Wat is een ongeval?

Laten we eerst eens kijken naar wat er nu precies wordt bedoeld met een ongeval. Hiervan is sprake als je te maken krijgt met plotseling, onverwacht, van buiten inwerkend geweld op het lichaam, waaruit rechtstreeks een medisch vast te stellen lichamelijk letsel is ontstaan. Een ongeval kan op verschillende manieren gebeuren – bijvoorbeeld tijdens klussen in huis, in het verkeer of tijdens het sporten – en het letsel kan variëren van groot tot klein, evenals de bijkomende klachten.

Een ongeval kan helaas iedereen overkomen, maar het herstel kan wel beïnvloed worden door de juiste behandeltechnieken. Dat is waar osteopathie om de hoek komt kijken.

Wat gebeurt er in je lichaam bij een ongeval?

Door een ongeval kunnen er verschillende dingen gebeuren in het lichaam, zoals:

  • Spierverrekking door plotselinge belasting tijdens lichamelijke arbeid, sporten of door inwerking van externe krachten op het lichaam tijdens een ongeluk. Op spierniveau ontstaan dan kleine scheurtjes die ontstekingsstoffen vrijmaken. Deze stoffen worden geregistreerd door zenuwuiteinden en geven een pijnsignaal af. Hierdoor wordt je beweeglijkheid geremd.
  • Een ontstekingsreactie, doordat vaten meer vocht door hun wanden laten gaan in het getroffen lichaamsgebied, waardoor er een lokale zwelling ontstaat met roodheid en warmte. Als dit proces te lang blijft bestaan, kan er functieverlies ontstaan en bindweefselvorming plaatsvinden, met blijvend verlies van de kracht van spiervezels. 
  • Pijn aan de gewrichten door overbelasting of door een valpartij. Dit kan zowel schade aan het kraakbeen zijn, als schade aan het kapsel om het gewricht heen of schade aan interne banden. Als we bijvoorbeeld kijken naar de knie, dan kan het dus gaan om het kraakbeen van de knieschijf, scheenbeen en/of dijbeen, het tussenstuk van kraakbeen (meniscus), de banden aan de buitenzijde van het kniegewricht (de mediale en/of laterale banden) en/of de interne banden (kruisbanden).
     
  • Bewegingsbeperking in gewrichten van de ledematen, de wervelkolom en het bekken. Dit kun je merken tijdens het draaien van het hoofd en romp, tijdens lopen of in je overige dagelijkse bezigheden waarbij je je armen of benen gebruikt.
  • Je kunt ook last krijgen van (blijvende of tijdelijke) concentratieproblemen, hoofdpijn, misselijkheid en/of nekpijn na een verkeersongeval of een hoofdtrauma. Zie ook ons blog over hersenschudding, waarin we verder ingaan op dergelijke klachten.

Hoe het herstel na een ongeval verloopt varieert vervolgens per persoon. Dit hangt af van de ernst van het letsel, maar ook van het lichaam zelf. Bij een gelijkwaardig ongeval met overeenkomstige klachten, is er bij de ene persoon bijvoorbeeld weinig aan de hand en gaat het herstel vlot, terwijl het bij een ander juist lang(er) duurt. Bij osteopathie kijken we dan ook niet alleen naar het letsel en de klachten, maar ook naar het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Wat osteopathie kan betekenen voor het herstel na een ongeval

Herstel na een ongeval is als het ware het ‘reparatieproces’ van de betrokken weefsels van het lichaam en daarna het herstellen van de functie van die weefsels. De initiële reactie van het lichaam bij beschadiging is een ontstekingsreactie, die je herkent aan zwelling in het gebied, warmtetoename, functieverlies en pijn. Deze reactie is goed op korte termijn, omdat er daardoor minder inspanning gevraagd wordt van de betrokken weefsels. Hierdoor treedt er minder snel schade op. Maar als dit proces blijft bestaan, kan dit juist leiden tot blijvend functieverlies.

Blijf je geruime tijd na een ongeval nog last hebben van pijn en/of bewegingsverlies, kan het dus zijn dat je herstelproces (nog) niet optimaal is verlopen. In dit geval kan een osteopatisch onderzoek met aansluitend een behandeling uitkomst bieden. De osteopaat onderzoekt dan welke delen van het lichaam nog functieverlies tonen. Vervolgens gaat hij de beweeglijkheid herstellen met een passende manuele behandeling, waardoor de pijn en eventueel aanwezige zwelling minder worden.

Door lichamelijk onderzoek bepaalt de osteopaat welke delen van het lichaam getroffen zijn bij het ongeval. Tijdens de behandeling worden de verschillende betrokken weefsels in het lichaam weer in balans gebracht. Dit houdt o.a. in dat bewegingsverlies opgeheven wordt door mobiliserende technieken in de probleemgebieden uit te oefenen, met een betere doorbloeding van zowel aanvoerende als afvoerende vaten van het aangedane gebied als gevolg. Hierdoor zal de pijn niet alleen sneller afnemen, maar zal ook het eigen herstelvermogen van het lichaam worden bevorderd. Zo zorgen we ervoor dat het lichaam zo snel mogelijk weer normaal kan functioneren.

