Oorzaken van heesheid

Heesheid kan verschillende oorzaken hebben. Vermoeidheid, stress, een infectie, verkeerd stemgebruik, blootstelling aan rook of schadelijke gassen en zelfs oprispingen van maagzuur kunnen kortstondige of langdurige heesheid veroorzaken.

Daarnaast kunnen ook onderliggende problematieken, zoals stemknobbels, stempoliepen of kwaadaardige aandoeningen aan de basis liggen van heesheidsklachten.

Heesheid kan eveneens veroorzaakt worden door een bewegingsverlies van de omgeving rond het strottenhoofd. Wanneer de beweeglijkheid, de doorbloeding en/of de bezenuwing van het strottenhoofd niet optimaal is, kunnen de stembanden niet goed functioneren en kan heesheid ontstaan.

Wat gebeurt er in je lichaam bij heesheid?

De stembanden liggen in het strottenhoofd, ter hoogte van de keel. Deze stembanden worden door spieren aangestuurd om zo via de ademhaling de gewenste klanken te produceren. Lokale spanningen of blokkades in het hoofd-halsgebied kunnen een normale doorbloeding en bezenuwing van het strottenhoofd en de stembanden belemmeren. Zo daalt er via de bovenste nekwervels een hersenzenuw af naar alle organen: de N. Vagus. Deze N. Vagus heeft een aftakking, specifiek voor de stembanden: de N. Vagus Recurrens. Blokkades in het verloop van deze zenuw kunnen de aansturing van de stembanden verstoren. Wanneer er een dysbalans is tussen de verschillende spieren die de stembanden aansturen, kan heesheid ontstaan.

Naast de lokale bewegingsverliezen ter hoogte van je strottenhoofd, kunnen er ook verder in je lichaam spanningen zijn die de heesheid veroorzaken.

Om een goede luchtstroom door je keel mogelijk te maken, is een goede ademhaling nodig. Hiervoor moeten je ribbenkast, longen en middenrif goed kunnen functioneren en mobiel zijn. Als dit niet het geval is, zal je bij het spreken al sneller andere structuren zoals het strottenhoofd overbelasten.

Daarnaast is er via de slokdarm ook een belangrijke link tussen keel en maag. Wanneer de maag een verminderde beweeglijkheid heeft, kan dit via de slokdarm een uitwerking hebben op de keel en het strottenhoofd en zo mee heesheid veroorzaken. Ook oprispingen van maagzuur, en dan vooral ’s nachts door het langere platliggen, kunnen aan de basis van heesheidsklachten liggen. Hierbij zal vooral in de ochtend de keel geïrriteerd zijn, wat te herkennen is aan het typische kuchje bij het ontwaken.

Vaak zal een lokaal probleem deel uitmaken van een grotere tendens in het lichaam. Zo zal bijvoorbeeld de manier waarop je staat uiteindelijk ook invloed hebben op de houding en belasting van je nek en dus ook eventuele spanningen in dit gebied.

Een belangrijke overkoepelende factor is stress. Stress zal de algemene spierspanning in het lichaam verhogen, dus ook de spanning op de spieren die de stembanden aansturen.

Wat kan osteopathie voor je betekenen bij heesheid?

De osteopaat zal zoals altijd je gehele lichaam volledig onderzoeken om alle mogelijke invloeden op de klacht in kaart te brengen. Blokkades en bewegingsverliezen met directe invloed op de stembanden zullen met lokale technieken worden vrijgemaakt.

Wanneer jouw heesheid voortkomt uit een bewegingsverlies elders in je lichaam, zal de osteopaat met zachte technieken van hieruit de oorzaak van het probleem gaan behandelen. Door het verminderen van deze spanningen zullen de stembanden weer beter in staat zijn om hun functie goed uit te voeren.

Bij heesheid kan er, zoals eerder aangegeven, echter ook sprake zijn van verkeerd stemgebruik of een onderliggend medisch probleem. Wanneer jouw osteopaat dit vermoedt, zal hij je doorsturen naar een logopedist of arts.

Meer weten over osteopathie bij heesheid?

