Oorzaken van heesheid

Heesheid kan verschillende oorzaken hebben. Vermoeidheid, stress, een infectie, verkeerd stemgebruik, blootstelling aan rook of schadelijke gassen en zelfs oprispingen van maagzuur kunnen kortstondige of langdurige heesheid veroorzaken.

Daarnaast kunnen ook onderliggende problematieken, zoals stemknobbels, stempoliepen of kwaadaardige aandoeningen aan de basis liggen van heesheidsklachten.

Heesheid kan eveneens veroorzaakt worden door een bewegingsverlies van de omgeving rond het strottenhoofd. Wanneer de beweeglijkheid, de doorbloeding en/of de bezenuwing van het strottenhoofd niet optimaal is, kunnen de stembanden niet goed functioneren en kan heesheid ontstaan.

Wat gebeurt er in je lichaam bij heesheid?

De stembanden liggen in het strottenhoofd, ter hoogte van de keel. Deze stembanden worden door spieren aangestuurd om zo via de ademhaling de gewenste klanken te produceren. Lokale spanningen of blokkades in het hoofd-halsgebied kunnen een normale doorbloeding en bezenuwing van het strottenhoofd en de stembanden belemmeren. Zo daalt er via de bovenste nekwervels een hersenzenuw af naar alle organen: de N. Vagus. Deze N. Vagus heeft een aftakking, specifiek voor de stembanden: de N. Vagus Recurrens. Blokkades in het verloop van deze zenuw kunnen de aansturing van de stembanden verstoren. Wanneer er een dysbalans is tussen de verschillende spieren die de stembanden aansturen, kan heesheid ontstaan.

Naast de lokale bewegingsverliezen ter hoogte van je strottenhoofd, kunnen er ook verder in je lichaam spanningen zijn die de heesheid veroorzaken.

Om een goede luchtstroom door je keel mogelijk te maken, is een goede ademhaling nodig. Hiervoor moeten je ribbenkast, longen en middenrif goed kunnen functioneren en mobiel zijn. Als dit niet het geval is, zal je bij het spreken al sneller andere structuren zoals het strottenhoofd overbelasten.

Daarnaast is er via de slokdarm ook een belangrijke link tussen keel en maag. Wanneer de maag een verminderde beweeglijkheid heeft, kan dit via de slokdarm een uitwerking hebben op de keel en het strottenhoofd en zo mee heesheid veroorzaken. Ook oprispingen van maagzuur, en dan vooral ’s nachts door het langere platliggen, kunnen aan de basis van heesheidsklachten liggen. Hierbij zal vooral in de ochtend de keel geïrriteerd zijn, wat te herkennen is aan het typische kuchje bij het ontwaken.

Vaak zal een lokaal probleem deel uitmaken van een grotere tendens in het lichaam. Zo zal bijvoorbeeld de manier waarop je staat uiteindelijk ook invloed hebben op de houding en belasting van je nek en dus ook eventuele spanningen in dit gebied.

Een belangrijke overkoepelende factor is stress. Stress zal de algemene spierspanning in het lichaam verhogen, dus ook de spanning op de spieren die de stembanden aansturen.

Wat kan osteopathie voor je betekenen bij heesheid?

De osteopaat zal zoals altijd je gehele lichaam volledig onderzoeken om alle mogelijke invloeden op de klacht in kaart te brengen. Blokkades en bewegingsverliezen met directe invloed op de stembanden zullen met lokale technieken worden vrijgemaakt.

Wanneer jouw heesheid voortkomt uit een bewegingsverlies elders in je lichaam, zal de osteopaat met zachte technieken van hieruit de oorzaak van het probleem gaan behandelen. Door het verminderen van deze spanningen zullen de stembanden weer beter in staat zijn om hun functie goed uit te voeren.

Bij heesheid kan er, zoals eerder aangegeven, echter ook sprake zijn van verkeerd stemgebruik of een onderliggend medisch probleem. Wanneer jouw osteopaat dit vermoedt, zal hij je doorsturen naar een logopedist of arts.

Meer weten over osteopathie bij heesheid?

Heb jij last van heesheid en wil je meer weten over een osteopathische behandeling hiervan? Neem dan contact met ons op. Wij luisteren naar jouw klachten en helpen je graag verder met een passend behandelplan.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij heesheid

Lees meer

Warmte ontspant bij stress

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06