Wat gebeurt er in je lichaam?

Als je als doel hebt om je lichaam te versterken op gebied van spierkracht, stabiliteit, lenigheid of uithoudingsvermogen dan kan dat bewerkstelligd worden met het vergroten van de trainingsintensiteit. Bij een goed trainingsprogramma zal een bepaalde opbouw gehanteerd worden zodat je lichaam geprikkeld wordt om aanpassingen te maken zodat het sterker gaat worden. Zo’n schema wordt gemaakt met principes uit de inspanningsfysiologie.

Inspanningsfysiologie is de leer van wat er tijdens en na inspanning in je lijf gebeurt. Als je elke week 3 keer een rondje van 5km hardloopt in hetzelfde tempo, zal je conditie niet verbeteren en de snelheid waarmee je die 5 km aflegt niet duidelijk veranderen. Als je het rondje van 5 km sneller wilt gaan lopen, zal met meerdere trainingen gedurende een aantal weken het lichaam bij sommige trainingen een beetje beschadigd en uit balans gehaald moeten worden. Feitelijk daalt vlak na deze intensievere training even je prestatieniveau. Bij deze training met ‘gewenste’ beschadigingen komen dus afvalstoffen vrij en vinden er op micro-niveau beschadigingen plaats in verschillende systemen. Het lichaam heeft tijd nodig om deze beschadigingen te herstellen en gaat zich aanpassen aan de belasting die van het lijf gevraagd werd.

Het is afhankelijk van het soort training hoe lang de optimale hersteltijd is. En de optimale hersteltijd is weer afhankelijk van de gezondheid van de sporter, de nachtrust, de voeding en de basisconditie.

Wat osteopathie voor je kan betekenen

Het mobiliseren van weefsels die verminderd mobiel zijn geworden is een onderdeel van de kennis en vaardigheid van de osteopaat. Voor een goed herstel bij sport is het van belang dat een aantal systemen in je lichaam goed functioneren.

  • Een goede functie en mobiliteit van het ademhalingssysteem is noodzakelijk voor het binnenhalen van zuurstof en het elimineren van koolstofdioxide. Hiervoor dient de borstkas goed mobiel te zijn zodat het middenrif optimaal kan bewegen en de longen goed hun functie kunnen uitoefenen.
  • De functie van de uitscheidingsorganen (lever, darmen en nieren) moet goed zijn om de afvalstoffen af te voeren. De osteopaat kan zorgdragen voor een goede mobiliteit van de bindweefsels rondom deze organen zodat beweeglijkheid en doorbloeding goed is en afvalstoffen afgevoerd worden.
  • De functie van de spijsverteringsorganen dient goed te zijn om de genuttigde voedingsstoffen goed te verwerken. De osteopaat hanteert ook hier mobilisaties in het bindweefselsysteem rondom deze organen zodat voedingsstoffen goed opgenomen worden.
  • Een mobiel lichaam in algemene zin heeft een positieve impact op de bloedsomloop en dus het transport van voedingsstoffen naar cellen in het lichaam en de afvoer van afvalstoffen van alle systemen uit het lichaam.
  • Tot slot heeft de osteopaat kennis van factoren die een optimaal herstel belemmeren en kan hierin ook nog een adviserende rol hebben.

Veel mensen kennen de uitspraak “sporten is gezond”. Dat klopt, mits er sprake is van deskundige begeleiding en goede zorg voor je lichaam door jezelf en/of ondersteunende deskundigen zoals sportmasseurs, diëtisten, fysiotherapeuten of osteopaten.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Verstevig je spieren met een Balance Board

Lees meer

Herken klachten van overbelasting en overtraining

Lees meer

Hersteltraining

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06
9

Konden heel snel terecht, super kundig

Joep
2023-07-03
10

Ontzettend blij dat we (weer) geweest zijn. Er wordt zo goed geluisterd naar dochter en naar mij en we merkte super snel resultaat!

ouders/verzorgers van Tess
2023-06-18
10

Miranda luistert écht naar je en weet wat ze doet. Op een fijne manier en met humor weet ze precies de juiste dingen te zeggen en slaat de spijker op z'n kop.

Daphne
2023-06-14
10

Ik werd goed geholpen. Ik ben van mijn klachten/pijn af. Mijn dochtertje van 6maanden oud heeft ook toen goede behandeling gehad. Uitstekend!

S.K.
2023-06-05
9

Goed geluisterd, goede adviezen.

ouder(s)/verzorger(s) van Ruben
2023-06-02
9

Prima duidelijke voorspelling.

Tessa
2023-05-27
9

Mijn baby had krampen en reflux, na drie behandelingen was hij veel beter

ouder(s)/verzorger(s) van Levy
2023-05-26
10

Effective treatment for my neck and back pain, and got to the root-cause for the years of issues (since teenage years). Previous physiotherapists only treated the pain "now", no treatment or answers...

David
2023-05-24
8

Goed

A.
2023-05-23
8

Hele fijne behandeling maar voor mij niet het gewenste resultaat behaald helaas.

Mevrouw Wouters
2023-05-08
9

Duidelijke uitleg gehad . Voelde dat ze begreep wat ik bedoelde , nam me serieus .

Mevrouw v Tuijn
2023-05-04