Heb jij last van heesheid en wil je meer weten over een osteopathische behandeling hiervan? Neem dan contact met ons op. Wij luisteren naar jouw klachten en helpen je graag verder met een passend behandelplan.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij heesheid

Lees meer

Warmte ontspant bij stress

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Als ik weer eens door mijn rug ben gegaan en veel pijn heb kan ik bellen en kan bijna de zelfde dag nog terecht en kan de volgende dag weer vooruit

Mevrouw Priscilla sommer
2023-03-22
10

Ik ben bij Kim geweest met mijn zoontje van 5. Hij klaagde al langere tijd over hoofdpijn en buikpijn, waar de huisarts ook weinig mee kon. Een ogentest in het ziekenhuis stond gepland, maar ik wist...

Myrna
2023-03-18
10

Super fijn geholpen veel handige tips gehad en Laura was super lief voor onze Sarah.

Renate
2023-03-17
8

Fijne therapeute..goed luisteren en behandelingen..

Lia van Osch
2023-03-16
10

Wij konden snel terecht en zijn deskundig geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Stef
2023-03-13
10

Miranda is een fijne therapeut die goed naar je klachten luistert en meedenkt. Ook als ze denkt dat er geen winst meer te behalen is is ze daar oprecht in en klopt niet meer geld uit je zak dan...

Saskia
2023-03-13
10

We zijn bij van Eijck geweest voor ons zoontje Levi. We zijn heel fijn geholpen met goede behandelingen die hem veel rust hebben gebracht en daarbij veel advies gekregen.

ouder(s)/verzorger(s) van Levi
2023-03-13
10

Goed

Mevrouw
2023-02-22
9

Al maanden had ik o.a. last van hoofdpijn klachten maar door een goede diagnose, een luisterend oor, uitleg bij de behandelingen (hij zegt dus wat hij doet en waarom) en oefeningen die ik kreeg voor...

Esther
2023-02-22
10

Na 7 prettige behandelingen met Jaylinn bij Laura is ze een super tevreden babytje geworden. Laura weet erg goed met baby's om te gaan en heeft voor veel pijnverlichting gezorgd bij Jaylinn. Ook...

Ouders Jaylinn Bergmans
2023-02-21
8

Fijn geholpen, altijd een goed gesprek. En waar ik voor kwam is gelukkig ook goed verholpen. Zou altijd wanneer mogelijk eerst kiezen voor deze manier van alternatieve gezondheidszorg.

Ingrid
2023-02-21
10

Na de eerste behandeling hadden we meteen een ander kind!! Na 8 weken zagen we onze kleine man voor het eerst lachen.. ik zal het iedereen aan raden om hier een afspraak te maken!

ouder(s)/verzorger(s) van Neyo
2023-02-20
10

Geeft hulp daar waar andere het niet meer aan durven.

Mariejolein Olislaegers
2023-02-16
10

Toen mijn dochtertje 7 weken was kwamen we bij William. Ze krees alleen maar wanneer ze wakker was. Hij kwam erachter dat haar linker schedelplaat vast zat! De volgende dag krees ze niet meer, huilde...

Mama van Joy
2023-02-16
6

De eerste kennismaking verliep goed ze konden mij geen gouden bergen beloven. De behandeling leek wel wat te doen. Maar na vier behandelingen zat er niet echt vooruitgang in. Dus ben ik er mee...

De heer André
2023-02-14
9

Wouter heeft mij zeer goed geholpen bij mijn rsi klacht en heeft mij goede inzichten en adviezen gegeven over omgaan en voorkomen van de klacht.

Danny
2023-02-11
8

Al lange tijd liep ik met klachten waar ik met fysiotherapie en oefeningen niet verder mee kwam. Hier ben ik erg goed geholpen. Ze zijn geïnteresseerd in de achtergrond en deskundig in hun werk.

Heleen
2023-02-10
10

Mijn ervaring met behandeling door een osteopaat is zeer goed! Soms zeg ik niks en voelen zij het, heel bijzonder en nuttig.

Suzanne
2023-02-09
10

Had last van lage rugpijn met uitstraling naar onderbeen en voet. Zeer goed en deskundig geholpen door Anton. Na een aantal behandelingen ben ik nagenoeg vrij van pijn en ongemak. Vooral het...

Marga
2023-02-07
8

Neemt alle tijd om te luisteren .Prettige behandeling.

Marijke Bröcker
2023-02-06
8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16