Wat gebeurt er in je lichaam bij obstipatie?

Bij obstipatie is er vaak een probleem bij de dikke darm en/of endeldarm. De ontlasting blijft te lang in de dikke darm zitten waardoor deze indikt en moeilijker door de darm te verplaatsen is. Hierdoor ontstaan buikkrampen, buikpijn, verminderde eetlust, minder makkelijk bewegen en moeilijker slapen. Als er een grote “prop ” ontlasting in de dikke darm zit kan er dunne ontlasting langs komen die het kind niet voelt en verliest waardoor het in de broek poept. Dit kunnen vegen zijn of soms komt er ineens heel veel ontlasting wat het kind niet kan ophouden.

Doordat de ontlasting hard is kan het pijnlijk zijn om te poepen waardoor het kindje gaat ophouden. Ook kan een kind psychische klachten krijgen, zoals angst om te poepen, onzeker omdat het dicht bij de WC wil zijn, moeilijk concentreren op school door buikpijn of kan gepest worden omdat het in de broek poept. Obstipatie kan ook een reden zijn voor urineweginfecties of incontinentieproblemen door de druk op de blaas.

Verschillende oorzaken

Obstipatie kan veel oorzaken hebben: te weinig vezels in de voeding, te weinig drinken, het negeren van aandrang, te weinig tijd nemen om te poepen, veranderingen in het voedingspatroon, te weinig bewegen, stress/spanningen thuis of op school, te hoge verwachtingen van andere of de lat voor zichzelf te hoog leggen.

Maar er kunnen ook andere problemen achter zitten als de ziekte van Hirschsprung, voedselintolerantie of allergie.

Wat osteopathie voor je kind kan betekenen bij obstipatie

De dikke darm heeft een goede mobiliteit, doorbloeding en bezenuwing nodig om goed te kunnen functioneren. De bezenuwing komt gedeeltelijk uit de schedel en hoge nek, gedeeltelijk vanuit de wervelkolom en een stukje vanuit het heiligbeen. De doorbloeding wordt geregeld door 2 grote bloedvaten die onder het middenrif uit de aorta naar de dikke darm lopen en de mobiliteit komt door het samentrekken van de darm zelf, het bewegen in het algemeen en door goed te ademen.

Als osteopaat hebben we invloed op al deze structuren. In het onderzoek zullen we eerst gaan voelen naar de darm zelf, is deze gespannen of juist erg slap, is deze vol of zit er een prop in? We onderzoeken de mobiliteit van de wervelkolom, de nek, de schedel en het heiligbeen. Blokkades hier hebben invloed op de bezenuwing van de darm. Ook onderzoeken we de darm op zijn mobiliteit, waarmee we tevens de mobiliteit van de vliezen van de darm testen omdat hier de bloedvaten lopen.

Na het onderzoek starten we de behandeling daar waar het meeste resultaat te verwachten is met de minste last voor het kindje. Als de darm zelf erg pijnlijk is, is het verstandiger om via behandeling van de rug en de nek eerst ontspanning te krijgen waardoor de darm minder pijnlijk wordt en wel direct te behandelen is. Ook moet er aandacht zijn voor de voeding, het drinken en bewegen en voor mogelijk psychische aspecten die een rol kunnen spelen.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Pimp je water

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06