Het kan voorkomen dat de klachten die optreden na een ongeval zich bevinden buíten het getroffen lichaamsgebied. Daarom kijkt de osteopaat naar het gehele lichaam. Het een kan namelijk voortkomen uit het ander. Een voorbeeld: als je bij een val je fietsstuur in je buik krijgt, dan kan het zijn dat een orgaan in de buik zijn bewegingsvrijheid verliest door een fixatie tegen het bewegingsapparaat, bijvoorbeeld de ophanging van de dunne darm aan de lendenwervelkolom. Blijft de dunne darm gefixeerd, dan kan dit leiden tot onderrugklachten. Als een osteopaat vervolgens de dunne darm beter in beweging brengt, kan de lendenwervelkolom weer beter en pijnvrij bewegen.

Meer weten over osteopathie bij herstel na een ongeval?

Wij leggen je er graag meer over uit. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij herstel na ongeval

Lees meer

Verminder zelf klachten van hersenschudding

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Als ik weer eens door mijn rug ben gegaan en veel pijn heb kan ik bellen en kan bijna de zelfde dag nog terecht en kan de volgende dag weer vooruit

Mevrouw Priscilla sommer
2023-03-22
10

Ik ben bij Kim geweest met mijn zoontje van 5. Hij klaagde al langere tijd over hoofdpijn en buikpijn, waar de huisarts ook weinig mee kon. Een ogentest in het ziekenhuis stond gepland, maar ik wist...

Myrna
2023-03-18
10

Super fijn geholpen veel handige tips gehad en Laura was super lief voor onze Sarah.

Renate
2023-03-17
8

Fijne therapeute..goed luisteren en behandelingen..

Lia van Osch
2023-03-16
10

Wij konden snel terecht en zijn deskundig geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Stef
2023-03-13
10

Miranda is een fijne therapeut die goed naar je klachten luistert en meedenkt. Ook als ze denkt dat er geen winst meer te behalen is is ze daar oprecht in en klopt niet meer geld uit je zak dan...

Saskia
2023-03-13
10

We zijn bij van Eijck geweest voor ons zoontje Levi. We zijn heel fijn geholpen met goede behandelingen die hem veel rust hebben gebracht en daarbij veel advies gekregen.

ouder(s)/verzorger(s) van Levi
2023-03-13
10

Goed

Mevrouw
2023-02-22
9

Al maanden had ik o.a. last van hoofdpijn klachten maar door een goede diagnose, een luisterend oor, uitleg bij de behandelingen (hij zegt dus wat hij doet en waarom) en oefeningen die ik kreeg voor...

Esther
2023-02-22
10

Na 7 prettige behandelingen met Jaylinn bij Laura is ze een super tevreden babytje geworden. Laura weet erg goed met baby's om te gaan en heeft voor veel pijnverlichting gezorgd bij Jaylinn. Ook...

Ouders Jaylinn Bergmans
2023-02-21
8

Fijn geholpen, altijd een goed gesprek. En waar ik voor kwam is gelukkig ook goed verholpen. Zou altijd wanneer mogelijk eerst kiezen voor deze manier van alternatieve gezondheidszorg.

Ingrid
2023-02-21
10

Na de eerste behandeling hadden we meteen een ander kind!! Na 8 weken zagen we onze kleine man voor het eerst lachen.. ik zal het iedereen aan raden om hier een afspraak te maken!

ouder(s)/verzorger(s) van Neyo
2023-02-20
10

Geeft hulp daar waar andere het niet meer aan durven.

Mariejolein Olislaegers
2023-02-16
10

Toen mijn dochtertje 7 weken was kwamen we bij William. Ze krees alleen maar wanneer ze wakker was. Hij kwam erachter dat haar linker schedelplaat vast zat! De volgende dag krees ze niet meer, huilde...

Mama van Joy
2023-02-16
6

De eerste kennismaking verliep goed ze konden mij geen gouden bergen beloven. De behandeling leek wel wat te doen. Maar na vier behandelingen zat er niet echt vooruitgang in. Dus ben ik er mee...

De heer André
2023-02-14
9

Wouter heeft mij zeer goed geholpen bij mijn rsi klacht en heeft mij goede inzichten en adviezen gegeven over omgaan en voorkomen van de klacht.

Danny
2023-02-11
8

Al lange tijd liep ik met klachten waar ik met fysiotherapie en oefeningen niet verder mee kwam. Hier ben ik erg goed geholpen. Ze zijn geïnteresseerd in de achtergrond en deskundig in hun werk.

Heleen
2023-02-10
10

Mijn ervaring met behandeling door een osteopaat is zeer goed! Soms zeg ik niks en voelen zij het, heel bijzonder en nuttig.

Suzanne
2023-02-09
10

Had last van lage rugpijn met uitstraling naar onderbeen en voet. Zeer goed en deskundig geholpen door Anton. Na een aantal behandelingen ben ik nagenoeg vrij van pijn en ongemak. Vooral het...

Marga
2023-02-07
8

Neemt alle tijd om te luisteren .Prettige behandeling.

Marijke Bröcker
2023-02-06
8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16