Wat gebeurt er in je lichaam bij slikklachten?

Slikken is een complexe beweging die wordt aangestuurd door verschillende reflexen en is afhankelijk van verschillende sensorische en motorische zenuwen. Als er in het hele proces iets fout loopt, ontstaan er slikklachten oftewel dysfagie.

Je slikt gemiddeld zo’n 800 tot 3000 keer per dag. Dan kun je je voorstellen dat, als er een verkeerde coördinatie is van de meer dan 40 slikspieren, er snel een onevenwicht ontstaat en zo een ‘verkeerd’ slikpatroon.

Slikklachten kunnen o.a. ontstaan door stress, emotionele blokkades (zoals een brok in je keel), verkeerde eetstijl (zoals snel eten en onvoldoende kauwen), trauma’s, spanningen op de slokdarm (bv door een diafragma probleem), hersenletsel of trauma’s op het hoofd en door ouderdom. Bij pasgeborenen kunnen slik- of zuigklachten ontstaan door een geboortetrauma, waardoor craniale zenuwen – oftewel hersenzenuwen – die verantwoordelijk zijn voor slik- en zuigreflexen, niet optimaal geleiden. De blokkade van deze zenuwen kan in de hoge nek zitten en/of in de schedel.

Bij oudere kinderen wordt er soms opgemerkt dat het infantiel slikken (slikken als een baby) niet verdwijnt. Deze gewoonte kan je moeilijk afleren als de structuur het niet toelaat. In dit geval raden we dan ook zeker een behandeling aan. Soms is samenwerking met een logopedist nodig die dan gerichte oefeningen doet.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij slikklachten

Osteopathie kan helpen bij slikklachten. Eerst onderzoeken we waar de klachten vandaan komen en moet een pathologie (tumor, divertikel, paralyse) worden uitgesloten. Wanneer er medisch geen redenen zijn die het probleem zouden kunnen verklaren, is er sprake van een functionele slikklacht die we als osteopaat kunnen behandelen.

We onderzoeken de beweeglijkheid en gaan op zoek naar spanningen in de tong en de basis van de tong (hyoid). De spieren die, naast de tong, voor het slikken van belang zijn moeten ook worden onderzocht op een te hoge of juist een te lage spanning. Daarom kijken we ook naar de slokdarm (die ligt in het centrale deel van de hals en loopt door in het centrale deel van de borstkas), het middenrif, de maag, overige structuren in de hals zoals het kraakbeen van de schildklier, de regio van de stembanden en de luchtpijp.

Daarnaast onderzoeken we de schedel, schedelbasis, nek, borstkas en ribben en de spieren die betrokken zijn bij het slikken op beweeglijkheid en doorbloeding. Voor een goede slikmotoriek, is het ook van belang dat het gevoel in de mond en het gevoel in de tong goed zijn. Ook de reflexen en de gevoeligheid van de tong en mondholte moeten dus worden getest.

Vervolgens corrigeren we met zachte technieken de gevonden restricties, zodat de doorbloeding en beweeglijkheid van de weefsels die betrokken zijn bij het slikken weer goed zijn om zo de slikklacht te verhelpen.

Meer weten over osteopathie bij slikklachten?

Heb jij problemen met slikken? Dan biedt osteopathie uitkomst. Wil je weten hoe we je kunnen helpen? Neem dan contact met ons op voor een intake. Wij informeren je graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Slikklachten: eet met aandacht!

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Als ik weer eens door mijn rug ben gegaan en veel pijn heb kan ik bellen en kan bijna de zelfde dag nog terecht en kan de volgende dag weer vooruit

Mevrouw Priscilla sommer
2023-03-22
10

Ik ben bij Kim geweest met mijn zoontje van 5. Hij klaagde al langere tijd over hoofdpijn en buikpijn, waar de huisarts ook weinig mee kon. Een ogentest in het ziekenhuis stond gepland, maar ik wist...

Myrna
2023-03-18
10

Super fijn geholpen veel handige tips gehad en Laura was super lief voor onze Sarah.

Renate
2023-03-17
8

Fijne therapeute..goed luisteren en behandelingen..

Lia van Osch
2023-03-16
10

Wij konden snel terecht en zijn deskundig geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Stef
2023-03-13
10

Miranda is een fijne therapeut die goed naar je klachten luistert en meedenkt. Ook als ze denkt dat er geen winst meer te behalen is is ze daar oprecht in en klopt niet meer geld uit je zak dan...

Saskia
2023-03-13
10

We zijn bij van Eijck geweest voor ons zoontje Levi. We zijn heel fijn geholpen met goede behandelingen die hem veel rust hebben gebracht en daarbij veel advies gekregen.

ouder(s)/verzorger(s) van Levi
2023-03-13
10

Goed

Mevrouw
2023-02-22
9

Al maanden had ik o.a. last van hoofdpijn klachten maar door een goede diagnose, een luisterend oor, uitleg bij de behandelingen (hij zegt dus wat hij doet en waarom) en oefeningen die ik kreeg voor...

Esther
2023-02-22
10

Na 7 prettige behandelingen met Jaylinn bij Laura is ze een super tevreden babytje geworden. Laura weet erg goed met baby's om te gaan en heeft voor veel pijnverlichting gezorgd bij Jaylinn. Ook...

Ouders Jaylinn Bergmans
2023-02-21
8

Fijn geholpen, altijd een goed gesprek. En waar ik voor kwam is gelukkig ook goed verholpen. Zou altijd wanneer mogelijk eerst kiezen voor deze manier van alternatieve gezondheidszorg.

Ingrid
2023-02-21
10

Na de eerste behandeling hadden we meteen een ander kind!! Na 8 weken zagen we onze kleine man voor het eerst lachen.. ik zal het iedereen aan raden om hier een afspraak te maken!

ouder(s)/verzorger(s) van Neyo
2023-02-20
10

Geeft hulp daar waar andere het niet meer aan durven.

Mariejolein Olislaegers
2023-02-16
10

Toen mijn dochtertje 7 weken was kwamen we bij William. Ze krees alleen maar wanneer ze wakker was. Hij kwam erachter dat haar linker schedelplaat vast zat! De volgende dag krees ze niet meer, huilde...

Mama van Joy
2023-02-16
6

De eerste kennismaking verliep goed ze konden mij geen gouden bergen beloven. De behandeling leek wel wat te doen. Maar na vier behandelingen zat er niet echt vooruitgang in. Dus ben ik er mee...

De heer André
2023-02-14
9

Wouter heeft mij zeer goed geholpen bij mijn rsi klacht en heeft mij goede inzichten en adviezen gegeven over omgaan en voorkomen van de klacht.

Danny
2023-02-11
8

Al lange tijd liep ik met klachten waar ik met fysiotherapie en oefeningen niet verder mee kwam. Hier ben ik erg goed geholpen. Ze zijn geïnteresseerd in de achtergrond en deskundig in hun werk.

Heleen
2023-02-10
10

Mijn ervaring met behandeling door een osteopaat is zeer goed! Soms zeg ik niks en voelen zij het, heel bijzonder en nuttig.

Suzanne
2023-02-09
10

Had last van lage rugpijn met uitstraling naar onderbeen en voet. Zeer goed en deskundig geholpen door Anton. Na een aantal behandelingen ben ik nagenoeg vrij van pijn en ongemak. Vooral het...

Marga
2023-02-07
8

Neemt alle tijd om te luisteren .Prettige behandeling.

Marijke Bröcker
2023-02-06
8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16