurt tijdens/na een ongeval en hoe wij hierbij kunnen helpen.
Laten we eerst eens kijken naar wat er nu precies wordt bedoeld met een ongeval. Hiervan is sprake als je te maken krijgt met plotseling, onverwacht, van buiten inwerkend geweld op het lichaam, waaruit rechtstreeks een medisch vast te stellen lichamelijk letsel is ontstaan. Een ongeval kan op verschillende manieren gebeuren – bijvoorbeeld tijdens klussen in huis, in het verkeer of tijdens het sporten – en het letsel kan variëren van groot tot klein, evenals de bijkomende klachten.
Een ongeval kan helaas iedereen overkomen, maar het herstel kan wel beïnvloed worden door de juiste behandeltechnieken. Dat is waar osteopathie om de hoek komt kijken.
Door een ongeval kunnen er verschillende dingen gebeuren in het lichaam, zoals:
Hoe het herstel na een ongeval verloopt varieert vervolgens per persoon. Dit hangt af van de ernst van het letsel, maar ook van het lichaam zelf. Bij een gelijkwaardig ongeval met overeenkomstige klachten, is er bij de ene persoon bijvoorbeeld weinig aan de hand en gaat het herstel vlot, terwijl het bij een ander juist lang(er) duurt. Bij osteopathie kijken we dan ook niet alleen naar het letsel en de klachten, maar ook naar het zelfhelend vermogen van het lichaam.
Herstel na een ongeval is als het ware het ‘reparatieproces’ van de betrokken weefsels van het lichaam en daarna het herstellen van de functie van die weefsels. De initiële reactie van het lichaam bij beschadiging is een ontstekingsreactie, die je herkent aan zwelling in het gebied, warmtetoename, functieverlies en pijn. Deze reactie is goed op korte termijn, omdat er daardoor minder inspanning gevraagd wordt van de betrokken weefsels. Hierdoor treedt er minder snel schade op. Maar als dit proces blijft bestaan, kan dit juist leiden tot blijvend functieverlies.
Blijf je geruime tijd na een ongeval nog last hebben van pijn en/of bewegingsverlies, kan het dus zijn dat je herstelproces (nog) niet optimaal is verlopen. In dit geval kan een osteopatisch onderzoek met aansluitend een behandeling uitkomst bieden. De osteopaat onderzoekt dan welke delen van het lichaam nog functieverlies tonen. Vervolgens gaat hij de beweeglijkheid herstellen met een passende manuele behandeling, waardoor de pijn en eventueel aanwezige zwelling minder worden.
Door lichamelijk onderzoek bepaalt de osteopaat welke delen van het lichaam getroffen zijn bij het ongeval. Tijdens de behandeling worden de verschillende betrokken weefsels in het lichaam weer in balans gebracht. Dit houdt o.a. in dat bewegingsverlies opgeheven wordt door mobiliserende technieken in de probleemgebieden uit te oefenen, met een betere doorbloeding van zowel aanvoerende als afvoerende vaten van het aangedane gebied als gevolg. Hierdoor zal de pijn niet alleen sneller afnemen, maar zal ook het eigen herstelvermogen van het lichaam worden bevorderd. Zo zorgen we ervoor dat het lichaam zo snel mogelijk weer normaal kan functioneren.
Het kan voorkomen dat de klachten die optreden na een ongeval zich bevinden buíten het getroffen lichaamsgebied. Daarom kijkt de osteopaat naar het gehele lichaam. Het een kan namelijk voortkomen uit het ander. Een voorbeeld: als je bij een val je fietsstuur in je buik krijgt, dan kan het zijn dat een orgaan in de buik zijn bewegingsvrijheid verliest door een fixatie tegen het bewegingsapparaat, bijvoorbeeld de ophanging van de dunne darm aan de lendenwervelkolom. Blijft de dunne darm gefixeerd, dan kan dit leiden tot onderrugklachten. Als een osteopaat vervolgens de dunne darm beter in beweging brengt, kan de lendenwervelkolom weer beter en pijnvrij bewegen.
Wij leggen je er graag meer over uit. Neem contact met ons op voor meer informatie.