Wat gebeurt er in je lichaam?

Als je als doel hebt om je lichaam te versterken op gebied van spierkracht, stabiliteit, lenigheid of uithoudingsvermogen dan kan dat bewerkstelligd worden met het vergroten van de trainingsintensiteit. Bij een goed trainingsprogramma zal een bepaalde opbouw gehanteerd worden zodat je lichaam geprikkeld wordt om aanpassingen te maken zodat het sterker gaat worden. Zo’n schema wordt gemaakt met principes uit de inspanningsfysiologie.

Inspanningsfysiologie is de leer van wat er tijdens en na inspanning in je lijf gebeurt. Als je elke week 3 keer een rondje van 5km hardloopt in hetzelfde tempo, zal je conditie niet verbeteren en de snelheid waarmee je die 5 km aflegt niet duidelijk veranderen. Als je het rondje van 5 km sneller wilt gaan lopen, zal met meerdere trainingen gedurende een aantal weken het lichaam bij sommige trainingen een beetje beschadigd en uit balans gehaald moeten worden. Feitelijk daalt vlak na deze intensievere training even je prestatieniveau. Bij deze training met ‘gewenste’ beschadigingen komen dus afvalstoffen vrij en vinden er op micro-niveau beschadigingen plaats in verschillende systemen. Het lichaam heeft tijd nodig om deze beschadigingen te herstellen en gaat zich aanpassen aan de belasting die van het lijf gevraagd werd.

Het is afhankelijk van het soort training hoe lang de optimale hersteltijd is. En de optimale hersteltijd is weer afhankelijk van de gezondheid van de sporter, de nachtrust, de voeding en de basisconditie.

Wat osteopathie voor je kan betekenen

Het mobiliseren van weefsels die verminderd mobiel zijn geworden is een onderdeel van de kennis en vaardigheid van de osteopaat. Voor een goed herstel bij sport is het van belang dat een aantal systemen in je lichaam goed functioneren.

  • Een goede functie en mobiliteit van het ademhalingssysteem is noodzakelijk voor het binnenhalen van zuurstof en het elimineren van koolstofdioxide. Hiervoor dient de borstkas goed mobiel te zijn zodat het middenrif optimaal kan bewegen en de longen goed hun functie kunnen uitoefenen.
  • De functie van de uitscheidingsorganen (lever, darmen en nieren) moet goed zijn om de afvalstoffen af te voeren. De osteopaat kan zorgdragen voor een goede mobiliteit van de bindweefsels rondom deze organen zodat beweeglijkheid en doorbloeding goed is en afvalstoffen afgevoerd worden.
  • De functie van de spijsverteringsorganen dient goed te zijn om de genuttigde voedingsstoffen goed te verwerken. De osteopaat hanteert ook hier mobilisaties in het bindweefselsysteem rondom deze organen zodat voedingsstoffen goed opgenomen worden.
  • Een mobiel lichaam in algemene zin heeft een positieve impact op de bloedsomloop en dus het transport van voedingsstoffen naar cellen in het lichaam en de afvoer van afvalstoffen van alle systemen uit het lichaam.
  • Tot slot heeft de osteopaat kennis van factoren die een optimaal herstel belemmeren en kan hierin ook nog een adviserende rol hebben.

Veel mensen kennen de uitspraak “sporten is gezond”. Dat klopt, mits er sprake is van deskundige begeleiding en goede zorg voor je lichaam door jezelf en/of ondersteunende deskundigen zoals sportmasseurs, diëtisten, fysiotherapeuten of osteopaten.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Verstevig je spieren met een Balance Board

Lees meer

Herken klachten van overbelasting en overtraining

Lees meer

Hersteltraining

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Als ik weer eens door mijn rug ben gegaan en veel pijn heb kan ik bellen en kan bijna de zelfde dag nog terecht en kan de volgende dag weer vooruit

Mevrouw Priscilla sommer
2023-03-22
10

Ik ben bij Kim geweest met mijn zoontje van 5. Hij klaagde al langere tijd over hoofdpijn en buikpijn, waar de huisarts ook weinig mee kon. Een ogentest in het ziekenhuis stond gepland, maar ik wist...

