Wat gebeurt er in je lichaam?

Als je als doel hebt om je lichaam te versterken op gebied van spierkracht, stabiliteit, lenigheid of uithoudingsvermogen dan kan dat bewerkstelligd worden met het vergroten van de trainingsintensiteit. Bij een goed trainingsprogramma zal een bepaalde opbouw gehanteerd worden zodat je lichaam geprikkeld wordt om aanpassingen te maken zodat het sterker gaat worden. Zo’n schema wordt gemaakt met principes uit de inspanningsfysiologie.

Inspanningsfysiologie is de leer van wat er tijdens en na inspanning in je lijf gebeurt. Als je elke week 3 keer een rondje van 5km hardloopt in hetzelfde tempo, zal je conditie niet verbeteren en de snelheid waarmee je die 5 km aflegt niet duidelijk veranderen. Als je het rondje van 5 km sneller wilt gaan lopen, zal met meerdere trainingen gedurende een aantal weken het lichaam bij sommige trainingen een beetje beschadigd en uit balans gehaald moeten worden. Feitelijk daalt vlak na deze intensievere training even je prestatieniveau. Bij deze training met ‘gewenste’ beschadigingen komen dus afvalstoffen vrij en vinden er op micro-niveau beschadigingen plaats in verschillende systemen. Het lichaam heeft tijd nodig om deze beschadigingen te herstellen en gaat zich aanpassen aan de belasting die van het lijf gevraagd werd.

Het is afhankelijk van het soort training hoe lang de optimale hersteltijd is. En de optimale hersteltijd is weer afhankelijk van de gezondheid van de sporter, de nachtrust, de voeding en de basisconditie.

Wat osteopathie voor je kan betekenen

Het mobiliseren van weefsels die verminderd mobiel zijn geworden is een onderdeel van de kennis en vaardigheid van de osteopaat. Voor een goed herstel bij sport is het van belang dat een aantal systemen in je lichaam goed functioneren.

  • Een goede functie en mobiliteit van het ademhalingssysteem is noodzakelijk voor het binnenhalen van zuurstof en het elimineren van koolstofdioxide. Hiervoor dient de borstkas goed mobiel te zijn zodat het middenrif optimaal kan bewegen en de longen goed hun functie kunnen uitoefenen.
  • De functie van de uitscheidingsorganen (lever, darmen en nieren) moet goed zijn om de afvalstoffen af te voeren. De osteopaat kan zorgdragen voor een goede mobiliteit van de bindweefsels rondom deze organen zodat beweeglijkheid en doorbloeding goed is en afvalstoffen afgevoerd worden.
  • De functie van de spijsverteringsorganen dient goed te zijn om de genuttigde voedingsstoffen goed te verwerken. De osteopaat hanteert ook hier mobilisaties in het bindweefselsysteem rondom deze organen zodat voedingsstoffen goed opgenomen worden.
  • Een mobiel lichaam in algemene zin heeft een positieve impact op de bloedsomloop en dus het transport van voedingsstoffen naar cellen in het lichaam en de afvoer van afvalstoffen van alle systemen uit het lichaam.
  • Tot slot heeft de osteopaat kennis van factoren die een optimaal herstel belemmeren en kan hierin ook nog een adviserende rol hebben.

Veel mensen kennen de uitspraak “sporten is gezond”. Dat klopt, mits er sprake is van deskundige begeleiding en goede zorg voor je lichaam door jezelf en/of ondersteunende deskundigen zoals sportmasseurs, diëtisten, fysiotherapeuten of osteopaten.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Verstevig je spieren met een Balance Board

Lees meer

Herken klachten van overbelasting en overtraining

Lees meer

Hersteltraining

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Geweest met een baby van 2 weken ivm problemen met de borstvoeding aan een kant. Fijn geholpen en inmiddels lukt de borstvoeding gelukkig!

ouder(s)/verzorger(s) van Jolijn
2024-05-23
10

Onze baby had veel last van krampjes, reflux en een navelbreukje. De osteopaat luisterde goed naar ons verhaal en heeft onze dochter heel goed behandeld. Ook dacht ze verder dan alleen behandelen, ze...

ouder(s)/verzorger(s) van Amy
2024-05-14
10

Zeer prettig geholpen door Wouter!!

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2024-04-28
10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29