Oorzaken van heesheid
Heesheid kan verschillende oorzaken hebben. Vermoeidheid, stress, een infectie, verkeerd stemgebruik, blootstelling aan rook of schadelijke gassen en zelfs oprispingen van maagzuur kunnen kortstondige of langdurige heesheid veroorzaken.
Daarnaast kunnen ook onderliggende problematieken, zoals stemknobbels, stempoliepen of kwaadaardige aandoeningen aan de basis liggen van heesheidsklachten.
Heesheid kan eveneens veroorzaakt worden door een bewegingsverlies van de omgeving rond het strottenhoofd. Wanneer de beweeglijkheid, de doorbloeding en/of de bezenuwing van het strottenhoofd niet optimaal is, kunnen de stembanden niet goed functioneren en kan heesheid ontstaan.
Wat gebeurt er in je lichaam bij heesheid?
De stembanden liggen in het strottenhoofd, ter hoogte van de keel. Deze stembanden worden door spieren aangestuurd om zo via de ademhaling de gewenste klanken te produceren. Lokale spanningen of blokkades in het hoofd-halsgebied kunnen een normale doorbloeding en bezenuwing van het strottenhoofd en de stembanden belemmeren. Zo daalt er via de bovenste nekwervels een hersenzenuw af naar alle organen: de N. Vagus. Deze N. Vagus heeft een aftakking, specifiek voor de stembanden: de N. Vagus Recurrens. Blokkades in het verloop van deze zenuw kunnen de aansturing van de stembanden verstoren. Wanneer er een dysbalans is tussen de verschillende spieren die de stembanden aansturen, kan heesheid ontstaan.
Naast de lokale bewegingsverliezen ter hoogte van je strottenhoofd, kunnen er ook verder in je lichaam spanningen zijn die de heesheid veroorzaken.
Om een goede luchtstroom door je keel mogelijk te maken, is een goede ademhaling nodig. Hiervoor moeten je ribbenkast, longen en middenrif goed kunnen functioneren en mobiel zijn. Als dit niet het geval is, zal je bij het spreken al sneller andere structuren zoals het strottenhoofd overbelasten.
Daarnaast is er via de slokdarm ook een belangrijke link tussen keel en maag. Wanneer de maag een verminderde beweeglijkheid heeft, kan dit via de slokdarm een uitwerking hebben op de keel en het strottenhoofd en zo mee heesheid veroorzaken. Ook oprispingen van maagzuur, en dan vooral ’s nachts door het langere platliggen, kunnen aan de basis van heesheidsklachten liggen. Hierbij zal vooral in de ochtend de keel geïrriteerd zijn, wat te herkennen is aan het typische kuchje bij het ontwaken.
Vaak zal een lokaal probleem deel uitmaken van een grotere tendens in het lichaam. Zo zal bijvoorbeeld de manier waarop je staat uiteindelijk ook invloed hebben op de houding en belasting van je nek en dus ook eventuele spanningen in dit gebied.
Een belangrijke overkoepelende factor is stress. Stress zal de algemene spierspanning in het lichaam verhogen, dus ook de spanning op de spieren die de stembanden aansturen.
Wat kan osteopathie voor je betekenen bij heesheid?
De osteopaat zal zoals altijd je gehele lichaam volledig onderzoeken om alle mogelijke invloeden op de klacht in kaart te brengen. Blokkades en bewegingsverliezen met directe invloed op de stembanden zullen met lokale technieken worden vrijgemaakt.
Wanneer jouw heesheid voortkomt uit een bewegingsverlies elders in je lichaam, zal de osteopaat met zachte technieken van hieruit de oorzaak van het probleem gaan behandelen. Door het verminderen van deze spanningen zullen de stembanden weer beter in staat zijn om hun functie goed uit te voeren.
Bij heesheid kan er, zoals eerder aangegeven, echter ook sprake zijn van verkeerd stemgebruik of een onderliggend medisch probleem. Wanneer jouw osteopaat dit vermoedt, zal hij je doorsturen naar een logopedist of arts.
Meer weten over osteopathie bij heesheid?
Heb jij last van heesheid en wil je meer weten over een osteopathische behandeling hiervan? Neem dan contact met ons op. Wij luisteren naar jouw klachten en helpen je graag verder met een passend behandelplan.