Wat gebeurt er in je lichaam bij een keizersnede?

De gynaecoloog maakt meestal een horizontale snede in je buikwand, net boven het schaambeen. Het bindweefsel tussen de buikspieren wordt losgehaald en de buikspieren worden uit elkaar geschoven, de blaas wordt losgemaakt van de baarmoeder en aan de kant geschoven. Pas dan kom je uit bij de baarmoeder waar ook een snede in wordt gemaakt, waardoor de baby uit je buik kan worden gehaald.

Al deze verschillende weefsellagen worden na afloop ook weer gehecht en alles wordt weer terug op zijn plek gebracht. Het litteken zit dus niet alleen oppervlakkig op je huid, maar gaat door verschillende lagen heen, helemaal tot aan je baarmoeder.

Daarnaast nemen de organen tijdens de zwangerschap een andere positie in in de buik en ook deze organen moeten allemaal weer rustig terug op hun plek komen.

Er worden bij een keizersnede dus best wat weefsellagen opengesneden en ook weer gehecht. Deze wonden gaan helen en gaan littekens vormen. Dit littekenweefsel is veel minder elastisch en soepel en de verschillende weefsellagen kunnen gaan verkleven. Deze verklevingen kunnen gaan zitten in het buikvlies, in het vlies rondom de darmen, in de buikspieren of de bekkenbodem. Dit kan ertoe leiden dat verschillende weefsellagen niet meer goed bewegen ten opzichte van elkaar, zoals de baarmoeder met de blaas, darmen of eierstokken. Het littekenweefsel kan ook aan je rug of bekken gaan trekken, waardoor je daar klachten ervaart.

Klachten uiten zich niet alleen als pijn in je lage rug, je bekken of je liezen, maar kunnen zich ook uiten als pijn bij het aanspannen van je buikspieren, een hard of trekkend litteken, darmklachten, klachten aan je schaambot, klachten bij gemeenschap of na lange tijd nog urineverlies tijdens inspanning. 

Wat kan osteopathie voor je betekenen na een keizersnede?

Na een keizersnede geldt niet voor niets het advies om de eerste 6 weken voldoende rust te houden en nog niet (zwaar) te tillen of te gaan sporten, dit omdat het grootste weefselherstel in de eerste 6 weken plaatsvindt. Zo kan het natuurlijk herstel zijn werk doen en het litteken rustig helen.

Na deze eerste weken kun je langkomen bij een osteopaat. De osteopaat kijkt de beweeglijkheid van de hele bekkenregio na: de beweeglijkheid van het litteken zelf, het functioneren van de bekkenbodem en de mobiliteit van het litteken in relatie tot de baarmoeder, blaas, darmen, bekken, enzovoort. Het doel van de osteopaat is om de gebieden waar verklevingen zitten weer in beweging te zetten, zodat je verder goed kunt herstellen.

Ook jaren na dato kunnen verklevingen na een keizersnede nog klachten geven, ook dan is behandeling nog mogelijk.

Ervaar jij klachten na een keizersnede en wil je daarvan af?

Neem dan contact met ons op of maak direct een afspraak met een van onze osteopaten. Wij helpen je graag verder.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij klachten na keizersnede

Lees meer

Ongewild urineverlies

Lees meer

Massage van littekens

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Geweest met een baby van 2 weken ivm problemen met de borstvoeding aan een kant. Fijn geholpen en inmiddels lukt de borstvoeding gelukkig!

ouder(s)/verzorger(s) van Jolijn
2024-05-23
10

Onze baby had veel last van krampjes, reflux en een navelbreukje. De osteopaat luisterde goed naar ons verhaal en heeft onze dochter heel goed behandeld. Ook dacht ze verder dan alleen behandelen, ze...

ouder(s)/verzorger(s) van Amy
2024-05-14
10

Zeer prettig geholpen door Wouter!!

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2024-04-28
10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29