Myrna
2023-03-18
10

Super fijn geholpen veel handige tips gehad en Laura was super lief voor onze Sarah.

Renate
2023-03-17
8

Fijne therapeute..goed luisteren en behandelingen..

Lia van Osch
2023-03-16
10

Wij konden snel terecht en zijn deskundig geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Stef
2023-03-13
10

Miranda is een fijne therapeut die goed naar je klachten luistert en meedenkt. Ook als ze denkt dat er geen winst meer te behalen is is ze daar oprecht in en klopt niet meer geld uit je zak dan...

Saskia
2023-03-13
10

We zijn bij van Eijck geweest voor ons zoontje Levi. We zijn heel fijn geholpen met goede behandelingen die hem veel rust hebben gebracht en daarbij veel advies gekregen.

ouder(s)/verzorger(s) van Levi
2023-03-13
10

Goed

Mevrouw
2023-02-22
9

Al maanden had ik o.a. last van hoofdpijn klachten maar door een goede diagnose, een luisterend oor, uitleg bij de behandelingen (hij zegt dus wat hij doet en waarom) en oefeningen die ik kreeg voor...

Esther
2023-02-22
10

Na 7 prettige behandelingen met Jaylinn bij Laura is ze een super tevreden babytje geworden. Laura weet erg goed met baby's om te gaan en heeft voor veel pijnverlichting gezorgd bij Jaylinn. Ook...

Ouders Jaylinn Bergmans
2023-02-21
8

Fijn geholpen, altijd een goed gesprek. En waar ik voor kwam is gelukkig ook goed verholpen. Zou altijd wanneer mogelijk eerst kiezen voor deze manier van alternatieve gezondheidszorg.

Ingrid
2023-02-21
10

Na de eerste behandeling hadden we meteen een ander kind!! Na 8 weken zagen we onze kleine man voor het eerst lachen.. ik zal het iedereen aan raden om hier een afspraak te maken!

ouder(s)/verzorger(s) van Neyo
2023-02-20
10

Geeft hulp daar waar andere het niet meer aan durven.

Mariejolein Olislaegers
2023-02-16
10

Toen mijn dochtertje 7 weken was kwamen we bij William. Ze krees alleen maar wanneer ze wakker was. Hij kwam erachter dat haar linker schedelplaat vast zat! De volgende dag krees ze niet meer, huilde...

Mama van Joy
2023-02-16
6

De eerste kennismaking verliep goed ze konden mij geen gouden bergen beloven. De behandeling leek wel wat te doen. Maar na vier behandelingen zat er niet echt vooruitgang in. Dus ben ik er mee...

De heer André
2023-02-14
9

Wouter heeft mij zeer goed geholpen bij mijn rsi klacht en heeft mij goede inzichten en adviezen gegeven over omgaan en voorkomen van de klacht.

Danny
2023-02-11
8

Al lange tijd liep ik met klachten waar ik met fysiotherapie en oefeningen niet verder mee kwam. Hier ben ik erg goed geholpen. Ze zijn geïnteresseerd in de achtergrond en deskundig in hun werk.

Heleen
2023-02-10
10

Mijn ervaring met behandeling door een osteopaat is zeer goed! Soms zeg ik niks en voelen zij het, heel bijzonder en nuttig.

Suzanne
2023-02-09
10

Had last van lage rugpijn met uitstraling naar onderbeen en voet. Zeer goed en deskundig geholpen door Anton. Na een aantal behandelingen ben ik nagenoeg vrij van pijn en ongemak. Vooral het...

Marga
2023-02-07
8

Neemt alle tijd om te luisteren .Prettige behandeling.

Marijke Bröcker
2023-02-06
8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16